icon

Ako najlepšie prepísať podiel na dome?

19mejko
18. sep 2026

Zdravím Vás, čo by ste robili na mojom mieste ? Byvam v manželovom dome na ktory este splaca uver. Sme manzelia a ja som cez manzelstvo doň vrazila 25 000 ale SVOJICH penazi. Zarobene spred manzelstva.Nemam ziadny doklad lebo vsak naco 🙂 viem nezodpovedne moja chyba. Dokoncila sa posledna prerabka za tieto peniaze a ide na prepis aby bol dom aj na mňa. Otazka je akou formou je to najlepsie?boli sme za notarkou ta povedala ze darovacou je to najlepsie manzel mi chce prepisat polku na darovaciu. Ale kupnou predajnou by prepisal len tretinu. Kedze je to tretina zhruba na ktoru mam narok tak mi to pride lepšie lebo som to zapalatila a nemoze ma o nu v buducnosti nik obrat. Nieje to darovane kedze tretinu som si sama kupila. Aj ked je to v podstate nadobudnute v manzelstve a keby sa daco stalo viem ze by som bola ukratena možno. Lebo by som nebola vyplatena v plnej ciastke pokial by ale ak manzel bol spravodlivy a vyplatil to co som tam aj skutocne vrazila. Len tej darovacej proste neverim. Viem ze ju moze stiahnut za porusenie dobrych mravov a ja mozem prist aj o to co som do jeho domu dala co mi pride divne takto riesit. Ja nepotrebujem nic navyse chcem to vsetko cestne. Su to len papierovacky s manzelom fungujeme normalne mame deticky ale aj cez to chcem si byt ista aby som bola kryta pretoze za tie roky co byvam v jeho dome vsetko riziko som vzdy znasala len ja a vrazala peniaze. Ako by to bolo najlepsie prosim ???

Strana
z2
biba_18
18. sep 2026

a ako by podľa teba sťahoval voľajakú darovaciu zmluvu??

19mejko
autor
18. sep 2026
@biba_18

a ako by podľa teba sťahoval voľajakú darovaciu zmluvu??

@biba_18 co mi poradis ty ?

moschin0
18. sep 2026
@19mejko

@19mejko tak my sme to riesili s darovacou, polka domu je na mna, v banke som sa stala spolurucitelkou.

biba_18
18. sep 2026
@19mejko

@19mejko buď darovacia zmluva - s tým majú ako píšu hore skúsenosti - ale tej sa bojíš…
ak je manžel naklonený k tomu že ti tú 1/2 domu prepíše - mohli by ste to riešiť zmluvou o prevode spoluvlastníckeho podielu z dôvodu majetkového vyporiadania - s tým že tvoju investíciu do domu uzná písomne a za to na teba prevedie 1/2 domu… v podstate takto by to bolo najčistejšie - lebo toto je aj pravda - ty si dala peniaze, on tebe časť domu - ale ak tam máte hypo, samozrejme musí súhlasiť banka a s tým že ty budeš spoludlžník…
takže ja by som sa išla poradiť do banky alebo by som oslovila nejakého šikovného finančného poradcu ktorý má skúsenosti s bankami - lebo toto je primárne problém kvôli hypotéke…

19mejko
autor
18. sep 2026
@biba_18

@19mejko buď darovacia zmluva - s tým majú ako píšu hore skúsenosti - ale tej sa bojíš…
ak je manžel naklonený k tomu že ti tú 1/2 domu prepíše - mohli by ste to riešiť zmluvou o prevode spoluvlastníckeho podielu z dôvodu majetkového vyporiadania - s tým že tvoju investíciu do domu uzná písomne a za to na teba prevedie 1/2 domu… v podstate takto by to bolo najčistejšie - lebo toto je aj pravda - ty si dala peniaze, on tebe časť domu - ale ak tam máte hypo, samozrejme musí súhlasiť banka a s tým že ty budeš spoludlžník…
takže ja by som sa išla poradiť do banky alebo by som oslovila nejakého šikovného finančného poradcu ktorý má skúsenosti s bankami - lebo toto je primárne problém kvôli hypotéke…

