Ako najlepšie využiť zdedený byt?
Ahojte, chcela by som vaše názory, ak vás to neobťažuje rada by som vedela ako rozmýšľajú ľudia dnes. Ďakujem
Takže mám známu a tá zdedila byt po bezdetnom strýkovi.
Je to kočka okolo 50, hypotéku nemá, peniaze nepotrebuje, dobre zarába. Deti adolescenti plánujú štúdium v zahraničí.
No a teraz uvažujeme (ja s ňou ako maklérka, čo bude byt teoreticky predávať už názor mám, zaujíma ma ten váš) čo s tým. Jej myšlienky sú:
1. byt nechať len tak a keď budú deti potrebovať, tak si ho nechajú a prerobia. Byt je starý, škaredý, potrebuje komplet rekonštrukciu, preto ani nie je vhodný na prenájom. Mesačné náklady sú cca 150 eur.
2. Byt predať a kúpiť niečo v zahraničí na rekreáciu
3. Byt predať, kúpiť pozemok, postaviť dom a ten nechať pre deti, tu by sa išlo z mesta, cca 30km od mesta, aby sa aspoň trošku dalo napasovať do tej sumy za predaj bytu.
4. Byt predať, peniaze vraziť do zlata/bitcoinu/fondov
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
6. Predať ten byt a kúpiť menší z papiera a ten buď nechať deťom alebo prenajať, ale tam by bolo treba cca 20-30 tis doplatiť.
K bytu nemá žiadny vzťah, žiadne spomienky. Nie je v zlej ani super lukratívnej lokalite, taký obyčajný panelákový trojizbacik.
Teším sa na slušnú, podnetnú diskusiu 🙏🙏😉.
Ďakujem
@katkazatka Ved pisem "len na oko". Skrabance a diery na stene prejst tmelom, vymalovat na bielo, kupelna lacne obklady, plavajuca podlaha 8 eur /m2 vsade. Ide o priklad, tak nech to stoji 20 000 a ak predam za 30 000 drahsie, oplatilo sa.
@patrike toto potrebuje hlbkovu rekonštrukciu a vyššie píšem, že má dôvody, pre ktoré do toho nechce dávať peniaze. Rekonštrukciu aj stavbu by zvládla, keďže pracuje v stavebnej firme a s remeselníkmi komunikuje bežne
@anjelicek26 pri starom byte 40rocnom ano musis ist do hlbky. pytala som sa a viem. riesime to tiez.
@anonym_132b1f Ludia su hlupi a nevyznaju sa. Vymalujes a ci sa farba o rok olupe, lebo je to desiata vrstva, to neries. Vymenis zasuvky a vypinace, dotiahnes skrutky a zase, stare hlinikove kable nechas tak, nech si seka niekto iny.
vsak to predat nie je problem , ale čo s peniazmi? na ucte rychlo stracaju na hodnote a zase investovat , ale do coho? jedine minut ich na dovolenky oki a potom čo? ved ma len 50 rokov
@patrike v Ba za 15000e neprerobis ani garaz.
@katkazatka ja sa akurát chystám prerobiť 3izbak v Petržalke, elektrika, nová linka, kúpeľňa a WC (našťastie je tam murované jadro), interiérové aj bezpečnostné dvere, podlahy. Som zvedavá, koľko to vyjde.
Ak by som mala na to tak ten byt prerobim a dám ho do prenájmu nech mi zarába nech z neho niečo je .Životná situácia sa môže zmeniť a môže ten byt potrebovať.Ludia budú vždy potrebovať niekde bývať takže by som ho nepredavala a nedala tie peniaze do zlata ani iných veci
@katkazatka ja sa akurát chystám prerobiť 3izbak v Petržalke, elektrika, nová linka, kúpeľňa a WC (našťastie je tam murované jadro), interiérové aj bezpečnostné dvere, podlahy. Som zvedavá, koľko to vyjde.
@tilly 55 000 euro ?
