Trojmesačný odmieta prsník
Žienky, mám taký problém s mojím malým... Má 3 mesiace, zatiaľ kojíme. Posledné dni však odmieta prsník. Potiahne a keď pocíti, že ide mlieko pustí, dá si palček do pusiny a je spokojný. Včera sa normálne ani nenapapal. Už mám strach. Mal aj úplne zelenú stolicu. Viete mi poradiť? Ďakujem
syn bol augustový málo sa kojil v horučavách,ochladí sa a bude lepšie si myslím,dcérka je júnová, tiež sme mali problem ked boli horučavy 😒 bude lepšie papať si myslím ked sa ochladí 🙂
mne toto malý robil, keď sa blížila prvá mrcha.... každou ďalšou je to lepšie a lepšie, teraz už prsník neodmieta vôbec ani pred, ani počas... zvykol si 😅
Vola sa to dojcensky strajk nastuduj, uz sa toho tu pisalo vela, dost je toho na mamila.sk, urcite co najskor kontaktuj laktacnu poradkynu, okolo 3-4 mesiaca klesa tvorba mlieka, babo na to takto reaguje, my sme si tym presli tiez.
ahoj,zelena stolica u kojenych deti moze byt znakom toho,ze maly prijima iba predne mliecko..vtedy byva ta stolica aj taka redsia, nebyva prazenicova..cize, aj to tak sedi-trosku potiahne, tak sa iste nedostane k zadnemu mliecku..predne mlieko uspokoji jeho smad,na chvilu aj hlad, lebo su tam cukry,bielkoviny.. su tam aj vsetky ziviny -okrem tuku-cize z predneho mlieka sa nepribera..
Dalsou pricinou moze byt intolerancia, napr lakotozy, kamaratkin maly bol ok prve 2 mesiace a tiez potom zacal odmietat, maval aj zelene stolice, obcas mastne..ale on bol hystericky, uplne bolo vidno.ze mu nerobi nieco na mliecku dobre...
takze, u vas moze byt ten dojcenecky strajk, v 3 mesiaci je aj rastovy spurt, zrazu babu netecie tolko kolko by potrebovalo aje frustrovane.pravy dojcenecky strajk by mal byt rieseny castejsim prikladanim ako obvykle, cize ak je kojeny na poziadanie, skus teraz to ignorovat a castejsie hio prikladat, vytlac si trosku mliecka, aby ho citil...a skus nech je na prsniku dlhsie nez len par cucnuti,lebo ti nebude priberat..dojcenecky strajk takto by mal byt vyrieseny do 3-4 dni, takto dieta este vydrzi bez stradania, ak to pojde dalej, je treba ozaj konzultovat bud odbornika -laktazcnu alebo lekara, pretoze treba zistovat preco sa takto sprava..a prevaz si ho..kolko vazi..
@eva1122 bude to dojcensky strajk,mne to mala robila v istej polohe,potom bolo chvilku dobre a potom zas zle aaale riadne dlho.trvalo to od 2,5 do 6mesiacov,dospeli sme az k tomu ze mala sa kojila len ked spala,co bolo strasne tazke fyzicky aj psychicky,normalne som plakala od zufalstva.Teraz mame 8,5mesiacov a kojim ale stale mame problemy s tym...poradim,kontaktuj laktacnu nech ti pomoze cim skor
@veriiii ja som este nepocula od laktacnej o nejakom prednom a zadnom mlieku. Tu je vyjadrenie mamily v jednej z odpovedi - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
Eva1122 :ahoj,mne toto maly robi od cca 6tyzdnov ooteraz -4,5mesiaca, odvtedy az na kratke pauzy akoby nebol hladny://skusala som uz kadeco vratane laktacnej-v zufalstve som zalozila temu dojcenie trapenim...ako pise oligka26 jedine co zabera ked uz nic-nakojit v spanku. Ale je to pekelne...ja od zufalstva placem kazdu chvilku. Niekedy sa nakoji aj ked uz je ozaj tapnuty a ja ho na rukach kolisem a spievam mu jak magor-tak sa nacucne (niekedy aj na 5 krat vypluje) a zacne zaspavat...
