icon

Ako najlepšie využiť zdedený byt?

tilly
Dnes o 10:27

Ahojte, chcela by som vaše názory, ak vás to neobťažuje rada by som vedela ako rozmýšľajú ľudia dnes. Ďakujem

Takže mám známu a tá zdedila byt po bezdetnom strýkovi.

Je to kočka okolo 50, hypotéku nemá, peniaze nepotrebuje, dobre zarába. Deti adolescenti plánujú štúdium v zahraničí.

No a teraz uvažujeme (ja s ňou ako maklérka, čo bude byt teoreticky predávať už názor mám, zaujíma ma ten váš) čo s tým. Jej myšlienky sú:
1. byt nechať len tak a keď budú deti potrebovať, tak si ho nechajú a prerobia. Byt je starý, škaredý, potrebuje komplet rekonštrukciu, preto ani nie je vhodný na prenájom. Mesačné náklady sú cca 150 eur.
2. Byt predať a kúpiť niečo v zahraničí na rekreáciu
3. Byt predať, kúpiť pozemok, postaviť dom a ten nechať pre deti, tu by sa išlo z mesta, cca 30km od mesta, aby sa aspoň trošku dalo napasovať do tej sumy za predaj bytu.
4. Byt predať, peniaze vraziť do zlata/bitcoinu/fondov
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
6. Predať ten byt a kúpiť menší z papiera a ten buď nechať deťom alebo prenajať, ale tam by bolo treba cca 20-30 tis doplatiť.

K bytu nemá žiadny vzťah, žiadne spomienky. Nie je v zlej ani super lukratívnej lokalite, taký obyčajný panelákový trojizbacik.

Teším sa na slušnú, podnetnú diskusiu 🙏🙏😉.
Ďakujem

Strana
z3
anjelicek26
Dnes o 10:29

Byt zrenovovat a potom predat. My sme mali nehnutelnost v zahranici, su s tym len opletacky, dane, rezia, plus chodit stale na to iste miesto, toto jej neodporucam...tym, ze ma deti odrastene a moze cestovat kade tade po svete...

princkrason
Dnes o 10:29

zatial nechat, neprerobit a dat ho do prenajmu a casom sa uvidi

marsmykkok
Dnes o 10:30

6, predať byt a kúpiť malý obývateľný na prenájom, kľudne stačí aj jednoizbák a nemusí byť nová rekonštrukcia, kľudne aj staršia aj tak nájomníci zničia len nech nie je pôvodné jadro.

anonym_7788e5
Dnes o 10:30

Byt prerobiť aspoň natoľko, aby sa dal dať na prenájom.

wade
Dnes o 10:42

Ja by som ho predal, a kupil dva byty (zobral by som hypoteku ako paku). Dom do "buducnosti' by som neriesil, je to zrut penazi. Snazil by som sa proste preinvestovat peniaze s co najvycsim ROI a co najmensimi starostami. Este menej starosti by bolo - zobrat to a dat do ETF. Za mna zahranicie tiez nie - nerad chodim na to iste miesto a pri takejto investicii je potom clovek brutalne viazany a "musi" to vyuzivat.

biba_18
Dnes o 10:44

ja by som to predala a kúpila niečo menšie a to prenajímala. a na starobu ako keby nájde ...

a0
Dnes o 10:46

Byt by som predala, 60% sumy by som odložila na nejaké fondy, 40% by som precestovala.

anonym_a70dd2
Dnes o 10:48

Mna zaujima co jej ty ako maklerka teda odporucas, co je pre nu najvyhodnejsie?

hopatko

1. Ak je mozne ho prenajat v povodnem stave bez zasahu, tak zatial by som prenajala a pockala tych par rokov ked deti dostuduju, potom predala a rozdelila peniaze na start do zivota
2. Ak treba prerabat, tak predat a kupit nieco mensie a velmi vhodne na prenajom, bez investicie a zasahu.
3. Nic z tych penazi by som nedala ako investiciu do fondov/zlata/etf. A to sama som z financneho prostredia.

hopatko

A ja chcem potom vediet aku moznost si vybrala ty.

janka_266
Dnes o 10:50

keď ho zdedila len teraz po strýkovi, tak by platila daň z predaja, takže by som ho nechala tak, skúsila prenajmúť, keď aj za minimálnu sumu a ak by sa našli slušní nájomcovia, tak časom by som im dovolila samozrejme po dohode aj vlastné úpravy a potom by sa uvidelo čo ďalej

la_dolce_vita
Dnes o 10:53

Stavat dom by som si sama netrufla a kedze tuzim v zit dome, tak by som tento aj svoj byt predala a kupila dom podla rozpoctu v lokalite, ktora mi vyhovuje. Taku moznost ale neuvadzas..?

