Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?
Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.
@zltalienka moze byt, ale ked pise, ze prebehla aktualna rekonstrukcia, tak si predstavujem, ze uplne vsetko je tam nove, od elektroinstalacie po omietky, rozvody, sanita atd..., okrem toho pise len, ze im zostane 1100 eur, hypoteka ich moze vyjst aj na 1000 - 1500 , ale cudujem sa, ze nemaju nic nasetrene, ak by mali takyto prijem. Nevieme nic o tom dome, takze tazko sa vyjadruje k problematike.
@zuzana76 - píše, že po zaplatení hypotéky a nákladov okolo bývania by im ostalo mesačne 1100€.
Nechápem prečo horekujete nad niekoho zodpovednosťou a nezodpovednosťou. Je to každého vec a vy tie deti živiť nemusíte. Mala som kamošku, áno veriaca, mala 4 deti v trojizbovom byte. Potlačili sa, pekne ich viedli a veru prišla si aj požičať ak mali nečakané výdavky. Našetrené pri toľkých deťoch nemali nič a to sa obaja obracali. Ona popri robote šila, jej muž chodil na fušky, aby aspoň nejakú dovolenku dali. Teraz má štyri dospelé deti, ktoré spolu držia, navštevujú sa, oni ostali dvaja v trojizbáku. Ako hovorí nebolo to ľahké, ale všetky vychovali, dali ich študovať a aj teraz na nej vidieť, že je rodinne založená, miluje svoje deti, s láskou a hrdosťou hovorí o nich, o vnúčatách. V rodine sa našla. Nikdy nepotrebovala chodiť cvičiť, na kávičku, dovolenky lowcostové a čo? Nikto sa nezatváral do izby pred druhým, všetci o sebe všetko vedeli, nedalo sa nič utajiť. Nemenila by. Teraz s mužom šetria a idú si ten byt prerobiť.
K diskusii, nešla by som do toho. Asi máte teraz malé deti, keď sa pomestíte v dvojizbáku, ale ako budú rásť, bude rásť aj finančná záťaž. A ak by ste to mali spojené s dochádzaním, to sú financie a nervy navyše. Aj my sme sa ulakomili na bývanie mimo mesto (do 30km), že veď deti budú dochádzať, už sú veľké. Toto nám najviac vyčítajú. Spolužiaci boli za 10 minút doma a oni sa museli trepať hodinu domov za každého počasia. Dokonca na vysokej išli na brigádu a platili si podnájom, aby nemuseli dochádzať. Nakoniec sme predali dom, kúpili štvorizbák aby nemuseli platiť drahý nájom a bývať s cudzími, ale aj tak to vždy spomenú, že sme im pokazili strednú školu. Tí čo bývali v meste chodili spolu von, na krúžky, atď. Hľadala by som niečo väčšie v blízkosti škôl, keď deti na druhom stupni nebudú mať družinu, aby pokojne prišli domov a mali možnosť krúžkov.
@anonym_26fcf2 Mozno rodicom nevadilo, ze nic neutaja a vsetci vsetko vedia o druhych. Lenze deti sa nikto nepytal. Mozno ONI sukromie chceli. No mna by asi vystrelo, keby som nemohla byt ani chvilu sama.
@anonym_autor Dôležité je aj či na ten 2-izb.byt ešte stále splácajú hypotéku, lebo ak je tam ešte treba dosť splácať, tak potom by novú hypotéku na dom ani nedali.
@petronelag - dali, novou hypotékou (vyššou napríklad) vyplatí starú hypotéku a novú hypotéku ručí tou novou nehnuteľnosťou.
@anonym_26fcf2 ja zase nechapem tvoj komentár k tomu..pýtala sa dostala odpoveď musela s tým rátať že nie všetci ju tu budú podporovať....a dávať jej za pravdu, či?????
@edinka126 - ale ona sa pýtala na to, či sa sťahovať. A nie hnusné hejty na počet detí. Niekedy mlčať je zlato. človek si pýta radu a cudzí ľudia mu škaredo nadávajú. Som zvedavá, či by to aj do očí tak povedali - cudziemu, ktorý prosí o radu.
