Čo by ste robili na mojom mieste: práca alebo viac voľna?
Čo by ste robili na mojom mieste?
Ahojte, rozmýšľam nahlas, za čím sa ženiem.
Od 2021 mám priznaný čiastočný ID na depresiu, beriem liečbu, chodím stále na terapie apd. Ten ID nie je zlý, oproti ostatným ID, čo čítam a počujem, ale vyžiť z neho nemôžem. Pracujem stále, ale zmenila som prácu, išla som do pokojnejšieho prostredia, za menej peňazí. Ale ... situácia v práci sa zmenila a dostala som kumulovanú rolu a s tým súvisí cestovanie, časový stres, oveľa väščia zodpovednosť a záťaž. Platovo neviem či som na tom dobre, mám cca. 2000 eur v čistom, plus ten ID, čiže som v relatívnej pohode. Len rozmýšľam, za čím sa ženiem. Mám byt bez hypo, auto bez leasingu, nemám žiadne splátky a úvery, niečo našetrené mám, ale nie je to viac ako 30k. Čoraz viac rozmýšľam nad alternatívou robiť na polovičný úväzok 4h denne, alebo robiť iba 3 dni v týždni napríklad. Samozrejme, že príjem by mi klesol na polovicu, predstavujem si tak max. 1000 eur v čistom. Mala by som ale viac času na seba. Na druhej strane práca mi pomáha, som medzi ľuďmi, mám režim, systém, povinnosti, niekedy nemyslím na tie blbosti, na ktoré myslím, keď nepracujem. Potom samozrejme výdavky mám vysoké, lebo 2x mesačne chodím na terapie (80 eur), peniaze dávam na liečbu, chodím na fyzioterapie apd. Čiže pokles príjmu by som pocítila. Normálne zvažujem, čo by bolo pre mňa lepšie...
Invalidny dochodok (=socialna davka) pre cloveka, ktory zarobi 2000€ v cistom.
A na inkubatoroch sedia holuby.
A co budes robit vo volnom case? Ja za seba by som sla na part time hned, za predpokladu, ze nwbudem kazdy mesiac minat prachy z rezervy a budem mat zabezpecene vyzitie, aj socialne.
Pre mna praca 5 dni v tyzdni teda neni atraktivna😀
@majlo1234 vo volnom case? No pisala som to tu v jednom z prispevkov, musim oddychovat, lebo nevladzem. Po praci si musim lahnut. Ja neviem, ci poznas cloveka s vaznou klinickou depresiou...
Invalidny dochodok (=socialna davka) pre cloveka, ktory zarobi 2000€ v cistom.
A na inkubatoroch sedia holuby.
@anonym_48ba10 ak dostanes ID, nezalezi, kolko zarobis, ale aku mas diagnozu a ci je dostatocne vazna na to, ze mas narok na znizenu pracovnu schopnost. Som zaroven ZTP clovek. 20r som mala depresiu a zila som, existovala a neziadala o ID, hoci som mohla mat na neho narok uz davno, ale kedze som ako - tak fungovalam ID som nechcela byt, lebo pre mna to bola konecna, byt invalidom. Poziadala som az vtedy, co som sa zrutila a bola som rok striedavo doma a v nemocnici, ked ma nevedeli absolutne nastavit na liecbu a doma som sa chcela zabit. Aktualne mam raz za dva mesiace take dni, ze skoncim na CPO, kde mi davaju infuziu a injekciu, to ma postavi na nohy na par dni. Ked som mala velmi, velmi zle obdobie, tak som chodila kazdy den rano na injekciu na ambulanciu. Ak nemas vo svojom okoli cloveka s depresiou, tak tomu asi nebudes rozumiet.
@anonym_autor Zdravie je prvorade. Byt tebou,nezeniem sa a ak mas moznost robit 4h denne alebo len par dni v tyzdni,je to lepsie riesenie. Ja som si presla vyhorenim a uz nikdy nedopustim,aby sa mi to stalo. Radsej budem zit skromne,ale v psychickej pohode. Clovek sa uz nikdy neda doporiadku po takomto zazitku. A ty,ked mas dlhorocne psychicke problemy,musis tomu prisposobit aj pracu. Inak sa ti zhorsi stav a si tam,kde predtym.
