Máme si kúpiť dom alebo zostať v 2-izbovom byte?
Prosím Vás o pohľad na vec:
Máme s manželom 4 deti vekové rozmedzie 15-4.
Bývame v 2- izbáku kde sa tlačíme , dcéra spí v kuchyni ostatok na veľkej sedačke v obývačke a ja a manžel v spálni. Máme možnosť kúpiť dom. 140m2 dole a ba poschodí 138m2 interiér celý prerobený. Exteriér treba dokončiť.
Moja otázka znie:
Po zaplatení hypotéky a nákladov spojených v bývaní v dome nám ostáva 1100 eur. Deťom treba cestovať do školy cize platit cestovné stravu hygienu ošatenie... paušál mne manžel... dá sa to zvládnuť? Alebo radšej ostať bývať v 2-izbáku. Nemáme našetrené nič možno nejakú malú rezervu 2- tisíc. Poprosím Vás poraďte. Vďaka za každú radu.
@margotka17 15r urcite nemoze mat brigadu v tesco kase
@anonym_0e8518 malo byt 16 ( zle som túžila a nevšimla som si , že dalo 15 nie 16), chodí na obchodnú akadémiu susedova dcera a brigáduje.
@anonym_6cbd45 pre niektoré asi normálne. Aby vyšli s peniazmi, tak decko capnúť na brigádu. Choré ženy poniektoré
@sasa1310 brigada este nikomu neuskodila.nenadarmo k tomu aj mame zakon, od kedy moze brigadovat dospievajuci clovek. 16 rokov uz nie je male decko a brigada nie je detska práca...v niektorych zapadnych krajinach (ano, tie vyspelejsie od nas) je to vek odchodu zo skoly a zaciatok samostatneho zivota. do kedy chces dieta drzat pod ochrannymi kridlami? kym bude mat 30 a zisti ono aj ty,ze nie je pripravene do zivota?
@sasa1310 brigada este nikomu neuskodila.nenadarmo k tomu aj mame zakon, od kedy moze brigadovat dospievajuci clovek. 16 rokov uz nie je male decko a brigada nie je detska práca...v niektorych zapadnych krajinach (ano, tie vyspelejsie od nas) je to vek odchodu zo skoly a zaciatok samostatneho zivota. do kedy chces dieta drzat pod ochrannymi kridlami? kym bude mat 30 a zisti ono aj ty,ze nie je pripravene do zivota?
@anonym_25207a syn ma 17r,a brigaduje v nornalnej firme,resp.je na dohodu.Pride zo skoly a ide na brigadu do 8,ci 9vecer.
Dnes si kupoval co si na auto,taky zlaty povzdych dal ked mal platit 10eur.Sme sa dobre zasmiali,chlapce zlaty zvykaj si,toto je realita.Nech aj deti vedia,co to znamena,zarobit,narobit sa a potom si budu viac vazit zarobene peniaze.Nie len mama daj,tato daj.
Pravidelna brigada na strednej skole mimo prazdnin ani pre mna neprichadza do uvahy, na VS ok, tam ak nejde o medicinu, ci inu nejaku tazku skolu, tak ok. Ale na strednej skole ma byt brigada privyrobenie v pripade prazdnin, nie ako dalsi zdroj prijmu.
Pravidelna brigada na strednej skole mimo prazdnin ani pre mna neprichadza do uvahy, na VS ok, tam ak nejde o medicinu, ci inu nejaku tazku skolu, tak ok. Ale na strednej skole ma byt brigada privyrobenie v pripade prazdnin, nie ako dalsi zdroj prijmu.
@zuzana76 dcera brigaduje kazdu stredu cca 2 hodiny rozdavanim letakov, teda vyjde z dvora a v tom momente zaraba. preco neprichadza do uvahy pocas SŠ? nevšimla som si, že by ju to ubíjalo. má pohyb na čerstvom vzduchu, vlastné peniaze navyše (však sa o nu staráme aj nadalej, ale toto je ine), učí sa zodpovednosti a hodnote peňazí. čo je na tomto zlé?
@anonym_25207a tak si ten zákon kukni, keď sa ním oháňaš. V 15tich žiadna brigáda na Slovensku neexistuje. A nikde nepíšem, že je brigáda zlá. Brigáda je pre dieťa zlá v tom, ako to tu predstierate na to, aby dieťa prispelo do rodinného rozpočtu. Na to sú rodičia.
@zuzana76 dcera brigaduje kazdu stredu cca 2 hodiny rozdavanim letakov, teda vyjde z dvora a v tom momente zaraba. preco neprichadza do uvahy pocas SŠ? nevšimla som si, že by ju to ubíjalo. má pohyb na čerstvom vzduchu, vlastné peniaze navyše (však sa o nu staráme aj nadalej, ale toto je ine), učí sa zodpovednosti a hodnote peňazí. čo je na tomto zlé?
