icon

Môžem dojčiť, ak má dieťa atopický ekzém?

mdurickova
15. jan 2014

Ahoj žienky. Mojmu 13mesacnému syncekovi diagnostikovali atopický ekzém. Zo dna na den sa vyhadzal a ma toho dost, tak si teraz zistujeme informacie co je dobre a co najlepsie pre neho 😖 Kedže ja som dosť chorľavá, veľa ľudí mi odporučilo prestať kojiť, ale mne to je ľuto. Stále mám pocit, ze mu dávam to najlepšie zo seba.. Ale vraj, ked som chorá ja, tie škodlivé látky mi idu do mlieka. Tiež mu odporučili dietu, bez všetkých alergénov, mlieko, vajcia, citrusy, a tiež stravu bez lepku, aspoň kým nezistíme, čo ho dráždi.Vraj mam dietovať aj ja, ale ja kojím už málo, len večer a občas v noci, alebo ráno, takže keď si dám večer po kojení kocku čokolády, budem ju mať ešte ráno v mlieku?Budem vám vďačná za akúkoľvek radu, aj k tomu, ako si s touto diagnozou čo najlepšie poradiť. PS:kortikoidy a všetky maste som zamietla, len umývame odvarom z ovsených vločiek. Čím je podľa vás najlepšie kožu premastiť, aby to nebolo plné chémie?Vďaka za všetky rady 🙂

1nyx11
15. jan 2014

ahoj ja niesom odbornik ale prave dnes o tom písala jedna mamicka na mamile.sk urcite kojit !!! jej lekarka jej práve povedala, že to co este pomaha... a ma pokracovat urcite tiez maju vyse roka... a tiez je potrebne aby si vylucila aj ty zo stravy všetky alergeny na par dni a postupne pridavala po par dnoch urcite zistis z coho je. len treba trpezlivost. nap. moja sestra ma ekzem z paradajok a papriky . drzim palce

bambibam
15. jan 2014

Ja by som kojila ďalej ,a stravovala sa normálne

monyccka
15. jan 2014

Na premastenie atopky je fajn kokosovy olej a modra indulona. A vraj zabera aj natieranie koloidnym striebrom, s tym vsak nemam skusenost. Na kojenie sa opytaj na mamile, tam ti poradia naozajstne odbornicky 🙂

brumka
15. jan 2014

kojit a prisna dieta tebe aj diwetatu, vyluc aj banany, za 2 mesiace ekzem zn&yzol a trapili sme sa pol rokaano budes mat cokoladu v mlieku. kremovat kyselinou mliecnou zacistok viac krat denne nresjor raz denne a potom po kupani

moonglow
15. jan 2014

dietu bez alergenov pre teba aj pre dieta, ale je to tazke, kedze potencialny alergen je uplne vsetko ...
ja by som kojila dalej...

na premastenie bambucke maslo, kokosovy olej, bioderma ma cely rad vyrobkov na atopicku pokozku... ja som bola tiez proti kotikoidom, ale u nas to malo velmi rychly spad a dietatko malo zrazu cele lica aj celo cervenofialove, mokvave, zhrubnute, cele zapalene, takze inej cesty nebolo ... kortikoidy sme davali len ked to bolo najhorsie

u nas sa ekzem objavil "z nicoho nic" po 2. hexe a nasledovalo 5 mesaicov neskutocneho trapenia .... potom to ustalo a teraz, vyse roka po prepuknuti, ma len 1 malinkaty fliacik na ruke ... klop klop ... uprava stravy inak nepomohla... jedla som tyzden len ryzu, cuketu, tekvicu a pseno

lenkahorny
15. jan 2014

Ahoj, ja by som tiez kojila, uskodit mu to urcite nemoze. Ja mam taky maly ekzemik na ruke a dostala som Lipobase dermalny krem na premastenie. Moze sa aj detom davat, ja ho davam malemu na licka, ma ich v zime dost vysusene a toto jedine mu pomaha. Aj sa lahucko rozotiera

ichbinich
15. jan 2014

Dojci dalej. A ak mas dost mliecka, odsavaj si a kup ho v nom.
Tu dietu treba drzat vtedy, ked sa snazis zistit, ze co sposobuje zosilnenie AE. Tu dietu potom musite drzat obaja.
Ja osobne by som zacala podozrivymi spustacmi, ktore by mu mohli sposobit ten AE. Az potom, ak by sa stav stale nezlepsoval, by som presla na tu prisnu dietu.

Pozri si aj diskusiu o AE tu na koniku a vybornu cesku strank proalergiky.cz To je pisane s prehladom, ma to hlavu aj patu, ziadne robenie paniky, super stranka.