Olivka26 prosim ta a akoo ste zvladli prikrmy? Ja si to neviem prectavit -vsade pisu ze po par hltoch prikrmu dat prsnik -to ja budem musiet pockat az ked zaspi...desim sa toho ked zacne spavat len 2xdenne- vsetko odkojime v noci? Ako to logisticky zvladate? A zlepsilo sa to na prikrmoch?dakujem a evka prepac ze ti vstupujem do diskusie
Alikaa: ahoj, no ako som pisala mne brutalne skace tvorba mlieka- najskor som myslela ze strava/hormonalne (nemam menzes) ale nakoniec mi vychadza ze asi proste podla toho ako mlady pan pije:on totizto ma tyzden ked priberie 150 a potom tyzden ked nepriberie nist-takze den dva som pamela , potom tri dni priemerna kravka a tri hystericke dni mam pocit ze v prsiach nisto-a tak rozne sa to prestriedava
Prepac ze tak zosiroka ale takto to je ked neberiem nic-ale samozrejme kedze som uz tak nervna ze maly malo pije nie este mat tie nicovske dni tak obcas uzivam kapsle senovky a ee toho druheho (mam to v angl🙂-pravdupovediac neviem ci zaberaju ale mam na nich pocit ze mam menej nicovskych dni (mozebyt aj nahoda;)
@avionka tak to sme na tom dosť rovnako. Aj my chodíme počas kojenia, striedame všetky možné polohy. A rovnako som kojila aj pri zaspávaní malého. To je dosť o ničom, lebo sedím pri ňom a striehnem, kedy sa pohne, aby som mu hneď strčila prsník. A prsia sa mi asi tak isto napĺňajú ako Tebe. Teraz keď včera ani dnes poriadne nepapal, už cítim, že sú prázdne. Ja tiež začínam mať strach z kojenia. ☹
Ahoj mne toto dcera tiez robila,akurat pri tom chytala este hystericke zachvaty a nedalo sa ju utisit. To ze ty si stlacis prsnik a ide ti z neho mlieko neznamena ze sa tok mliecka nezmenil. Vola sa to dojcensky strajk. My sme ho bohuzial nezvladli aj ked sme podporovali tvorbu mlieka ci sa skontaktovali s laktacnou poradkynou. Na internete su clanky o tom a verim zr urcite pomozu 🙂 drzim palce ;)
@eva1122 ahoj, kolko ma ocikanych plienok? ak ma aspon 6 za 24h, tak pije dostatocne aj pred tym ako sa mu spusti mlieko.. dcera tak obcas pije, staci jej to, co si potiahne, spustene uz nechce..
no ale k tomu strajku, moze to byt tym, ze deti v troch mesiacoch maju rastove spruty, cize rychlo rastu, vnimaju velmi vela podnetov a najlepsie sa im spacuvavaju pri prsniku.. vtedy posobia nervoznejsie, ale pokial maju pocikane plienky, nie je to problem - treba to len vydrzat.. zelena stolica neznamena "hladovu stolicu", ale to, ze mlieko rychlo prejde crevami..
