Ako sa zariadiť do budúcnosti?
V posledných dňoch veľa premýšľam nad budúcnosťou, možno by som bol rád, ak by ste mi povedali, čo by ste urobili vy v tejto chvíli. Prosím nepoďme vyčitať a dávať rady ohľadne minulosti, skôr vychádzať z tohto bodu.
Mám po 50tke a celý život som robil manuálne. Mal som dlhodobý vzťah s priateľkou, po rozchode som sa vrátil po 40tke domov ku mame. Prišli mi zdravotné komplikácie a z práce som musel odísť po 25r. Bol som doma, boli operácie, liečenia, operácie... ale stav sa nedal dokopy a manuálne už nie som schopný pracovať. Na to mi ochorela vážne mama, a tým, že som bol doma, som sa ostal starať o mamu. V zásade som to robil aj predtým, teraz to robím oficiálne. Mamin stav sa posledné mesiace veľmi zhoršil a v zásade sa ráta so všetkým. Inak mňa osobne čakajú ešte dve operácie minimálne, termínovo to vyzerá skôr na budúci rok, teraz som to odložil, kvôli mame. O ID som žiadal pred 3r a neuznali mi ho. Budúci rok požiadam zase, ale keďže momentálne ešte sprísnili kritériá, neočakávam nič.
Ak by mama zomrela, byt v ktorom bývam by išiel do dedičského a mám ešte brata, čiže bude ho treba vyplatiť. Nemám momentálne 80 000 eur na účte a ani mi žiadna banka nedá hypotéku. Ak by sme byt predali, za 80 000 eur si u nás nekúpim ani garzónku ( tie idú od 120 000 vyššie). Mám pár tisíc ušetrených, ale to nie je ani na vyplatenie, ani na kúpu bytu (garzónky). Žiaľ mnoho peňazí som minul, keď som bol bez práce a neuznali mi ID. V zásade mimo PN a podpory som bol skoro dva roky doma bez príjmu.
Brata moja situácia vôbec nemusí zaujímať a nemá mi prečo robiť ústupky. Doposiaľ sme sa na túto tému ani nebavili. Brat býva s manželkou a dcérou v byte, zišla by sa im každá koruna a určite svoj podiel bude chcieť. A ja to úplne chápem.
Kým sa postavím na vlastné nohy a budem schopný ako tak fungovať, ešte chvíľu potrvá.
S prácou je však problém. Snažil som sa nájsť si niečo z domu, ale nemám dostatočnú kvalifikáciu na prácu z domu. Bol som zámočník/strojník. Nemám ani znalosť jazyka, nie som ITčkár, ani neviem účtovníctvo, marketing apd. S PC pracujem, ale skôr základné veci, neovládam ani excel, ani word, powerpoint apd. Čiže pre prácu z domu som nepoužiteľný.
Naozaj rozmýšľam ako ďalej. Resp snažil som sa nerozmýšľať, lebo by som si to hodil.... myšlienka na budúcnosť pre mňa je desivá.
...a také výhovorky, že nemám vodičský preukaz, neviem toto, neviem tamto...No tak si ho urob!
@marci9 človek s aktívnou EPI nemôže mať VP.
@anonym_b0f3c0 neviem, či si prešiel schvaľovaním ID v poslednej dobe. Osobe s odrezanou dobou ID neschvália, lebo ma druhú zdravú nohu. Osobe s onko ochorením ID zoberú, lebo je mesiac v remisii. Teraz dostať ID posledné roky je viac menej nemožné. Pokiaľ nemáš psych. diagnózu, mentálnu retardáciu a nie si indián.
@anonym_autor vieš, samé negatíva od tebe ... Dostal si tu pár rád a tie ignoruješ. Potom je ti ťažko radiť 😔 svoj život si stále viac a viac kazíš len ty sám.
Len malý pod dotaz - ID sa udeľujú, ale musia spĺňať kritériá. V mojom okolí im tento rok schválili a nebol problém a to nemajú žiadne psychiatrické diagnózy.
@anonym_autor vieš, samé negatíva od tebe ... Dostal si tu pár rád a tie ignoruješ. Potom je ti ťažko radiť 😔 svoj život si stále viac a viac kazíš len ty sám.
Len malý pod dotaz - ID sa udeľujú, ale musia spĺňať kritériá. V mojom okolí im tento rok schválili a nebol problém a to nemajú žiadne psychiatrické diagnózy.
@anonym_5c0a37 aké rady? Zatiaľ nič konkrétne? Jediná vec, bola ten sociálny byt. To ma zaujalo. A to by bolo riešenie, ale žiadostí je určite veľa.
