icon

Radia v skupine ,,Laktačná poradňa" vždy správne?

aranel16
3. jan 2017

Caute baby, chcem sa vas spytat na nazor, radili ste sa niekedy tu na mk v skupine Laktacna poradna? Totizto mi to tam pride, ze kazdy liek sa pocas dojcenia moze, fajcit a pit tiez, na kazdy problem je riesenie dojcit na poziadanie a nosit a mlieka bude vela vela, ani jest a pit neni dolezite. zo stravy matky dieta nema ziadny problem - to je vymysel...kazdu druhu uzdicku strihat - co je chirurgicky zakrok.. stalo sa vam zeby vam tam poradili zle? ci len mne to tak zvlastne pripada? ako som za dojcenie a vsetko ale niektore veci mi pridu zvlastne... radi tam aspon niekto studovany?

lara6
4. jan 2017

@aranel16 logicky je jedno,ci čerstvé ,ci staré pečivo,ak mamičke samotnej pečivo problem nerobi a pritom staré rady kedysi bolo čerstvé pečivo nejesť 🙂 ako aj bublinkové vody-kto to vobec vymyslel? Strukoviny,kapusta su zdrave a výživné,pestra strava je zaklad,aj keby si nedojcila.Vzdy su aj ine spôsoby uprav jedál,ktore vyhovujú .Citrusy nie su problem,ak sama matka nema alergiu na niektore.Treba postupne vyskúšať ,moe byt potencionálny alergén ,vtedy uvidíme,ci ma dieta nejaky kožný prejav.Samozrejme do krvi sa dostávajú vitaminy,potencionálne alergény...a o tom to je,ze dieta ,,prichádza do styku" so všetkým pri pestrej strave .Takisto ak zareaguje na nieco negatívne ,neznamená to,ze to bude stály problem.O mesiac to napriklad nemusi byt problem uz vobec.Sirenie poplachom-potom si mamičky automaticky myslia,ze dojcenie je nejaka dieta a potom ubližujú hlavne sebe jednotvárnou stravou,casto nedostatky vitamínov,ktore ked tak neskor prijímajú umelo,zbytocne.

lara6
4. jan 2017

@aranel16 ide len o to,aby mamička nejedla to,co jej samej dobre nerobi pochopiteľne a nadúva ju.moze byt nervózna,necítiť sa dobre a potom casto je aj dieta nervózne

jasmine12
4. jan 2017

Materske mlieko sa tvori z toho vsetkeho co maminy zjedia a vypiju, niektore latky sa dostanu do mlieka vo vacsom mnozstve, ine zase v mensom mnozstve. Z coho ineho by sa to mlieko inak tvorilo.......

lara6
4. jan 2017

@jasmine12 z krvi sa tvorí mlieko

aranel16
autor
4. jan 2017

@lara6 a ako je to s tou anémiou? ak ju mam, tak mam zrejme malo zeleza aj v krvi, tým padom v mlieku, nie? pomoze ak budem brat zelezo?

strelicia
4. jan 2017

@lara6 tak potom tebe fandim a obdivujem, je malo ludi co nezistne pomahaju.

lara6
4. jan 2017

@aranel16 laktacia je samostatný proces a mlieko je zložené stale rovnako,aj ked sama mas nedostatok.neplati,ze zákonite aj dieta dostáva nedostatok.osobne ja by som užívala ,j obohatila stravu bohatú na zelezo.stava sa ,ze pri užívaní železa dieta moze mat sem tam problemy so stolicou-nemusi ,stolica moze byt zelenšia -to problem nie je

domak2
4. jan 2017

@aranel16 ale kde si to pocula? Susede to robilo zle tak teraz plosne vsetkym zakazat brokolicu? Akurat som citala clanok, ze uz v tehotenstve zlozky potravy , prechadzaju cez placentu a dieta tu chut uz pozna z plodovej vody a preto ak si jedla napriklad cesnak cele tehotenstvo je mala sanca ze bude dietatu vadit pocas dojcenia. Tiez nerozumiem tomu podporovaniu nesvojpravnosti, ked mi laktacna poradi, ze naj na mlieko je bunjee jumping tak si nan kupim permanentku alebo zapojim rozum?

martina1305
4. jan 2017

@aranel16 dojciace maminky byvaju casto anemicke...resp. uz aj tehulky mavaju nedostatok zeleza, ktore je spotrebovane pre maleho rastuceho cloviecika...ked maju malicko zeleza dojciace maminky, automaticky sa menej zeleza dostava mlieckom aj babätku. môzes vyskusat preparaty z lekarne, ktore ale zapekaju (vlastna skusenost) alebo sa nie vzdy optimalne vstrebavaju do tela a hodnoty zeleza sa aj tak nedvihaju na pozadovanu uroven. velmi dobre vysledky su s prirodnym cucoriedkovym sirupom, po ktorom su hodnoty krvi na ukazkovej urovni. môzu ho uzivat aj mensie deticky, tehulky, dojciace maminky....je bez neziaducich ucinkov a co je dolezite, nezapeka a neboli po nom cely traviaci system

lara6
4. jan 2017

@martina1305 od Justu,vsak? Avsak neplatí,ze aj dieta ma nedostatok železa vzdy

strelicia
4. jan 2017

ved prave ze z krvi sa tvori mlieko, ale co sa do tej krvi dostane, to je otazka. ja si pamatam ze drobcovi velmi zle robilo ked som zjedla strukoviny (btw doteraz mu vadia a to ma 4r), som alergicka silna a ked prisla sezona, varovali ma ze ak nasadim antihistaminika, moze to znamenat bud ze dojdem o mlieko alebo ze drobcovi nebude chutit. No trapila som sa asi 2 tyzdne ale ked uz som bola cela opuchnuta jak balon a nemohla dychat, dala som si svoje lieky a presne v ten den sa drobec odstavil.