@anonym_48ba10 ak dostanes ID, nezalezi, kolko zarobis, ale aku mas diagnozu a ci je dostatocne vazna na to, ze mas narok na znizenu pracovnu schopnost. Som zaroven ZTP clovek. 20r som mala depresiu a zila som, existovala a neziadala o ID, hoci som mohla mat na neho narok uz davno, ale kedze som ako - tak fungovalam ID som nechcela byt, lebo pre mna to bola konecna, byt invalidom. Poziadala som az vtedy, co som sa zrutila a bola som rok striedavo doma a v nemocnici, ked ma nevedeli absolutne nastavit na liecbu a doma som sa chcela zabit. Aktualne mam raz za dva mesiace take dni, ze skoncim na CPO, kde mi davaju infuziu a injekciu, to ma postavi na nohy na par dni. Ked som mala velmi, velmi zle obdobie, tak som chodila kazdy den rano na injekciu na ambulanciu. Ak nemas vo svojom okoli cloveka s depresiou, tak tomu asi nebudes rozumiet.
@anonym_autor irrelevantne ci mam alebo nemam vo svojom okoli cloveka ktory trpi na depresie. Ja nespochybnujem tvoju chorobu.
Ale sama pises ze ti praca pomaha. Nedava to zmysel.
@anonym_autor Zdravie je prvorade. Byt tebou,nezeniem sa a ak mas moznost robit 4h denne alebo len par dni v tyzdni,je to lepsie riesenie. Ja som si presla vyhorenim a uz nikdy nedopustim,aby sa mi to stalo. Radsej budem zit skromne,ale v psychickej pohode. Clovek sa uz nikdy neda doporiadku po takomto zazitku. A ty,ked mas dlhorocne psychicke problemy,musis tomu prisposobit aj pracu. Inak sa ti zhorsi stav a si tam,kde predtym.
@marca12 ja viem, vyhorením som si prešla takisto. Ale teda v tejto práci to na 4h nepôjde. Oficiálne by som totiž mala o polovicu menší plat, na druhej strane by sa odo mňa vyžadovala práca viac menej rovnako. Do tejto práce som išla s jasným cieľom spomaliť, prijala som pozíciu, ktorá mala byť doma, žiadne cestovanie, v pohode v office alebo z domu. Potom ma preradili na iný projekt, kde mi dali zákazníkov zo SVK a teda cestovanie v rámci SVK, aj to bolo ešte ako tak fajn, dalo sa zvládnuť. Ale potom prišla mi dali dve ďalšie krajiny--- a toto už je nad moje sily.
@marca12 ja viem, vyhorením som si prešla takisto. Ale teda v tejto práci to na 4h nepôjde. Oficiálne by som totiž mala o polovicu menší plat, na druhej strane by sa odo mňa vyžadovala práca viac menej rovnako. Do tejto práce som išla s jasným cieľom spomaliť, prijala som pozíciu, ktorá mala byť doma, žiadne cestovanie, v pohode v office alebo z domu. Potom ma preradili na iný projekt, kde mi dali zákazníkov zo SVK a teda cestovanie v rámci SVK, aj to bolo ešte ako tak fajn, dalo sa zvládnuť. Ale potom prišla mi dali dve ďalšie krajiny--- a toto už je nad moje sily.
@anonym_autor Neda o tom porozpravat s vedenim? Zeby ti ponechali len to,co zvladnes.
@anonym_autor napr to, že máš 2000 v čistom, si sama, nemáš hypo + máš ID. Veľa rodín má 2000 celkový príjem a ešte z toho platí aj hypotéku. A nemajú našetrených 30 K, sú radi, že ušetria max 100 e mesačne. Aj to som asi napísala veľa.
@anonym_5ce2d6 Toto myslis vazne? Ja mam podstatne viac nez 2000 mesacne a absolutne ma nezaujima kolko maju ine rodiny. Preco by aj malo a preco by som to mala zohladnovat v mojej diskusii? Alebo teda preco by to mala zohladnovat autorka? To co je za trapny postoj, ze ked niekto zarobi viac ako mininalku tak nema pravo sa stazovat?
@anonym_2fe190 ano, lebo pani to píše ako prvé a potom píše tie ďalšie veci...ale je mi jedno co si myslís, nikdy som nikomu nic nezavidela.
@anonym_17858b Prestan trepat hluposti. V prvom komentari ta ide roztrhnut z toho, ze autorka ma priznany ID. Tiez by si brala taku depresiu, nie?
@anonym_17858b tiez premyslam kde sa za 4h.zaraba 1000 v cistom 🤨
@anonym_fb120b presne. A este ma vysoky invalidny ktory sa priklepne cloveku ktory ma ozaj vazne zdr problemy a s tymi asi tazko dokaze tolko pracovat a dlhodobo
@anonym_autor irrelevantne ci mam alebo nemam vo svojom okoli cloveka ktory trpi na depresie. Ja nespochybnujem tvoju chorobu.