Dcera mala podozrenie na AE pred Vianocami. Vcera som bola u koznej a vlastne mi potvrdila moju "terapiu", dcera ma nastastie iba velmi suchu pokozku. Ja som mala v podozreni: chlorovu vodu z bazena (co bolo podla mna na 95%), novu avivaz a kusok keksu s orechmi, ktory dcera zjedla.

Moja terapia: prestat pouzivat tu avivaz, zacat prat v sensitiv prasku/geli. Kupat kazde 2-3 dni, kratko. Sledovat, aby dcera nejedla nic, kde su orechy. Ale ja som normalne jedla aj jem nadalej vsetko, aj tie podozrive orechove keksy 😉

Krem pre atopikov z lekarne bol pre dceru prilis mastny, zacala sa skrabat. Tak som na odporucanie tu na fore kupila Avene Xeracalm AD. Mojej dcere velmi vyhovuje, cervene flaky ma prec, ostali trosku suchsie miesta. Mam aj olej do kupela z tej serie. Ale kupem ju podla moznosti v mojom mliecku. Asi 1/4 litra do vane. Netriet, iba jemnym pritllacanim uteraka utriet. Priamo na telo iba 100% bavlnu.
Ale z kozmetiky vyhovuje kazdemu nieco ine. Navyse sa u moje dcery AE nepotvrdil. Moze prepuknut neskor, to mi povedala, ale jej vcerajsi stav AE nebol.

Vsetko dobre!

luba41
15. jan 2014

diétu musíš dodržiavať aj Ty.. tuto v téme Ti dievčatá určite dobre poradia aj ohladom zloženia stravy.. https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-ucinne-tipy-na-atopicky-ekzem-u-deti/ 😉

