icon

Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?

6. máj 2026

Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal

anonym_95ade4
11. máj 2026
@anonym_autor

mozno sa teraz niektore nastvrete za to co napisem ale ...keby moj chlap riesil doma ine veci okolo domacnosti deti a podobne ze sem tam z dacim pomoze ok..ale on fakt ale fakt nemusi riesit nic, nieco sa pokazi riesim ja, treba nieco vybavit zaplatit, vyriesit vsetko je na mne..on nema naozaj inu starost ci s to deti alebo domacnost o nic..jedina jeho starost je chodit do tej poondiatej roboty a zarobit peniaze..ja ho fakt s nicim nezatazujem hocico sa doma posere..vsetko hned ja..idem riesim..pokazila sa nam pracka, riesila som ja, pokazila sa kosacka riesila som ja, deti ochoreli riesila som ja, zmenili sme providera na internet riesila som ja, nic ine nema ten chlap na starosti len rano o siedmej ist do prace ..ci som chora ci som unavena ci som vystresovana..stale je vsetko na mne a nikto neriesi ci zvladam alebo nezvladam daco..

@anonym_autor ach,jaj.Tak je cas,aby pridal ruku k dielu,co vytvoril.Ci pri detoch,ci v domacnosti.A hotovo.

anonym_f1af51
11. máj 2026
@anonym_404c4b

Ty sa snaz dostat cim skor spat do prace, nech sa znovu zabehnes a niekde bokom nasetris, lebo on ta evidentne uz odstavil. Tak nech na nom nie si zavisla, ked sa vam to rozsype. (Ano, citala som tu tie komentare o kojeni a ze on chce, aby bola doma. Ale vyse rocne dieta uz mlieko nebude potrebovat tak, ako ona v najblizsej buducnosti tie peniaze, aby sebe a detom zaistila buducnost. Tohto treba poslat kade lahsie)

@anonym_404c4b je to paradox, lebo pán manžel si bude oddychovať a ona sa ma stresovať? Toto je cele zle.
Nech povie pravdu co je za tým.
@anonym_autor

anonym_3a3894
11. máj 2026
@anonym_autor

mozno sa teraz niektore nastvrete za to co napisem ale ...keby moj chlap riesil doma ine veci okolo domacnosti deti a podobne ze sem tam z dacim pomoze ok..ale on fakt ale fakt nemusi riesit nic, nieco sa pokazi riesim ja, treba nieco vybavit zaplatit, vyriesit vsetko je na mne..on nema naozaj inu starost ci s to deti alebo domacnost o nic..jedina jeho starost je chodit do tej poondiatej roboty a zarobit peniaze..ja ho fakt s nicim nezatazujem hocico sa doma posere..vsetko hned ja..idem riesim..pokazila sa nam pracka, riesila som ja, pokazila sa kosacka riesila som ja, deti ochoreli riesila som ja, zmenili sme providera na internet riesila som ja, nic ine nema ten chlap na starosti len rano o siedmej ist do prace ..ci som chora ci som unavena ci som vystresovana..stale je vsetko na mne a nikto neriesi ci zvladam alebo nezvladam daco..

@anonym_autor A potom su tu chlapi, ako moj, ktory sa superdobre zarobi, vie sa postarat o deti a veci ako kosacka, pracka atd. zvladne tiez. Ja ta uplne chapem, ze ked lezi vsetka tiaha domacnosti na tebe, tak chces, asby aspon NIECO zvladol, a to je chodit do prace a aby ste z toho vyzili (lebo povedzme si, tych 900 e je dost smiesnych). Mne on pride ako tvoje 3. dieta. Horsie je, ze s tym jeho mindsetom sa asi nic neda urobit. Ked mu raz staci uplne minimum, proste to do neho nanalejes. Blbe je, ze sa ma starat o rodinu. Fakt neviem, naco sa zenil. Vsak mal ostat u mamicky, ta by ho polutovala a mohol ostat na najnizsej pozicii do dochodku.

sten
12. máj 2026

Podľa mňa niečo za tým bude, lebo keby nechcel tu pozíciu, ok, išiel by nižšie alebo by išiel na inu pozíciu, ale nie ísť úplne najnižšie a stratiť co si za tie roky vybudoval.
Tento krok mi príde dosť nelogicky... To by chcelo podrobnejší rozhovor a zistiť co je za tým....
Veľa šťastia

nikolik33
12. máj 2026
@anonym_autor

mne to len proste pride nefer..ja mam na starosti celu domacnost a on zarabanie penazi, tak sme sa dohodli predtym ako som sla na matersku, on sa tiez nestara ci ja v domacnosti vsetko stiham, ci vsetko davam ci niesom unavena vystresovana..ked som chodila do prace pred mateskou tiez sa nezaujimal ci v praci mam alebo nemam stres ci nie som vyhorena, zarabala som pekne tak sme si zili a dopriali..teraz ked je to zarabanie z vecsej casti na jeho pleciach tak uz je problem on uz ma stres..jednoducho ja ako zena musim vsetko zvladat..on ma jednu jedinu ulohu zarobit peniaze a to je uz problem on ma stres tak on dobrovolne sa da degradovat aby mal klud robil monotonnu robotu ktoru nenavidel na zaciatku za o polovicu menej penazi..proste viem ze zniem ako strasna mrcha..ale zda sa mi to byt nefer

@anonym_autor tak nech si najde inu pracu, mozno ani sam nevie, co chce….
Skus ho vychvalit do nebies, to muzi maju radi

Cim vyssi plat, tym vacsi je napor na organizmus.

