icon

Čo robiť namiesto medicíny? Kariérne možnosti a inšpirácie

17. sep 2026

Ahojte, mam vystudovanu medicinu, chcilu som robila na internom. Momentalne som na materskej. Pocas toho casu doma, som si uvedomila, ze to robit uz dalej nechcem. Nenaplna ma to, sposobuje mi to stres a nepokoj, a celkovo sa v zdravotnictve uz pohybovat nechcem. Avsak co dalej so zivotom. Hned 30tka na krku… robit cely zivot v kaviarni? Vystudovat nieco ine? Co by ste robili?

Strana
z2
anonym_87f865
17. sep 2026
@patrike

@anonym_autor To chapem. Mas predstavu co ? S tym ti totiz nik neporadi, ked sama nevies. Si ochotna ucit na zdravotnej skole ?

@patrike ona predsa nechce radu, ona len nevie čo chce. Tu neexistuje možnosť poradiť. Môže samozrejme robiť upratovačku na patológii aj kozmonautku u Muska, ale keďže okrem toho, že je na MD neprezradila nič, tak je to čistá zbytočnosť celá diskusia.

blacki12
17. sep 2026

@anonym_autor Tohoto sa ako matka bojím. Dcéra rozmýšla nad štúdiom medicíny. Žijeme v zahraničí. Už skúšky sú veľmi náročné, robené pod tlakom, 4 hod bez prestávky. Vlani to skúsila a chýbali jej dva body. Keby mala o bod viac, bola by dnes už na medicíne (bola tesne pod čiarou).
V tomto veku a v tomto zameraní je veľmi ťažké povedať, či je to pre mňa, keď má človek 20r. Škola je ťažká, nie je veľmi možnosť si privyrobiť počas štúdia a ak tak minimálne. Plus celé to trvá strašne dlho, 6r škola, plus minimálne 5 rokov assistenz.

anonym_6fb715
17. sep 2026
@blacki12

@anonym_autor Tohoto sa ako matka bojím. Dcéra rozmýšla nad štúdiom medicíny. Žijeme v zahraničí. Už skúšky sú veľmi náročné, robené pod tlakom, 4 hod bez prestávky. Vlani to skúsila a chýbali jej dva body. Keby mala o bod viac, bola by dnes už na medicíne (bola tesne pod čiarou).
V tomto veku a v tomto zameraní je veľmi ťažké povedať, či je to pre mňa, keď má človek 20r. Škola je ťažká, nie je veľmi možnosť si privyrobiť počas štúdia a ak tak minimálne. Plus celé to trvá strašne dlho, 6r škola, plus minimálne 5 rokov assistenz.

@blacki12 Rozdiel je v tom, ze tvoja dcera chce. Autorku dotlacili rodicia a tak to aj dopadlo. Aj ked nechapem, ze sa aspon trochu nevzoprela. Vsak nemala 10, ani 15 rokov.

blacki12
17. sep 2026
@anonym_6fb715

@blacki12 Rozdiel je v tom, ze tvoja dcera chce. Autorku dotlacili rodicia a tak to aj dopadlo. Aj ked nechapem, ze sa aspon trochu nevzoprela. Vsak nemala 10, ani 15 rokov.

@anonym_6fb715 Nie je to tak jednoznačné, že by to u nej bolo, že len toto chcem. Má to na prvom mieste zatiaľ a má rok na to sa rozhodnúť.

zuzana76
17. sep 2026
@anonym_autor

@patrike hej, len bez atestacie tazko.

@anonym_autor ja by som isla smerom k vyzive, vyzivove poradenstvo, jedalnicky pri roznych chorobach, plus pripravovna jedal. Nieco ako nutricny terapeut, viem, ze sa to studuje v brne na medicine, tebe by mozno stacilo dorobit par skusok a mas to.

blacki12
17. sep 2026

@anonym_autor Autorka, neviem ti poradiť, čo by si mohla robiť iné, je to na tebe. Asi nie som najvhodnejší radca, pretože do roboty chodím pre peniaze, nie pre fun. Je mi jasné, že interné je ťažké. Ale nebolo by riešením zatnúť zuby, vydržať do konca ako pomocný lekár a otvoriť si napr. vlastnú ambulanciu? Je to kľudnejšie, perspektívne a dobre by si zladila prácu a starostlivosť o deti.

chocolatebox
17. sep 2026
@anonym_autor

@chocolatebox a co je na tom? Robila som tam celu strednu a polku vysky, a v porovnani s nemocnicou… sto krat lepsie

@anonym_autor to, ze človek s vyštudovanou medicínou nevie, ze okrem nemocnice môže naozaj robit iné veci ako v kaviarni …

autor
17. sep 2026
@chocolatebox

@anonym_autor to, ze človek s vyštudovanou medicínou nevie, ze okrem nemocnice môže naozaj robit iné veci ako v kaviarni …

@chocolatebox ale ja viem. Len nechcem robit medicinu, ani nic pribuzne. Proste vypnut od toho

anonym_525517
17. sep 2026
@anonym_autor

@chocolatebox ale ja viem. Len nechcem robit medicinu, ani nic pribuzne. Proste vypnut od toho

@anonym_autor otvor si s kludom tu kaviaren alebo cokolvek ine, obchod s oblečením..