katarinaba
Dnes o 10:55

Ja by som byt predala a kupila nehnutelnost v nejakom tepluckom letovisku 🙂 bez ohladu na to, ci by som na tom byte niekedy zarobila, prerobila, ci detom, ci na starobu. Nerutim sa za ziskami, riesim pohodicku a uzivanie zivota.

katkazatka
Dnes o 10:55

Bod cislo 7-aspon ciastocna rekonstrukcia a prenajimat. Ma 3. pilier a prilepsenie k dochodku v buducnosti. Predať ho môže aj o 10 rokov keby si to rozmyslela.

tilly
autor
Dnes o 11:03
@princkrason

zatial nechat, neprerobit a dat ho do prenajmu a casom sa uvidi

@princkrason v tomto stave sa prenajať nedá

tilly
autor
Dnes o 11:04
@la_dolce_vita

Stavat dom by som si sama netrufla a kedze tuzim v zit dome, tak by som tento aj svoj byt predala a kupila dom podla rozpoctu v lokalite, ktora mi vyhovuje. Taku moznost ale neuvadzas..?

@la_dolce_vita hotový dom nechce, pracuje pre stavebnú firmu, komunikuje s remeselníkmi, nemá problém so stavbou

tilly
autor
Dnes o 11:04
@katkazatka

Bod cislo 7-aspon ciastocna rekonstrukcia a prenajimat. Ma 3. pilier a prilepsenie k dochodku v buducnosti. Predať ho môže aj o 10 rokov keby si to rozmyslela.

@katkazatka nechce do neho vrazit ani euro. Má svoje dôvody.

bomba36
Dnes o 11:09

Ja by som to predala, nech si ho nový majiteľ prerobí podľa seba.
Ale rozhodnutie je samozrejme na majiteľke.

tilly
autor
Dnes o 11:10
@bomba36

Ja by som to predala, nech si ho nový majiteľ prerobí podľa seba.
Ale rozhodnutie je samozrejme na majiteľke.

@bomba36 jasne. Je veľa prerabacov, tí sa toho chytia hneď. Predať nie je problém. Len ako využiť tie peniaze ďalej?

patrike
Dnes o 11:11

Ako som uz pisal, robim okolo spravy bytovych domov. Moj pohlad : zacal by som lokalitou (nieco ine je Stropkov a nieco ine je Bratislava), je predpoklad rastu ceny v case viac, ako rastu fondy (povedzme 8 - 10% rocne) ? Viete zohnat partiu, ktora urobi relativne lacnu a rychlu rekonstrukciu "na oko", aby sa tak dala vysrubovat predajna cena alebo to prenajat ?
Byt nepotrebujes, smeroval by som to skor k predaju, nez k ponechaniu a prenajmu. Pri predaji mas zase dve cesty : predat ako povodny stav = nizsia cena, ale skor najdes zaujemcu, ktory po tom skoci a prerobi podla seba alebo predat mierne prerobene (vid text vyssie). Ak ta prerabka bude stat 15 000, ale cenu to dvihne o 20 000, si v pluse, inak neprerabat.

katkazatka
Dnes o 11:13
@patrike

Ako som uz pisal, robim okolo spravy bytovych domov. Moj pohlad : zacal by som lokalitou (nieco ine je Stropkov a nieco ine je Bratislava), je predpoklad rastu ceny v case viac, ako rastu fondy (povedzme 8 - 10% rocne) ? Viete zohnat partiu, ktora urobi relativne lacnu a rychlu rekonstrukciu "na oko", aby sa tak dala vysrubovat predajna cena alebo to prenajat ?
Byt nepotrebujes, smeroval by som to skor k predaju, nez k ponechaniu a prenajmu. Pri predaji mas zase dve cesty : predat ako povodny stav = nizsia cena, ale skor najdes zaujemcu, ktory po tom skoci a prerobi podla seba alebo predat mierne prerobene (vid text vyssie). Ak ta prerabka bude stat 15 000, ale cenu to dvihne o 20 000, si v pluse, inak neprerabat.

@patrike v Ba za 15000e neprerobis ani garaz.

anonym_132b1f
Dnes o 11:17
@anjelicek26

Byt zrenovovat a potom predat. My sme mali nehnutelnost v zahranici, su s tym len opletacky, dane, rezia, plus chodit stale na to iste miesto, toto jej neodporucam...tym, ze ma deti odrastene a moze cestovat kade tade po svete...

