icon

Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?

18. feb 2026

Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.

Strana
z7
a0
20. feb 2026
@anonym_7f776a

@a0 drogeria 100-150€ mesačne?

@anonym_7f776a pracie gély, tablety do umývačky, krém, šampón, sprcháč, toaletný papier, možno dekoratívna kozmetika, dámska hygiena,… 🤷🏼‍♀️

autor
21. feb 2026

Odpoveď bude hromadná. Prečítala som si Vaše odpovede. Ďakujem Vám. Bývame na východe Slovenska. Byt v ktorom bývame nás stál pred 4 rokmi 30 tisic prerobili sme ho. Pred tým sme bývali v podnájme. Dom je v tej istej dedine a stojí 130 tisíc. Na byt v okresnom meste nám hypo nevychádza. Keďže jedine VUB banka nám bola ochotná poskytnúť najviac 135 tisic. Ale samozrejme 80% z toho. Ostatok dofinancovať z PSS. My sme už dali urobiť aj posudok na ten dom ale, vyzerá to tak že ho nevezme. Jednoducho na to nemáme. Moja mama ma v okresnom meste 3 izbak, a ešte jednu nehnuteľnosť v dedine . Žije so svojím druhým manželom. Byt je z prvého manželstva. Povedala mi že sa možno nejak dohodneme že ju vyplatime. Deti tie väčšie su hudobníci. Dosť peňazí tečie tam. Len nemajú poriadne kde skúšať to je náš problém.

autor
21. feb 2026
@anonym_autor

Odpoveď bude hromadná. Prečítala som si Vaše odpovede. Ďakujem Vám. Bývame na východe Slovenska. Byt v ktorom bývame nás stál pred 4 rokmi 30 tisic prerobili sme ho. Pred tým sme bývali v podnájme. Dom je v tej istej dedine a stojí 130 tisíc. Na byt v okresnom meste nám hypo nevychádza. Keďže jedine VUB banka nám bola ochotná poskytnúť najviac 135 tisic. Ale samozrejme 80% z toho. Ostatok dofinancovať z PSS. My sme už dali urobiť aj posudok na ten dom ale, vyzerá to tak že ho nevezme. Jednoducho na to nemáme. Moja mama ma v okresnom meste 3 izbak, a ešte jednu nehnuteľnosť v dedine . Žije so svojím druhým manželom. Byt je z prvého manželstva. Povedala mi že sa možno nejak dohodneme že ju vyplatime. Deti tie väčšie su hudobníci. Dosť peňazí tečie tam. Len nemajú poriadne kde skúšať to je náš problém.

@anonym_autor Ešte by dom dodala že ja pracujem vo verejnej správe môj mesačný prijem v čistom je 1030 eur. Manžel pracuje ako opravár ťažkých strojov jeho čistý príjem je 1300 eur

anonym_abfaea
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ešte by dom dodala že ja pracujem vo verejnej správe môj mesačný prijem v čistom je 1030 eur. Manžel pracuje ako opravár ťažkých strojov jeho čistý príjem je 1300 eur

@anonym_autor ako na ten vas vychod mate este dobre platy,aj ked stale slabe ale lepsiu pracu s vyssim prijmom uz asi nedostanete tam.Dohodnite sa s mamou a chodte do toho 3iz.je to stale lepsie ako 2izbovy.No ani ten dom zas tak vela nestoji,ak stoji len 130tisic,ale to dochadzanie by bolo asi aj na dlho.

zltalienka
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor "Byt v ktorom bývame nás stál pred 4 rokmi 30 tisic prerobili sme ho. Pred tým sme bývali v podnájme. Dom je v tej istej dedine a stojí 130 tisíc. Na byt v okresnom meste nám hypo nevychádza. Keďže jedine VUB banka nám bola ochotná poskytnúť najviac 135 tisic. Ale samozrejme 80% z toho. Ostatok dofinancovať z PSS." A co peniaze z predaja bytu? Ked stal pred 4 rokmi 30 tisic + ste ho prerobili, teraz ma urcite vyssiu hodnotu.
Pokial byt a dom su v tej istej dedine, ziadne cestovanie navyse by predsa nebolo. Bolo by rovnake ako teraz. Takze si sa nepotrebovala pytat ci vyjdete z peniazmi. Jasne, ze nevyjdete. Urcite za byt nie su take vysoke pravidelne vydavky ako za dom a kedze vam nezvysovalo penazi ani doteraz, po kupe domu pojdete do minusu.