len ho casto prikladaj, ked znervoznie, preloz ho na druhy prsnik a tak dookola.. prejde to, obe moje deti to tak mali a do dvoch tyzdnov bolo po hnevani.. prve mesiace proste treba vydrzat, utvara sa rezim.. potom to uz pojde hladko, neboj.. 🙂
Eva1122 chjo no ved poskusaj este co baby mozno LP-mozno nieco z toho u Vas zafunguje...co sa tyka toho kojenia v spanku stale je to psycho lebo nemozme nikam ist, prestali sme kvoli tomu kocikovat a na navstevy akurat tak rodicom kde mi neni blbe vylihovat v posteli a kojit ked to pride:/. Ale na zefektivnenie: ako prve skusam ked uz je moc ospaty nakojit na rukavch pri chodeni, hojdani...ak to nevyjde tak v spanku-ja to robim tak ze malemu davam na zaspavanie dudel a ked uz zavre oci ale taha tak chvililinku pockam a dudel vytiahnem a podstrcim sa/bradavku -ako ked nie je nacisto zaspaty niekedy sa zobud a zacne byt priecny vtedy sup naspat dudulu ( uz som to robila aj na 6 x o maj got). Ked sa to nepodari tak sa spolanhnem ze to spravim ked sa zacne prebudzat-nas spava 40 minut jak hodinky tak sa idem napr najest a potom sa vratim ked sa uz ma zobudzat. Alebo teda ta psycho moznost ze sedis a cihas...:( no ja vjem ja mam kazdy druhy den chut prestat ale potom pridu tri dni ked sa da nakojit pred spankom a naplnia sa mi prsia a ja sa tesim a takdokola...
Ach daj si este pozor ked kojis postojacky a chodis na chrbat- mna pred dvomi tyzdnami brutalne seklo medzi lopatkami-to som uz naozaj chcela skoncit ale je to ako posadnutost...ale mozno sa mi to stalo pretn ze on obcas spi s nami a ja sa bojim ze ho zalahneme/spadne tak sa okolo neho krivim a do toho ked kojim tak holy chrbat...no drz sa!ja si davam male ciele napr teraz do poradne vydrzat- opac si dat maly ciel a ak si taka posadnuta a uz ozaj nevladzes tak este sa da odstriekavat -ja som si 5dni oddychla a naspat-ak si rozumna a pri zmysloch tak sa da aj prestat...ale ak to mate kratko (do 2 tyzdnov) tak opac vydrzat mozno to prejde! Vela sil!
My sme mali taký istý problem a potom mi niekto poradil že mam pred kojením dat malemu troška vody alebo čajíka a tak som aj urobila a mali sme aj aj mame pokoj. Od vtedy sa krasne napapka ale nedam mu hneď na to mliečko
@eva1122 AHOJ. PÍŠE TI LAKTAČNÁ PORADKYŇA 🙂 Ak dieťatko má zelenú stolicu iba výnimočne, tak to je výkyv, ktorý nemusí nič znamenať. Koľkokrát ju už mal? Ak však správanie sa malého ako ho opisuješ, že preruší dojčenie a radšej si cmúľa palček, býva nie ojedinelým javom, ale javom častejším, a k tomu tá zelená stolica, môže to znamenať zníženie laktácie. Dá sa to napraviť, neboj sa...! 🙂 DAj odpvoede na tieto otázky: 1. Priberá ako? Norma je 119-200g / týždeň. Napíš nejakú hodnotu Od-do. 2. Dojčíš podľa nejakého časového rámca? 3. Koľkokrát denne? 4. POUŽÍVAŠ CUMLÍK? 5. Ako spáva počas dňa? 6. Aké dlhé spánky máva? 7. Máš ho stále pri sebe či spinkáva aj mimo tvojho dosahu? 8. Nosíš ho v šatke? 9. Dojčíš ho v šatke? – Daj odpovede a posunieme to ďalej. Vždy je možnosť zmeny, všetko sa dá napraviť 🙂 Alena poradkyňa BA
@emocia ďakujem veľmi pekne, že sa mi snažíš pomôcť. Maličký malm úplne zelenú stolicu zatiaľ raz. Máva žltú s tým, že sa v nej zvyknú objaviť zelené kúsky.
