Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?
Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal
Toto su veci, čo sa majú riešiť doma a nie na modrom koníkovi... Nech sa udialo čokoľvek asi je niekde problém. Hlavne hovoriť s chladnou hlavou a nezabudnúť, že problém je súčasťou riešenia. Emócie bokom a hľadať riešenie. Ste na to dvaja, pripadne psychológa pridať, nieje to ani hanba a v dnešnej dobe by mal mat povinné sedenia u dobrého psychológa každý jeden z nás
Na mužov je obrovský tlak aby nosili veľké peniaze 😐
@fadama Co k tomu dodat? Ved takto si to oni v patriarchalnej spolocnosti nastavili. Od muzov pre muzov. Ved to je ich "erbovne motto", ze oni sa takto staraju o rodinu. Tym, ze zarobia. To oni sami povazuju za najdolezitejsiu ulohu muza vo zvazku.
A teraz je chyba zeny, ze to ocakava?
@fadama Co k tomu dodat? Ved takto si to oni v patriarchalnej spolocnosti nastavili. Od muzov pre muzov. Ved to je ich "erbovne motto", ze oni sa takto staraju o rodinu. Tym, ze zarobia. To oni sami povazuju za najdolezitejsiu ulohu muza vo zvazku.
@moonlight1210 to je ako že ženy si nastavili zas svoje a muži to teraz očakávajú 🤷♀️
@moonlight1210 Zákon entropie. Patriarchálna spoločnosť fungovala v ťažkých časoch. V blahobyte sa z mužov stali citlifky. A generácie týchto mužov potom zas vyprodukujú ťažké časy. 😅
@moonlight1210 to je ako že ženy si nastavili zas svoje a muži to teraz očakávajú 🤷♀️
@fadama Áno, aj tak. Sme obeťami nepochopenia psychosociálnych zákonitostí....vzťahov. Nastavili sme si rolu - krásna, jemná, starostlivá, šikovná, usilovná a ešte aj kariérne úspešná, emancipovaná, skvelá matka, manželka, milenka, kuchárka, upratovačka, terapeutka, obchodníčka, bytová dizajnérka, time manažérka a sociálna pracovníčka....no nekúp to. V zľave vo výpredaji. Produktové chyby sa nedpúšťajú, reklamácie nepripúšťajú 😇
@fadama "to je ako že ženy si nastavili zas svoje a muži to teraz očakávajú "
Co nastavili zeny? Asi je jasne, ze nenastavovali s patriarchalnej spolocnosti nic. Dostali to zhora nadiktovane. Hladali v tom iba cesty, ako prezit. Lebo co ine im ostavalo.
Na tisice zien najdes vzdy historicky jednu, ktora sa presadila. Az smerom k nasmu letopoctu ten pocet zien, ktore si vybojovali cestu v muzskej spolocnosti, stupa.
Sa pozri, ako je napriklad nastavena nasa spolocnost, co sa zarabania tyka. A hadaj preco slapes v tom sukoli? Lebo to tak chces? Nechces, ale take su podmienky. Hladas iba najlepsiu cestu, ako v nich prezit.
To iste robili po tisicrocia zeny voci muzom, ktori im diktovali podmienky.
Ked si oni ustanovili pre seba pravo na vzdelanie, karieru, rozvoj, vlastnenie majetku, atd, tak zeny iba hladali sposoby, ako v tom prezit.
Tak muzi nie su chudacikovia. Nastavili si pravidla v spolocnosti, a teraz zrazu sami na ne nestacia.
@anonym_autor výborne robí! A ty mysli na jeho zdravie! Nic ine by ta zaujimat nemalo. ... No mozete dkusit kompromis, uplnu zmenu prace.
Tak hadam on vie ze mu je tam na mindžu. Alebo to vies ty lepsie? Alebo to vedia lepsie vseliakí cudzi ludia tu na konikovi? Z tej roboty moze este viac ochoriet a skoncit na psychiatrii a vtedy uz vobec niz nezarobi. No aspon marodka mu bude chodit. Potom sa tu budes zase pytat ludi ze ako by reagovali, ked dostava len marodku?
