Prudké zmeny v laktácii - dojčenský štrajk
Baby prosím o rady,skúsenosti, už som úplne zúfalá...Máme 4 mesiace a už dva mesiace sa trápime s dojčenským štrajkom, prvý mesiac bol obrovské trápenie, mala odmietala úplne prsnik, skúsila som už 2 laktacne poradkyne, ale bez výsledku...konečne sa nám ho ako tak podarilo zmierniť a vedeli sme sa pomerne ľahko nadojcit a úplne mi začalo blbnut mliecko....od minulého štvrtku do pondelka som mala mliecka, žeby som nakojila ešte aj tri deti, ešte som si po nakrmeni musela odstrekovat a v pohode som odstriekala aj 80ml z jedného a v utorok zo dňa na deň mliecko nikde..,a mála včera večer začala znovu odmietať prsnik a ani sa nečudujem, lebo jej nič nejde...horko ťažko som si odstriekala 50ml z obidvoch ☹ je to normálne? Pritom cez víkend som bola v jednom kole, stále na nohách, žiaden oddych a mliecko bolo super a cez týždeň keď mám kľud, tak blbne...toto sa mi stalo už 3x....užívam ricinus, kojo čaje, 100%hroznovu šťavu, varím si polievky, užívala som benedikt a sennovku a čierne pivo na mňa nezaberá,...už ozaj neviem čí to zvládnem, som veľmi vyčerpaná, ale len z tohto, ze to tak strašne hapruje, myslíte, ze to môžu byt hormonálne výkyvy?
@majovka18 Ja by som chcela kojit aspon do roka (oktober) este vydrzat toto leto aby som nemusela mlieko chystat a uchovavat ho teple v termoske keby sme niekam isli(vylety,zoo...).no dufam ze tento strajk nepotrva dlho.maleho vazim kazdu nedelu ze kolko priberie za tyzden a potom zratam kolko za mesiac pribral.niekde som citala ze ak priberanie 6-12 mesacneho dietata klesne pod 43g/tyzdenne tak treba zacat prikrmovat.tak uvidime co sa bude diat.na zaciatku som si vravela ze ja dlho nevydrzim kojit ja som nerva... a kojime sa 7 mesiacov 🙂
@mizu89 štrajk sa vyskytuje v hocijakom veku, ale vždy je príčinou matka a zásahy zvonku..pravdepodobne si dojčila cca do polroka na požiadanie, prečo si to už obmedzila? nenáhrádzať dojčenie príkrmom / teda ak chceš trocha dlhšie dojčiť/..Ty tiež ješ hocikedy, ked sa Ti zažiada..a teda dojčenie a prsník plnia aj iné funkcie..dieťa dojčené na požiadanie neodmietne nikdy prsník, práve naopak sa ho dožaduje..podla čoho si si dala limit len do roka / len tak ma to zaujíma 😉 /.. s tými cumlami a flašami je to také diskutabilné, isté obdobie deti zvládajú prijímať tieto paralelne popri dojčení / a teda záleží ako často, pri akej príležitosti im ich mamky ponúkajú/..dieťa si to zapamätá a jedného dna uprednostní tieto "kaziče dojčenia" pred matkou..niekedy to príde už v porodnici, v 3,4 mesiacoch aj neskôr /v roku aj 1,5 r./..ale v období okolo 8 mesiaca je najviac "odstavení" detí-kedy to matky neriešia a povedia, že dieťa sa samé odstavilo..ale ono je to zase len štrajk ..
napr. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmie...
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
@luba41 kazda matka ma svoj nazor svoje priority do kedy bude kojit,ci bude pouzivat flasku,cumel....ci dieta bude vyrastat na MM alebo UM to je rozhodnutie kazdej matky.preco vy vsetky laktacne ociernujete matky ktore koja len do roka a odstavia alebo dieta odmieta MM alebo nekoja vobec,pouzivaju cumle,flasky-podla vas toto neni spravne,matka je zla...tu sa zeny chcu poradit ktore zazili podobne alebo tie iste problemi s detmi-dojcenim a nie sa tu hadat co je zle a co dobre.
@mizu89 čo Ťa tak pobúrilo? ved som len odpovedala na Tvoju otázku..tak načo tu chceš riešiť nejaký problem, ked nechceš počuť odpoved..či chceš sa len utvrdiť, že robíš správne? tak teda: len tak dalej pokračuj ako doteraz / takýmto prístupom aj tak za pár dní s dojčením končíš/..
@luba41 malemu davam prikrmi od 5,5 mesiaca +MM a sme tu stale sa kojime.UM este ani nedostal okrem umelych kasiciek(sunarka,hipp kase,griska).tak podla vas od kedy by som mala zacat s prikrmami?moja pediatricka mi povedala cim skor zacnete tym lepsie.maly nebude vymyslat s papanim a zje vsetko-a aj tak je 🙂
Áno, ešte a po štrajku uz ani chýru ani slychu vyše pol roka, bola to dlhá cesta, ale zvládli sme to 😉
A ako sa to podarilo? Ja mam 2,5 mesacnu dcerku, väcsinu dna bojujeme s papanim, prisaje sa a normalne papa iba extremne ospala 😒 neviem ci ma pocit ze ju nutim alebo co... v klasickej polohe na rukach vobec nechce byt to sa kruti vselijak a odtlaca sa, jedine v lahu aj to po chvili zacne nozkami kopat, rozculovat sa a sa prevali na chrbatik a sme dodojcili.. 😖 tak mam pocit ze malo papa a bojim sa ako to pojde si priberanim..
Ja nechapem ten dojciaci fanatizmus. Stale len o vysadeni cumlov a o noseni, pritom ak su v neporiadku hormony, nepomoze ani svatena voda, nie to este prisatie. Mne tvorba kolisala vzdy a tiez som sa divila, ze aj pijem aj sa snazim odpocivat a niekedy mlieka nie je. Inokedy nerobim nic a mlieka je vela. Laktacne zo mna vytiahli uz kopec penazi, posledna sama uznala, ze prisatie je ukazkove, len mlieka je malo. Deticky casto strajkuju prave vtedy, ked im slabo tecie. Len maminy si myslia, ze mlieka maju dost. Fanatizmus potom prerasta do denno-denneho boja o mlieko a nakrmenie dietata, mne obe deti potom nepriberali a ked uz hrozila nemocnica, snazila som sa naucit na umele, ale problem. Po polrocnom ceckovani deti odmietali cokolvek ine ako materske mlieko. Lenze toho bolo malo. A tak mame stravovacie problemy dodnes, najkrajsie obdobie je pre mna obdobim neustaleho dojcenia, nosenia na rukach (nosic nechceli) a vstavania kazdu pol hodinu. Vsetko kvoli dojceniu. Niekedy je lepsie posluchnut mamy, stare mamy a zdravy rozum a neaediet cele dni na Mamile a konikovi a bojovat. Deti su malicke iba raz a treba si to uzit, nie sa trapit, lebo dnes je boom dojcenia za kazdu cenu, nech to stoji co to stoji...
@linj my sme sa kojili 18,5 mes.od narodenia sme pouzivali cumel a cca v pol roku sme zacali davat cistu vodu z flasky a od roka z termosky zo slamkou.strajkov sme mali asi 3 a vzdy sme to nejako zvladli.takze ako tu stale na konovi vravia ze cumle a flasky su "kazice" tak to neni pravda.i

Áno máme 4 mesiaciky..,.ja mám kamarátku koji už 2 roky a u nich sa opakuje štrajk každé 3 mesiace....a ak máš mrchu môže to byt kľudne aj tým....mliecko je ze vraj vtedy horkejsie 😉