icon

Od čoho závisí produkcia materského mlieka?

15. máj 2026

Ahojte, od čoho podľa vás závisí produkcia mlieka? Prvá dcéra dostala UM už v pôrodnici. Teraz čakáme v septembri bábätko. Zamýšľam sa, čo spraviť inak, aby som mohla dojčiť.

anonym_347294
15. máj 2026

veľa prikladať , telo na telo, matka musi dodržat pitny režim , jedlo , oddychovať- spanok , psychická pohoda

anonym_348655
15. máj 2026

Hormón prolaktín. Treba dojčiť aj v noci. Veľa pomáha kontakt koža na kožu, dobrý pitný režim a oddych (aj keď pri 2 deťoch je to take veselé, preto by si mal muž vybaviť na prče dni volno)

katkaseiner
15. máj 2026

ja chapem teoriu a pri dcere som kojila velmi dlho. Dokonca pri synovi mi v nemocnici povedali ze nic so mnou nebudu riesit, ze viem co robim... Pri synovi sa mi proste mlieko nerozbehlo... ostali sme pri flasi

anonym_74abfd
15. máj 2026

mám menšie prsia a mlieka som mala na rozdávanie. Ešte aj psovi sme ho liali. Veľa piť, a hlavne psych. pohoda. Skús aj homeopatikum na podporu tvorby mlieka. Kúpiš v lekárni.

anonym_34eecb
15. máj 2026

@anonym_autor závisí to od kvality a množstva mliečnych žliaz. Paradoxne ženy s menšími prsami majú často menej tukové prsia s väčším množstvom mliečnych žliaz a majú viac mlieka ako ženy s tukovými, veľkými prsami. Ale je to samozrejme genetika.
Ďalej mať dieťa v noci pri sebe, dojčiť na požiadanie, aj v noci. A čo najmenej stresu, dobrá strava, tekutiny.

anonym_102cab
15. máj 2026

vsetky dostupne, overene aj neoverene, od starych mam rady , nevyziadane rady a vsetok zmatok okolo dojcenia vyskusany- bez efektu

anonym_8ec966
15. máj 2026

@anonym_autor ja to akurát riešim s mojim malým trojmesačným synom. Od včera sme na UM , lebo ja som to už psychicky nedavala. Nonstop dieťa na prse, kojenie na požiadanie aj nepožiadame a to som pila čaje, veľa sa s ním mojkala , Vineu pila…
Lenže je pravda že som na babo poväčšine sama tak som sa koľko krát ani poriadne nenajedla, ani nič podobne potom už stres no a už to išlo…

Malý stále plačlivy, nervózny tak som povedala že STOP. Takze poviem ti že ja som tiež neprišla na to čo ty ….

anonym_2d62c9
15. máj 2026
@anonym_34eecb

@anonym_autor závisí to od kvality a množstva mliečnych žliaz. Paradoxne ženy s menšími prsami majú často menej tukové prsia s väčším množstvom mliečnych žliaz a majú viac mlieka ako ženy s tukovými, veľkými prsami. Ale je to samozrejme genetika.
Ďalej mať dieťa v noci pri sebe, dojčiť na požiadanie, aj v noci. A čo najmenej stresu, dobrá strava, tekutiny.

@anonym_34eecb Presne tak ja mám mini a mlieko som odsávala habadej. Švagriná má veľké kozy a nič

anonym_74abfd
15. máj 2026
@anonym_2d62c9

@anonym_34eecb Presne tak ja mám mini a mlieko som odsávala habadej. Švagriná má veľké kozy a nič

@anonym_2d62c9 suseda prsia obrovské že som myslelá že odkojí celú pôrodnicu. Vôbec nekojila, mlieko sa nespustilo. Žena s tukovými zásobami - žiadne podvýživené žieňa. Zvláštne.

anonym_34eecb
15. máj 2026
@anonym_74abfd

@anonym_2d62c9 suseda prsia obrovské že som myslelá že odkojí celú pôrodnicu. Vôbec nekojila, mlieko sa nespustilo. Žena s tukovými zásobami - žiadne podvýživené žieňa. Zvláštne.

@anonym_2d62c9 u nas v rodine tiez vsetky zeny mini prsia a dojcili sme roky.
@anonym_74abfd pri dojceni tukove zasoby nie su dolezite, dolezita je kvalita a mnozstvo mliecnych zliaz.

beata_k
15. máj 2026

@anonym_autor vela vody, jedla, oddych a caste dojcenie. Najvacsim nepriatelom dojcenia je stres

extempore
15. máj 2026
@anonym_74abfd

mám menšie prsia a mlieka som mala na rozdávanie. Ešte aj psovi sme ho liali. Veľa piť, a hlavne psych. pohoda. Skús aj homeopatikum na podporu tvorby mlieka. Kúpiš v lekárni.

@anonym_74abfd homeopatikum?? Je to len komercia pre slaboduchých.. predražený cukor

anonym_74abfd
15. máj 2026
@extempore

@anonym_74abfd homeopatikum?? Je to len komercia pre slaboduchých.. predražený cukor

@extempore to je tvoj názor. Mne to pomohlo.

extempore
15. máj 2026
@anonym_74abfd

@extempore to je tvoj názor. Mne to pomohlo.

@anonym_74abfd “pomohol” ti placebo efekt. A ten funguje najmä u jednoduchších a dôverčivých ľudí..

anonym_64240b
15. máj 2026

Najviac je stimulácia prsníkov bábätkom, čiže časté prikladanie. Ostatné je doplnok. A nebyť smädná ani hladná.

maryetta
15. máj 2026

Hlavne psychicka pohoda. Stres absolutne neprospieva. Viem co hovorim. 4 deti a cca 7 rokov odkojene.
Dolezite je ale aj babo. Aby sa prisat vedelo. Niekdy to ale jednoducho nejde a to neznamena ze zena je zla alebo "nedostatnocne" dobra mama. Je uzasna lebo sa snazi a hlada moznosti ako babatko upokojit a dat napapat.
Na jednej strane je super ze to uz riesis vopred ale! Nepoddavaj sa tomu 😉

miriamzba
15. máj 2026

Treba prikladat, čím častejšie. A pitný režim. Samozrejme ak sa dá byť bez stresu a pravidelne jest, tak je to určite bonus.

anonym_1e176e
16. máj 2026

@anonym_autor od prolaktinu, oxytocinu a stimulacie.Maloktora žena vtedy nemá stres, dobrú stravu a dojčia.