Treba vediet, ci to chce urobit na 100% lebo niekedy to moze byt len momentalna situacia….

Ci ta chce nastvat….len ty ho poznas

Hlavne sa snaz nastavit, hovorit: “prijimam tuto situaciu” - stale si to hovor( aj ked sa Ti nepaci) aby si nemala zdravotne priblemy, ono sa to utrasie tak, ci tak…ale musis byt silna….vsetko dobre dopadne…
Drz sa a hovor si to 🫶

verini
13. máj 2026

@anonym_autor ak je to vážne, že naozaj to nejde inak, je to lepšie riešenie ako sa ti má z toho zrútiť. Nemyslíš? My sme z jedného platu fungovali niekoľko rokov a tu sme. Deťom nič nechýbalo a to podotýkam nezarabal vôbec toľko čo tvoj

skriapa
13. máj 2026
@sisska96

Nebuď taká sebecká. Tak tento rok nejdete na dovolenku, na svadby nebudete kupovať šaty za 200 eur, ani na 60 veľké dary. Alebo pracuj aj ty a potom môžeš vyskakovať, lebo z mužovho platu bolo ľahké

@sisska96 Zlatík, byť doma na materskej je práca. Chlap má komfort, lebo má postarané o deti, navarené, upratané, úrady vybavené, tak nech za to platí. Keď chcel mať ľahký život, nemal si zakladať rodinu.

sisska96
13. máj 2026
@skriapa

@sisska96 Zlatík, byť doma na materskej je práca. Chlap má komfort, lebo má postarané o deti, navarené, upratané, úrady vybavené, tak nech za to platí. Keď chcel mať ľahký život, nemal si zakladať rodinu.

@skriapa bola som na materskej, nie je to žiadna náročná práca. Popritom som aj robila

vevesh
13. máj 2026
@sisska96

@skriapa bola som na materskej, nie je to žiadna náročná práca. Popritom som aj robila

@sisska96 ale muz nechce, aby robila, ale aby sedela doma s dietatom, len ma vyzit z 900e a ked nestaci, tak z lasky.... Len vstupne fixne naklady maju 600e mesacne- a kde je strava pre 4 clennu rodinu, lieky, oblecenie, skolka, necakane vydaje. By som ho kopala do zadku s takymto pristupom. Nech si najde 2 prace, ak tuto nezvlada, ale nech donesie normalny plat domov...

skriapa
13. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor je to veľmi ťažká situácia. Obávam sa, že dievčence vyššie mali pravdu, treba sa postupne finančne zariadiť po svojej línii a pripraviť sa na odchod. Pán sa buď dá na terapiu, naučí sa konštruktívne diskutovať a dá sa dokopy, alebo bude šťastne rozvedený a môže dožiť so svojou maminkou. Ak aj tak robíš všetko sama, zvládneš to aj bez neho a ušetríš si nervy. Držím palce a želám veľa šťastia.

skriapa
13. máj 2026
@sisska96

@sisska96 to dosť záleží od náročnosti dieťaťa a od toho, či žena má v okolí nejakú podporu. A táto pani má teda okrem bábätka ešte jedno náročné dieťa - svojho muža.

anonym_3a3894
13. máj 2026
@skriapa

@sisska96 to dosť záleží od náročnosti dieťaťa a od toho, či žena má v okolí nejakú podporu. A táto pani má teda okrem bábätka ešte jedno náročné dieťa - svojho muža.

@skriapa A to 3.dieta-muz, je z nich ocividne najnarocnejsi.

sisska96
13. máj 2026
@skriapa

@skriapa Mám dvojičky a starí rodičia sú starí, takže od nich pomoc není už. Výhovorky sa hladajú najľahšie

sisska96
13. máj 2026
@vevesh

@sisska96 ale muz nechce, aby robila, ale aby sedela doma s dietatom, len ma vyzit z 900e a ked nestaci, tak z lasky.... Len vstupne fixne naklady maju 600e mesacne- a kde je strava pre 4 clennu rodinu, lieky, oblecenie, skolka, necakane vydaje. By som ho kopala do zadku s takymto pristupom. Nech si najde 2 prace, ak tuto nezvlada, ale nech donesie normalny plat domov...