@anjelicek26 preco zrenovovat? nie je mudrejsie nestrácať cas a nech si kazdy zariadi podla vkusu? nastava otazka, ci chce kupujuci hned byvat alebo ma cas s prerabkou. zakladna prerabka minimalne 20 000-30000 ak sa bavime o uplnom zaklade. mnpho ludi tolko nema....a zbytocne brat zas uver.. kde mas istotu ze sa ti to vrati?
@tilly - nepredavaju sa lepsie nezrenovovane byty? aku mas ty skusenost?

maryetta
Dnes o 11:18

Ak je ozaj dobra vymera. Super lokalita tak prerobit a prenajat. Ak sa da najst nieco lepsie tak predat ako je-nech si novy majitel prerobi podla seba. A ona nech si kupi mozno mensi 2-izbak. Ten do podnajmu. A uvidi ci neskor pre deti alebo pre seba.

anjelicek26
Dnes o 11:18
@anonym_132b1f

@anjelicek26 preco zrenovovat? nie je mudrejsie nestrácať cas a nech si kazdy zariadi podla vkusu? nastava otazka, ci chce kupujuci hned byvat alebo ma cas s prerabkou. zakladna prerabka minimalne 20 000-30000 ak sa bavime o uplnom zaklade. mnpho ludi tolko nema....a zbytocne brat zas uver.. kde mas istotu ze sa ti to vrati?
@tilly - nepredavaju sa lepsie nezrenovovane byty? aku mas ty skusenost?

@anonym_132b1f predajna cena neprerobeneho je zbytocne velmi nizka... prerabka sa da robit aj s rozumom, lacnejsie, nemusis ist uplne do hlbky... ale vymalovat, polozit plavaciu podlahu, uz to spravi neskutocne opticky rozdiel pri predaji...

anonym_132b1f
Dnes o 11:19

@tilly a osobne o pohranicie je stale zaujem takze ...pozemok nestrati na hodnote a nepotrebujes sa on tak starat ako byt, kde ma prosim reziu 150 euro? izbaky v Ba minimalne 200-300 euro rezia , to kde sa plati len 150 euro?

5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)

anonym_132b1f
Dnes o 11:20
@anjelicek26

@anonym_132b1f predajna cena neprerobeneho je zbytocne velmi nizka... prerabka sa da robit aj s rozumom, lacnejsie, nemusis ist uplne do hlbky... ale vymalovat, polozit plavaciu podlahu, uz to spravi neskutocne opticky rozdiel pri predaji...

@anjelicek26 pri starom byte 40rocnom ano musis ist do hlbky. pytala som sa a viem. riesime to tiez.

anonym_132b1f
Dnes o 11:21
@maryetta

Ak je ozaj dobra vymera. Super lokalita tak prerobit a prenajat. Ak sa da najst nieco lepsie tak predat ako je-nech si novy majitel prerobi podla seba. A ona nech si kupi mozno mensi 2-izbak. Ten do podnajmu. A uvidi ci neskor pre deti alebo pre seba.

@maryetta ano 2 izbak je urcite lepsia volba nez 3izbak, 2i sa lahsie prenajimaju podla mna

patrike
@katkazatka

@katkazatka Ved pisem "len na oko". Skrabance a diery na stene prejst tmelom, vymalovat na bielo, kupelna lacne obklady, plavajuca podlaha 8 eur /m2 vsade. Ide o priklad, tak nech to stoji 20 000 a ak predam za 30 000 drahsie, oplatilo sa.

hopatko
@anjelicek26

@anjelicek26 na SR toto az tak nefunguje, lebo pri panelakoch ak vymenis plavacku a vymalujes ako pises, je to zbytocne, kedze vo vacsine treba vymenit elekricke rozvody, nedajboze este umakartove jadro pat vrstiev starych tapiet atd. Lepsie podla mna u nas predas byt v povodnom stave, len nie kazdy k tomu prisposobi aj cenu...na taku prerabku treba min 50 k.

anonym_132b1f
@katkazatka

@katkazatka pravdu mas

anonym_132b1f
Dnes o 11:22
@tilly

@katkazatka nechce do neho vrazit ani euro. Má svoje dôvody.

@tilly tak jasna odpoved, ziadna prerabka, nech to preda neprerobene. a investuje do pohranicia. 👏

Strana
z3