Ja tiez snivam o niecom takom ale pre mna nerealne.

autor
17. sep 2026
@anonym_525517

@anonym_autor otvor si s kludom tu kaviaren alebo cokolvek ine, obchod s oblečením..

Ja tiez snivam o niecom takom ale pre mna nerealne.

@anonym_525517 ja o vlastnej kaviarni snivam roky, mat tak na to kapital, uz ju maaam. Snad raz no 😅

anonym_cbc097
17. sep 2026

DRG koderka

anonym_bff038
17. sep 2026

Dostuduj si manadzment zdravotnickych zariadeni a mozno by si sa mohla skor dat smerom riadenia zdravotnickych institucii - vies ako to funguje, mas pohlad zvnutra, k tomu dostudujes ekonomiku a riadenie a mozes vyuzit svoje vzdelanie a skusenosti. Nechapem ten skok z mediciny na casnicku - to musi byt vtip

anonym_d0e59e
17. sep 2026

Ahoj, realny pribeh: moja teta ma vystudovanu medicinu a tiez ju robila len chvilinku. Potom isla robit zurnalistiku, skoncila ako sefredaktorka casopisu. Takze proste cesty su nevyspytatelne a ak nie medicina, chod smerom, ktory Ta naplna alebo Ti ide...

anonym_be39c0
17. sep 2026

@anonym_autor a čo tak si zložiť nejakú ambulanciu? Aku špecializáciu máš? Čo tak sa preorientovať na imunologiu a cestovať zadarmo po svete na kongresy na naklady farma firiem, ktorých vakcíny budeš ponúkať ľuďom?

anonym_6954b2
17. sep 2026

Ako dlho si robila na interne, ak sa smiem spytat? Mna caka cirkulacia na internom v ramci internej subspecializacie… tiez sa tam netesim, asi jedno z najviac vytazenych oddeleni so sirokym spektrom diagnoz… ale na druhej strane, tie moznosti po cirkulacii su super - imuno-alergo, reumatologia, endokrinologia, pneumologia, gastroenterologia, kardiologia, nefrologia, atd… ☺️Vies si vybrat neakutny, viac ambulantny odbor a mat potom cosi viac pokoja… Ja len, ze ci nie si vyhorena, mozno si zacala na personalne poddimenzovanom oddeleni, mala nejaku zlu skusenost, to ta mohlo tiez poznacit.. Ale ak teda nemocnicnu medicinu vobec nechces, tak ja by som v tom pripade robila asi medicinsku reprezentantku docasne a casom by som sa rozhodla ako dalej..

anonym_f1db41
17. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_ecd8e5 no ano. Viem ze ludia budu pozerat ako na nenormalnu, ktovie ci by ma vobec do tej kaviarne aj zobrali. 🤷🏼‍♀️ proste som sa v tom nenasla, studovala som to len kvoli rodicom, trpela dost uz na skole a citim ze mi to viac berie ako dava….

@anonym_autor nič si z toho nerob. Poznám kočku, ktorá odišla z medicíny v 4 ročníku. Pracuje v práčovni. Rodinu skoro porazilo, po rokoch si zvykli. Študovala tiež z rozkazu rodiny

anonym_949ea2
17. sep 2026

@anonym_autor
Ja neverim, ze by vystudovany mudr nevedel co so sebou.
Otvor profesne portaly, Linkedin, a hladaj. Akakolvek farmafirma, aj ine korporaty, budu mat miesta.

anonym_afe866
17. sep 2026
@anonym_f1db41

@anonym_autor nič si z toho nerob. Poznám kočku, ktorá odišla z medicíny v 4 ročníku. Pracuje v práčovni. Rodinu skoro porazilo, po rokoch si zvykli. Študovala tiež z rozkazu rodiny

@anonym_f1db41 tiež som tak… po 4.r Skončila, rodičia ma síce do medicíny netlačili, ale potom boli hrozne sklamaní 😢 ja tiež - ale kvôli ním, ale uvedomila som si, že to nebolo pre mňa, že by som nezvládala ten tlak a zodpovednosť za pacientov…. Robila som na recepcii v rôznych zdravotných zariadeniach, a tam som si to uvedomila. Dlho som sa hľadala a v podatate stále hľadám, teraz študujem personálny manažment a tiež neviem, či dobrá voľba… sú skrátka na svete ľudia, čo nevedia, čo by ich napĺňalo. To o čom som snívala ako dieťa (hudba, klavír, dirigentstvo), to mi nebolo umožnené, lebo som bola len malé dieťa 🤷🏻‍♀️

Strana
z2