Prešli vás zápaly prsníka a upchaté mliekovody po ukončení dojčenia?
Ahojte. Mám ročnú dcérku a približne od jej 7 mesiacov mávam časté upchvávanie mliekovodov, zápal prsníka, či bolestivé bradavky. Nikdy by som si nemyslela, že ešte aj v tomto čase, kedy už nemám toľko mlieka ako na začiatku, by som mohla mať stále s týmto problémy. Pomaly sa lúčim s myšlienkou, že by ma počas tohto dojčiaceho obdobia nadobro prešli spomínané ťažkosti. Skôr sa už začínam obávať, či to aspoň pominie, keď prestanem dojčiť. Neznamená to, že chcem úmyselne "predčasne" ukončiť dojčenie - to nemám v pláne. Rada by som vedela skúsenosti mamičiek, ktoré mali takéto problémy počas dojčenia, kedy ich to prešlo a či po ukončení dojčenia mali už naozaj definitívne pokoj. (Doplním, že toto je moje druhé dieťa, s prvou dcérkou som si prešla jedným zápalom, ktorý som si zmenežovala sama a už potom nič.) Ďakujem za vaše príspevky.
Od decembra 2021 nedojcim a práve beriem už 8. deň antibiotiká. Cca každý mesiac nám zápal, upchaté. Raz silnejší, raz slabší. V pondelok idem na mamografiu, mám tam asi 3 CM hrču. Pravdepodobne mi to budú musieť otvoriť, lebo ATB len zmiernia opuch a začervenanie.
@marmm Celych 9 mesiacov som mala problemy s upchavanim a nabehom na zapal. Maly neodsaval poriadne. Musela som pouzivat aj odsavacku a stale sa mi robili hrce. Velky pozor som si musela davat. Trapenie velke. Po skonceni kojenia, som nemala ziadne problemy. Mala som spat moje stare zname prsia.
@amelie2017 uf to je masaker. Nedá sa tomu nijak predísť? Lekári si s tým nevedia rady? Mne sa po prvom dojčení vytrácalo mlieko minimálne rok, takže dovtedy je stále možnosť, že sa to bude vracať? Nebodaj aj keď sa mlieko stratí úplne...?
@marmm no oni to doteraz hlavne moc neriesili. Atb a adios. Ziadne dalsie vysetrenia. A ja som teda tiez vzdy isla, az ked uz to bolo moc zle 😬 ale cca do oktobra som to zvladala doma, od oktobra uz tam mam dost velku hrcu. Uvidim, co povedia v stredu po mamo. Mam ist do ambulacie, ktora sa specializuje na patologicke ochorenia prsnikov. Lebo ani vlastne neviem, ci tam nieco mam - fibroadem, tumor, alebo sa len tak upchava...

Mala som tieto problémy. Príčina je vždy hlbšie, ako len na povrchu. Mne osobne pomohlo vyriešiť si veci na úrovni psychosomatiky a viac sa zápal neukázal 🙂 dovtedy som mala zápaly silné 6x po sebe s vysokými horúčkami, upchaté mliekovody, soor a rôzne ďalšie