Chcem skončiť s vysokou školou. Ako riešiť sklamanie a tlak?
Ahojte, strasne som zo seba sklamaná a zárovneň som aj rada za moje rozhodnutie. Po strednej škole bol na mňa veľký nátlak od rodiny, konkretne od mojho starkého a mojej maminy. Bolo mi hovorené hlavne od neho, nech idem na vysokú aspoň nech mám titul. Ja som bola presvedčená, že som neni moc ucmenkivyl typ, učila som sa dobre ale nebavilo ma to a myšlienka o tom, že by som išla študovať na výšku ma desila. Na strednej som sa zoznámila s mojim priateľom, ktorý na vysokú chcel ísť, lebo boli aj jeho bratia. Ale chcel ísť samozrejme kvoli tomu, aby to v živote aj robil. Išla som na denne štúdium na jednu vysokú školu. Prvé skúškové dopadlo tak, že som nedokončila lebo to nebolo nič pre mňa. Mama reagovala sklamane ale ubezpečila som ju, že po lete pôjdem na inú. Išla som na odbor, ktorý som okrajovo aj študovala . Lenže už vtedy som vedela, že to v živote asi robiť nechcem ale povedala som si, že veď je to odbor ktorý mi je trochu známy a bude ma baviť. Išla som znovu na denne. Celkom to išlo ale v hĺbke mňa som cítila zase že to nieje nič pre mňa ale ostala som hlavne kvoli nim. V 2 rocniku som presla na externe, platila som skolne 800€ na rok. Hrozilo mi zme v 3 ročníku budem platiť za nadštandart, tak som preto zvolila externú formu. Teraz som v tretom ročníku zdeptaná a znechutená za zabité roky. Dospelo to k tomu, že som nespravila 3 pokus jedného predmetu. Medziročník stojí okolo 2000€ a bohuzial aj ako pracujúca osoba si to nemozem dovoliť. Bojím sa to povedať starkému. Ten velmi zle na to zareaguje a ano hovorím si, že to je môj život a žijem si ho ja. Ale chcela som mu spraviť radosť, nech mám aspoň ten titul aby bol spokojný. Ale na seba som až tak moc nemyslela. Maminy sa až tak nebojím bude sklmaná ale ju to prejde. Štvw ma na jednej strane, že obaja nemajú vysokú školu a ani sa nepokúsili aspoň ju skúsiť a hovoria mi do toho(mamina iba zo zaciatku), teda viac starký. Vobec neviem ako mam teraz pokračovať, ubližuje mi to a som sklamaná zo seba a zo svojho zlyhania. Priateľ ma pochopí, bude smutný lebo aj on chcel nech si spravim vysokú školu ale berie to tak, nech to aspon len skúsima nenúti ma do toho. Tak isto aj keby jeho nebaví škola tak ho rodičia “nezabijú” ale boli by spoko, že to aspoň skúsil. Ako by ste reagovali v mojej situacii
@anonym_autor Ja som sám z VŠ odišiel... výsledok po 10 rokoch? 3000€ mesačne a pracujem 5 hodín denne.
Vysoká škola nerovná sa práca a už vôbec nie dobrá práca. Faktom zostáva, že trikrát prepadnutý bagrista ti dnes zaspieva 80€ za hodinu len tak fukne, kým doktori filozofie v lidlu dokladajú tovar.
Mrzí ma to, ale tak to je.
@thirstymonk mam aj v rodine kopu ludi co odislo alebo neislo vobec a podobne zarabaju. Ale ja som dcera a vnučka ktorá to mala aspoň jediná skúsiť. Starkého obe dcéry to neskúsili tak nech aspon ja..pracujem a zarobím si slusne aj bez titulu podla mňa…ale to nikoho nezaujima. A prave starký ma presne tento postoj k tomu, že titul=budem sa mať lepsie ako bez titulu a zarobim si viac…
Neporovnavala by som to, ze starky nema vs, v tej dobe to nebolo tak samozrejme ako teraz (zachvilu budes potrebovat aj na upratovacku vs), mas plan, co budes robit bez vs? Aby si si potom s 2 detmi na rodicaku nedorabala skolu, lebo zistis, ze mas obmedzene uplatnenie na trhu prace
Autorka proste povedz starkemu, ze na to nemas, skusky prepadas a len ta to trapi a znizuje sebavedomie, v praci zarobis dobre, robis to rada a nema vobec zmysel to skusat na treti krat na dalsej skole, len aby papier (aj ked uz pre pana toho bakalara dotiahnut nejako??). Uprimne - mam ten papier a v zivote som ho v mojej praci nemusela pouzit, vyuzivam uplne ine kompetencie a ked vobec nieco, tak stredna skola mi do tohoto zamestnania dala podstatne viac a zvysok su moje 20 rocne skusenosti v obore...