katka0905
15. jan 2014

kopirujem z fotoblogu uzivatela Prevenar: "ATOPICKY EKZEM. Zial , toto ochorenie sa tyka mojho zivota viac ako by som chcel. Moja dcerka dostala atopicky - "nahodou" par dni po ockovani. ^^ Rad by som sa s vami podelil ,ze o co ide pri tomto ochoreni a aj to ,ze preco vam bezny lekar nema ako pomoct vo vasom trapeni. 1) To to ochorenie je velmi casto spustene , alebo vyvolane ockovanim . Ockovanie sa "hra" s vyvijajucou sa imunitou dietatka - a nie vzdy to musi dopadnut dobre . Velmi caste su pripade ,ze dieta dostane AE par dni po nejakom ockovani. Par ockovani "zvladne" ..a zrazu ..uz to nezvladne a ste v kybli. Zial dopredu sa neda vediet, kedy zlomite zdravie vlastnemu dietatu a kolko vakcin este "zvladne" . (system ruska ruleta) 2) Toto ochorenie moze mat rozne priciny a nemusi to byt vzdy apriori ockovanie. Su pripady , ked aj uplne neockovane dieta dostane AT. Aky by bol vyvoj ochorenia , ak by taketo dieta bolo este aj ockovane nie je mozne zistit. Osobne si myslim ,ze s ockovanim sa vsetko urychli a zhorsi. 3) Atopicky ekzem nie je ochorenie koze! Poruseny imunitny system neadekvatne reaguje na iste podnety (nieco v strave, vonkajsie latky , toxicke latky ktore tvori telo nedokaze adekvatne spracovat ..atd ..) a produkuje latky, ktore drazdia kozne bunky - vznika zapal koze, trhliny , chrasty ..atd. A ste tam, kde ste byt nechceli. Cize AE = aitoimunne ochorenie. Telo poskodzuje samo seba. 4) Preco vam nepomoze kozny? - lebo AE nie je ochorenie koze ..ako som uz pisal vyssie. Kozny lekar vam predpise kortikoidne steroidy zvycajne v podobe kremu ..alebo nejaky iny krem. Samozrejme ziaden krem na svete nemoze vyliecit autoimunne ochorenie. Iste po aplikacii kortikoidov zapal zmizne - len preto , aby sa o 2 tyzdne opat objavil. Kortikoidy poskodzuju vnutorne organy ..ako pecen a dalsie. Stensuju kozu .. Po dlhom uzivani sa pridaju dalsie ochorenia - casto astma ! a dalsie . Kremy su len prostriedky na potlacanie priznakov a realne nic neriesia. - Kremy su lokalne nutne , aby sa zabranilo poruseniu koze , kym zvladnete zapal v tele. Pouzivajte hlavne prirodne produkty. Cim menej chemickych tym lepsie. - Lipobase . toto je zatial jediny chemicky produkt, kt. by som pouzil , ked je stav zly ..ale len do vtedy, kym sa nevylepsi na tolko ,ze sa da prejst na prirodne. Prirodne : - bambucke maslo - kokosovy olej - propolisova mast je mozne pouzit aj oleje ,,ale nikdy nie na zapalenu kozu. - konopny - olivovy - mandlovy - pupalkovy - nie je zle vyskusat stavu z Aloe vera a koloidne striebro , ale nie kazdy musi dobre reagovat na tieto latky. - Ak je nutne mokvajuci zapal vydezinfikovat a "vysusit" je dobre pouzit par krat za den slaby roztok hypermanganu. 5) Alergolog - ten by vam teoreticky mohol pomoct , ale nepomoze ..lebo lekar je podnikatel - predavac , ktory predava produkty farmakorporacii. Cize jedine co moze (aby mal z coho zit) je predpisovanie tychto produktov. Zial su to hlavne antihistaminika - latky, ktore potlacaju imunitne reakcie. Taketo nieco vedie samozrejme z dlhodobeho hladiska k dalsim porucham. Realne riesenie su rady v oblasti stravovania a dalsie - na com sa zarobit neda ..cize ..mate smolu. 6) RIESENIE - Moznosti, ciest , rieseni je velmi , velmi vela . Toto odradi vacsinu, tak radsej na dieta nieco napatlu a nieto mu natlacia do ust - "aby to len rychlo preslo" a mali pokoj . Presne vasa vlastna lenivost v konecnom dosledku znici vasmu dietatku zdravie. Studovat , hladat a skusat je narocne ,, na cloveka, cas ..atd. Je to o to narocnejsie ,ze nie su na svete dvaja rovnaki ludia - co funguje niekomu, nebude vam ..a opacne. Cize o dlhom hladani , kym sa dostavia vysledky. Pridam zoznam zakladnych odporucani ..a zial studovat musite dalej uz sami. Je to vase dieta - vasa zodpovednost. STRAVA - vynechat vsetky mliecne vyrobky - zo vsetkych zvierat. - nahradit mlieko - domacimi mliekami z maku a mandli --popripade ryze , ale ja ryzu neodporucam. - prestat konzumovat vsetky obiloviny - chlieb, cestoviny , bezlepkove vyrobky ..atd. prilohy zmente za zeleninu :grilovana , varena, dusena , surova . + nejake bielkoviny: maso, ryby.. - ak predsa len chcete aspon chlieb tak jedine doma peceny - KVASKOVY zo spaldovej biomuky. - ziadne kakao. (pozor na rajciny a vajicka - u niekoho mozu vyvolavat silne reakcie) - idealne ak mate pristup k realnym bio produktom - ci vlastne , alebo malovyroba. - ziadne sladkosti ! zmrzlina, lizatka, cukriky .."farebne" vody , napolitanky ..atd.. DETOXIKACIA Cez vakciny sa do dietata dostane vela toxickych kovov a dalsich latok. Mnohi vedci predpokladaju, ze krvno-mozgova bariera nie je plne vyvinuta do druheho roku zivota ..cize hlinik, ortut atd ..lahko prejde priamo do mozgu, kde tieto latky posobia. Nikto nevie ,ze aky bude dlhorocny vysledok takehoto posobenie ..urcite to so zdravim nema nic spolocne. Zlozenie vakcin > - http://www.slobodavockovani.sk/news/prehlad-ock... - http://www.slobodavockovani.sk/clanky/zlozky-va... Dobre prostriedky su - chlorela / spirulina - vytazky z hub (reishi a pod. ) - doma robene ovocno/zeleninove stavy - cvikla , mrkva , zeler , jablko. - kupel v magneziovej soli (ak to stav dovoluje) - vitaminy , minerali .. ..atd CHEMICKE LATKY - odstrante zo zivota co najviac. - kremy - pracie prasky / avivaze atd .. nahradte pracimi orechmi a domacim mydlom - atd. Toto je zhruba taky zaklad. Moznosti je daleko viac - na mnohe som zabudol, mnohe sam nepoznam a v jednom prispevku nie je mozne obsiahnut vsetko - to by bolo na niekolko knih. Vzasade vsetko co viem , viem z INTERNETU . Internet = verejne pristupne miesto uplne kazdemu z vas ! Takze ... Moje dieta nedostalo ziadne koktikoidy a ani antihistaminika , nie je natierane ziadnymi chemickymi kremami (okrem - velmi , velmi zriedka - Lipobase) a na to ,ze je zima mame vdaka tymto a dalsim opatreniam krasne krasne vysledky. Verim ,ze jedneho dna to zvladneme uplne . Pre vlastne dobre prestudujte si nasu stranku o rizikach ockovania - https://www.modrykonik.sk/group/1799/ lepsie vyuzit cas snad ani nie je mozne. STUDUJTE a rozmyslajte , zodpovednost je jedine na vas rodicoch. Dakujem a drzim vam palce . Vela stastia ! Prevenar."