@biba_18 o takej zmluve počujem prvy krat ale dakujem pekne za radu

biba_18
18. sep 2026
@19mejko

@biba_18 o takej zmluve počujem prvy krat ale dakujem pekne za radu

@19mejko dolupodpísaní vyhlasujú, že19mejko investovala sumu x eur zo svojich výlučne vlastných prostriedkov ktoré nadobudla pred manželstvom do nehnuteľnosti 19mejkovmanžela. 19mejkovmanžel tento závazok uznáva a z dôvodu tohto finančného vysporiadania bezodplatne prevádza na 19mejko spolupodiel vo výške 1/2… tak nejak by to mohlo znieť…

anonym_3b8f0a
18. sep 2026

kamoška to riešila tak, že na ňu muž rovno prepísal celý byt. Úver zostal na neho a on ho platí. Prečo nie, veď sú manželia, on pracuje v zahraničí a ona sa o všetko tu stará, v podstate spolu vôbec nežijú, tak ju on aspoň zabezpečil. Tiež to robili darovaním a aj keď sú od seba, nič sa nezmenilo.

tilly
18. sep 2026
@biba_18

@19mejko dolupodpísaní vyhlasujú, že19mejko investovala sumu x eur zo svojich výlučne vlastných prostriedkov ktoré nadobudla pred manželstvom do nehnuteľnosti 19mejkovmanžela. 19mejkovmanžel tento závazok uznáva a z dôvodu tohto finančného vysporiadania bezodplatne prevádza na 19mejko spolupodiel vo výške 1/2… tak nejak by to mohlo znieť…

@biba_18 to je skôr čestné prehlásenie. Vyporiadanie je trošku zložitejšie. Nezabúdaj na kataster, ten ti len tak niečo nezapíše. Plus teda banka.

blondiee83
18. sep 2026

Ak sa bojis darovacej zmluvy (fakt by som sa jej nebala-ako pisu vyssie, odstupenie od darovacej zmluvy nie je vobec jednoduche). Ale teda ak trvas na kupnej zmluve a chces byt vlastnickou 1/3 (s cim suhlasi aj manzel), je potrebne samozrejme notarom zuzit bsm na tento konkretny pravny ukon, v opacnom pripade budete mat tu 1/3 v bsm.
Co sa tyka kupnej zmluvy, nikde nie je napisane, ze do nej musite uviest konkretnu sumu 25 tis.eur, ktore si investovala. suma, ktora sa uvedie v kupnej zmluve, je vasa spolocna dohoda.

19mejko
autor
18. sep 2026
@blondiee83

Ak sa bojis darovacej zmluvy (fakt by som sa jej nebala-ako pisu vyssie, odstupenie od darovacej zmluvy nie je vobec jednoduche). Ale teda ak trvas na kupnej zmluve a chces byt vlastnickou 1/3 (s cim suhlasi aj manzel), je potrebne samozrejme notarom zuzit bsm na tento konkretny pravny ukon, v opacnom pripade budete mat tu 1/3 v bsm.
Co sa tyka kupnej zmluvy, nikde nie je napisane, ze do nej musite uviest konkretnu sumu 25 tis.eur, ktore si investovala. suma, ktora sa uvedie v kupnej zmluve, je vasa spolocna dohoda.

@blondiee83 ďakujem

biba_18
18. sep 2026
@tilly

@biba_18 to je skôr čestné prehlásenie. Vyporiadanie je trošku zložitejšie. Nezabúdaj na kataster, ten ti len tak niečo nezapíše. Plus teda banka.