Neporovnavala by som to, ze starky nema vs, v tej dobe to nebolo tak samozrejme ako teraz (zachvilu budes potrebovat aj na upratovacku vs), mas plan, co budes robit bez vs? Aby si si potom s 2 detmi na rodicaku nedorabala skolu, lebo zistis, ze mas obmedzene uplatnenie na trhu prace
@sisa_s pre neho to bolo jednoduche. Mohol ist ale nechcel a bohuzial podla mna chlapy maju lepsie moznosti pracovnych pozicii aj bez vysokej skoly. Manualne samozrejme. Takze to robil cely zivot bez tirulu takze mu vysoka skola bola na nic a bol lenivy sa ucit na strednej
@anonym_autor ked uz si v poslednom rocniku, tak to uz dokonci a dalej uz studovat nechod, ale ked uz teraz koncis, tak teraz je uz naozaj skoda to zahodit.
Ja mam vysokú školu, lebo u nás v rodine ju majú všetci, no vôbec ma nebavila, je to úplne nanič odbor bez dodatočného vzdelávania, ale všetci šťastní, že n
mam titul 😁 a pritom robím v obchode, ale zas je náš tu viac s titulmi 😁 no mňa práca neskutočne baví, ja som tu už dlhé roky a neplánujem zmenu.
Už len kvôli tým vyhodeným peniazom si dokonči prvý stupeň.
Ahoj, je pravda, ze remeslo, ak je vykonane kvalitne, tak v dnesnej dobe je velmi dobre zaplatene. Nemysli si ale, ze nechas VS a bude ta cakat praca par hodin denne za 3000e 🙂, moze sa stat, nepopieram, ale sanca mala. Ale zalezi aj od odboru, mozno to je fakt straca casu. Na druhej strane, co je to 3-5 rokov studia? Ved ta caka este aspon 30 rokov pracovneho ziovta. Ale mozno budes vdaka skole aj ty chodit vysmiata, cista a s dobrym platom, ako vravim, zalezi od odboru 🙂
@thirstymonk mam aj v rodine kopu ludi co odislo alebo neislo vobec a podobne zarabaju. Ale ja som dcera a vnučka ktorá to mala aspoň jediná skúsiť. Starkého obe dcéry to neskúsili tak nech aspon ja..pracujem a zarobím si slusne aj bez titulu podla mňa…ale to nikoho nezaujima. A prave starký ma presne tento postoj k tomu, že titul=budem sa mať lepsie ako bez titulu a zarobim si viac…
@anonym_autor V žiadnom prípade nedovoľ nikomu, starkemu, mladkemu, mame, mužovi, synovi... aby ti zničil život a aby si robila niečo proti svojej vôli len preto, aby si ich potešila. Oni za teba tú školu nevyhodia. A môžem ti povedať jedno... nemajú tucha, čo to je. Ja som na VŠ bol a viem, čo to je... aj prečo som sa na to vybodol a urobil som to najlepšie, čo som mohol urobiť.
@anonym_autor Ja som sám z VŠ odišiel... výsledok po 10 rokoch? 3000€ mesačne a pracujem 5 hodín denne.
Vysoká škola nerovná sa práca a už vôbec nie dobrá práca. Faktom zostáva, že trikrát prepadnutý bagrista ti dnes zaspieva 80€ za hodinu len tak fukne, kým doktori filozofie v lidlu dokladajú tovar.
@thirstymonk Ale ty to vsetko vidis cez peniaze. Myslis, ze ked robis malo a dostavas (relativne) vela, ze si vyhral.
A bohuzial, mysli si to aj 99,9% ludi a preto je taka doba, aka je.
Ale autorka... VS je o niecom uplne inom.
Chod za skusajucim a opytaj si este jednu sancu. Vysvetli mu situaciu. Poriadne si to nastuduj a skusku sprav. A aj keby si to nevedela, skusajuci ta pusti dalej, ked uvidi, ze ti na studiu zalezi. Nevzdavaj sa, uc sa a nenechaj zo seba robit otroka kvoli peniazom. Spolocnost ta potrebuje. Potrebuje o jedneho vzdelaneho, hrdeho cloveka viac. Lebo zvladnut VS nie je jednoduche, ked ta to nebavi, o to viac.
Vsetko zvladnes, len musis chciet. A chciet musis, lebo väcsina to uz vzdala. Mat vytetovane obocie a randit s dolezitou "rybou"(mafianom alebo politikom), to su dnes hodnoty. A mat investicny byt, alebo robit 5 hodin a zarabat 3000 e🙈
Ty mas sancu to zmenit.
A nejde o ten titul, ale o to, ze to zvladnes.
Nehovoriac o tom, ze mas sancu dozvediet sa viac, stretavat mudrych ludi, byt v spolocnosti zodpovednych ludi.
Na vsetko sa vykasli, len studuj.
