Poradíte ohľadom samostaného odstavenia sa?
zaujímalo by ma či sa deti, ktoré sa uspávajú na prsníku dokážu samostane odstaviť aj skôr ako v 2-3 rokoch. maminky, ktorých detičky to dokázali dajte o sebe vedieť nech mám nejakú nádej, že sa to dá 🙂 .
Moj sa odstavil sam zo dna na den, mal 17mesiacov a 3 dni...ale bolo mi to luto troska 😉
ahoj, môj malý sa ako jedenásťmesačný zobúdzal aj 10 krát na kojenie každú noc, už som bola z toho hotová, tak som mu začala každé druhé budenie ponúkať pohárik s čistou vodou. po čase ho to omrzelo, kojili sme sa už len pred spaním, raz v noci a ráno. až raz večer otočil hlavu od prsníka, že nechaj si 😒 . Bola som dosť zaskočená, ale nemali sme žiadne problémy ani on ani ja. namiesto kojenia stačilo že som ležala pri nom a tak zaspával. Dá sa to, my mami sa bojíme viac ako deti 🙂 🙂 🙂 pomaly znižuj frekvenciu kojenia, namiesto prsníka len čistá voda.
ahoj, ja som mala tento problém s dcérkou, tiež zaspávala len pri kojení a v noci sa budila každé dve hodiny, trošku potiahla a spala ďalej, ale pre mňa to bolo dosť únavné. Keď mala rok a pol som sa rozhodla že ju skúsim odstaviť. Pred každým kojením som si potrela prsníky citrónom (neboj, neštípe to 🙂 ) ponúkla som jej, ale som jej zároveň povedala že maminka už nemá mliečko ... Ochutnala, hneď sa odtiahla a chvíľu aj poplakala, ale som jej opakovala že maminka by jaj mliečko rada dala ale čo už keď sa pokazilo 🙂 a hneď som jej ponúkla čaj ... po chvíle sa dala presvedčiť a po pár dňoch som už cez deň nekojila (ale musela som mať stále po ruke citrón lebo stále skúšala či je to pravda že to mliečko už tam nie je 🙂
horšie to bolo v noci, vtedy jej veru ani ten citrónový prsník nevadil, to spala a ťahala aj tak ... ale tým že som cez deň už nekojila sa mi postupne začalo tvoriť menej mlieka a cca po mesiaci si sama odvykla aj od nočného kojenia len si sem-tam dala aj v noci čajík ale to skôr zo zvyku ...
a čo sa týkalo samotného zaspávania, tak bola nervózna lebo nevedela zaspať inak ako na prsníku, aj chvíľu plakala( ale kyslý prsník už nechcela) tak som si ju tuho pritisla k sebe, hladkala som ju chrbátiku a ticho som sa jej prihovárala a tak sa jej podarilo zaspať ... asi po 2 dňoch si na to zvykla a zaspávala už v pohode ... toto fungovalo u nás pri dcérke ale na každého platí niečo iné ... napríklad syn sa odučil oveľa rýchlejšie podobným spôsobom ako píše @mimiza .
Mala zadpavala na prsniku,tetaz ma15mesiacov a tahat ani nechce skor mat len hlavicku na mne.kojim1-2x denne,niekedy 1x za 2 dni.pravidlo laktacnych piradkyn je.do 1,5roka ponukat a od 1,5 roka neponukat ale neodmietat.ja ponukam,mala nechce sama si znizila frekvenciu.ono ked to ma prist,to pride a ked je to kojenie velmi caste,tiez odporucam vodicky,viacerym to pomohlo
Samozrejme...postupne bude mat dieta aj iné záujmy ako prsník... Neviem kolko máte teraz, vyzerá to tak, že a pýtaš skor do budúcnosti...A ano používali sme na uspávanie klasické a používame rozprávky...v tom veku čo píšeš....
A pokial máš dieťa do roka....bud velmi vďačná, že tak vieš uspať dieťa a že sa ti kojí ( teda pije tým pádom tekutiny).... čo by za to iné maminy dali keby sa im takto lahko dieťa uspalo....a pekne kojilo.... my sa trápime s dojčeneckým štrajkom...a teda je to riadny stres...ked sa dieťa odmieta kojiť...a nechce piť...nič iné ( žiadne ine mlieko ani vodu ani nič..) a SI predstav to uspávanie... 😖
Dcéra ( ktorej teraz na spanie) len zapnem malú lampičku a prečítam rozprávku ( kojila sa do 22 m.) mi zaspávala tak že na prsníku...nakojila sa a spala....neviem si predstaviť lepší sposob ako kludne dieťa uspať ako toto.... 😉

Mne sa sama odstavila ale som tehu tak asi preto inak sme fungovali tiež tak ako vy a z ničoho nič nechcela...určite sa to da ked príde čas🙂už ti to vadí či?