@patrike toto potrebuje hlbkovu rekonštrukciu a vyššie píšem, že má dôvody, pre ktoré do toho nechce dávať peniaze. Rekonštrukciu aj stavbu by zvládla, keďže pracuje v stavebnej firme a s remeselníkmi komunikuje bežne
@tilly Tak potom to je jasne : nechce investovat do prerabky = nemozny prenajom, nutny predaj za nizku cenu ako "povodny stav". Potom by som to dal do fondov a vybavene. Este moze spekulovat, ci predat hned = plati dan alebo cakat, kym prejdu roky, aby dan neplatila a spoliehat sa na rast ceny vyssi ako vynos fondov. To je vhodne si prepocitat, ktora verzia je vyhodnejsia, aj ked vstupne parametre sa tazko odhaduju.
ja by som ho zatial podrzala, mozno by som tam dala dakoho z Notabene za 150-200 eur a predala, ked bude treba peniaze detom
@anonym_b35b73 Dúfam, že nikto na svete nie je taký sprostý, aby prenajal nehnuteľnosť bezdomovcovi. Ti bezdomovci skončili na ulici z určitých dôvodov -drogujú, slopu, nechce sa im pracovať, sú to asociáli. A ešte by znepríjemňovali život ostatným obyvateľom v bytovke.
@anjelicek26 preco zrenovovat? nie je mudrejsie nestrácať cas a nech si kazdy zariadi podla vkusu? nastava otazka, ci chce kupujuci hned byvat alebo ma cas s prerabkou. zakladna prerabka minimalne 20 000-30000 ak sa bavime o uplnom zaklade. mnpho ludi tolko nema....a zbytocne brat zas uver.. kde mas istotu ze sa ti to vrati?
@tilly - nepredavaju sa lepsie nezrenovovane byty? aku mas ty skusenost?
@anonym_132b1f byty v pôvodných stavoch väčšinou vykupuju prerabaci. Tí ta samozrejme stiahnu z ceny, ale predaj máš do týždňa aj s prevodom peňazí a odovzdaním bytu, fakt rýchlo. Mladí ľudia väčšinou nemajú čas a nervy na prerábanie, čiže lepšie sa predávajú byty, ktoré majú za sebou rekonštrukciu. Neutrálne farby, pekne nasvietit a nie je problém s predajom.
@anjelicek26 na SR toto az tak nefunguje, lebo pri panelakoch ak vymenis plavacku a vymalujes ako pises, je to zbytocne, kedze vo vacsine treba vymenit elekricke rozvody, nedajboze este umakartove jadro pat vrstiev starych tapiet atd. Lepsie podla mna u nas predas byt v povodnom stave, len nie kazdy k tomu prisposobi aj cenu...na taku prerabku treba min 50 k.
@hopatko presne, musíš urobiť elektriku, okná, dvere, naťahovať sa so susedmi... akurát to riešim 😂
@katkazatka Ved pisem "len na oko". Skrabance a diery na stene prejst tmelom, vymalovat na bielo, kupelna lacne obklady, plavajuca podlaha 8 eur /m2 vsade. Ide o priklad, tak nech to stoji 20 000 a ak predam za 30 000 drahsie, oplatilo sa.
@patrike len naoko sa nedá, musíš robiť aj elektriku, nie je bezpečná a ak je tam jadro, tak to treba urobiť tiež. To sa ti navýši
@anjelicek26 na SR toto az tak nefunguje, lebo pri panelakoch ak vymenis plavacku a vymalujes ako pises, je to zbytocne, kedze vo vacsine treba vymenit elekricke rozvody, nedajboze este umakartove jadro pat vrstiev starych tapiet atd. Lepsie podla mna u nas predas byt v povodnom stave, len nie kazdy k tomu prisposobi aj cenu...na taku prerabku treba min 50 k.
@hopatko To je pohlad cloveka, ktory sa vyzna. Ucitelka dejepisu s partnerom smatlavym informatikom, ktory ani ziarovku nevie vymenit, ti netusia nic o vymene kablov. Das nove zasuvky a povies "ciastocna rekonstrukcia elektro prebehla".
@tilly 55 000 euro ?