Baby, vy mu tu nakladáte, ale pre takého človeka, ktorý nemá veľa peňazí, je ťažko si spraviť v dnešnej dobe vodičák, ťažko si platiť pravidelne fyzioterapeuta, ja som z malého mesta, ani tu nie je fyzioterapeut lacný, čo potom v BA. Alebo pilates, sm-system, to je všetko kopu peňazí
Baby, vy mu tu nakladáte, ale pre takého človeka, ktorý nemá veľa peňazí, je ťažko si spraviť v dnešnej dobe vodičák, ťažko si platiť pravidelne fyzioterapeuta, ja som z malého mesta, ani tu nie je fyzioterapeut lacný, čo potom v BA. Alebo pilates, sm-system, to je všetko kopu peňazí
@anos18 inak mimochodom, na rehabilitacie do zariadenia chodím 2x ročne, na to mám nárok od poisťovne. Raz do roka idem do nemocnice na neurológiu na týždeň, kde mi dávajú infúznu liečbu. Toto mi pomôže vždy, ale žiaľ veľmi rýchlo sa to vráti späť.
@anos18 inak mimochodom, na rehabilitacie do zariadenia chodím 2x ročne, na to mám nárok od poisťovne. Raz do roka idem do nemocnice na neurológiu na týždeň, kde mi dávajú infúznu liečbu. Toto mi pomôže vždy, ale žiaľ veľmi rýchlo sa to vráti späť.
@anonym_autor no len tie rehabilitácie v zariadeniach sú dosť nanič, sama som chodila, viem, aká je kvalita. Aj muž chodil, nič moc. Platíme si teraz sami a dlhodobo, to ti žiadna poisťovňa nepreplatí
@anonym_autor no len tie rehabilitácie v zariadeniach sú dosť nanič, sama som chodila, viem, aká je kvalita. Aj muž chodil, nič moc. Platíme si teraz sami a dlhodobo, to ti žiadna poisťovňa nepreplatí
@anos18 žiaľ na súkromné rehabilitácie nemám financie. Najnižšia suma začína na 35 eur a ide až do 60 eur/h. Moja mama má veľmi slabý dôchodok a celý môj OP ide viac menej na fungovanie domácnosti. Z maminho SD platíme byt, energie apd. VP nemám a ani nebudem mať kvôli epi. Preto nerobím ani na zmeny a robil som vždy iba na jednozmenke.
@anos18 žiaľ na súkromné rehabilitácie nemám financie. Najnižšia suma začína na 35 eur a ide až do 60 eur/h. Moja mama má veľmi slabý dôchodok a celý môj OP ide viac menej na fungovanie domácnosti. Z maminho SD platíme byt, energie apd. VP nemám a ani nebudem mať kvôli epi. Preto nerobím ani na zmeny a robil som vždy iba na jednozmenke.
@anonym_autor no veď ja som písala, že ti tu nakladajú, ale všetko stojí peniaze. Ja som ťa zastávala, dnes je všetko príšerne drahé
@anonym_autor aha, myslela som, že odpovedám niekomu inému 😃
@anonym_autor určite aj tie rehabilitácie v zariadeniach sú lepšie, ako žiadne. Verím, že na súkromného fyzio nemáš peniaze, v BA to musia byť pálky
@anonym_autor tak budeš opatrovatel a spravíš si zadarmo opatrovateľsky kurz, sanitar?Terenna služba?
Nie naozaj nemusíš mať starosti kde si v Ba nájdeš prácu.S bývaním to bude horšie, ale môžeš si kúpiť malý byt mimo Ba Senec, Trnava, Dunajská streda...pozistuj si tie sociálne byty.Brat ťa nenechá v problémoch.Celkom určite choď k obvodnej nech ti poradí ako získať ID aké vyšetrenia, správy doplniť.Na ten tlak vplývajú aj tvoje stresy a je vysoký treba prehodnotiť liečbu možno zmeniť lieky, pridať z toho máš aj to krvácanie z nosa, kolaps.Za peniaze, ktoré získaš si môžeš zaplatiť domov dôchodcov, alebo veľa žien žije samých a prijali by pomocníka domov za prenájom izby, časti domu.Nemas to ľahké, ale ani neriešiteľné.Verim tomu, ak by si napísal niekde inzerat co vies robiť urcite by si si niečo našiel, keď príde čas.Tak pôjdeš predávať do kníhkupectva ľahšia práca niekde v kľúčovej službe atď...na trh, do stánku.Prajem ti zdravie a trocha optimizmu.Nemas deti inú rodinu?Možno brat vôbec nebude chcieť predať byt, ale prenajmete izbu niekomi ..neviem ako veľký je byt ci by ste sa tam zmestili.Byty sa nepredávajú bola by to chyba treba myslieť dopredu budú ešte drahsie
po smrti predať byt a ísť do menšieho mesta - lacnejšieho. Netvrdím že hneď do Medzilaboriec - to nie.
inak si dosť v zlej situácii. Skús brigády v obchode. Ak ťa zoberú. Švagrinú vek 53 r , nezobrali ani len do LIDLA za predavačku. Pritom ovláda aktívne nemčinu.
@anonym_03cb93 naco je je v lidli nemcina?
@anonym_03cb93 naco je je v lidli nemcina?
@klotildabazarik neporozumela si, nevadí.

...a také výhovorky, že nemám vodičský preukaz, neviem toto, neviem tamto...No tak si ho urob!