1. zatiaľ mi priberal 1kg/mesiac
2. teraz keď maličký má tieto problémy, už nekojíme podľa žiadneho časového rámca, doteraz sme kojili po 2 hodinách s tým, že skôr si ani nepýtal, niekedy dokonca bol v pohode aj dlhšie
3. momentálne kojíme úplne na požiadanie
4. cumlík sme síce mali, ale t.č. mu viac vyhovuje palček, cumel vypľuje
5. spí nepravidelne,niekedy 20-30 minút, ale počas dňa spinká aspoň 2x aj 2 hodinky
6. spinkáme vždy spolu, je vedľa mňa
7. šatku nepoužívame, ale ja ho mám veľmi často na rukách, dokonca tak aj kojíme.
Napr. dnes sme mali také kojenie, že maličkého som mala na rukách, som ho musela presvedčiť, aby sa prisal, začal papať a zrazu vyplul prsník a dal si palček, dokonca sa snažil udržať v pusinke aj bradavku aj palček. Mlieko mi striekalo z prsníka, celú hlavičku som mu "omliekovala" . Vôbec nerozumiem takémuto správaniu. Musím povedať, že naozaj kojiť chcem. Mám 10 ročného syna, ktorého som kojila 3 roky, tam bol problém skôr z nedostatku mlieka, ale nikdy mi také neurobil, že si radšej cmúlal palček...
Emocia::ahoj , pisem takto/tuto lebo nexapem... Ved sme boli uz skoro dohodnute na stvrtok poobede/vecer a ja som pisala (tu internu postu alebo co to tu je) ze sa tesim len ze neviem ako-ci ti rovno zavolat alebo na modrom koni sa vyckat-pravdupovediac aj som tu vyckavala od tej pol stvtrrtej a...nic. Tak som si myslela ze vela roboty/ nevyslo:( ja tu spravu mam aj v odoslanych tAK nechapem....
@avionka ahoj, prepáč, akosi sa mi to asi dnes pomotalo, dve konzultácie a súkromné veci do toho... všetko, čo ponúka domácosť v sobotu 😎 a s tým štvrtkom je to je nedorozumenie... ja som tiež čakala telefonát... asi sme sa nerozumeli alebo doplietli 😖 a možno dopletenie aj preto, že to bol neskutočne hustý deň, ako to už raz za čas býva. A včera tiež divočina, ale nie s mamičkami... Tu sú možnosti: 1. zajtra, v nedeľu doobeda po 11 h. 2. popoludní medzi 15 a 16 h. Teraz už tu nebudem, ale zajtra som k dispozícii. Dobrú noc 🙂
@eva1122 určite ide o nadprodkukciu, to ti istotne povedali aj kolegyne poradkyne. Nedali ti rady ako si s tým proadiť...? Vieš, nadprodukcia je taká zložitá situácia pre matku ako podprodukcia. Ale je možné si s tým poradiť, určite to možné je 😀 Aj keď je fakt, že nielen matke a bábätku, ale aj poradkyni toto dá zabrať 😒 a riadne. S jednou maminou sme si vymenili vyše 100 mialov počas asi pol roka, kedy sme stále aktuálne riešili správanie prsníkov 🙂 a bábätka, ale napokon boli obe OK 😎 PROSÍM, NAPÍŠ MI MAIL V OSOBNEJ POŠTE ALEBO PRIAMO NA MÔJ MAIL, ktorý nájdeš na mojich weboch, aby sme to skúsili rieišť. Ahoj zatiaľ, A.
@alikaa ja zijem v Anglicku a tu mi xy midwifes, co plnia aj rolu laktacnych vysvetlovali,ze je predne mlieko-povedali,ze to neobsahuje tuk..foremilk a zadne-hindmilk -to obsahuje tuk a z toho babo pribera..a este mi aj vysvetlili rozdiel a ako sa tvoria....a v tom clanku vobec nepopieraju existenciu..je pravda,ze vela mamiciek spomina ,ze ma slabe mlieko-tym sa zrejme mysli, ze babo prijima predne mlieko, bud pre zle prichytenie alebo imbalanciu predneho/zadneho..

@eva1122 Moj nazor je taky, ze toto cez internet nevyriesis. Treba si domov zavolat laktacnu poradkynu.