@petronelag - dali, novou hypotékou (vyššou napríklad) vyplatí starú hypotéku a novú hypotéku ručí tou novou nehnuteľnosťou.
@katrinka8 na novú hypotéku treba v prvom rade príjem. A pri 4 deťoch, dnešných úrokoch a zostatku 1100 eur pre 6 osôb, mám obavy, že už by im teraz nevyšla ani hypotéka, ktorú majú teraz a nie nová na druhý dom
Nechápem prečo horekujete nad niekoho zodpovednosťou a nezodpovednosťou. Je to každého vec a vy tie deti živiť nemusíte. Mala som kamošku, áno veriaca, mala 4 deti v trojizbovom byte. Potlačili sa, pekne ich viedli a veru prišla si aj požičať ak mali nečakané výdavky. Našetrené pri toľkých deťoch nemali nič a to sa obaja obracali. Ona popri robote šila, jej muž chodil na fušky, aby aspoň nejakú dovolenku dali. Teraz má štyri dospelé deti, ktoré spolu držia, navštevujú sa, oni ostali dvaja v trojizbáku. Ako hovorí nebolo to ľahké, ale všetky vychovali, dali ich študovať a aj teraz na nej vidieť, že je rodinne založená, miluje svoje deti, s láskou a hrdosťou hovorí o nich, o vnúčatách. V rodine sa našla. Nikdy nepotrebovala chodiť cvičiť, na kávičku, dovolenky lowcostové a čo? Nikto sa nezatváral do izby pred druhým, všetci o sebe všetko vedeli, nedalo sa nič utajiť. Nemenila by. Teraz s mužom šetria a idú si ten byt prerobiť.
K diskusii, nešla by som do toho. Asi máte teraz malé deti, keď sa pomestíte v dvojizbáku, ale ako budú rásť, bude rásť aj finančná záťaž. A ak by ste to mali spojené s dochádzaním, to sú financie a nervy navyše. Aj my sme sa ulakomili na bývanie mimo mesto (do 30km), že veď deti budú dochádzať, už sú veľké. Toto nám najviac vyčítajú. Spolužiaci boli za 10 minút doma a oni sa museli trepať hodinu domov za každého počasia. Dokonca na vysokej išli na brigádu a platili si podnájom, aby nemuseli dochádzať. Nakoniec sme predali dom, kúpili štvorizbák aby nemuseli platiť drahý nájom a bývať s cudzími, ale aj tak to vždy spomenú, že sme im pokazili strednú školu. Tí čo bývali v meste chodili spolu von, na krúžky, atď. Hľadala by som niečo väčšie v blízkosti škôl, keď deti na druhom stupni nebudú mať družinu, aby pokojne prišli domov a mali možnosť krúžkov.
@anonym_26fcf2 Tie reci o laske a ako drzia spolu su len z nudze cnost. Toto nie je 19. storocie a sedliak so sedliackou a 8 deti v jednej izbe, kravicka a ovecky v druhej. Socialka pri adopcii robi kontroly a pozaduje nejake m2 na osobu, ale kto si narobi vlastne, tie nech sa tlacia, ako chcu. Deti by nemali trpiet za vieru rodicov v neviditelneho kamarata, ktory nema rad gumu ani tabletky.
@anonym_autor mňa by zaujímala tá vaša "možnosť kúpiť dom", že v čom tkvie tá vaša možnosť? máte na neho financie? Lebo to je podľa mňa jediná vec z možností
@anonym_26fcf2 Mozno rodicom nevadilo, ze nic neutaja a vsetci vsetko vedia o druhych. Lenze deti sa nikto nepytal. Mozno ONI sukromie chceli. No mna by asi vystrelo, keby som nemohla byt ani chvilu sama.
@anonym_26d487 Poznam poboznu rodinu, len dve deti v 2-izbaku, ale ked mala starsia 18, okamzite sa odstahovala za partnerom.
@anonym_autor mňa by zaujímala tá vaša "možnosť kúpiť dom", že v čom tkvie tá vaša možnosť? máte na neho financie? Lebo to je podľa mňa jediná vec z možností
@anonym_416a5d Tipujem : nasli na webe ponuku v nejakej cene, ktora je pre nich strop. Dorobit exterier moze znamenat cokolvek, vratane nutnosti zateplit vela m2 za vela penazi.
