icon

Ako sa zariadiť do budúcnosti?

23. sep 2026

V posledných dňoch veľa premýšľam nad budúcnosťou, možno by som bol rád, ak by ste mi povedali, čo by ste urobili vy v tejto chvíli. Prosím nepoďme vyčitať a dávať rady ohľadne minulosti, skôr vychádzať z tohto bodu.

Mám po 50tke a celý život som robil manuálne. Mal som dlhodobý vzťah s priateľkou, po rozchode som sa vrátil po 40tke domov ku mame. Prišli mi zdravotné komplikácie a z práce som musel odísť po 25r. Bol som doma, boli operácie, liečenia, operácie... ale stav sa nedal dokopy a manuálne už nie som schopný pracovať. Na to mi ochorela vážne mama, a tým, že som bol doma, som sa ostal starať o mamu. V zásade som to robil aj predtým, teraz to robím oficiálne. Mamin stav sa posledné mesiace veľmi zhoršil a v zásade sa ráta so všetkým. Inak mňa osobne čakajú ešte dve operácie minimálne, termínovo to vyzerá skôr na budúci rok, teraz som to odložil, kvôli mame. O ID som žiadal pred 3r a neuznali mi ho. Budúci rok požiadam zase, ale keďže momentálne ešte sprísnili kritériá, neočakávam nič.

Ak by mama zomrela, byt v ktorom bývam by išiel do dedičského a mám ešte brata, čiže bude ho treba vyplatiť. Nemám momentálne 80 000 eur na účte a ani mi žiadna banka nedá hypotéku. Ak by sme byt predali, za 80 000 eur si u nás nekúpim ani garzónku ( tie idú od 120 000 vyššie). Mám pár tisíc ušetrených, ale to nie je ani na vyplatenie, ani na kúpu bytu (garzónky). Žiaľ mnoho peňazí som minul, keď som bol bez práce a neuznali mi ID. V zásade mimo PN a podpory som bol skoro dva roky doma bez príjmu.

Brata moja situácia vôbec nemusí zaujímať a nemá mi prečo robiť ústupky. Doposiaľ sme sa na túto tému ani nebavili. Brat býva s manželkou a dcérou v byte, zišla by sa im každá koruna a určite svoj podiel bude chcieť. A ja to úplne chápem.

Kým sa postavím na vlastné nohy a budem schopný ako tak fungovať, ešte chvíľu potrvá.
S prácou je však problém. Snažil som sa nájsť si niečo z domu, ale nemám dostatočnú kvalifikáciu na prácu z domu. Bol som zámočník/strojník. Nemám ani znalosť jazyka, nie som ITčkár, ani neviem účtovníctvo, marketing apd. S PC pracujem, ale skôr základné veci, neovládam ani excel, ani word, powerpoint apd. Čiže pre prácu z domu som nepoužiteľný.

Naozaj rozmýšľam ako ďalej. Resp snažil som sa nerozmýšľať, lebo by som si to hodil.... myšlienka na budúcnosť pre mňa je desivá.

Strana
z3
anonym_b55b4c
•
23. sep 2026

Ahoj, cize teraz si na opatrovatelskom. A asi by bolo fajn upresnit, coho sa tykaju zdravotne komplikacie a operacie. Nemusi to byt hned tazka manualna chlapska praca, ale neverim, ze nenajdes aj "normalnu" pracu na uzivenie sa - ak Ti neuznali ani ID, predpokladam, ze nepojde az o tak obmedzujuci stav, ze naozaj nijaka "obycajnejsia" praca nebude mozna,...?

sisamisaaa
•
23. sep 2026

Rieš prítomnosť, problémy budeš riešiť keď budú 🙂

autor
•
23. sep 2026
@anonym_b55b4c

Ahoj, cize teraz si na opatrovatelskom. A asi by bolo fajn upresnit, coho sa tykaju zdravotne komplikacie a operacie. Nemusi to byt hned tazka manualna chlapska praca, ale neverim, ze nenajdes aj "normalnu" pracu na uzivenie sa - ak Ti neuznali ani ID, predpokladam, ze nepojde az o tak obmedzujuci stav, ze naozaj nijaka "obycajnejsia" praca nebude mozna,...?