@tilly má tam notárku. môžu to urobiť tak aby to malo náležitosti podľa zákona - rovnako ako v darovacej zmluve, tam tiež nepíše iba jednu vetu že darujem…

tilly
18. sep 2026
@biba_18

@tilly má tam notárku. môžu to urobiť tak aby to malo náležitosti podľa zákona - rovnako ako v darovacej zmluve, tam tiež nepíše iba jednu vetu že darujem…

@biba_18 jasne, profík by to asi vedel urobiť. Aj keď myslím, že rozšírenie a zúženie bsm sa nedá urobiť na už získaný majetok, vyporiadanie možno aj na ten. S týmto som sa nestretla, vyporiadavala som len opačne.

anonym_d86166
18. sep 2026
@anonym_b1f3e7

hrubé porušenie dobrých mravov - fyzické násilie, psychické týranie, neposkytnutie potrebnej pomoci v núdzi
čiže ak nič z tohto nehrozí, nemusíš sa báť darovacej zmluvy

@anonym_b1f3e7 to by mohlo byt okej aj v prípade, kedy chce majiteľka prepísať dom iba na 1 zo svojich detí?

draik
18. sep 2026

@19mejko
Najčistejšie riešenie pre Vás oboch je kúpna zmuva so započítaním Vami vložených peňazí do kúpnej ceny. Vopred je potrebnné notárskou zápisnicou zúžiť BSM na tento právny úkon.
Ak pôjdete do darovacej zmluvy, je to jednoduchšie, ale vždy je nejaké percento možnosti domáhať sa vrátenia daru,na druhej strane z Vašej strany pri zániku BSM (napr. rozvod) naďalej požadovať Vami vložené peniaze do jeho majetku, hoc by ste dostali podiel na nehnuteľnosti ako dar.

anonym_a1baf5
19. sep 2026

@19mejko
No, my sme mali búrlivé manželstvo, ale vyriešili sme to po svojom. Náš prvý dom A sme predali a peniaze sme si rozdelili. Žena si za svoje peniaze kúpila dom B za 1 milión, ja tam nemám ani trvalý pobyt. Ja som si kúpil dom C, tiež za 1 milión, a ona tam nemá trvalý pobyt. Hypotéky nemáme.

anonym_cdb922
19. sep 2026
@anonym_a1baf5

@19mejko
No, my sme mali búrlivé manželstvo, ale vyriešili sme to po svojom. Náš prvý dom A sme predali a peniaze sme si rozdelili. Žena si za svoje peniaze kúpila dom B za 1 milión, ja tam nemám ani trvalý pobyt. Ja som si kúpil dom C, tiež za 1 milión, a ona tam nemá trvalý pobyt. Hypotéky nemáme.

@anonym_a1baf5 jasné, mali ste dom za 2 milióny 😂

anonym_cdb922
19. sep 2026

@19mejko takže ty ideš donútiť svojho muža, aby ti dal polovicu SVOJHO domu.
No ja byt na jeho mieste tak ti dám tých 25000,a viac by som sa o tom nebavila. Určite by som neprepisala svoj dom na nikoho. A už vôbec nie v tejto dobe keď sú samé rozvody. A keď ma rozum tak to neurobí ani on. Lebo toto je len špekulácia z tvojej strany.

anonym_fcc5f2
19. sep 2026
@anonym_cdb922

@anonym_a1baf5 jasné, mali ste dom za 2 milióny 😂

@anonym_cdb922
No a co je na tom cudne? Kupil to developer rozdelil a zmenil zonu.

19mejko
autor
19. sep 2026
@anonym_cdb922

@19mejko takže ty ideš donútiť svojho muža, aby ti dal polovicu SVOJHO domu.
No ja byt na jeho mieste tak ti dám tých 25000,a viac by som sa o tom nebavila. Určite by som neprepisala svoj dom na nikoho. A už vôbec nie v tejto dobe keď sú samé rozvody. A keď ma rozum tak to neurobí ani on. Lebo toto je len špekulácia z tvojej strany.

@anonym_cdb922 donutit manzela aby mi dal polovicu domu ????? Ty vies citat o com je prispevok ? Ci len robis napriek a len ako napisat jebnuty komentar bez rady a len podrivat za nieco co nieje ani napisane !!!!! Daj si okuliare zapni mozog a znovu si to precitaj

Strana
z2