Ale sama pises ze ti praca pomaha. Nedava to zmysel.
@anonym_48ba10 odporuje si v mnohych veciach
@anonym_48ba10 odporuje si v mnohych veciach
@ibatanecnica no daj, v ktorých.
@anonym_autor Rozumiem ti, ani nevieš ako. Ja sa už roky trápim s viac diagnózami a nevybavila som si ID práve preto, ako ľudia dokážu byť zlí a závistliví. Ešte aj tú chorobu človeku závidia. Je mi z niektorých komentárov zle...čo tu ľudia dokážu chorému človeku napísať.
V tej tvojej situácii ti neporadím, lebo sama neviem, čo by som ja robila na tvojom mieste. Musíš sa rozhodnúť sama. Ideš na to múdro. Držím ti palce a nech sa ti darí vo všetkom. Si múdra, šikovná a máš srdce na pravom mieste.
@anonym_762787 ale na rozdiel odo mňa nemáš diagnózu, že? Neberieš lieky 25r, nemáš nežiadúce účinky, nemáš za sebou pokusy o samovraždu, poruchy príjmu potravy, nepreležala si niekoľko mesiacov na psychiatrii a neodložila si svoj súkromný život preto, že berieš psych. lieky a si emočne nestabilná. Jednoducho kvôli diagnóze nemám deti. Jednak by mu hrozilo riziko z AD a liečby, po druhé by si na seba nieslo genetickú záťaž a po tretie žiadnemu dieťaťu by som neurobila to, že by malo vyrastať s psych. nestabilnou matkou. Vymenila by som svoj ID a doplatím raz toľko za to, keby som mohla byť zdravá. Nebrať lieky, mohla by som mať zdravú rodinu, byť zdravou matkou, s čistou hlavou, bez AD, mať manžela a žiť plnohodnotný rodinný život.
@anonym_autor ak máš tak vážnu minulosť za sebou, mala by si sama vedieť, že máš zvoľniť. 🍀
@anonym_17858b liečim sa 25 rokov, o ID som požiadala pred 5r. Kým som fungovala bez nejakých zásadných problémov, tak ma ani nenapadlo požiadať o ID. Keď som musela skončiť v práci, bola som 3x hospitalizovaná po mesiaci, tak som zistila, že takto to ísť nemôže. Zmenila som prácu a požiadala som o ID. Ja som bola rok doma na PN ( počas ktorého som bola doma alebo v nemocnici). Teraz mi tiež odporúčajú hospitalizáciu.
@anonym_autor Cesta je spomaliť. To sama vnútorné vnímate. Ja som v minulosti znížila úväzok a žila som pokojnejšie 😊.
@majlo1234 vo volnom case? No pisala som to tu v jednom z prispevkov, musim oddychovat, lebo nevladzem. Po praci si musim lahnut. Ja neviem, ci poznas cloveka s vaznou klinickou depresiou...
@anonym_autor tak chod na part time, vyriesene😏 nepoznam nikoho s depresiou, reagujem na tvoju uvodnu otazku. V kazdom pripade, naco je taky zivot, ze sa v praci umoris a doma prespis do dalsej prace? Ak nie si na to odkzana hlavne. Ja by som to nerobila, dala by som si pokojnejsie pracovne tempo proste
@anonym_autor Rozumiem ti, ani nevieš ako. Ja sa už roky trápim s viac diagnózami a nevybavila som si ID práve preto, ako ľudia dokážu byť zlí a závistliví. Ešte aj tú chorobu človeku závidia. Je mi z niektorých komentárov zle...čo tu ľudia dokážu chorému človeku napísať.
V tej tvojej situácii ti neporadím, lebo sama neviem, čo by som ja robila na tvojom mieste. Musíš sa rozhodnúť sama. Ideš na to múdro. Držím ti palce a nech sa ti darí vo všetkom. Si múdra, šikovná a máš srdce na pravom mieste.
@anonym_ec90f4 ved nikto nemusi vediet, ze mas id, zbytocne prichadzas o peniaze, ak mas na to narok
Ak niekoho ide roztrhnúť z predstavy dostávať 1000 € v čistom za polovičný úväzok, tak robí vo svojom živote niečo sakra zle...
V IT oblasti je to podľa mňa skôr menej než viac, akurát je takýchto pozícií na Slovensku málo, lebo je s tým pre zamestnávateľa dosť oštara.
A ja ju úplne chápem, tiež robím v IT brandži, našťastie depresiu mám len miernu, ale lieky na to tiež beriem. Zdravý človek málokedy pochopí trebárs tie stavy, keď sa človeku len s ťažkosťami vstáva z postele a nevie sa motivovať niečo urobiť, s výnimkou naozaj urgentných vecí (aj to ako u koho, v závislosti od ťažkosti stavu)...