@anonym_autor ak má taký veľky stres, tak sa mi javi, že sa môžu stať časom 2 veci. Buď vyhori ( a to je taká choroba, že ostane kľudne aj dva roky na PN na miernom príjme, a vôbec vám nebude vedieť doma s ničím pomôcť) alebo môže mať časom zo stresu chronické zdravotné problémy, sexuálne problémy a môže kľudne začať byť nepríjemný, agresívny aj ku vám. Samozrejme, otázka je, nakoľko je situácia vážna. Ale myslím, že keď muž dobrovoľne ide s platom a funkciou dole, tak to musí byt niečo vážne. Ja by som sa na jeho mieste buď dohodla so šéfom na 1 roku nižšia pozicia a potom sa uvidí ( a medzitým hľadala inú prácu, kde by napríklad odpadli aj výdavky na cestovanie).
@anonym_autor je vyhoretý....čo takto ísť ty do práce a manžel zatial na MD? a neskôr sa uvidí....
@mogaa Uz sa tu 100 krat pisalo, ze mu to navrhla a odmietol.
Toto su veci, čo sa majú riešiť doma a nie na modrom koníkovi... Nech sa udialo čokoľvek asi je niekde problém. Hlavne hovoriť s chladnou hlavou a nezabudnúť, že problém je súčasťou riešenia. Emócie bokom a hľadať riešenie. Ste na to dvaja, pripadne psychológa pridať, nieje to ani hanba a v dnešnej dobe by mal mat povinné sedenia u dobrého psychológa každý jeden z nás
@barborabenkova Barborka, Ty vies vsetko najlepsie, hlavne odsudzovat ludi.
Pise to tu anonymne a potrebuje radu, rozsirit si obzory, mozno sa hanbi alebo proste nechce, aby to vedela rodina a najblizsi a preto to neprejednava s nimi. Na MD je pravdepodobne dost odseknuta od ludi a spolocenskeho zivota, malo spi, urcite ma stresy nielen zo spankovej depresie, ale zrazu prisiel navalovy stres zo strany muza. Fora a poradne su na to, aby ludia diskutovali, podporili sa a poradili si. Rozsiri to obzory, privedie nove napady. A potom sa vzdy najdu taki, ako Ty. Ktori utocia a odsudzuju. Lebo si najlepsia. Medailu by si si zasluzila.
@anonym_autor mas nejaku aktualitu?
Neverim, ze to je jeho realny dovod. Keby bol vyhorety z prace, hladal by si novu, s adekvtanym platom, hlavne ak je zena na rodicaku. Ked nebudete mat z coho zit, uz nebude mat stres?
@barborabenkova Barborka, Ty vies vsetko najlepsie, hlavne odsudzovat ludi.
Pise to tu anonymne a potrebuje radu, rozsirit si obzory, mozno sa hanbi alebo proste nechce, aby to vedela rodina a najblizsi a preto to neprejednava s nimi. Na MD je pravdepodobne dost odseknuta od ludi a spolocenskeho zivota, malo spi, urcite ma stresy nielen zo spankovej depresie, ale zrazu prisiel navalovy stres zo strany muza. Fora a poradne su na to, aby ludia diskutovali, podporili sa a poradili si. Rozsiri to obzory, privedie nove napady. A potom sa vzdy najdu taki, ako Ty. Ktori utocia a odsudzuju. Lebo si najlepsia. Medailu by si si zasluzila.
@mysulkamysulka nikoho som neodsudila a ani nikoho nesudim, ja som vyjadrila svoj názor ako väčšina z vás, pokial by som mala problém vo vzťahu s vlastným mužom, nešla by som to riešiť do fóra, kde možno dostanem odpoveď ale zároveň sa to môže aj otočiť a môžem urobiť nieco nevhodné, na základe rad z fóra a bude to mať este horší priebeh. Takéto veci by som určite riešila s vlastnou hlavou, ved s jej mužom nežijeme my ale pani, čo príspevok pridala... Veľa šťastia všetkým...
Ona s nim uz nepohne,on je rozhodnuty,ona moze aj skakat od jedu.Hoci stale sa da vsetko zvratit,zrusit keby on chcel.Alebo ine miesto,tento vztah uz pojde len a len dole vodou,bohuzial.Na koniec jeden z nich poda navrh na rozvod.Ked sa nekomunikuje vo vztahu,co je uplny zaklad a pilier dobreho a kvalitneho vztahu,tak to dopadne koncom.