@anonym_25207a ok 2 hodinky, kolko zarobi? Oplati sa jej to? Lebo ak sa im to ma oplatit, tak strefoskolaci chodili popoludni takmer kazdy den nspr vykladat tovar, predavat, bavime sa o 18 rocnych gymnazistoch, ktori by sa mali skor venovat uceniu, podla mojho nazoru. Ucila dom na gympli, zanedbavali skolu.
@anonym_25207a tak si ten zákon kukni, keď sa ním oháňaš. V 15tich žiadna brigáda na Slovensku neexistuje. A nikde nepíšem, že je brigáda zlá. Brigáda je pre dieťa zlá v tom, ako to tu predstierate na to, aby dieťa prispelo do rodinného rozpočtu. Na to sú rodičia.
@sasa1310 kto píše, že v 15tich? po ukončení 10 ročnej povinnej dochádzky predsa
@anonym_25207a ok 2 hodinky, kolko zarobi? Oplati sa jej to? Lebo ak sa im to ma oplatit, tak strefoskolaci chodili popoludni takmer kazdy den nspr vykladat tovar, predavat, bavime sa o 18 rocnych gymnazistoch, ktori by sa mali skor venovat uceniu, podla mojho nazoru. Ucila dom na gympli, zanedbavali skolu.
@zuzana76 áno, oplatí. za hodinu zarobí cca 17 Eur, kedže rozdáva pre viacero firiem naraz.
@anonym_25207a však autorkine dieťa má 15, ktoré posielate na brigádu
@sasa1310 a to dieta uz nevyrastie nikdy? Bude mat navzdy 15?🙉
@anonym_autor 1100 EUR po zaplatení všetkého sa dá vyžiť určite by som išla do domu aspoň deti by mali svoj kľud
@andrejka1974 im 1100 ostane len po zaplatení hypotéky, nie všetkého.
@anonym_25207a a ty nevieš čítať či sa len robíš? Debata je o jej 15ročnom decku, ktoré posielajú na brigádu. Na to bola moja reakcia posielania dieťaťa na brigádu. Tak sa nauč čítať s porozumením
@sasa1310 a to je presne ten problem naroda. vidi si len po spicku nosa...život je flexibilný , prináša nové možnosti, veci sa hýbu dopredu. takže schválne som ti napísala, že sa pozri na situáciu s nadhľadom.
@anonym_25207a kazdu stredu 2 hodiny ok, ale vies si predstavit kazdy den niekolko hdoin po skole a ucenie je kde potom? takto to niektori realizuju, skusenost zo skoly.
@anonym_25207a kazdu stredu 2 hodiny ok, ale vies si predstavit kazdy den niekolko hdoin po skole a ucenie je kde potom? takto to niektori realizuju, skusenost zo skoly.
@zuzana76 bridagovala som cez strednu na zapasoch hokejovych cca 2x do tyzdna do cca 21-23tej (jasne podla sezony, a tak), cez vikend (PIA-SO) este v kancelarii kolko bolo treba ak bolo treba.. kopa mojich spoluziakov rovnako (dokonca si pamatam ze in bola "nocna v pekarni" a pretekali sa kto dostane smenu), na gymnaziu, jednom z naj na slovensku v tej dobe. Bez problemov sme zmaturovali, vysoke skoly (ano popri praci dokonca niektori) dokoncili... takze to sa vobec nevylucuje, je to len a len o pristupe. Dnes su to skor lamentacie rodicov o tom co by "mali/nemali" ich deti robit a hlupe reci o tom ci sa "oplati/neoplati"... ako to ci tie deti chcu/nechcu ist na tie brigady. Ved uz je rarita aj to, aby studenti cez prazdniny brigadovali. Ak deti chcu, nech brigaduju a nutit ich nik nemoze, ved by to ani riadne nerobili, keby nechceli, mohla by si mama doma dupat kolko chce 🙂
@zuzana76 bridagovala som cez strednu na zapasoch hokejovych cca 2x do tyzdna do cca 21-23tej (jasne podla sezony, a tak), cez vikend (PIA-SO) este v kancelarii kolko bolo treba ak bolo treba.. kopa mojich spoluziakov rovnako (dokonca si pamatam ze in bola "nocna v pekarni" a pretekali sa kto dostane smenu), na gymnaziu, jednom z naj na slovensku v tej dobe. Bez problemov sme zmaturovali, vysoke skoly (ano popri praci dokonca niektori) dokoncili... takze to sa vobec nevylucuje, je to len a len o pristupe. Dnes su to skor lamentacie rodicov o tom co by "mali/nemali" ich deti robit a hlupe reci o tom ci sa "oplati/neoplati"... ako to ci tie deti chcu/nechcu ist na tie brigady. Ved uz je rarita aj to, aby studenti cez prazdniny brigadovali. Ak deti chcu, nech brigaduju a nutit ich nik nemoze, ved by to ani riadne nerobili, keby nechceli, mohla by si mama doma dupat kolko chce 🙂
@anonym_0e8518 presne syn si nasiel sam brigadu,sam isiel na pohovor a sam rozhoduje o tom,ci pojde a na kolko hodin ide.Nikto mu to vobec nekazal,nikto mu nic nevybavil.
