icon

Ako sa prispôsobiť po sťahovaní z domu do bytu?

22. máj 2026

Ahojte, ako ste si zvykli, ak ste sa presťahovali z domu do bytu? A aké sú letá na byte? Ste skôr stále niekde vonku, alebo sa paríte na byte? Žiaľ, na dom nie sú peniaze a som rada aj za byt, hlavne, že budem vo svojom. Zvykli ste si aj na "hluk" od susedov?

Strana
z2
anonym_23a904
22. máj 2026

@anonym_autor v lete, či v zime som v robote, takže nepociťujem , že by sa nedalo vydržať v byte.
Aj keď som bola na materskej, úplne v pohode
Cez víkend upratujeme , varíme a chodíme aj von, do parku, bicykle, zmrzliny , prechádzky.
Na hluk si zvykneš
Hovorím z pohľadu z domu/do bytu

anonym_55f2c7
22. máj 2026

@anonym_autor v byte máme klímu, takže sa neparíme. Inak sme aj vonku, ale aj doma. Mne sa v byte páči viac ako v dome

domkakvet
22. máj 2026

@anonym_autor zalezi aky si clovek a aky kupis byt, ak si kupis byt na samom vrchu a juzny, tak sa tam pravdepodobne budes parit a tiez to mozes brat tak, ze menej starosti, ked ze nebudes mat zahradu a je toho viac pre a proti, ale ak nemas peniaze, tak na co taka uvaha.

anonym_0a11bf
22. máj 2026

takže na dom nemáte peniaze čiže v nom realne nežije
ako ste žili doteraz ? každý u rodičov
mať niečo svoje je vždy fajn a zvyknúť sa dá všade

sissy27
22. máj 2026

@anonym_autor ja žijem celý život v byte, ale nie som tam zaliata do podlahy 😀 nikdy som nerozmýšľala nad tým, že leto v byte by malo byť iné ako leto v dome. Normálne chodím do práce, na výlety, len tak niekde von, do prírody, do centra, do iného mesta, do inej krajiny... byt bude asi v meste, takže určite sú tam ihriská, športoviská a iné možnosti vyžitia. Mňa by porazilo byť celé leto len na dvore, lebo teda máme dom so záhradou 😀 No a samozrejme nie je problém si dať namontovať klimatizáciu ak chceš.
Hluk od susedov - ak nemáš nejakých úplných psychopatov, tak to nie je nič hrozné. Aj v dome máš pravdepodobne nejakých susedov, ktorí vedia byť o dosť hlučnejší ako tí panelákoví (kosačka, cirkulárka, oslava na dvore do neskorej noci, traktor, prerábka, kohút o 4 ráno a podobne...)
Všetko má svoje plusy a mínusy a každému vyhovuje niečo iné, ale bývať v byte nie je žiadna katastrofa.

anonym_6087b0
22. máj 2026

@anonym_autor ja neviem čo sa každý ide tak potrhať za domom... Roboty od nevidím do nevidím , všade susedia ktorý si vás všímajú oveľa viac ako ľudia v bytovke, na dedinách si prdne niekto na jednom konci a vedia to na druhom no proste nechápem. Okrem pozemku je byt to isté čo dom ( nerátam papierové bytovky kde je počuť susedov). 100x na dedine ma rušili cinkulárky a podobne stroje ako v meste v kludnej časti. S dieťaťom môžem ísť každú hodinu na iné ihrisko, obchod tu mám skoro nonstop, lekára , poštu na okolo nemusím štartovať auto. Jediné čo fakt je naozaj neznesiteľné, ale riešiteľné je teplo. Sme úplne na prvom a aj tak to leto je hrozne (27 stupňov ) ale rieši to klíma. Nedám na byt dopustiť... Keď si spomeniem na našich ako po robote v zime musia ísť zakúriť a hodinu to rozkurovat ( nie každý si môže dovoliť čerpadlá a pod) tak je mi mdlo. Na byte neriešiš nič. Venuješ sa rodine a sebe.

anonym_05338f
22. máj 2026
@sissy27

@anonym_autor ja žijem celý život v byte, ale nie som tam zaliata do podlahy 😀 nikdy som nerozmýšľala nad tým, že leto v byte by malo byť iné ako leto v dome. Normálne chodím do práce, na výlety, len tak niekde von, do prírody, do centra, do iného mesta, do inej krajiny... byt bude asi v meste, takže určite sú tam ihriská, športoviská a iné možnosti vyžitia. Mňa by porazilo byť celé leto len na dvore, lebo teda máme dom so záhradou 😀 No a samozrejme nie je problém si dať namontovať klimatizáciu ak chceš.
Hluk od susedov - ak nemáš nejakých úplných psychopatov, tak to nie je nič hrozné. Aj v dome máš pravdepodobne nejakých susedov, ktorí vedia byť o dosť hlučnejší ako tí panelákoví (kosačka, cirkulárka, oslava na dvore do neskorej noci, traktor, prerábka, kohút o 4 ráno a podobne...)
Všetko má svoje plusy a mínusy a každému vyhovuje niečo iné, ale bývať v byte nie je žiadna katastrofa.