Ja neviem, kde a kedy sa to stalo.. či to bolo už inou výchovou dievčat, my sme už boli vedené k tomu byť vo všetkom super, byť pekná, šikovná, pomáhať, nosiť domov dobre známky, ďalej sme išli študovať a nejak sme sa tomu celému prispôsobili a naučili sa v Tom svete improvizovať či prijať, čo bolo.. Len zrazu sa zastavíš a vlastne zistíš (viď. autorkin prípad), že:
1. Práca a relatívne slušný príjem - check
2. Manželstvo a vytvorenie si zázemia, bývania a hypo, do čoho prispela a zrejme nie málo - check
3. Deti a materstvo - check
4. Domácnosť a všetko čo k tomu patrí - check
5. Kompletný manažment celej rodiny (od termínov na zaplatenie vselicoho, po plánovanie si pripadnej dovolenky, akcie v škôlke, termíny a objednávania k lekárom, nebodaj ešte aj po výmenu pneu podľa ročného obdobia atď. atď.,) - check.
6. Ked nastúpi do práce, tak pribudne odvoz a vyzdvihovať deti, neskôr učenie sa s nimi a keď jedno ochorie tak aj OČR - síce budúcnosť, ale celkom blízka a dovolím si tu dať už rovno check.
7. A aby som nezabudla, patrí sa byť aj pekná, alebo teda no udržiavaná, aj si plniť nejake tie manželské povinnosti a samozrejme chápať muža.
Manžel chodí do roboty, potom ma svoje koníčky a ... ?
No... A teraz že má stres. Aký stres? Z čoho? Čo sa stalo? Prečo tak zrazu? Mohol by povedať, mohol by odpovedať, ale načo?
A teraz pointa, čo tým chcem.povedat: písali tu aj vyššie, a ja s tým súhlasím, že no.proste niektorí chlapi takí sú .. že nechcú o Tom rozprávať, že čo sa deje a že to z nich treba ťahať a treba ich veľmi chápať a povzbudiť a radšej sa uskromniť. Ale ani my nie sme chodiaci diár a sekretárka rodiny zadarmenko, skrížené s mulicou, ktoré ťahajú často zodpovednejšiu a náročnejšiu prácu, ako vlastní manželia a ešte do toho pridáme úlohu matky, opatrovateľky, kuchárky, upratovačky a milenky v jednom.. lenže jaksi sa na to neberie ohľad. Nikto kvôli tomu nechodí okolo nás opatrne ako okolo malovanych vajíčok. Naopak, berie sa to ako ABSOLUTNA SAMOZREJMOST.
Bola som uz z roboty hotová, podľa mňa na hranici totálneho vyhorenia. Bolo to naozaj zle. Ale mala som syna. A hypotéku. A manžela, s ktorým som to komunikovala a riešila som to aktívne, a pracovala na sebe. Lebo ja ako matka a druhý živiteľ rodiny v jednom si nemôžem dovoliť vysrať sa na to, ale ani počkať na vyhorenie. Tiež by som radšej kaslala a išla aj kopať kanály, len mať pokoj v hlave a zodpovedať jedine za tú dieru v zemi, ktorú vykopem. Každa nás by to niekedy rada vzdala a bola by napríklad "len" matkou doma, tak pekne tradične. Ale my si to dovoliť nemôžeme, rodina si to dovoliť nemôže, tak sme sa prispôsobili podmienkam a pracujeme aj s tým stresom. Čo bráni chlapom sa tomu prispôsobiť tiež? Utekať je najľahšie.
Ešte raz, ja nepíšem, aby sa chlap v práci zrútil. Ja píšem, aby komunikoval a povedal svojej žene, čo sa deje a ako budú fungovať a z čoho. Výrazne tým.prispeje k zníženiu stresu svojej manželky.