Ak niekoho ide roztrhnúť z predstavy dostávať 1000 € v čistom za polovičný úväzok, tak robí vo svojom živote niečo sakra zle...
V IT oblasti je to podľa mňa skôr menej než viac, akurát je takýchto pozícií na Slovensku málo, lebo je s tým pre zamestnávateľa dosť oštara.
A ja ju úplne chápem, tiež robím v IT brandži, našťastie depresiu mám len miernu, ale lieky na to tiež beriem. Zdravý človek málokedy pochopí trebárs tie stavy, keď sa človeku len s ťažkosťami vstáva z postele a nevie sa motivovať niečo urobiť, s výnimkou naozaj urgentných vecí (aj to ako u koho, v závislosti od ťažkosti stavu)...
@hefo hej, nerozumiem co ich tak rozrusilo na tom, ze clovek na ciastocny uvazok by mal 1000 v cistom. Bezny skuseny SAP consultant ma mzdu na FT v priemere medzi 3500 - 4500 eur. Cize pri polovicnom uvazku by to bolo od 1750 eur, co v cistom vychadza nieco nad 1,3k. Problem je vsak v tom, ze SAP cons je malokedy na part time, z titulu svojej prace je to full time job. Cize by som musela ist o level nizsie a tym padom by ten prijem bol cca. to, co som napisala. Ludia za tym vidia len tu sumu, ale kolko to stalo casu, studia, namahy , energie, kolko casu je SAPak na cestach a musi sa neustale ucit a napredovat, to nevidia.
Idem rovno k veci, lebo citát ostatné komentáre je hrozne vyčerpávajúce a skoro nic k veci od ľudí ktorí nemajú ani potuchu čo je to mať psychické problémy a zasekli sa len na peniazoch ktoré oni nevedia zarobiť..(nie ani ja 😂😂🤭)na tvojom mieste by som išla na skrátený úväzok..buď menej hodín alebo menej dni, ale v tie dni čo nebudeš pracovať aj tak dodržiavať určite režim..ak sama cítiš že sa ti to zhoršuje a podľa tvojho opisu ma aj prečo zatiahla by som brzdu a radšej sa uspokojiť s menej kým tá nič k výkonu netlačí..lebo pár mesiacov/rokov budeš naďalej pokračovať v takomto tempe hoci budeš mať na úcte našetrených aj 50k čo z nich budeš mať ,keď budeš úplne na dne a nebude sa ti chcieť ani žiť..takže za mňa v tomto prípade radšej šetriť psychiku a plnohodnotný život ako peniaze..
@anonym_ec90f4 ved nikto nemusi vediet, ze mas id, zbytocne prichadzas o peniaze, ak mas na to narok
@majlo1234 Ľudia v mojom okolí to budú vedieť a ešte aj tie úradníčky sa tvária, akoby dávali zo svojho. Celé mesto je tu prehnité takýmito závistlivými ľuďmi. Ale máš pravdu, vybavím si to aj spätne, keď to pôjde.
@majlo1234 Ľudia v mojom okolí to budú vedieť a ešte aj tie úradníčky sa tvária, akoby dávali zo svojho. Celé mesto je tu prehnité takýmito závistlivými ľuďmi. Ale máš pravdu, vybavím si to aj spätne, keď to pôjde.
@anonym_ec90f4 urcite vybav, nech sa aj rozpucia. A peniaze si uzi🤗😛
@anonym_ec90f4 urcite vybav, nech sa aj rozpucia. A peniaze si uzi🤗😛
@majlo1234 Ďakujem ti 🙂 nečakala som že tu najdem pochopenie.
@anonym_fb120b presne. A este ma vysoky invalidny ktory sa priklepne cloveku ktory ma ozaj vazne zdr problemy a s tymi asi tazko dokaze tolko pracovat a dlhodobo
@ibatanecnica nemozem si pomoct tejto teme neverim
@anonym_autor čo je na cestovani stresujuce
zoberiem knižku alebo sa pozeram von oknom
@sara07 cestovanie je extremne unavne, skore vstavanie, neskoro prides domov, benzin, zapchy na cestach atd

A co budes robit vo volnom case? Ja za seba by som sla na part time hned, za predpokladu, ze nwbudem kazdy mesiac minat prachy z rezervy a budem mat zabezpecene vyzitie, aj socialne.
Pre mna praca 5 dni v tyzdni teda neni atraktivna😀