Oredtym ako sklames stareho otca, chid za skusajucim, to je prvy krok, ktory musis urobit.
Chapem, že ta to nebaví. Ale pozri sa, kam si to až dotiahla. Skus to dokoncit. Ked si sa na to dala, aj keď ta to nebavilo, tak ti na mamine a starkom asi dosť záleži a máš ich rada. A ano, je tam už kopa penazí, skoda by to bola zahodiť. Ale samozrejme všetko záleží od teba, nech sa uz rozhodneš akokolvek. Držím palce ❤️
Tak tvoj dedko by bol asi aj sklamaný keby vedel že aj s vš môžeš sedieť doma a zarábať 0e.
Mám vš, aj dobrý odbor, titul ING a vieš čo robím? Sedím doma pri postihnutom dieťati a čakám každý mesiac na pár stovák od štátu.
Čo ti je súdené - to ťa neminie. V mojom prípade bolo škoda sa trápiť roky na vš. Som dopadla ako hoc ktorá cigánka z osady. Aj oni sedia doma na zadku.
Autorka proste povedz starkemu, ze na to nemas, skusky prepadas a len ta to trapi a znizuje sebavedomie, v praci zarobis dobre, robis to rada a nema vobec zmysel to skusat na treti krat na dalsej skole, len aby papier (aj ked uz pre pana toho bakalara dotiahnut nejako??). Uprimne - mam ten papier a v zivote som ho v mojej praci nemusela pouzit, vyuzivam uplne ine kompetencie a ked vobec nieco, tak stredna skola mi do tohoto zamestnania dala podstatne viac a zvysok su moje 20 rocne skusenosti v obore...
@anjelicek26 čo je to ten obor?🤔
Keď už tak odbor. Niekto sa to nikdy nenaučí písať správne.
@anjelicek26 čo je to ten obor?🤔
Keď už tak odbor. Niekto sa to nikdy nenaučí písať správne.
@anonym_291f56 taketo komenty vzdy anonymne, ze? Kazdopadne po 20+ rokoch v zahranici to uz asi u mna lepsie nebude...
@sisa_s pre neho to bolo jednoduche. Mohol ist ale nechcel a bohuzial podla mna chlapy maju lepsie moznosti pracovnych pozicii aj bez vysokej skoly. Manualne samozrejme. Takze to robil cely zivot bez tirulu takze mu vysoka skola bola na nic a bol lenivy sa ucit na strednej
@anonym_autor
Zaujmave kolko negativmych komentarov, jeden z nasich synov studoval do aleluja, cestoval , prerusoval,menil skoly
no skoncil ani neviem co asi ked mal 30 , no teraz vodi vnucky do skolky, aj na plavanie aj na balet, vzorny otec a zaraba cez10000 mesacne, takze nezdavaj nikdy nevies co ti prave vysoka skola moze dat. Vela stastia
@anonym_autor dokonci si aspon ten Bc.
VS nie je zarukou dobreho platu...vela ich konci v hypermarketoch. A ako pisali...sikovny robotnik zarobi viac ako taky ucitel, uctovnik.
@anonym_autor Ufff, a rozmýšľala si niekedy, čo by si chcela ty a čo ťa baví? Lebo keby si študovala to, čo ťa napĺňa a baví, neodchádzala by si a skúšky by si dávala na Ačka. A ak nevieš, čo chceš teraz, tak načo sa hlásiš na VŠ? :D Ani ja som v 20-ke nevedela, čo chcem, preto som išla na VŠ až v 25-ke, keď sa mi to v hlave usadilo. Kde je pravidlo, že po strednej hneď treba ísť na VŠ? No a chápem tú dilemu...rozmýšľaš, či sa oplatí dať 2k za niečo, čo si myslíš, že nedokončíš. Môj názor je, že nie, keďže ťa to ani nebaví. A keďže ťa to nebaví študovať, dvojnásobne ťa nebude baviť v tom pracovať. Daj si pauzu a rozhodni sa, čo v živote chceš a čo by ťa bavilo.
@anonym_autor No tuto nizsie, pises ze si zarobis slusne,,tak preco ti bolo vela zaplatit,,ako pises, no zrejme ti moc skusky nejdu,.alepridaj ked si uz v tretom rocniku,,popripade by som aj ozelela,aj ten treti rocnik zopakovat, aknespravis skusky, a rozhodne tu VS nejak ss bozou pomocou ukonci,,ved aj priatela mas na vyske,,A co ak si po case najde aj v rocniku vysokoskolacku,,Len zabojuj, a radcej si aknedas skusky v tretom rocniku,zopakuj, oplati sa,,a starki bude rad,ze ma vnucku s titulom,, a ide aj o to,,ze niektori zamestnavatelia,, vyzaduju VS,, VS zvyknu byt lepsie plateni