Ja neviem, kde a kedy sa to stalo.. či to bolo už inou výchovou dievčat, my sme už boli vedené k tomu byť vo všetkom super, byť pekná, šikovná, pomáhať, nosiť domov dobre známky, ďalej sme išli študovať a nejak sme sa tomu celému prispôsobili a naučili sa v Tom svete improvizovať či prijať, čo bolo.. Len zrazu sa zastavíš a vlastne zistíš (viď. autorkin prípad), že:
1. Práca a relatívne slušný príjem - check
2. Manželstvo a vytvorenie si zázemia, bývania a hypo, do čoho prispela a zrejme nie málo - check
3. Deti a materstvo - check
4. Domácnosť a všetko čo k tomu patrí - check
5. Kompletný manažment celej rodiny (od termínov na zaplatenie vselicoho, po plánovanie si pripadnej dovolenky, akcie v škôlke, termíny a objednávania k lekárom, nebodaj ešte aj po výmenu pneu podľa ročného obdobia atď. atď.,) - check.
6. Ked nastúpi do práce, tak pribudne odvoz a vyzdvihovať deti, neskôr učenie sa s nimi a keď jedno ochorie tak aj OČR - síce budúcnosť, ale celkom blízka a dovolím si tu dať už rovno check.
7. A aby som nezabudla, patrí sa byť aj pekná, alebo teda no udržiavaná, aj si plniť nejake tie manželské povinnosti a samozrejme chápať muža.
Manžel chodí do roboty, potom ma svoje koníčky a ... ?
No... A teraz že má stres. Aký stres? Z čoho? Čo sa stalo? Prečo tak zrazu? Mohol by povedať, mohol by odpovedať, ale načo?
A teraz pointa, čo tým chcem.povedat: písali tu aj vyššie, a ja s tým súhlasím, že no.proste niektorí chlapi takí sú .. že nechcú o Tom rozprávať, že čo sa deje a že to z nich treba ťahať a treba ich veľmi chápať a povzbudiť a radšej sa uskromniť. Ale ani my nie sme chodiaci diár a sekretárka rodiny zadarmenko, skrížené s mulicou, ktoré ťahajú často zodpovednejšiu a náročnejšiu prácu, ako vlastní manželia a ešte do toho pridáme úlohu matky, opatrovateľky, kuchárky, upratovačky a milenky v jednom.. lenže jaksi sa na to neberie ohľad. Nikto kvôli tomu nechodí okolo nás opatrne ako okolo malovanych vajíčok. Naopak, berie sa to ako ABSOLUTNA SAMOZREJMOST.
Bola som uz z roboty hotová, podľa mňa na hranici totálneho vyhorenia. Bolo to naozaj zle. Ale mala som syna. A hypotéku. A manžela, s ktorým som to komunikovala a riešila som to aktívne, a pracovala na sebe. Lebo ja ako matka a druhý živiteľ rodiny v jednom si nemôžem dovoliť vysrať sa na to, ale ani počkať na vyhorenie. Tiež by som radšej kaslala a išla aj kopať kanály, len mať pokoj v hlave a zodpovedať jedine za tú dieru v zemi, ktorú vykopem. Každa nás by to niekedy rada vzdala a bola by napríklad "len" matkou doma, tak pekne tradične. Ale my si to dovoliť nemôžeme, rodina si to dovoliť nemôže, tak sme sa prispôsobili podmienkam a pracujeme aj s tým stresom. Čo bráni chlapom sa tomu prispôsobiť tiež? Utekať je najľahšie.
Ešte raz, ja nepíšem, aby sa chlap v práci zrútil. Ja píšem, aby komunikoval a povedal svojej žene, čo sa deje a ako budú fungovať a z čoho. Výrazne tým.prispeje k zníženiu stresu svojej manželky.
@oblecenie99 Velmi dobry postreh...
Ja by som sa ale tiez opytala kde a kedy sa to stalo ze chlapi maju ovela vacsi problem komunikovat a hlavne komunikovat o svojich problemoch a pocitoch? Podla mna vela na tom robi biologia - vyssi testosteron, nizsia empatia a neviem co este ale aj nespravna vychova. Moj muz je v jadre dobry clovek, ale totalny magor a uplne neschopny sebareflexie ked ide o problemy komunikacie. Nevravim ze ja som bez chyby...