@sissy27
Mas uplne pravdu ziaden rozdiel medzi nasim dvorom v Bratislave a tvojim panelakom, no mozno maly neviem ci ti tam chodia kazdy vecer jezkovia na balkon, a cez den vevericky a teraz tu datel klopoce.

anonym_ed50fd
22. máj 2026

My sme mali feťaka, tak sme odisli. A teraz máme úžasných susedov, samé rodiny. A žiadny hluk nie je. Len jeden jediný občas v piatok padá po schodoch 😂
Ja bývam v byte celý život. Nie je nás to, že som hneď v centre menšieho mesta, kde je ale úplne všetko po ruke. Byt mám juhozápadný takže cez leto je tam teplo. Ale aspoň mi neplesnivie cez zimu lebo aj cez zimu nám svieti slniečko a vyhrieva steny 🤨😂🩷

anonym_6087b0
22. máj 2026
@anonym_05338f

@sissy27
Mas uplne pravdu ziaden rozdiel medzi nasim dvorom v Bratislave a tvojim panelakom, no mozno maly neviem ci ti tam chodia kazdy vecer jezkovia na balkon, a cez den vevericky a teraz tu datel klopoce.

@anonym_05338f pani ale v takejto samote žije 5% ľudí ....väčšina žije obklopená susedmi

anonym_16625a
22. máj 2026
@sissy27

@sissy27 ľudia z domu nechodia na výlety? Zvláštny názor

anonym_215fde
22. máj 2026
@anonym_05338f

@sissy27

@anonym_05338f táto záhrada mi je povedomá, neni to v Tomášove? 😉

niki35
22. máj 2026

@anonym_autor za mňa radšej bývať v meste v byte než v dome na dedine. Ale tak ja som odjakživa bola mestský typ.
S manželom sme si minulý rok kúpili byt a asi 2 týždne dozadu keď sme boli na návšteve u manželovych rodičov tak sa nás svokor pýtal že čo vlastne robia ľudia v tých bytoch 😀 asi si myslí že človek čo príde po práci do bytu namiesto do domu, bude vcucnutý do gauča a už sa mu z neho nebude dať ani postaviť, ani hýbať.
Do domu by som nešla proste. Kopu roboty. Manželovi rodičia majú dom , moji rodičia majú dom tak ak by sa nám veľmi chcelo tak môžeme ísť k nim na záhradu cez víkend. Cez týždeň mi jednoznačne príde praktickejšie byť v meste a mať všetko poblizku. Aj tak by som v dome nič iné nerobila než to čo robím teraz v byte. Prídem poobede z práce a už idem niečo navariť, ak treba tak poupratovať alebo si proste oddýchnuť, prečítať knihu alebo niečo iné . Ak by bolo dieťa, tak asi sa s ním aj učiť alebo ho ísť odviesť niekde na krúžok atď.
Tak ja zase neviem načo by mi bol dom keď by som v ňom robila to isté čo v byte. A cez víkend sa ide buď niekde na výlet alebo na návštevu k rodičom na záhradu. Pri bytovke máme hneď park a veľa zelene, detské ihrisko takze nemám pocit žeby som musela vyslovene trčať v byte.

anonym_3eab45
22. máj 2026

Dom nie je pre kazdeho. Bud ta to bavi alebo nie. Nie kazdy je zahradkar a starostlivost moze ludom prekazat.

Ja by som nemenil. Clovek je stale von, prijemny relax, susedov mame uplne v pohode, kazdy sa stara o svoju varechu a povinnosti cize tvrdenie, ze na jednom konci prdnes a na druhom o tom vedia je uz pase...

Ludia maju dost vlastnych starosti cize to klise, ze stare babky vysedavaju na plote a sleduju susedov uz neplati.