@anonym_b55b4c neviem dvíhať bremená vôbec, neviem robiť zohnutý v predklone. V zásade v sede je to ok, ale nevydržím dlho stáť max. 10 min. Operovaná bola 2x krčná chrbtica, drieková chrbtica, nohy obe, pruh na jednej aj druhej strane. Tu ma čakajú ešte dve operácie. Okrem toho mám problém s tlakom a so srdcom, ale beriem lieky, tlak mi však kolíše aj tak.

anonym_9e0547
•
23. sep 2026

Mama na teba moze prepisat byt za doopatrovanie. Alebo vacsiu cast bytu. Treba sa s nou porozpravat, ako to vidi

autor
•
23. sep 2026
@anonym_9e0547

Mama na teba moze prepisat byt za doopatrovanie. Alebo vacsiu cast bytu. Treba sa s nou porozpravat, ako to vidi

@anonym_9e0547 toto ak by prichádzalo do úvahy, urobí to už dávno. Brat nám veľmi pomáha. Ja by som to vzhľadom na moje zdravie sám nezvládol. Keď som bol v nemocnici, starali sa iba oni. Aj sa mi snaží pár krát do mesiaca odľahčiť a mamu zobrať k sebe. Pomáha veľa s vybavovaním a lekármi. Čiže mama v žiadnom prípade neprepíše byt na mňa. A to by som ani od nej nechcel nikdy.

ivicatolic
•
23. sep 2026
@sisamisaaa

Rieš prítomnosť, problémy budeš riešiť keď budú 🙂

@sisamisaaa veľmi, veľmi zle, čo si napísala, ty určite nemáš takýto príbeh, to viem určite 👉

anonym_03cb93
•
23. sep 2026

po smrti predať byt a ísť do menšieho mesta - lacnejšieho. Netvrdím že hneď do Medzilaboriec - to nie.
inak si dosť v zlej situácii. Skús brigády v obchode. Ak ťa zoberú. Švagrinú vek 53 r , nezobrali ani len do LIDLA za predavačku. Pritom ovláda aktívne nemčinu.

autor
•
23. sep 2026
@anonym_03cb93

po smrti predať byt a ísť do menšieho mesta - lacnejšieho. Netvrdím že hneď do Medzilaboriec - to nie.
inak si dosť v zlej situácii. Skús brigády v obchode. Ak ťa zoberú. Švagrinú vek 53 r , nezobrali ani len do LIDLA za predavačku. Pritom ovláda aktívne nemčinu.

@anonym_03cb93 ja nemôžem robiť vôbec s bremenami. Ani na zmeny asi nie, keďže srdce a tlak. Čiže toto by som fyzicky nedal. Aj keby som chcel. Ani lekárskou neprejdem.

ivicatolic
•
23. sep 2026

@anonym_autor tvoj príbeh sa odohráva aj inde, nie si sám, veľa ľudí rieši to, čo ty ....a poznám i horšie, kde je človek bez príjmu, má duševné problémy, je alkoholik, prišiel z väzenia, atď. .... veľmi som zvedavá na odpovede - ako ďalej , tebe prajem veľa šťastia 🍀a zdravia

autor
•
23. sep 2026
@ivicatolic

@anonym_autor tvoj príbeh sa odohráva aj inde, nie si sám, veľa ľudí rieši to, čo ty ....a poznám i horšie, kde je človek bez príjmu, má duševné problémy, je alkoholik, prišiel z väzenia, atď. .... veľmi som zvedavá na odpovede - ako ďalej , tebe prajem veľa šťastia 🍀a zdravia

@ivicatolic kde sa odohráva môj príbeh inde? Nerozumiem. Myslím, že každý má svoj vlastný príbeh.