Ahoj, ak chces pomoct manzelovi, tak ho posli na 3-tyzdne na marodku a zozen mu vysokodavkovy vitamin B-Komplex, ktory bude brat 3x denne po dobu 2 tyzdnov.Dalej zakup Ester C alebo ak mu zaludok dovoli, tak obycajny Vitamin C 2500-3000mg denne, dalej Magnesium 400mg a bude ho brat 6-8 krat denne, ak ho bude dobre znasat a nebude hnackovat, inak znizis davku. Dalej zakup Rhodiola Rosea a Ashwaganda, toto jeho telo upokoji a uvolni nervovy system. Dalej VitaminD3/K2 aspon 5000j. denne. Zakup medovku lekarsku a 2 tyzdne mu daj po 2-3 salky denne. Nervovy system tvojho manzela uz neprepina medzi parasympatikusom a sympatikusom a ide stale na plne obratky. Nedokaze sa regenerovat ani v noci. Zakazane su narocne pohybove aktivity. Treba meditovat a robit to, co ma clovek rad. Aspon 3 x denne si sadne na gauc a pritlaci si lavu nosnu dierku tak, aby vdychoval iba pravou. Toto by mu malo pocase aktivovat parasympatikus a upravi to jeho dychanie a telo zacne postupne fungovat. Kolko z tychto preparatov bude potrebovat dlhodobo je zavisle od vysky stresu. Pozor vsak na B-Komplex, nakolko prilis vela B12 a taktiez D3 moze poskodit organy. Da sa to odtestovat z krvi, vhodna je aj pauza a sice 3-tyzdne brat a 2 tyzdne pauza a clovek uz citi, ze ci je v pohode alebo nie. Takto fungujem 15 rokov po tvrdom burn-oute bez tazkosti, ale ono to je individualne. Zakup si knihu liecebny kod, tam je cvicenie, ktore nielen prepne telo do parasympatikusu ale aj zharmonizuje vsetky urovne tela. Toto je ultimativum pre vsetky choroby a vsetky vekove kategorie. Odporucam ti pozriet sa na ortomolekularnu medicinu, ktora lieci vysokymi davkami mineralov a vitaminov. Drzim palce!!!
Ahoj, ak chces pomoct manzelovi, tak ho posli na 3-tyzdne na marodku a zozen mu vysokodavkovy vitamin B-Komplex, ktory bude brat 3x denne po dobu 2 tyzdnov.Dalej zakup Ester C alebo ak mu zaludok dovoli, tak obycajny Vitamin C 2500-3000mg denne, dalej Magnesium 400mg a bude ho brat 6-8 krat denne, ak ho bude dobre znasat a nebude hnackovat, inak znizis davku. Dalej zakup Rhodiola Rosea a Ashwaganda, toto jeho telo upokoji a uvolni nervovy system. Dalej VitaminD3/K2 aspon 5000j. denne. Zakup medovku lekarsku a 2 tyzdne mu daj po 2-3 salky denne. Nervovy system tvojho manzela uz neprepina medzi parasympatikusom a sympatikusom a ide stale na plne obratky. Nedokaze sa regenerovat ani v noci. Zakazane su narocne pohybove aktivity. Treba meditovat a robit to, co ma clovek rad. Aspon 3 x denne si sadne na gauc a pritlaci si lavu nosnu dierku tak, aby vdychoval iba pravou. Toto by mu malo pocase aktivovat parasympatikus a upravi to jeho dychanie a telo zacne postupne fungovat. Kolko z tychto preparatov bude potrebovat dlhodobo je zavisle od vysky stresu. Pozor vsak na B-Komplex, nakolko prilis vela B12 a taktiez D3 moze poskodit organy. Da sa to odtestovat z krvi, vhodna je aj pauza a sice 3-tyzdne brat a 2 tyzdne pauza a clovek uz citi, ze ci je v pohode alebo nie. Takto fungujem 15 rokov po tvrdom burn-oute bez tazkosti, ale ono to je individualne. Zakup si knihu liecebny kod, tam je cvicenie, ktore nielen prepne telo do parasympatikusu ale aj zharmonizuje vsetky urovne tela. Toto je ultimativum pre vsetky choroby a vsetky vekove kategorie. Odporucam ti pozriet sa na ortomolekularnu medicinu, ktora lieci vysokymi davkami mineralov a vitaminov. Drzim palce!!!