@princkrason tak to dúfam nie 😆. Ide to robiť vlastnoručne môj syn a muž. Muž je elektrikár, plus stavia a robí rekonštrukcie, takže dúfam, že nám sa to podarí lacnejšie. Aj keď teda samozrejme záleží na materiáloch, tam sa dá vyblázniť. Zas tu mám skúsenosti už ja a viem vybrať dobré a cenovo v pohode
@anonym_b35b73 Dúfam, že nikto na svete nie je taký sprostý, aby prenajal nehnuteľnosť bezdomovcovi. Ti bezdomovci skončili na ulici z určitých dôvodov -drogujú, slopu, nechce sa im pracovať, sú to asociáli. A ešte by znepríjemňovali život ostatným obyvateľom v bytovke.
@anonym_6453d4 áno, toto nemôže urobiť obyvateľom tej bytovky. Jej strýko tam žil od začiatku, ľudia tam mali dobré vzťahy. Niektorí susedia sú ešte pôvodní
@anonym_132b1f byty v pôvodných stavoch väčšinou vykupuju prerabaci. Tí ta samozrejme stiahnu z ceny, ale predaj máš do týždňa aj s prevodom peňazí a odovzdaním bytu, fakt rýchlo. Mladí ľudia väčšinou nemajú čas a nervy na prerábanie, čiže lepšie sa predávajú byty, ktoré majú za sebou rekonštrukciu. Neutrálne farby, pekne nasvietit a nie je problém s predajom.
@tilly Tych prerabacov vidim nazivo a do detailov, ked robim kontroly, co sa v byte vlastne deje. Hnus a hroza : rychlo, lacno, zakryt problemy, ide sa na efekt. Kupit nieco take = problemy. Zlozenie partie : 1 x biely, 1 az 2x opaleni, vsetko na ruku bez papierov. Bezna situacia, ked sa im nieco znepaci, odidu, nechaju rozrobene, peniaze nevratia.
@hopatko To je pohlad cloveka, ktory sa vyzna. Ucitelka dejepisu s partnerom smatlavym informatikom, ktory ani ziarovku nevie vymenit, ti netusia nic o vymene kablov. Das nove zasuvky a povies "ciastocna rekonstrukcia elektro prebehla".
@patrike hej, a potom zisti ze jej odpali jednu zasuvku a odrazu nebude fungovat v dalsich troch izbach 😅 lebo komunisti robili elektrinu halabala kde im ako kable dociahli, poprepajane len nahodne kade tade. A zostava jedine, sekat a sekat. Parada
@tilly predala by som ho a neriesila s nim nic. A mozno by som ani neinvestovala do nicoho, proste tie peniaze nechala na fodoch alebo niecom... nebudu jej zavadzat :DDD snazila by som sa mozno, najst niekoho kto ten byt realne chce, iste budu ludia aj prerabat ak dostanu vyhodnu cenu a nebude treba tolko tlacit cenu dole spekulantom,r resp chronickym zjednavacom (su taki, akurat som sa tu smiala na jednom zakaznikovi, co si vymyslel scifi ceny a presvedceny o tom, ze este aka velka marza pre nas tam je ) :D ja osobne napr radsej uprednostnim povodny stav ako prerobeny, nakolko je casto ta robota na figu... a hlavne, kopa ludi aj tak ak chce naozaj byvat tam, a nie je to len investicia na prenajom dalsi, si to chce prisposobit sebe, takze aj tak budu prerabat :D
@tilly
To len debil rozmysla o predaji bytu do 5 rokov ked nie je priamy dedic.
@princkrason tak to dúfam nie 😆. Ide to robiť vlastnoručne môj syn a muž. Muž je elektrikár, plus stavia a robí rekonštrukcie, takže dúfam, že nám sa to podarí lacnejšie. Aj keď teda samozrejme záleží na materiáloch, tam sa dá vyblázniť. Zas tu mám skúsenosti už ja a viem vybrať dobré a cenovo v pohode
@tilly to som zaratal aj tu kuchynu+ obkladacky ,ktore si bude vyberat, preto taka suma 🙂
Ja by som byt predala a kupila si iny ako investiciu do buducnosti. Prenajimala by som ho do doby, kym ho nebudem sama potrebovat alebo nebudem nutena byt predat. Ak by som vyslovene nechcela nic rekonstruovat, ako je pisane na uvod.