@katrinka8 na novú hypotéku treba v prvom rade príjem. A pri 4 deťoch, dnešných úrokoch a zostatku 1100 eur pre 6 osôb, mám obavy, že už by im teraz nevyšla ani hypotéka, ktorú majú teraz a nie nová na druhý dom
@sasa1310 ale pri hypotéke sa nebudú posudzovať potenciálne náklady na bývanie v novom dome, ale tie aktuálne. Predpokladám, že teraz ich majú nižšie pri tom 2-izbovom byte, čiže aj ten zostatok asi majú teraz vyšší. to sú ale všetko len úvahy.
Odhliadnuc od toho že mi príde absolútne zbytočné kupovať tak veľký dom, hoci je to pre 6 osôb. Aj keby cena toho domu bola mimoriadne priaznivá, tie náklady na také bývanie budú vysoké (nepredpokladám, že to bude novostavba A0 alebo A1 kategórie).
Ja by som riešila buď menší dom alebo väčší byt.
Od steny ku stene. Najprv sa tlacia x rokov v dvojizbaku, a potom chcu ist rovno do 270m2.
Len extremy.
@anonym_0f47f9 Ved spravit samostatny vchod. Tym 6 ludom je 300m2 vela. Ale zrejme sa vedia lahko dostat k takemu domu, cize je to mozno sanca spravit nieco nekomformne.
Dnes stoja uprdene miniaturne kadibudky s miniaturnym pozemkom tolko, ze mozno niekto bude rad ak bude mat na jednom dvore s inou, hoci 6 clennou, rodinou spolocne byvanie.
Je to ako panelak, ale namiesto 16 bytov tam budu byty dva.
Inak to nema zmysel kupovat,.
Neviem, ako je to na svk teraz, ale v zahranici sa platia dane podla m2 plochy domu.
Co by mohol byt problem, ak sa to dostane aj na svk.
@oliolijanka a hluk 6 ľudí pod sebou
@katrinka8 lenze obe splatky banka berie do uvahy,teda aj tuto,co maju na byt aj buducu,co by zobrali a to im uz z platov vyjst nemusi.
Pise, ze dom je cely prerobeny, asi preto aj dost vysoka hypoteka. Cize ak je to novostavba, kde uz mate uplne vsetko, pripadne prestahujete len stary nabytok a hotovo, nebude treba vela investovat, tak ok, s tym, ze asi by som sa snazila zarobit trochu viac, cize bud ty, alebo muz zmena prace. Pripadne by som to nejako inak riesila, napr, prenajat jednu izbu v dome studentovi VS, ak je to v meste, kde VS je. Alebo mensi a lacnejsi dom, alebo vacsi byt. Urcite vsak ist do vacsieho.
@zuzana76 Vsetci studenti sa hrnu do domu zo 4 detmi. Ani zadarmo.
@anonym_autor ak,tak kupit 3-4 izb.byt. ale dom urcite nie.
@anonym_autor prečo chcete ísť z jedného extrému do druhého? Z dvojizbaku do 280 metrov. Veď kúpte väčší byt alebo menší dom. Za mňa je 1100 pre šesť ľudí dosť málo, všetko ide hore a ešte aj pôjde. Ja by som do toho nešla. Ale zas ani v dvojizbaku by som nemala 4 deti. Zaslúžia si tiež nejaké svoje súkromie.
@nlk tiez by som zvazovala radsej vacsi byt. Tam aspon nebudu take naklady ako na dome.
@anonym_autor radíš sa neskoro. Mala si sa poradiť o antikoncepcii pred pár rokmi. Ti nie je blbé, že jedno dieťa ti spí v kuchyni a ďalšie na sedačke? A vy pekne v spálni na posteli? Prečo ste deťom neurobili izbu a vy nespíte na sedačke? Otrasné toto
@anonym_baca0c toto ma na tom celom zarazilo najviac a nie rozloha bytu. Rodicia sukromie v spalni a deti šeja hoj kde ostalo miesto…
@zuzana76 Vsetci studenti sa hrnu do domu zo 4 detmi. Ani zadarmo.