anonym_5c0a37
•
23. sep 2026

@anonym_autor na začiatok som si všimla text napísaný, ako AI....
ale začnem takto, každý máme nejaké zdravotné problémy, niekto väčšie a niekto menšie, preto si nedostal ID. Práca sa vždy dá nájsť, môj svokor je veľa horšie na tom a vždy si vedel nájsť brigádu - strážnik, výpomocné práce, v škole vrátnika, naozaj by som tu vedela menovať.

anonym_a70f7b
•
23. sep 2026

Skús si urobiť kurz sbs a následne si hľadať prácu ako vrátnik, strážnik, informátor.Plat síce vysoký nečakaj,ale stále lepšie ako byť bez príjmu.

anonym_8afc49
•
23. sep 2026

Prepáč, neviem poradiť... Len chcem povedať, že veľmi veľmi silno držím palce.

autor
•
23. sep 2026
@anonym_5c0a37

ale začnem takto, každý máme nejaké zdravotné problémy, niekto väčšie a niekto menšie, preto si nedostal ID. Práca sa vždy dá nájsť, môj svokor je veľa horšie na tom a vždy si vedel nájsť brigádu - strážnik, výpomocné práce, v škole vrátnika, naozaj by som tu vedela menovať.

@anonym_5c0a37 ďakujem veľmi pekne, ale jedine, čo ovládam je slovenčina 🙂. Som rád, ak to vyzerá ako písané cez AI, beriem to ako kompliment. Skúšal som prácu strážnika, vrátnika - nikde ma nezobrali. Skúšal som predaj cez telefón, nešlo mi to vôbec, po pár dňoch ma ukončili. Skúšal som obchod - športové veci, ani sa mi neozvali. Posielal som rok a pol v kuse životopisy, aj vzhľadom na vek, na to, že som zdravotne nie ok, že mám obmedzenia, som asi nezamestnateľný. Taxikára robiť nemôžem, nemám VP. SBS - neprejdem cez testy na spôsobilosť, to som si overoval.

anonym_cb99fa
•
23. sep 2026

Práveže máš veľmi dobrú kvalifikáciu. Môj muž robí vo výrobnej firme, majú obrovský problém s ľuďmi, dnes je úplne nereálne zohnať mladého človeka do výroby. A oni nie sú pásová výroba, žiadna veľká fabrika, čiže to nie je práca, kde stojíš vkuse v jednej polohe. Je to práveže veľmi pestré. A určite by si sa uplatnil. Skús pobehat menšie firmy, oni nedávajú ani inzeráty, všetko sa rieši tak, že buď niekto odporučí človeka alebo sa niekto príde opýtať. Často treba človeka, ktorý napríklad robí so skladovymi zásobami, polka času sedíš za pc, polku casu vydavas zásoby. A to často aj ženy robia, čiže nie je to až tak ťažké. Aj na takéto pozície potrebujú a nedokážu nájsť človeka. Mladi ľudia už nevedia pomaly ako vyzerá šrobovák a sú v takejto firme úplne stratení.

2691
•
23. sep 2026

Byť môžeš bratovi vyplácať aj po častiach .... mesačne

anonym_f15f58
•
23. sep 2026
@anonym_5c0a37

@anonym_b55b4c ty máš veľmi rozprávkové predstavy o podmienkach uznania ID, trošku sa porozhliadaj v sociálnych skupinách invalidných a ťažko chorých ľudí aké diagnózy sa aktuálne neuznávajú.
@ivicatolic toto je presne tá úplne zbytočná reakcia, typu " odrezali ti nohy a ruky, ale vieš koľkí ľudia sú bez nôh a rúk a ešte aj slepí?" Keď teba bude niečo trápiť tak čo ti pomôže konštatovanie, že iní ľudia majú oveľa horšie problémy? Absolútne nič. Vždy je niekto kto sa má oveľa horšie, aj oveľa lepšie.
@anonym_5c0a37 ďalšia rada úplne o ničom. Ty zvládaš, iný nezvláda. Poznám ľudí, ktorí majú neskutočné diagnózy a fungujú, pracujú, v podstate sa necítia až tak zle aby im to prekážalo v živote a poznám ľudí, ktorí majú jedinú diagnózu, ktorá ani nevyzerá taká ťažká, a absolútne nemôžu pracovať, problém im robí aj bežné denné fungovanie. Podľa seba nesúdim druhých, nechodím v ich topánkach.

