Nedostatok materského mlieka
Ahojte, aké máte Vy skúsenosti s laktačným poradenstvom? Kvôli nedostatku mlieka som si zavolala lakt. poradkynu, stálo to 53 , lebo 20 na hodinu a az tak to nepomohlo. Poradila nám nosit v satke ci ergonosici, spat v jednej posteli, co najviac kontaktu koza na kozu, terapia výzivovými doplnkami senovka grécka
Ahojte, chcem sa podelit o skúsenost s laktacnym poradenstvom, aby ste nemuseli platiť. Ja som si zavolala lakt. poradkynu, stálo ma to 53 eur, lebo 20 na hodinu a výsledok Vám chcem povedat, aby ste nemuseli tiez platiť toľke peniaze . Poradila mi nasledovne:
1. nosit bábo v satke ci nosici co najviac
2. spat v jednej posteli nie daleko od seba
3. co najviac kontaktu koza na kozu - bábo iba v plienke, matka hore obnazená
4. výz. doplnky senovka grécka + benedikt lekársky uzívat 3 x 3 tablety denne
5. ak nepomôzu tieto, skúsiť doplnok s názvom Moringa Oleifera tiez 3 x 4 tabl denne (Niekedy nefungujú jedny, ale fungujú druhé - Moringa)
6. pit caje na podporu kojenia
7. nechat si zhodnotiť poradkyni, ci sa bábo vie dobre prisat
8. nechat si skontrolovat, ci bábo nemá skrátené tri uzdičky v ústočkách - ak áno, ORL doktor ich nareze
Posledné dva body musí urobiť osobne, ale aspon to bude trvat kratsie a zaplatíte menej nez ja.Nakoniec musim aj tak dokrmovat, je to iba ciastocne lepsie, najviac mi pomohla asi Moringa, ostatne asi vobec.
@janakri Ja som neurobila rozhodnutie na základe informácii ale na základe toho, že mi to pomohlo a tvorilo sa omnoho viac MM. Ja som nečítala žiadne mamily a podobné stránky. Urobila som si podľa seba a len som napísala svoje skúsenosti - nič viac a nič menej. A nikde netvrdím, že mi alkohol zvýšil tvorbu MM. A samozrejme, že čo jednému zaberie-pomôže, inému nemusí. Pri druhom dieťati mi nezaberalo skoro nič - trochu senovka a Benedikt.....
ženy, tuto alkoholovú diskusiu - končím, nebudem sa tu naťahovať o tom či kojaca matka môže alebo nemôže piť alkohol!
@janakri ja nerozumiem. Nepisala son, ze len spanok pomaha pri tvorbe mlieka, ale je to zaklad! Poznam xy maminiek, ktore prikladali do aleluja, ale kedze nic nespali, mlieko sa nemalo kedy tvorit. Aj to je hlupost, ze trauma nesposobi stratu mlieka. Pri vsetkej ucte, ale moj nazor na laktacne poradkyne sa tymto len potvrdil. Dristy na dristy. Nepodlozene tvrdenia... cest vynimkam. Ale to uz sa moze vydavat za laktacnu poradkynu ozaj kazda. A este dezinformovat zufale mamy, ktore uveria v snahe kojit snad vsetkemu.
@engie2 chceš sa hádať, ja nie,
zovšeobecňovanie (v spánku sa tvorí mlieko) je nezodpovedné, pretože to samo o sebe nie je pravda a ak to niekto vytrhne s kontextu, nebude tomu rozumieť
trauma- poznám mamičku, ktorej pred očami odpadla a umrela mamina a úspešne kojí ďalej, aj keď pár dní mala na pohľad prázdne prsia, malú prikladala, tá si vždy potiahla a bola spokojná, a bola kojená ešte další viac ako rok
mrzí ma, ak máš s poradkyňou zlú skúsenosť, ja som už pomohla veľa mamičkám (robím to už 20 rokov), laktačné poradkyne sa školia, ďalej sa stretávajú, predávajú si informácie, vytvárajú si vlastné poznatky praxou -čím chceš podkladať tvrdenia- citáciou v angl. ?
@evittam
ak dovolíš, budem citovať, je to veľa textu:
Ako sa vytvára materské mlieko, kedy sa uvoľňuje?
Počas dojčenia sa u matky uvoľňujú hormóny, ktoré vyvolávajú tvorbu a vylučovanie mlieka. Čím skôr sa dieťa priloží k prsníku, tým skôr sa mlieko tvorí. Prvým dôležitým podnetom pre tvorbu mlieka je stimulácia bradavky priamo ústočkami dieťaťa (pri použití klobúčika tento podnet chýba, preto by sa mal používať čo najkratšie). Prvý najintenzívnejší podnet na tvorbu mlieka vzniká do 30 až 60 minút po pôrode, vtedy je najideálnejšie dieťa priložiť k prsníku. Vôbec pritom nezáleží, či už matka má alebo nemá mlieko. Vtedy má aj dieťa najsilnejší hľadací a sací reflex a je najväčší predpoklad, že nájde a zachytí bradavku.
