icon

Rozhodli ste sa dobrovoľne nedojčiť?

16. mar 2024

Je tu nejaka mamicka, ktora sa rozhodla dobrovolne nekojit a od zaciatku davat flasku? Mam od toho len kusocek, tak chcem pocut zopar nazorov. Dakujem

Strana
z3
mima1608
17. mar 2024

@matkahelka toto je riadna blbosť, že dojčené deti sa budia častejšie ako tie na UM. Moja malá prespala od druhého týždňa celú noc, ironicky práve po tom, ako sa mi rozbehla laktácia a UM sme vysadili. Áno, teraz keď jej idú zuby, tak je hore 2krat za noc, ale nie je to žiadna katastrofa. Švagriná má malú na UM a tá nie len že chodí spávať o 1-2 ráno (vtedy sa ja s malou prevalujeme na druhú stranu), ale v noci je hore každú hodinu. Takže aj toto je riadny mýtus 😉

veron8883
17. mar 2024

Áno ja kojila som mesiac a pol a bolo mi hrozne zle aj psychicky . Potom som už aj mlieko stratila a je mi veľmi dobre aj mojej malej po mojom bola ako divoch a nemám žiadne výčitky . ☺️

julish
17. mar 2024

@matkahelka ja počúvam úplne iné prípady aj výskum ukázal niečo iné. Rovnako nepoznám lekárku, ktorá by od kojenia odrádzala, je to zázrak a keď to ide, treba do toho ísť. Neodsudzujem, ale naozaj nechapem matky, čo chcú seba aj dieťa ukrátiť o toto

matkahelka
17. mar 2024

@julish ja som nikde nepisala, ze nasa pediatricka od dojcenia odradza, to vobec nie! len skonstatovala, ze alergiami, intoleranciami a chorobami trpia rovnako deti od narodenia na UM ako deti dlhodobo dojcene. a to nikto popriet nemoze. aj tu na MK su zeny, co dojcili deti do 2.5roka a bezne riesia, co dietatu na imunitu, lebo je casto chore. moja dcera mala v skolke spoluziakov, ktori boli od narodenia na nutrilone a tie decka netusia, co su antibiotika. a mala spoluziacku, ktoru mamka dojcila este rano v satni a to dieta bolo 2x do mesiaca chore a ma za vagon alergii. naozaj neverim tomu, ze ty mas vo svojom okoli deti, ktore su vdaka dojceniu zdravsie. a vyskum ukazal co? ze dieta dojcene je zdravsie ako dieta na UM? to by sa to dieta muselo narodit znova a byt od narodenia na UM, aby sa takato informacia dala povazovat za relevantnu.
A aby to nevyznelo, ze som proti dojceniu. to vobec! som za dojcenie, dojcila som obe dcery do roka. ale dojcila som tak, aby mi to vyhovovalo, aby som nechodila unavena ako matoha. uplne chapem, ze pre niekoho je dojcenie obtazujuce a odmieta ho.

marylin84
17. mar 2024

Ja 🙃 nedojcila som ani jedno svoje dieta a mam ich tri. A vôbec ma to nesere, celá rodina je vyspata, ja nemam pupok medzi prsiami, a imunitu majú úplne úžasnú. Dojčenie je skôr ekonomická záležitosť

milovnickakvetov
17. mar 2024

Prvé dieta som dojcila do 3 rokov, išlo to akosi samo. Pri druhom už boli problémy, ja som mala zdravotné problémy, tak som dojčenie vzdala v 3mes. Moja švagriná ma 2 synov, ani jeden nedojceny, ona už v pôrodnici riešila lieky na zastavenie laktacie, dojčiť odmietala.

milovnickakvetov
17. mar 2024

@julish možno pred 50 rokmi platilo, ze materské mlieko v porovnaní s vtedajším sunarom je zázrak, dnešné mliečne formuly sú na takej úrovni, ze ak sa žena nestravuje ukážkovo a zdravo, je určite lepšie umelé mlieko. Prvé dieťa som dojcila 3 roky, do roka bolo dojčenie takmer výhradne, tuhú stravu odmietala a nalepí sa na nu každá choroba, ktorá prejde okolo nej. Už je predškolacka a je chorá veľmi často a dlho sa lieči. Mam paniku ako pôjde v septembri do školy, lebo ona reálne je každý mesiac polovicu mesiaca chorá. Plus k tomu alergia na kravsku bielkovinu. U nás teda dlhodobé dojčenie na imunitu malo nulový vplyv. Švagriná ma oboch synov vôbec nedojcenych, odmietala dojčiť a ti chlapci sú zdraví ako buky. Celú škôlku zvládli s par nádchami, žiadne dlhodobé liecenia, vážnejšie choroby. Aj dcéra má v škôlke 2 kamarátky, matkám sa dojčenie doslova bridilo, vôbec nedojcili a tie dievčatá za 3 roky v škôlke boli par krát choré.

siska25
17. mar 2024

Moje vsetky 4 deti vyrastli na UM. Prve som dojcit chcela, zial narodila sa predcasne a s jedenim vseobecne mala do 4 rokov problem. Druhe mame adoptovane, takze tam na vyber nebolo. Tretie a stvrte sa odmietli prisat. Ziadna laktacna mi s tym nevedela pomoct a ja som ne.ala nervy a ani cas bojovat s nimi. Pri stvrtom som to uz vobec neriesila. Do porodnice som isla zbalena aj s odsavackou a flasou. Ja som si nemohla dovolit sediet s novorodencom hodinu a viac, bojovat s prusatim, klobucikmi a v konecnom dosledku vytiahol 15 ml a musela som ho dokrmit flasou. Aj zvysne tri deti potrebovali mamu a jest.

cherrystone
17. mar 2024

jeden z najlepsich dni mojho materstva, ked som prestala. tolke trapenie. mna aj dietata. len jedno ma mrzi, ze som neprestala uz hned, ked zacali problemy. lenze vsade na internetoch rady kojacej sekty a do toho moj hormonmi udrety mozog s nulovymi skusenostami. kebyze niekedy v zivote mam dalsie dieta, tak uz do porodnice idem s tromi flaskami a piatimi dudlami.

sissi2183
17. mar 2024

@marylin84 toto je neskutocne primitivny komentar. Ty si evidentne mudrejsia ako WHO, ale to by si najskor musela vediet, co to je. Nie som ziaden zastanca dojcenia za kazdu cenu, ale ze dojcenie rovna sa prsia na pupku a je to ekonomicka zalezitost je vyrok hlupaka. Prsia na pupku maju zeny, co nevedia kupovat podprsenky a su to casto aj mlade a bezdetne zeny, pretoze gravitacia stiahne na pupok aj implantaty, ked nemaju dostatocnu oporu. Nechapem naco si matka s takymto ubohym zmyslanim ako ty vobec urobi decko.

marylin84
18. mar 2024

@sissi2183 ❤️ veľa lásky a poznania ti prajem

lubkovaandrejka
23. mar 2024

@cherrystone to si pekne napisala.😅 Ja to dalsi raz urobim rovnako,ako ty :D

haraburdova
24. mar 2024

Ja som bola rada, ze som oducila malu od sondy ktoru mala pomaly do 1mesiaca lebo sme boli na jis. Na prsniku sa extremne hnevala. Som rada ze si zvykla na flasu. Ja osobne som s tym az taky problem nemala, viac ma deptali stare mamy a tety ze musis kojit a preco nekojis a blabla, z toho som sa skoro zopsychacila. Uz neriesime. Mala krasne pribera, je spokojna, prespi celu noc. Necitim sa ako zla matka, ma vsetko co potrebuje. 🙂

Strana
z3