anonym_5c0a37
•
23. sep 2026
@anonym_f15f58

@anonym_b55b4c ty máš veľmi rozprávkové predstavy o podmienkach uznania ID, trošku sa porozhliadaj v sociálnych skupinách invalidných a ťažko chorých ľudí aké diagnózy sa aktuálne neuznávajú.
@ivicatolic toto je presne tá úplne zbytočná reakcia, typu " odrezali ti nohy a ruky, ale vieš koľkí ľudia sú bez nôh a rúk a ešte aj slepí?" Keď teba bude niečo trápiť tak čo ti pomôže konštatovanie, že iní ľudia majú oveľa horšie problémy? Absolútne nič. Vždy je niekto kto sa má oveľa horšie, aj oveľa lepšie.
@anonym_5c0a37 ďalšia rada úplne o ničom. Ty zvládaš, iný nezvláda. Poznám ľudí, ktorí majú neskutočné diagnózy a fungujú, pracujú, v podstate sa necítia až tak zle aby im to prekážalo v živote a poznám ľudí, ktorí majú jedinú diagnózu, ktorá ani nevyzerá taká ťažká, a absolútne nemôžu pracovať, problém im robí aj bežné denné fungovanie. Podľa seba nesúdim druhých, nechodím v ich topánkach.

@anonym_autor môj svokor má tiež vek, obmedzenia, vodičský mu zobrali pre diagnózu. Bývame na dedine a takže o to ťažšie, preto všade musí cestovať vlakom, ale je rád. Teraz robí vo firme v meste, kde vydáva zamestnancom pracovné oblečenie a je veľmi spokojný. Môže sedieť, alebo prechádzať sa a je hlavne v teple. A čo sa týka bývania môžeš potom ísť do nájomného bytu.

anonym_5c0a37
•
23. sep 2026
@anonym_f15f58

@anonym_f15f58 jáááj trafená hus zagágala 😀 tvoja rada je kde ???
Aj ja mám v rodine rôzne diagnózy a každý sa musel s tým popasovať a zariadiť sa podľa možností. Dokonca aj ja mám dieťa vážne choré a našlo si prácu, je spokojné, dobre zarobí.

ivicatolic
•
23. sep 2026
@anonym_f15f58

@anonym_f15f58 prehliadla som???tvoja rada je kde???,,👉👉👉 áno je som len skonštatovala a spísala, že čakám na tie odpovede s radou - nech sa ti páči - máš priestor 👁️👀👁️👉

sisamisaaa
•
23. sep 2026
@ivicatolic

@sisamisaaa veľmi, veľmi zle, čo si napísala, ty určite nemáš takýto príbeh, to viem určite 👉

@ivicatolic Nevieš. Okrem rozchodu mám veľmi podobné skúsenosti. Dokonca už sme aj po dedičskom a je nás omnoho viac ako ja a 1 súrodenec. A zistila som že bolo úplne jedno či som sedela v úzkosti a strachovala sa o budúcnosť, aj tak sa to rieši úplne inak ako som sa bála a nič nie je také horúce ako bolo v mojej hlave. Takže tvoja dedukcia neplatí.

anonym_f15f58
•
23. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_5c0a37 ďakujem veľmi pekne, ale jedine, čo ovládam je slovenčina 🙂. Som rád, ak to vyzerá ako písané cez AI, beriem to ako kompliment. Skúšal som prácu strážnika, vrátnika - nikde ma nezobrali. Skúšal som predaj cez telefón, nešlo mi to vôbec, po pár dňoch ma ukončili. Skúšal som obchod - športové veci, ani sa mi neozvali. Posielal som rok a pol v kuse životopisy, aj vzhľadom na vek, na to, že som zdravotne nie ok, že mám obmedzenia, som asi nezamestnateľný. Taxikára robiť nemôžem, nemám VP. SBS - neprejdem cez testy na spôsobilosť, to som si overoval.