Druhým dôležitým podnetom pre tvorbu mlieka je časté dojčenie, aj v noci. Mliečko sa tvorí podľa potrieb dieťatka, podľa toho ako často sa dieťa dožaduje dojčenia a koľko mliečka z prsníka vypije sa vytvára na čas kŕmenia ďalšie množstvo mliečka. Keď dieťa pije správne, mlieka sa tvorí stále viac. Dôležité je preto prikladať dieťatko na prsník vždy keď sa dožaduje. Pôvodné – zastaralé predstavy o kŕmení v pravidelných časových limitoch sú už prekonané.
Matkina schopnosť tvoriť mlieko sa nikdy odrazu nestratí. Ak mlieko neodteká aj pri správnom prisatí, znamená to, že reflex odtoku mlieka je dočasne zastavený. Ak dieťa pokračuje v pití aj keď sa prsník zdá byť prázdny, tvorba a tok mlieka sa obnovia. Tvorba mlieka zaniká len po odstavení, keď sa zníži hladina hormónov, ktoré riadia činnosť mliečnej žľazy.
Tvorba mlieka závisí aj od dedičných hormonálnych predpokladov, ale hlavne od vyprázdňovania prsníkov. Ak sa prsník nevyprázdňuje dostatočne (napríklad ak v noci dáte dieťaťu radšej fľašu), tvorba mlieka sa znižuje až zastavuje. V zásade sa mlieko tvorí dovtedy, dokedy sa prsník vyprázdňuje. Mamička ktorá nevie prechodne dojčiť (je mimo svojho dieťatka, alebo je chorá a lekár predpísal na nejakú dobu lieky nevhodné pri dojčení) si môže pravidelne odstriekavať mliečko, aby sa jeho tvorba zachovala.
koniec citátu
nerozumiem tomu, prečo tu riešite ten spánok, samozrejme, že vyspatá mama je pokojnejšia a kojenie ide lepšie, ale prečo na mna útočite a chytáte ma za slová, nechápem... ak máte konkrétnu otázku ohľadom dojčenia, rada odpoviem
...a nie som poradkyna Mamilly... ale oni majú najlepšie spracovanú teoriu, preto som kopírovala citát o alkohole od nich, nemôžem predsa písať do každej odpovede celé strany, ja som chcela pomocť mamičkám ktoré sa pýtali
@evittam dievča zlaté, o čo presne tebe vlastne ide? opýtaš sa, či sa v spánku tvorí mlieko- odpoviem ti skopírovaným textom preto, že jednoduché odpovede si v komentároch predtým neakceptovala a taký dlhý text nebudem predsa prepisovať- že je to citát som napísala na začiatku
názor na mamillu si urob ako myslíš, s nimi ja nič nemám spoločné
@janakri no nic. Dokola to iste budes pisat. To su zaklady anatomie ludskeho tela. PROLAKTIN si pozri v literature. Ja som pisala o suhre mnohych faktorov prepreako podporu dojcenia ako je ako pohoda, jedlo, atd. To ty si vyriekla sud: v spanku sa mlieko NEtvori.
A ze poznas jednu mamicku, ktora "rozkojila" smrt blizkej osoby? Na strane druhej su xy matiek, ktore napr. skrz komplikovany porod alebo poporodne komplikacie stratili laktaciu, niekt.sa ani nerozbehla.
Nemam zaujem sa tu dotahovat, chcela som len vyvratit nepravdy, ktore si napisala.
@janakri dakujem pekne za radu.. urcite sa toho budem drzat 😊 alergicka nie som ani ziadne lieky neberiem... dufam, ze sa to coskoro rozbehne 😊 este raz dakujem 😊
@engie2 ja robím s kojacimi mamičkami 20 rokov. Viem aké je nebezbečné vytrhnúť jeden fakt z kontextu a ako veľmi to ovplyvní význam povedaného. Pracovala som s drogovo závislými matkami, vyliečenými alkoholičkami, matkami, ktoré boli tak v zlej finančnej situáci, že ak by nekojili, zobrali by im deti lebo nemali na UV
Vytrhla si vetu - V spánku sa mlieko netvorí- je to viac faktorov, v podstate ak by matka prespala celú (niekto by dokrmoval) znižovala by sa tvorba mlieka
o prolaktíne máme aj vo wiki, ale nikde sa nezdoraznuje väzba spánok- prolaktin- tvorba mlieka ako niečo bez čoho laktácia nefunguje
https://www.modrykonik.sk/prolaktin/
hádzať výrazy ako "nepravdy" je jednoduché
@alerka ak považuješ argumenty za nadutosť, nech sa páči.
mamičky, ktoré u mna hladajú radu, vždy odídu s odpovedou, ak nebudem vedieť odpovedať, poradím sa s inou poradkynou, ak taká rada nepomože, budem hladať dalej
Som si vedomá toho čo viem, a nebudem ustupovať nezmyslom a polopravdám len aby sa niekto neurazil
ak nič nevieš, tak sa uč. Ja sa učím v tomto obore už 20 rokov
Čo sa mi nepáči na tejto i mnohých diskusiach - človek sa niečo spýta alebo informuje a "zvrhne" sa to na diskusiu na inú tému, tentokrát ešte aj výmenu názorov...

@janakri tvrdite, ze alkohol (pivo) urcite nie lebo prejde do mlieka a detska peecn ho musi spracovavat. v spomenutom clanku pisu o zanedbatelnom mnozstve, ktore pri rozumnom piti neohrozuje dieta