Zil som aj v byte, zivot na vidieku je super.

biba_18
22. máj 2026
@anonym_05338f

@sissy27

@anonym_05338f nebývam síce v paneláku, ale toto je výhľad z nášho okna. srnky, líšky, veveričky, ďateľ, sovy…

sissy27
22. máj 2026
@anonym_16625a

@sissy27 ľudia z domu nechodia na výlety? Zvláštny názor

@anonym_16625a ja netvrdim, ze nechodia. Len autorka rozmysla, ake to bude, ako bude travit cas v byte. Takze zrejme bola zvyknuta na zahradu ako sposob travenia casu. Ale byvat v byte neznamena byt tam uvaznena, naopak, nemusis sa starat o tu zahradu a nie si viazana tym, ze treba pokosit alebo nieco na tej zahrade aj robit, aby vyzerala a sluzila tak ako ma. Ja aj chapem, ze to niekoho bavi a naplna, netvrdim, ze byvanie v dome so zahradou je zle, len ze to nevyhovuje kazdemu a ze aj byvanie v byte ma svoje vyhody.

sissy27
22. máj 2026
@anonym_05338f

@sissy27

@anonym_05338f joooj moja zlata, tak si sa pochvalila, snad budes lepsie spat ☺️ a nech mas nad cim rozmyslat - existuju byty s velkou rozlohou, terasou, vyhladom do lesa a zaroven s komfortom mesta. Nie kazdy tuzi byvat v dome alebo na samote. A mimochodom, srnky a diviaky nam celkom bezne behaju okolo domu, aj jezkov tu mame, aj vevericky, aj lisku sme tu uz mali. Neboj, panelakovy byt nie je vzdy nutne 20m2 bez balkona 😃

anonym_f867c2
22. máj 2026

7 mesiacov stačilo na celý život, hocaký postarší dom je lepší ako byt. Ďakujem neprosím.

anonym_ff3ae9
22. máj 2026

Ak si bola cely zivot v dome,tazko si zvyknes na 4 steny a maly priestor.My sme obaja s panelaku a na dom sme sa tesili obaja.Ale je fakt pravda,ze dom nie je pre kazdeho.

anonym_8b8d32
23. máj 2026

Ja som vyrastala v dome, po vydaji presla do panelaku....neznasam ho!!! a kazdu volnu chvilu utekam do vidieckeho domu....myslim, ze som klaustrofobik, mne tie stiesnene priestory vadia, hoci mame pomerne ticho, vadi mi, ze nemam slnko doma, teda zahradu, terasu, vadi mi intimne zvuky zo spalni a este viac z toalety...proste ho neznasam

tilly
23. máj 2026

Prečo tu prevláda názor, že v dome sa dá bývať iba mimo mesta? 🤔🤔
Pracujem v štvrti, kde je 90% rodinných domov alebo nizkopodlaznych bytoviek. Je to asi 10 minút pešo do úplného centra Bratislavy, na pešiu zónu.
Bývam v štvrti, kde sú rodinné domy a pár panelákov a za 40 - 50 minút som pešo v centre. Autom do eurovei cca 6 minút...
Áno, v Bratislave je 90% panelákov, ale to neznamená, že všetci žijeme len v bytoch a mimo Bratislavy zas nežijú všetci len v domoch. Aj v takej rovinke alebo Lužnej, sv. Jure, Stupave sú paneláky.

anonym_ba0d06
23. máj 2026
@tilly

Pracujem v štvrti, kde je 90% rodinných domov alebo nizkopodlaznych bytoviek. Je to asi 10 minút pešo do úplného centra Bratislavy, na pešiu zónu.
Bývam v štvrti, kde sú rodinné domy a pár panelákov a za 40 - 50 minút som pešo v centre. Autom do eurovei cca 6 minút...
Áno, v Bratislave je 90% panelákov, ale to neznamená, že všetci žijeme len v bytoch a mimo Bratislavy zas nežijú všetci len v domoch. Aj v takej rovinke alebo Lužnej, sv. Jure, Stupave sú paneláky.