@tilly predala by som ho a neriesila s nim nic. A mozno by som ani neinvestovala do nicoho, proste tie peniaze nechala na fodoch alebo niecom... nebudu jej zavadzat :DDD snazila by som sa mozno, najst niekoho kto ten byt realne chce, iste budu ludia aj prerabat ak dostanu vyhodnu cenu a nebude treba tolko tlacit cenu dole spekulantom,r resp chronickym zjednavacom (su taki, akurat som sa tu smiala na jednom zakaznikovi, co si vymyslel scifi ceny a presvedceny o tom, ze este aka velka marza pre nas tam je ) :D ja osobne napr radsej uprednostnim povodny stav ako prerobeny, nakolko je casto ta robota na figu... a hlavne, kopa ludi aj tak ak chce naozaj byvat tam, a nie je to len investicia na prenajom dalsi, si to chce prisposobit sebe, takze aj tak budu prerabat :D
@simca06022011 je pravda, že ľudia preferujú pôvodný stav, aby si to prerobilili podľa seba. Aj moderne, aj kvalitne. Ale priznajme sa, že ľudia už nevedia čo by pýtali za tie byty. Za neprerobený pýtajú o 5- 7 000€ menej ako za prerobený.
Ja by som išla do možnosti č. 4, byt predala a peniaze z investovania si buď nechá na dôchodok alebo potom rozdelí deťom, bez starostí, nemusí skoro nič riešiť a bude sa jej to zhodnocovať, o 15 rokov keď bude na dôchodku akoby ich našla, ak ich teda dovtedy nepotrebuje
@anonym_6453d4 áno, toto nemôže urobiť obyvateľom tej bytovky. Jej strýko tam žil od začiatku, ľudia tam mali dobré vzťahy. Niektorí susedia sú ešte pôvodní
@tilly ja som skor myslela ten projekt housing first, kde sa OZ zarucuje za tych ludi, nieco ako prenajima Adela Vinczeova, kde su kontroly a zmluvy na dobu urcitu a ti ludia su spolahlivi a vdacni
kedze ten byt je v tom stave ako si pisala, tuto by to nemuselo vadit, ale samozrejme, je to len napad
keby bol moj predam, peniaze vlozim do fondov, alebo vezmem hypo zrekonstruujem a prenajimam, ale to zalezi od lokality.
co sa tyka deti nemoze vediet co ako bude, kde zacnu studovat kde skoncia kam prestupia......
v tomto pripade predat byt a kupit nieco bud co sa bude dat prenajat - aby to generovalo aj zisk, nie iba nakaldy alebo proste investovat do akcii, fondov - bezpracne a dlhodobo je to lepsie ako drzat nehnutelnost kde je naklad a hoci 150, ale je.... aj my rozmyslame nad zahranicim, ale zatial je to pre mna tazko riesitelne, prilisna zavislost od správcu - ktorý je dost drahy... atd.
@tilly takze ked to chcem mat rychlo za sebou je toto najlepsia volba,ze? bez prerabania.. zial na byt sa mi viaze citova vazba ale smutna a bolestiva, lebo mi tam umrela blizka osoba :(((( na druhu stranu je to tazke pre mna sa takeho bytu, kde som vyrastala , vzdat...:( prerabka by nas vyska od zakladu cca 40 000 tak nevieme ci ist do toho alebo to mat rychlo za sebou...ceny realit , stare bytovky z 1978 isto este nebudu klesat ze? co je horsie je to terasovy byt. takze...
@tilly za kolko idu teraz 69m2, 3izbak, 1978, terasovy, lukrativna cast petrzalky, blizko posta trh lekar obchody , dostihova draha, dakujem
2,4,6 uz podla preferencie 🙂

ja by som ho zatial podrzala, mozno by som tam dala dakoho z Notabene za 150-200 eur a predala, ked bude treba peniaze detom