Išla by som na vašom mieste do malého domu. Taky obrovský ťažko udržať. Taky 3-izbovy dom by vám skutočne stačil
@anonym_0e8518 nocna? A ako si potom isla do skoly? Toto je pre mna na gymnaziu cez ciaru. To si mala uz 18 rokov? Mladsi nocnu nemoze robit. Nech brigaduju cez prazdniny.
@anonym_0e8518 dokonca dokoncili popri praci skolu? To ma byt povinnost, ked niekto zacal, nech sa sustredi na skolu. Aj ja som pracovala na VS, aj na gymnaziu som mala v lete brigadu, ale nie nocne a pravidelne popoludni.
@anonym_0e8518 ten clovek, co ta zamestnaval vo vecernych hodinach ( myslim tu pracu do 23:00)!, ak si nebola plnoleta, tak porusoval zakon. Ja som koncila gymnazium ako 17 rocna, napriklad.
@anonym_autor hypoteku treba zobrat iba v takej vyske, ze ked vypadne prijem jedneho partnera, tak hypo a vydavky vie potiahnut jeden prijem. Moj nazor. 1100€ na 6 člennú rodinu je sakra malo. Urcite by som do toho nesla. Okrem toho, bez hypo ste si nevytvorili rezervu. Takze to je tiez jeden z faktorov, ze preco nie.
@zuzana76 nevkladaj inym do ust nieco co nepovedali...
@anonym_26fcf2 Tie reci o laske a ako drzia spolu su len z nudze cnost. Toto nie je 19. storocie a sedliak so sedliackou a 8 deti v jednej izbe, kravicka a ovecky v druhej. Socialka pri adopcii robi kontroly a pozaduje nejake m2 na osobu, ale kto si narobi vlastne, tie nech sa tlacia, ako chcu. Deti by nemali trpiet za vieru rodicov v neviditelneho kamarata, ktory nema rad gumu ani tabletky.
@patrike počúvaj, tebe sa nikto nevysmieva, že si ateista. V každej diskusii čo keď len trochu zaňucháš príležitosť, tak sa vysmievaš z veriacich. Čo im nedáš pokoj? Si nejaký zakomplexovaný alebo čo máš za problém? Ty si ver v čo chceš a ich nechaj žiť. Správaš sa ako infantilný jedinec. Ty si tu fakt na koníku chýbal. A chodiť klábosiť medzi ženy mi tiež príde, že nebudeš celkom v poriadku.
@anonym_25207a Cize dieta predas otrokarom, aby si zaplatilo dosledky vasich zabaviek s manzelom ? Nema to byt opacne, ze vy zivite tolko deti, kolko si viete dovolit a nerobite z dietata dalsi zdroj prijmu ?
Brigada je OK pre studenta VS, ked chce vlasne byvanie s kamosmi a pod.
@patrike nevieš ako to bolo, tak nemudruj. Otehotniet sa dá aj popri antikoncepcii a veľmi ľahko. Dali život dieťaťu namiesto toho, aby ho dali zlikvidovať. Nemáš deti, nemáš ani zodpovednosť za rodinu, a si tu najväčší mudrlant.
Nech rátam ako rátam. Veď len strava vás musí stať 600-800€ a drogéria ďalších 100-150€, takže nie, nešla by som do toho. Nedali by ste to finančne. Našla by som si 3-4i byt, však deti sú zvyknuté spať spolu v jednej izbe. Keď predáte 2i byt, tak by ste na väčší doplácali pár desiatok tisíc, čo je za mňa rozumnejšie ako kupovať zbytočne obrovský dom.
@a0 drogeria 100-150€ mesačne?
Z extrému do extrému. Nechápem sny o dome, keď naň nemám. Teda sny ok, ale realita je inde.. 4i byt v lokalite kde majú deti škôlky a školy, preratat všetky príjmy a výdaje či vám to vyjde po predaji 2i bytu a zvládnete platby.
Dom je žrút peňazí, nikdy neviete kde sú skryté vady alebo nečakané výdavky.
Z extrému do extrému. Nechápem sny o dome, keď naň nemám. Teda sny ok, ale realita je inde.. 4i byt v lokalite kde majú deti škôlky a školy, preratat všetky príjmy a výdaje či vám to vyjde po predaji 2i bytu a zvládnete platby.
Dom je žrút peňazí, nikdy neviete kde sú skryté vady alebo nečakané výdavky.
@cacianka Este iny pohlad : nevieme, v akom meste maju byt a v akej obci by pripadne mali ten dom. Kupou sa priviazu este pevnejsie tam, kde uz teraz maju male platy. Skor nech si muz hlada inu lepsiu platenu pracu aj v uplne inom regione a hladat potom byvanie tam.