martina1305
4. jan 2017

@lara6 ano ten, na ten mam len dobre ohlasy....a co som ja prisla do styku s mamickami a ich babätkami, tak vzdy boli anemicke maminky, aj deticky (pokial boli vyhradne dojcene)

slivka5
4. jan 2017

@domak2 niektore potraviny robia zle väcsine v zaciatkoch. Aj na kazdej jednej stranke o dojceni a strave su v zozname. Ale u kazdeho individualne

evittam
4. jan 2017

@dominikali Určite ani na mamile - fanatický "dojčoweb"....Tam mi "krásne poradili", že môžem fetovať, fajčiť, piť ale hlavné je len a len dojčiť....😠
@aranel16 Dojči tak dlho a často ako to cítiš a jesť môžeš tiež všetko - ale samozrejme s mierou - treba odsledovať bábätko. Ja som napríklad pri oboch deťoch jedla všetko - dávala som si zo začiatku akurát pozor na kapustu, fazuľu.....Dojčila som každé 2-3- hodiny - ak som mala mliečko - ak nie tak som dokrmovala UM - dcérka bola dokrmovaná od narodenia - žiadna katastrofa. Žiadne chodenie po byte nahá a vylihovanie v posteli koža na kožu, žiadne dojčenie na požiadanie - t.j. nevyťahovala som prsník každú pol hodinu a menej - zbytočné. Treba sa zariadiť aj podľa seba - podľa svojich pocitov - spokojná mamina je spokojné bábo.😉

lara6
4. jan 2017

Ja som dostala strukoviny k obedu hodinku po sekcii 🙂

domak2
4. jan 2017

@slivka5 zeby boli krajiny kde su strukoviny zaklad stravy a nikomu zle nerobia? Predpokladam ze aj na slovensku sa kedysi konzumovali najma strukoviny, kapusta a podobne. Vravim ak sa tomu vyhybas an v tehotenstve je vacsia sanca ze to bude robit problemy

slivka5
4. jan 2017

@lara6 takze ludske telo si vie samostatne vytvorit zelezo pre MM? aj ked ho matka nema?

lara6
4. jan 2017

@slivka5 ľudské telo si vie samo vytvoriť mlieko a prispôsobiť potrebám dietata .vzdy sa nájdu aj výnimky,vo všetkom

lara6
4. jan 2017

@slivka5 nemoze matka nemať ziadne zelezo

slivka5
4. jan 2017

@martina1305 prosim ta, ten sirup dostat v lekarni, ci? je aj pre babätka?

slivka5
4. jan 2017

@lara6 ano myslela som velmi nizke hodnoty..a ziviny aj ta trocha zeleza idu najprv dietatu, potom matke?

pallacinka29
4. jan 2017

@evittam úplne súhlasím... tu sa niekto snaží vytvoriť chyméru, že UM je pomaly otrava. By som bola veľmi a úprimne zvedavá, či tie, ktoré dojčia 2-3 roky, čo jedia - či všetko dopestované doma zo záhrady...

lara6
4. jan 2017

@slivka5 to je velmi individualne,laktacia je samostatný proces-ako som pisala.preto nebudem odpovedať 100%,zalezi od konkrétneho prípadu .ako pisem,ja osobne by som to riešila a užívala v nejakej forme to zelezo a tym pádom sa vyhla tejto problematike

kamillla56
4. jan 2017

@pallacinka29 ja som zvedava co jedia tie kravy, z ktorych sa robi UM kedze musia non-stop produkovat mlieko 🙂 cistu bio travicku?

alicka850
4. jan 2017

@lara6 prosim ta, ty uz noc nepis, lebo nemas o tvorbe mlieka a jeho zlozeni ani bazalne vedomosti.

akronop
Autor odpoveď zmazal
lara6
4. jan 2017

@alicka850 ;) ako povieš

lara6
4. jan 2017

@akronop dakujem aj tebe 🙂 no kedysi doma robili um,trochu mlieka,trochu vody,trosku muky a hotovo 🙂 všelijaké recepty som uz videla

hrjanka
4. jan 2017

@strelicia laktacna u mna bola viackrat, stala ma 40 eur a zvysnych 40 eur ma stali benedikt a senovka, kt. som uzivala, kym sa mi rozbehlo mlieko...inac, tiez si myslim, ze je to super job 😉 a bez blocka 😉 ale mne to za to stalo.
Kazda matka ma svoj rozum, ak chce silou-mocou kojit (ako ja), tak si proste tu laktacnu zavola a bude robit maximum pre to, aby to slo...ak nechce kojit za kazdu cenu, tak si laktacnu nezavola a proste bude davat UM, ale to predsa z nej aj tak nerobi horsiu ci menejcennejsiu matku, nie?

alicka850
4. jan 2017

@aranel16 ja som mala s mamilou negat.skusenost. Dojcila som prvu dceru 2 r. bez problemov a pri druhom synovi som mala problemy s tym, ze sa zadusal pri piti. Tak som zo zvedavosti napisala na mamilu, kde ma presviedcali, ze to je preto, ze mam malo mlieka. Ze maly place a zadusa sa a mlieko strieka vsade /mohla som zasobovat aj lidl, tolko som ho mala/ nebol pre nich ziaden argument. Proste mam malo mlieka a mam casto prikladat atd. Potom mi jedna kočka tu na konikovi poradila antigravitačnu polohu pri kojeni a bolo po probleme. Takze z mojej skusenosti na mamile tolko. Trochu sa o tuto problematiku zaujimam, presla som si databazy vedeckych clankov a odd.literaturu a zda sa mi, ze oproti tomu to mamila prehana v mnohych ohladoch.