@anonym_8340fd Pobavilo😃😃 si si mala precitat celu diskusiu a tento uplne od veci prispevok si si mohla usetrit.
@anonym_8340fd Pobavilo😃😃 si si mala precitat celu diskusiu a tento uplne od veci prispevok si si mohla usetrit.
@anonym_3a3894
Haha, mna zas nebavi citat blbosti, ktore nikam nevedu. Zena a muz su odlisni a kazdy znasa stres inak. Nedochadza ti, ze zijeme v dobe jedovej a nase telo uz nevladze a potom nevieme komunikovat, hadame sa, nechapeme sa. Moj manzel ma vysoku poziciu a keby nezakrocim prave s ortomolekularnou medicinou, tak nase manzelstvo je davno rozpadnute. Z ignoranta sa stal plnohodnotny clovek, vdaka vyzivovym doplnkom. Bez poriadnej vyzivy nefunguje nic a v prvom rade nie psychika. Z dna som dvihala CEOs ale aj lekarov, tak viem o com hovorim. Na Slovensku mame super jednoduche pohlady a lahko odsudime a posudime pretoze chyba literatura a adekvatne moznosti vzdelavania. Zobudme sa a zacnine chapat suvislosti. Viac pisat nebudem, nema to zmysel, kto chce pochopi, kto nechce nie. Srdecny pozdrav z Nemecka…
@anonym_autor zdravie, psychika a rodinny zivot su dolezitejsie nez peniaze. Keďže muž doteraz zarabal pekne peniaze, urcite ste odkladali na situacie, aka nastala aj teraz. Do vasich prijmov si zarataj aj svoju matersku/rodicovsku, to mas v cistom 1000ku mesacne po odratani spominanych 600 eur na hypo, najom - z tejto sumy vam staci vyzit tych 2,5 roka kym sa nevratis do prace. Ked si tak preratam svoje vydavky, cca takto vychadzame aj my, kedze vacsinu nasho platu/mojej materskej odkladame na stavbu domu. A to sa vobec nestazujem, ze by nam nieco chybalo, mame 2 deti a super zivot, chodime na dovolenky, stravujeme sa zdravo, zijeme kvalitne, a pouzivam zdravy sedliacky rozum vzdy ked sa v obchode rozhodujem ci danu vec naozaj potrebujeme. A v tomto duchu vychovavame aj svoje deti.
@anonym_8340fd lenze mazel nechce ist na marodku🙃🙃🙃🙃🙃🙃vobec🤐takze ani nahodou nebude brat ziadne lieky🤐ona sa ma uskromnit s jeho novym platom- a na tie vsetky fajnove doplnky, ktore si napisala im ani financie nevyjdu....🫣🫣🫣
@anonym_3a3894
Haha, mna zas nebavi citat blbosti, ktore nikam nevedu. Zena a muz su odlisni a kazdy znasa stres inak. Nedochadza ti, ze zijeme v dobe jedovej a nase telo uz nevladze a potom nevieme komunikovat, hadame sa, nechapeme sa. Moj manzel ma vysoku poziciu a keby nezakrocim prave s ortomolekularnou medicinou, tak nase manzelstvo je davno rozpadnute. Z ignoranta sa stal plnohodnotny clovek, vdaka vyzivovym doplnkom. Bez poriadnej vyzivy nefunguje nic a v prvom rade nie psychika. Z dna som dvihala CEOs ale aj lekarov, tak viem o com hovorim. Na Slovensku mame super jednoduche pohlady a lahko odsudime a posudime pretoze chyba literatura a adekvatne moznosti vzdelavania. Zobudme sa a zacnine chapat suvislosti. Viac pisat nebudem, nema to zmysel, kto chce pochopi, kto nechce nie. Srdecny pozdrav z Nemecka…
@mariaschroeter Prosim ta, uz sa nestrapnuj. Pozdravujem z AT btw.