anonym_ed8b10
21. feb 2026

Dom urcite nie. Ak vam to nevychadza na 3 izbovy byt tak si prehadzte izby u vas. Nemyslitelne aby niekto spal v kuchyni proste dat do izby 2poschodovky a vsetky styri deti spolu a rodicia v obyvacke. Tak vy si nechate spalnu a deti kade tade po byte.

anonym_794fe1
21. feb 2026

Toto je cele zle... Roky sa tlacite, ved roky vam musi byt tam zle a teda roky dozadu ste uz mali uvazovat o stahovani a teda aj setrit a mysliet na buducnost..
Takze s novou financnou rezervou by som nesla do takeho rizika.. ani nahodou, hladala nieco mensie, lacnejsie, v povodnom stave mozno.. ved to kde ste teraz uz musi byt ponorka nenormalna a este bude, ked budu starsie deti.. oblecko kupis bazarove, ale stravu nie, ta vam porastie, tiez spotrebice ak sa pokazia..
Rozmyslajte a kalkulujte

anonym_5c9131
21. feb 2026

6 ludi v 2izbaku? Naozaj?pre mna nepredstavitelne.dvojizbak je pre slobodny par alebo dvoch dochodcov.deti nemaju ziadne sukromie..kde sa ucia?kde odpocivaju? 4 rocne chodi skor spat a 15 rocne uz moze mat aj znamost.. urcite by som zacala.riesit tuto situaciu ked ste si vedeli spravit 4 deti tak pohnute zadkom a trosku navyste prijem aby ste ten dom utiahli a aj deti mali nejaky komfort.

patrike
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tu vidim aj vzhladom na vase nizke prijmy sancu len v nejakej zamene byvania s mamou. Ta jej "druha nehnutelnost" je presne co ? Byva tam teraz niekto ?

patrike
21. feb 2026
@anonym_5c9131

6 ludi v 2izbaku? Naozaj?pre mna nepredstavitelne.dvojizbak je pre slobodny par alebo dvoch dochodcov.deti nemaju ziadne sukromie..kde sa ucia?kde odpocivaju? 4 rocne chodi skor spat a 15 rocne uz moze mat aj znamost.. urcite by som zacala.riesit tuto situaciu ked ste si vedeli spravit 4 deti tak pohnute zadkom a trosku navyste prijem aby ste ten dom utiahli a aj deti mali nejaky komfort.

@anonym_5c9131 To navysenie prijmu nevidim realne. Ona "verejna sprava" + 4 deti, ta sa musi drzat svojho miesta, nikde inde by ju nevzali. Predpokladam, nevie ani cudzie jazyky. Manzel by mohol vyrazne viac zarobit len v zahranici, co zase zvykne sposobit problemy az rozpad rodiny.

zuzana76
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale ked predate ten byt, tak ten by teraz stal aj 40-50 000 ak je prerobeny, nie? cize budete potrebovat tych 80 000, nevychadza vam ani takato hypoteka? teda s tym, ze teda vezmete tych 135 000 a potom, ked predate byt, tak vyplatite banke kolko dostanete a znizia sa vam splatky. To nie je az taka vysoka hypoteka, podla mna.

marybery
22. feb 2026

@anonym_autor je to nejaká výhodná ponuka, ktorá sa oplatí, že treba brať hneď? Ak nie, tak odporúčam pár mesiacov si písať príjmy a výdavky celej rodiny. Dopodrobna. Tak uvidíte, koľko vám ostáva a čo si môžte a nemôžete dovoliť. Rátajte aj s tým, že v dome budú vyššie výdavky ako v byte. Nielen dochádzanie, ale aj energie a údržba.

Strana
z7