@anonym_autor v prvom rade sa snaž dať dokopy zdravotne, nie len pre prácu, ale pre normálne žitie. Predpokladám že poberáš opatrovateľský, skús, ak sa ti dá, z neho vyčleniť na nejakého dobrého ortopéda, fyzioterapiu, to nestojí až toľko, konzultuj svoj stav s viacerými lekármi, nezostaň len pri jednom, lekári majú rôzne skúsenosti. A skús sa s bratom a prípadne aj jeho manželkou, ak máte dobrý vzťah, porozprávať presne tak ako si to opísal nám. Len tak, aby si vedel aký má na to pohľad a názor on. Inak, vieš krásne formulovať vety a vyjadrovať sa. Čo sa týka bývania, ak nebude iná možnosť, mama zomrie a o byt prídeš, tak počítaj aj s možnosťou, že si by si si kúpil napríklad jednoizbový byt, či garsónku niekde na Slovensku, kde sú nižšie ceny nehnuteľností. No treba myslieť na to, že aj potom budeš potrebovať pravidelný príjem na život. O ID si určite podaj, ale nespoliehaj naň, môžeš dostať len čiastočné a ak si nezarábal dostatočne veľa, čiže veľa, tak ti to môže spraviť len 100-200e, to ti nevystačí ani na stravu. Ešte mi napadol Úrad práce a možnosti rekvalifikácie, takisto vybavenie ZŤP, ale v hlavne sa zameriavaj na seba a svoje zdravie. A tie komentáre tu si nevšímaj, tu je epicentrum múdrosti a múdrych rád. Držím palce.

anonym_1ace6b
•
23. sep 2026

1. stale mozes skusat dostat pracu, kde netreba robit fyzicky, ale hlavou 2.ak nemas deti, co tak sa dohodnut s bratom, nech ti pocka s vyplatenim a bud ho postupne vyplatis (vsetko je mozne), alebo byt cely pojde po smrti jeho detom? Nejaka forma darovacej zmluvy s dozivotnym pravom uzivania 3.este stale mozes najst niekde na dedine stary polorozpadnuty dom, kupit za vynos z polky bytu a ten postupne opravovat.
Otazka, co vedie 50rocneho chlapa, ze v 50tke nema nic a spolieha na dedicstvo po mame, inak skonci pod mostom ... Zena sa moze spolahnut, ze hadam najde niekoho, co ma kde byvat, ale chlap tazko ... Zeny moc nemusia bezdomovcov.

anonym_1ace6b
•
23. sep 2026

Zamocnik nemoze najst dobre platenu pracu? Minule pri zabuchnutych dverach stal 100 eur za 15 min. Zaseknuty zamok. Otvoril, nastriekal WDcko, vystavil dodaci list ... Nonstop klucova sluzba. Keby si mal len 3 hodinove vyjazdy za mesiac, tak mas 300 eur ...
Daj si zivnost, ai ti spravi stranku klucova sluzba a ides.

anonym_1ace6b
•
23. sep 2026

Dnes su remeselnici vyvazovani zlatom, prerabky bytov,... Len si vyberies oblast, kde treba skor kumst, jemnu pracu a nie nosit vrecia s cementom. Elektroinstalacie, vodar, plynar,... Zaucia ta kolegovia v hociktorej stavebnej firme za par mesiacov. Kto chce, hlada sposoby. Kto nechce, hlada dovody. Do dochodku sa momentalne chodi v 64, este mozes/musis minimalne 14 rokov robit.

anonym_99386d
•
23. sep 2026
@anonym_1ace6b

Dnes su remeselnici vyvazovani zlatom, prerabky bytov,... Len si vyberies oblast, kde treba skor kumst, jemnu pracu a nie nosit vrecia s cementom. Elektroinstalacie, vodar, plynar,... Zaucia ta kolegovia v hociktorej stavebnej firme za par mesiacov. Kto chce, hlada sposoby. Kto nechce, hlada dovody. Do dochodku sa momentalne chodi v 64, este mozes/musis minimalne 14 rokov robit.