@tilly Lebo ceny domov v mestach su take, ze pre normalne zarabajuceho cloveka su nedosiahnutelne

biba_18
23. máj 2026
@tilly

@tilly píše že na dom nemá peniaze…

tilly
23. máj 2026
@anonym_ba0d06

@tilly Lebo ceny domov v mestach su take, ze pre normalne zarabajuceho cloveka su nedosiahnutelne

@biba_18
@anonym_ba0d06
Ja len narážam na to, že automaticky v každej diskusii na tému byt/dom sú domy len na dedine a byty len v meste.

anonym_8ecc17
23. máj 2026

@anonym_autor nie, z domu do bytu neprinesie nic pozitivne:

Zivot ako v akvariu s ostatnymi rybičkami nakope...:

->neustale hlupe domove schodze s hlupakmi kde si kazdy dokazuje svoje IQ
->sliedenie od susedov a vypocuvanie vas co a ako a nasledne obsieranie
->vyhrazanie sa pokutami za neupratovanie, prenajimanie bytu
->vytah ide non-stop 24h denne, ludia ako teľce
->opakovane rusenie nocneho kludu detmi, psami a sexom
->bordel v spolocnych priestoroch, v pivniciach
->ohromne riziko poziaru: ohrozenie zivota a vlastneho majetku

Ani 10 klimatizacii neurobi z bytu normalne byvanie, ste ako v pekaci z truby.

Byt nema ziadnu skutocnu hodnotu, patri len lacnej pracovnej sile z Azie, bodka.

mirka2405
23. máj 2026
@anonym_8ecc17

@anonym_autor nie, z domu do bytu neprinesie nic pozitivne:

Zivot ako v akvariu s ostatnymi rybičkami nakope...:

->neustale hlupe domove schodze s hlupakmi kde si kazdy dokazuje svoje IQ
->sliedenie od susedov a vypocuvanie vas co a ako a nasledne obsieranie
->vyhrazanie sa pokutami za neupratovanie, prenajimanie bytu
->vytah ide non-stop 24h denne, ludia ako teľce
->opakovane rusenie nocneho kludu detmi, psami a sexom
->bordel v spolocnych priestoroch, v pivniciach
->ohromne riziko poziaru: ohrozenie zivota a vlastneho majetku

Ani 10 klimatizacii neurobi z bytu normalne byvanie, ste ako v pekaci z truby.

Byt nema ziadnu skutocnu hodnotu, patri len lacnej pracovnej sile z Azie, bodka.

@anonym_8ecc17 ..rozmýšľam ako na toto rozumne zareagovať... snaď len si pomyslieť, že aj takíto ľudia žijú medzi nami a potom to tak aj vyzerá ..

anonym_05b6f3
23. máj 2026

Ja som si na byt nezvykla. Mne vadil hluk od susedov. A to boli také bežné zvuky. Žiadne žúrky ani nič podobné. Takže sme sa po pár rokoch presťahovali do domu. Za mestom. Som spokojná, ale mne chýba aj väčšie mesto a jeho možnosti. Avšak na dom za väčším mestom nemáme financie. Pozemok máme veľký, sme za neho radi. Je na ňom veľa práce, ale je to pre nás relax. Okolo nás prejde minimum áut, vychytali sme super susedov. Kohút, kosačky a spol. mi nevadia. Do mesta to máme 5 minút autom. Prijala by som väčšie mesto, ale všetko podstatné tu máme.

anonym_8ecc17
23. máj 2026
@mirka2405

@anonym_8ecc17 ..rozmýšľam ako na toto rozumne zareagovať... snaď len si pomyslieť, že aj takíto ľudia žijú medzi nami a potom to tak aj vyzerá ..

@mirka2405 v bytoch...

betulinka1
23. máj 2026

@anonym_autor ked sme byvali v byte, viac sme chodili ma vylety a kade tade. Teraz je to, ze zahrada a to nepestujeme nic iba okrasna zahrada, kto nakŕmi psa, ked niekam chceme ist, to treba a to treba. To si este vymyslim 😉 muz potom realizuje. Takze za mna ma vsetko pre a proti

mirka2405
23. máj 2026
@anonym_8ecc17

@mirka2405 v bytoch...

@anonym_8ecc17 ...očividne nielen tam😉

mirka2405
23. máj 2026

@anonym_autor Všetko má svoje výhody aj nevýhody a každému vyhovuje niečo iné. Nie vždy je však na výber. V byte sa pariť nemusíš, je možné dať si namontovať klimatizáciu, ak ide len o teplo. Dom si vyžaduje muža, ktorého práce okolo domu bavia a vie a chce ich robiť, samozrejme rovnako aj ženu, ale hlavne muža. A financie, v dome sú opravy a prípadné ivestície nákladnejšie ako v byte. Byt nemusí byť väzením, záleží aj od toho v akej je lokalite, ktoré poschodie, akí sú susedia. Nedá sa paušálne určiť, čo je lepšie, pre každého niečo iné.

Strana
z2