@spongebob1 nevieme ako dispozicne je dom rieseny, mozno ma aj iny vstup. Dala by sa oddelit bytova jednotka, napr dom mojich rodicov tomtak ma, ze m dva vchody.
@oliolijanka a hluk 6 ľudí pod sebou
@anonym_0f47f9 ale to by bolo aj v byte, nepozname dispozicii domu, mozno sa da jedna izba s wc a kupelkou oddelit a mat zvlast bytovu jednotku. Ve daj v cimziaku by byvali kvazi vedla seba.
@simsalabim 4izb byt v okresnom meste je urcite drahsi ako polozrucany dom kdesi v prdeloviciach, aj ked velky. Takze nemozes to brat tak, ze ak maju na dom, tak urcite maju na byt.
@sissy27 ale do bytu nemusis tolko investovat ako do stareho domu.
@anonym_baca0c toto ma na tom celom zarazilo najviac a nie rozloha bytu. Rodicia sukromie v spalni a deti šeja hoj kde ostalo miesto…
@petka552 ved vies na co??Co tam po detoch,tie nech spavaju aj na balkone.
To uz by som radsej ja s muzom spali v kuchyni,a z izieb 2detske izby.
@anonym_abfaea aspon mame odpoved ako je mozne ze maju tolko deti ked maju spalnu zvlast.😆
@anonym_abfaea aspon mame odpoved ako je mozne ze maju tolko deti ked maju spalnu zvlast.😆
@ibatanecnica mame v dedine taku rodinu,a oni to riesia,ze deti poslu prec,von a ich rodicia sexuju.A to naozaj myslim ako vazne,este aj tie deti to povedia na hlas.
Tiez byvaju 7mi v takom pidi domceku,teda obyvacke s kuchynkou spava syn,oni spalen s dalsimi 4 detmi.Takze vsetky deti von,rodicia maju mecheche.
@anonym_abfaea Ale nie vzdy to ide. Napr. my mame 2izbak, a izby su v pohode, ale kuchyna je mala a na spanie tam miesto nie je ani omylom.
Deti bez vlastnej postele 😱
@anonym_abfaea Ale nie vzdy to ide. Napr. my mame 2izbak, a izby su v pohode, ale kuchyna je mala a na spanie tam miesto nie je ani omylom.
@anonym_26d487 tak ale nemate 4deti.V obyvacke gauc rozkladaci a izba pre 2deti je ok.Aj kamaratov si mozu doviest.No to 15r dieta sa musi hanbit riadne.
To až teraz čítam, prečo spí jedno dieťa v kuchyni, ďalšie tri na jednom gauči v obývačke (ktorý nie je určený na spánok) a vy dvaja na (tipujem) posteli v spálni? A to vám nevadí, že obsadia paplonmi a vankúšmi obývačku a jedno ešte treba preskakovať v kuchyni? Balkón, či takú spajzicku na chodbe, prípadne pivnicu nemáte? Tri na balkóne v pohode a jedno trebars v kocikarni....?
IRONY OFF.
Prepáč, ale ja normálne kukám. Nejde o to, že ste sieti v dvojizbaku, ale že ako to máte vyriešené. A spi sa vám dobre v tej spálni, kým deti sú hala bala po byte? Možno vám krivdim, a sú to nejake zdravotne.problemy, alebo neznam, ale musíš uznať, na prvé, aj druhé aj tretie prečítanie to znie hrozne.
Boháča zas téma kde sa už autor neozve..normálne by mali takéto mazať
Boháča zas téma kde sa už autor neozve..normálne by mali takéto mazať
@anonym_6cbd45 No lebo asi cakala, ze jej budu vsetci pisat, ze wow, aky super napad, chodte, deti potrebuju miesto. Co aj potrebuju, ale nie takto. Nikto nadsenim neskakal, tak to vzdala. Toto bola jedna z tych tem, kde sa potrebujes uistit, ze "good idea", to uz podla stylu prispevku bolo vidno. Alebo je to troll🙃

@anonym_autor máte našetrených 2 000 eur a vy chcete kupovať dom? Bože baby vy ste fakt vtipné