icon

Ako najlepšie využiť zdedený byt?

tilly
30. jan 2026

Ahojte, chcela by som vaše názory, ak vás to neobťažuje rada by som vedela ako rozmýšľajú ľudia dnes. Ďakujem

Takže mám známu a tá zdedila byt po bezdetnom strýkovi.

Je to kočka okolo 50, hypotéku nemá, peniaze nepotrebuje, dobre zarába. Deti adolescenti plánujú štúdium v zahraničí.

No a teraz uvažujeme (ja s ňou ako maklérka, čo bude byt teoreticky predávať už názor mám, zaujíma ma ten váš) čo s tým. Jej myšlienky sú:
1. byt nechať len tak a keď budú deti potrebovať, tak si ho nechajú a prerobia. Byt je starý, škaredý, potrebuje komplet rekonštrukciu, preto ani nie je vhodný na prenájom. Mesačné náklady sú cca 150 eur.
2. Byt predať a kúpiť niečo v zahraničí na rekreáciu
3. Byt predať, kúpiť pozemok, postaviť dom a ten nechať pre deti, tu by sa išlo z mesta, cca 30km od mesta, aby sa aspoň trošku dalo napasovať do tej sumy za predaj bytu.
4. Byt predať, peniaze vraziť do zlata/bitcoinu/fondov
5. Byt predať, kúpiť pozemok na stavbu v pohraničí a neskôr postaviť dom a v prípade, že to tu pôjde aj naďalej dolu vodou vypadnúť do at a pritom to mať blízko k rodičom (sú z Bratislavy)
6. Predať ten byt a kúpiť menší z papiera a ten buď nechať deťom alebo prenajať, ale tam by bolo treba cca 20-30 tis doplatiť.

K bytu nemá žiadny vzťah, žiadne spomienky. Nie je v zlej ani super lukratívnej lokalite, taký obyčajný panelákový trojizbacik.

Teším sa na slušnú, podnetnú diskusiu 🙏🙏😉.
Ďakujem

Strana
z5
patrike
2. feb 2026
@muchotrafka298

@patrike v BA proste pozemky nemas, v meste ich je velmi malo, objavuju sa sporadicky (take tie "lacnejsie". A tie najlepsie, v lukrativnych stvrtiach ako su Palisady, Horsky park, Koliba,Podhradie, tam su tie ceny tak sialene, ze na to nemaju uz pomaly ani milionari. Lebo sa bavime o stotisicoch iba za pozemok (az do miliona kludne). Ak sa nieco "lacnejsie" objavi, trebars stary dom, tak ludia su ochotni burat, len aby mali pozemok. A buracie prace nie su lacne. Momentalne uz ludia stavaju v zahradkarskych oblastiach a proste to je uz katastrofa, lebo to nie je urcene ani na byvanie povodne. Jasne, boli vybudovane satelity, ale tam sa uz nema tiez kde stavat.

@muchotrafka298 Za stavby v zahradkarskych osadach by som dal uradnikov do klietky hanby a potom lamal v kolese. Ked vidim tie "objekty na individualnu rekreaciu" = plnohodnotny rodinny dom, len pre urad inak nazvany, tak mam chut vrazdit. Potom este majitelia placu, ked tam nevie dojst zachranka alebo hasici.

tilly
autor
2. feb 2026
@muchotrafka298

@tilly nahodou, kedy si spievala moje oblubene pesnicky, tak by som nemala problem 😂😂😂 Kedysi som byvala nad didzejom a ten si robil diskoteky o druhej v noci a sused bol neuspesny operny spevak..takze to je len o mentalnom nastaveni susedov 😂

@muchotrafka298 ja mám široký repertoár. Možno by som sa trafila

anonym_132b1f
2. feb 2026
@tilly

@muchotrafka298 ja mám široký repertoár. Možno by som sa trafila

@tilly maju RD v zahradkarskych oblastiach z toho vobec daky postih?

tilly
autor
2. feb 2026
@anonym_132b1f

@tilly maju RD v zahradkarskych oblastiach z toho vobec daky postih?

@anonym_132b1f okrem nepohodlia nie. Ale teda väčšina záhradkárskych osád nemá poriadny prístup, sú bez sietí, max elektrika. Ale postihy, ak majú riadne povolenia, nemajú.
Úplne sa čudujem ľuďom, čo si postavia v záhradkárskych osadách, ktoré sú len v nájmoch. Hocikedy ich môžu vyhodiť alebo znadobit ceny najmov. a oni si tam stavajú plnohodnotné domy.

anonym_132b1f
2. feb 2026
@tilly

@anonym_132b1f okrem nepohodlia nie. Ale teda väčšina záhradkárskych osád nemá poriadny prístup, sú bez sietí, max elektrika. Ale postihy, ak majú riadne povolenia, nemajú.
Úplne sa čudujem ľuďom, čo si postavia v záhradkárskych osadách, ktoré sú len v nájmoch. Hocikedy ich môžu vyhodiť alebo znadobit ceny najmov. a oni si tam stavajú plnohodnotné domy.