Precitala som si velku cast diskusie, aj prispevky od autorky.. za mna je dolezite, ako to mate vy v tom vztahu. Ty ho poznas, ci je to clovek pohodlny a chce to spravit preto, alebo je naozaj realne vyhoreny (to by bolo na nom aj poznat).. nie je schudnuty? Spi dobre? Nema nejae triasky...nefajci vela, alebo nepije alkohol? Nie je utiahnuty? To by boli podla mna priznaky vyhorenia a depresie.. zmeny nalady atd.. ak je uplne normalny ako vzdy, tak potom asi stres nema.. ak je hadavy a nechape racionalne, ze pridete v podstate o polovicu prijmu, tak je nieco velmi zle. U nas manzel ma firmu, robia s kolegom manualne..zarobia velmi dobre.. zo zaciatku tahali aj 12stky.. denno denne, aj vikendy.. casom sa vypracovali a maju aj viac zakaznikov, aj zamestnanca a stihaju viac a robia len od 7.30 do tej 15stej. V piatok len do 13stej...ale manzel je psychicky dost odolny a pracovity a preto to na zaciatku zvladli. Ale tiez to ma svoje uskalia, lebo mame 2 deti a tiez uz chcem ist do prace....ale je to tazke nejako vsetko sklbit..ked oni maju svoju firmu, podnikaju a toho priestoru ja tolko nemam.
Nech vyhlada psychloga a da sa na PN. Takto sa to urcite neriesi. Hlavne sa teraz nebavte o plate ale bavte sa o dovode. Su len 2 moznosti. Bud ti vravi pravdu a fakt potrebuje pomoc alebo klame a v tom pripade na to casom prides. Ked mu pomozes a aj tak skonci s mizernym platom tak nech ti ukaze dokaz ze fakt taky plat ma (zmluvu alebo vyplatnu pasku) a ak odmietne tak ver tomu ze cast platu ide mimo rodinu a klame.
@anonym_949feb ty si aky odporny clovek.
@anonym_b22c61 preco by bola? Za to, ze si nenecha po hlave skakat?
Autorka neberie ohľad na partnera len na seba. Ako si to môže partner dovoliť? Trochu menej sebectva by nezaškodilo.
Autorka neberie ohľad na partnera len na seba. Ako si to môže partner dovoliť? Trochu menej sebectva by nezaškodilo.
@cezar27 v prvom rade si treba uvedomit, ze on sa rozhodol sam, bez diskusie za celu rodinu, tj. za 4 osoby a z toho 3 uplne zavisle len a len na nom..
Tu ale treba podotknut aj to, ze nepozname druhu stranu mince, takze tazko si vytvorit kompletny obraz. Pri sialenostiach, ktore pocuvam z kazdej strany v poslednom case moze byt cokolvek: slaby jedinec, ktory nezvlada psychicky stres, v praci nieco vyviedol (napr. sposobil skodu, ktoru mu budu strhavat zo mzdy), alebo zenu podviedol, milenka otehotnela a musi platit alimenty.. moze to byt fakt hocico..
Ja som sa nastvala aj za teba, to ako do kedy sa mas uskromnit? Kym nezacnes zas tahat aj finance domacnost? 900 euro pre 4 clennu rodinu je na hranici choroby, to nie je uskromnenie sa.

Pre mňa vôbec nie je čudné, že chce niekto „degradovať“ alebo si vedome znížiť pracovné tempo či funkciu. Človek totiž časom zistí, že vyšší výkon, viac zodpovednosti a vyšší príjem majú aj svoju cenu.
Mám to dnes veľmi podobne. Postupne som si nabral veľa aktivít, aby som zvýšil príjem rodiny aj cez ďalšie pracovné činnosti. Lenže realita je dnes taká, že už často nevládzem a doma sa prirodzene objavuje nespokojnosť, keď po obede ešte nie som doma, pretože pokračujem v ďalších pracovných aktivitách.
Paradox je v tom, že z toho kolobehu sa nevyskakuje jednoducho. Životné náklady a fungovanie rodiny sme si medzičasom nastavili na určitú úroveň a keby som si dnes znížil príjem napríklad o tisíc eur mesačne, reálne by sme mali problém normálne fungovať.
Preto úplne rozumiem ľuďom, ktorí časom zistia, že viac peňazí alebo vyššia pozícia automaticky neznamenajú spokojnejší život.
@dleso áno, ale jedna vec je ísť z nadštandardu do štandardu, a druhá ísť na hranicu chudoby. Keď sa rozhoduje človek sám za seba, nech sa páči. Ale tu sa rozhoduje za celú rodinu.