@anonym_1ace6b Prosim? Plynar a elektroinstalater len tak, lebo "ho zaucia"? Nam uz uplne .... v tejto krajine? To je nieco podobne, ako ze barskto na MD moze robit uctovnictvo alebo asistenta v skole...sa mi sniva zas🤦‍♀️

autor
•
23. sep 2026
@anonym_1ace6b

Zamocnik nemoze najst dobre platenu pracu? Minule pri zabuchnutych dverach stal 100 eur za 15 min. Zaseknuty zamok. Otvoril, nastriekal WDcko, vystavil dodaci list ... Nonstop klucova sluzba. Keby si mal len 3 hodinove vyjazdy za mesiac, tak mas 300 eur ...
Daj si zivnost, ai ti spravi stranku klucova sluzba a ides.

@anonym_1ace6b ja nie som takýto zámočník. Mám SOU služieb, som vyučený čašník. Zamestnal som sa hneď po škole vo fabrike a pracoval som na pozícii strojník/zámočník, obsluhoval som stroje, zariadenia, ale práca bola prevažne fyzická a prenášal som ťažké bremená, preto mám aj po 25 rokoch zničenú komplet chrbticu a triesla/pruh apd. Nohy ma bolia neskutočne, aj po operáciách žil sa to nezlepšilo a tiež mi cievny odporúča ďalšiu. U mňa je veľký problém s tlakom a vyskočí mi z ničoho nič na 190/110 a potom musím zobrať betablokátor a ležať aspoň pol hodinu, kým klesne. Keď je veľmi zle, príde RZP a berie do nemocnice, kde mi dávajú infúzie. Už som 2x odpadol aj na ulici, kde mi volali záchranku.

anonym_1ace6b
•
23. sep 2026
@anonym_99386d

@anonym_1ace6b Prosim? Plynar a elektroinstalater len tak, lebo "ho zaucia"? Nam uz uplne .... v tejto krajine? To je nieco podobne, ako ze barskto na MD moze robit uctovnictvo alebo asistenta v skole...sa mi sniva zas🤦‍♀️

@anonym_99386d preco by si nemohla po nastudovani podvojneho uctovnictva a polrocnej, ci rocnej praxi v uctovnej firme robit sama uctovnictvo? Ako asi zacinali vsetci uctovnici? Aj ked spravis statnicu z ucta, tak otvaras oci, ako sa to nahadzuje v jednotlivych systemoch, musis prist v kazdom systeme ako uctuje, spustaju zostavy, robia zavierky. To ta nauci prax v zabehnutej firme.

autor
•
23. sep 2026
@anonym_1ace6b

@anonym_1ace6b elektro práce nemôžeš robiť bez vzdelania a na ti nestačí vyhláška §21, potrebuješ ideálne §22-23. Plynár musí byť skúsený človek, ktorý vie obsluhovať vyhradené VTZ/PZ, a to nie je o iba o jednom kurze. Poznám kamošov, čo to robia celý život a majú aj vzdelanie, niekoľko ročnú prax a mnoho kurzov. Vodár? Ty si vieš predsaviť, ako ja budem robiť vodu, keď sa neviem zohnuť poriadne. Ako budem robiť odpad a vodu pod umývadlom? Ty by si si dala urobiť vodu pod človeka, ktorý to nikdy nerobil a nie je to na to ani zdravotne ani odborne spôsobilý?

autor
•
23. sep 2026
@anonym_1ace6b

@anonym_99386d preco by si nemohla po nastudovani podvojneho uctovnictva a polrocnej, ci rocnej praxi v uctovnej firme robit sama uctovnictvo? Ako asi zacinali vsetci uctovnici? Aj ked spravis statnicu z ucta, tak otvaras oci, ako sa to nahadzuje v jednotlivych systemoch, musis prist v kazdom systeme ako uctuje, spustaju zostavy, robia zavierky. To ta nauci prax v zabehnutej firme.

@anonym_1ace6b teraz reálne. Ty by si zamestnala 55 ročného chlapa, vyučeného čašníka, čo nevie jazyk, nevie pracovať s excelom, a urobil si 3m kurz základy účtovníctva?

Strana
z3