@tilly taky Zabi Majer. kde jeden pozemok moze mat x majitelov. NO VELMI SA CUDUJEM. alebo to maju odkupene od zeleznic? plus zevraj sa tam mnozia kradeze..detto som zle pocula v Ruzinove, ze tie zahradkarske oblasti nic moc. ani nove mesto. co ja si pamatam, ten najom bol zanedbatelna ciastka a uz skoro vsade je elektrina..ako riesia vodu, netusim.
v Zabi Majer, zlate piesky, devinska, hodne predavaju poslednych 5 rokov od korony

muchotrafka298
2. feb 2026
@anonym_132b1f

@tilly taky Zabi Majer. kde jeden pozemok moze mat x majitelov. NO VELMI SA CUDUJEM. alebo to maju odkupene od zeleznic? plus zevraj sa tam mnozia kradeze..detto som zle pocula v Ruzinove, ze tie zahradkarske oblasti nic moc. ani nove mesto. co ja si pamatam, ten najom bol zanedbatelna ciastka a uz skoro vsade je elektrina..ako riesia vodu, netusim.
v Zabi Majer, zlate piesky, devinska, hodne predavaju poslednych 5 rokov od korony

@anonym_132b1f pozemky, ktore su v zahradkarskych osadach v prenajme kupit ani predat nemozes. Mozes niekomu odstupit prenajom, pozemok ale tvoj majetok nebude. Nie je to tak vsade. Lebo hocikedy Ti moze majitel, napriklaf na Zabaku ZSR zrusit prenajom, lebo to je ich a nie tvoje.

anonym_132b1f
2. feb 2026
@muchotrafka298

@anonym_132b1f pozemky, ktore su v zahradkarskych osadach v prenajme kupit ani predat nemozes. Mozes niekomu odstupit prenajom, pozemok ale tvoj majetok nebude. Nie je to tak vsade. Lebo hocikedy Ti moze majitel, napriklaf na Zabaku ZSR zrusit prenajom, lebo to je ich a nie tvoje.

@muchotrafka298 preto to predavaju par rokov. za odstupenie kopec prachov a pritom to nikdy nemusi byt tvoje. celkom nechapem, preco do toho ludia sli. alebo to bolo 2020 pocas korony a teraz sa chcu zbavit

muchotrafka298
2. feb 2026
@anonym_132b1f

@muchotrafka298 preto to predavaju par rokov. za odstupenie kopec prachov a pritom to nikdy nemusi byt tvoje. celkom nechapem, preco do toho ludia sli. alebo to bolo 2020 pocas korony a teraz sa chcu zbavit

@anonym_132b1f ziadny normalny clovek si toto nekupi. Lebo vie, ze to na predaj nie je. Znama takto zo zdravotnych dovodov pred par rokmi zahradku odstupila. Vazne ochorela a nemohla to uz obrabat.

tilly
autor
2. feb 2026
@anonym_132b1f

@anonym_132b1f zabi majer a kalná patria väčšinou železniciam. Roky sa o to starali jednotlivé osady a nájom bol 60 eur ročne. Teraz to chcú zdvihnúť na 650 eur, čo je ešte stále v pohode, ale čo ak im to zdvihnú vyššie? V dnv sa dali odkúpiť tie záhrady v niektorých častiach.

tilly
autor
2. feb 2026
@anonym_132b1f

@anonym_132b1f tie záhradky sa väčšinou odstupuju za cenu tých chát. Väčšinou sú to mobilné domy, kde to vieš v prípade potreby zobrať preč.

anonym_f50a74
2. feb 2026
@tilly

@patrike toto ja ovládam 😉. Ide o to, že daň sa platí prijem-vydaj (náklady) a v tomto prípade sa ako náklady berie suma, ktorá je uvedená v dedičskom konaní

@tilly ake mala naklady?. Nemala ziadne, byt zdedila, nalkady by mohla mat po rekonstrukcii a nasledne si to zaratat pri predaji

tilly
autor
3. feb 2026
@anonym_f50a74

@tilly ake mala naklady?. Nemala ziadne, byt zdedila, nalkady by mohla mat po rekonstrukcii a nasledne si to zaratat pri predaji

@anonym_f50a74 v tomto prípade sa ako nadobudacia cena berie suma uvedená v dedicskom konaní. Už to tu bolo niekoľkokrát spomenuté.

Strana
z5