zuzka1008
15. jan 2014

Kludne koj dalej, mliecko je to najlepsie co mu mozes dat, ak byvas casto chora v mliecku mas pri tvojej chorobe vela protilatok, co je super! Tak odporucam kojit s ruskom na ustach, ale kojit!

majka777
15. jan 2014

Ahoj...moja mala tiez dostala atopicky ekzem v roku...kedze som aj aj atopicka, tak som najskor skusala vsetky mozne masticky nekortikoidne)...modra indulona, bioderma a pod. vobec nezaberali. Bola som nutena ist s nou na kozne. Bala som sa, ze jej predpise kortikoidnu mast...predpisala nam Locoid lipocream...je to mierna horm. masticka...nechcela som ju moc malej davat, ale mama mi poradila, ze nech jej to skusim natriet, ze mne ta p. doktorka v detstve velmi pomohla...tak som to skusila...mastila asi tri dni a cuduj sa, ale mala ma uz cez 4 roky a odvtedy mame s ekzemom pokoj...takze ak budes uplne zufala, mozno ti to pomoze ako nam...inak na premastenie sme pouzivala Lipobaze, ale ja som bola velmi spokojna s Dexeryl kremom

mamazem
15. jan 2014

Určite kojiť, jednoznačne, kravské mlieko by len ďalej zaťažilo tráviaci systém dieťatka. Kľúčová je strava, je dôležité vysadiť kravské mlieko, cukry (aj sladkosti), bielu múku - tie zaťažujú trávenie, ktoré je pri atopickom ale aj akomkoľvek inom ekzéme dôležité. Ekzém je ochorenie látkovej výmeny (vnútorné orgány, spravidla pečeň a žlčník nefungujú správne, sú zanesené), preto je strava kľúčová. Pozrite si tento článok: https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/mamaze...
Atopický ekzém ako každý iný ekzém je vnútorný problém, masťami ho nikdy nemôžete vyliečiť, je potrebné liečiť ho zvnútra, detoxikovať organizmus a predovšetkým upraviť stravu...

barca1205
1. júl 2015
Používateľ barca1205 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od barca1205.

S kojením by som určite neprestávala, nič lepšie pre dieťatko nie je, pokiaľ nie si vážne chorá. Nejaké prechladnutie vobec nevadí. Ja sama som atopička a moje deti bohužiaľ tiež. Staršieho synčeka som kojila len krátko, lebo som nemala mlieko, mladšieho som kojila rok a atopický ekzém sa prejavil u oboch. To je genetická záležitosť a materským mliečkom im určite neublížiš

minimidimaxi
11. aug 2015

Ahojte 🙂

Volám sa Simi, som novou ambasádorkou značky Linola a chcem Vás srdečne pozvať do skupiny Linola – starostlivosť pre suchú, citlivú a atopickú pokožku už od narodenia. Produkty značky Linola sú vhodné už od prvého dňa narodenia a sú hypoalergénne, teda obsahujú minimum dráždivých látok ako sú konzervačné látky, parfumy či farbivá. Nechcem robiť nič na silu, ani Vás obťažovať, len sama na svojich deťoch viem, aké problémy dokáže takýto typ pokožky narobiť a prostredníctvom tejto skupiny sa chcem o svoje skúsenosti podeliť a taktiež sa nechať inšpirovať radami od iných mamičiek. V skupine, ale aj na mojom blogu https://www.modrykonik.sk/blog/minimidimaxi/?fr... budeme často súťažiť a budú sa dať povyhrávať rôzne darčeky, ale aj kozmetika práve tejto značky. Ak máte záujem, skupina sa nachádza tu https://i.modrykonik.sk/linola_skupina a všetci ste srdečne vítaní.
Ďakujem za Váš čas 🙂

ester851
19. aug 2015
Používateľ ester851 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ester851.

Atopický ekzém nie je dovod, aby si prestala kojiť. Materské mliečko je pre dieťatko to najlepšie, len si dávaj pozor na to, čo ješ, vyhýbaj sa alergénom, prípadne po čase určite zjistíš, čo mu vadí. Ja som synčekovi ekzém materským mliečkom aj liečila, postihnuté miesta som mu ním potierala a zaberalo lepšie ako mastičky

darja12
26. mar 2016

u nás sa objavila atop dermat a dieťa nie je očkované. má 6 mesiacov. problémy začali v 4 mes.. keby bolo očkované, určite by som to zvalila na očkovanie...

spominanyotec
Autor odpoveď zmazal
sonka1981
30. sep 2018
Používateľ sonka1981 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od sonka1981.

ak ma dieta atopicky ekzem a je dojčene, určite by si matka mala davat pozor na zloženie stravy