@vevesh Neverím že je úplne tak ako autorka píše. Nie je moc reálne

janammm
Autor odpoveď zmazal
anonym_95ade4
14. máj 2026

No tu vidime,len ze manzel sa uz rozhodol a manzelka s tym uz asi neurobi nic.Jej zostane stres z toho strati mlieko a bude aj po kojeni,cize dalsie naklady na umele mlieko.

janinad
14. máj 2026

čo tak skúsiť psychológa, možno mu zmení pohľad na vec, možno mu pomôže zvládať stres alebo si uvedomiť, že sa stresuje zbytočne. Pomôže uvedomiť, že si berie veci príliš k srdcu a nemusí. A pokiaľ je teda top zamestnanec, tak nech pracuje troška s ľahkosťou, a keď sa niečo pokašle, potom nech rozmýšľa o zmene pozície. Možno si stačí len prácu trochu inak zorganizovať, len to sa chce na to pozrieť trocha s nadhľadom. Musí si aj on uvedomiť, v akom strese ste vy. Sama doma s dvomi malými detičkami, kojenie, vaše hormony, celá domácnosť na Vás. Treba sa len veľa rozprávať a skúsiť aj pohľad zvonka. Môj názor.

dleso
14. máj 2026

Pre mňa vôbec nie je čudné, že chce niekto „degradovať“ alebo si vedome znížiť pracovné tempo či funkciu. Človek totiž časom zistí, že vyšší výkon, viac zodpovednosti a vyšší príjem majú aj svoju cenu.

Mám to dnes veľmi podobne. Postupne som si nabral veľa aktivít, aby som zvýšil príjem rodiny aj cez ďalšie pracovné činnosti. Lenže realita je dnes taká, že už často nevládzem a doma sa prirodzene objavuje nespokojnosť, keď po obede ešte nie som doma, pretože pokračujem v ďalších pracovných aktivitách.

Paradox je v tom, že z toho kolobehu sa nevyskakuje jednoducho. Životné náklady a fungovanie rodiny sme si medzičasom nastavili na určitú úroveň a keby som si dnes znížil príjem napríklad o tisíc eur mesačne, reálne by sme mali problém normálne fungovať.

Preto úplne rozumiem ľuďom, ktorí časom zistia, že viac peňazí alebo vyššia pozícia automaticky neznamenajú spokojnejší život.

anonym_95ade4
14. máj 2026
@dleso

Pre mňa vôbec nie je čudné, že chce niekto „degradovať“ alebo si vedome znížiť pracovné tempo či funkciu. Človek totiž časom zistí, že vyšší výkon, viac zodpovednosti a vyšší príjem majú aj svoju cenu.

Mám to dnes veľmi podobne. Postupne som si nabral veľa aktivít, aby som zvýšil príjem rodiny aj cez ďalšie pracovné činnosti. Lenže realita je dnes taká, že už často nevládzem a doma sa prirodzene objavuje nespokojnosť, keď po obede ešte nie som doma, pretože pokračujem v ďalších pracovných aktivitách.

Paradox je v tom, že z toho kolobehu sa nevyskakuje jednoducho. Životné náklady a fungovanie rodiny sme si medzičasom nastavili na určitú úroveň a keby som si dnes znížil príjem napríklad o tisíc eur mesačne, reálne by sme mali problém normálne fungovať.

Preto úplne rozumiem ľuďom, ktorí časom zistia, že viac peňazí alebo vyššia pozícia automaticky neznamenajú spokojnejší život.

@dleso to je fakt,u nas len povinne poplatky su cez 2000eur,1000cka strava,nafta min.Pod tuto hranicu by sme uz nevysli ani omylom.

tittixzy
14. máj 2026

@anonym_autor ono to ma vela moznych pricin. Vela z toho uz tu pomenovali ini. Mna napada ina vec: ak bude zarabat polovicku, financny stres vadit nebude? Alebo Ta posle robit a malu nechate kde? U cudzich za peniaze? Ako ja som popri materskej tiez robila, chvala bohu nie kvoli tomu, ze som bola prinutena, ale aby som nestratila kontakt so zakaznikmi.

eeleen
14. máj 2026

Myslim si, ze to nerobi iba z nejakeho trucu, alebo preto ze si mysli, ze vam netreba viac penazi... proste dovod tam bude, nie u kazdeho ten stres vidno a cakat na to, kym nejake vyhorenie prepukne naplno nie je dobre riesenie.
Skusala by som hladat ine moznosti, ciastocny uvazok, uplne ina praca... nejaka dlhsia dovolenka, PN, ak je to uz zle... Ale dusevne zdravie si treba chranit

anonym_f5ae08
14. máj 2026
@anonym_95ade4

@dleso to je fakt,u nas len povinne poplatky su cez 2000eur,1000cka strava,nafta min.Pod tuto hranicu by sme uz nevysli ani omylom.

@anonym_95ade4 čo žerete že 1000 na stravu? 🙄

anonym_95ade4
14. máj 2026
@anonym_f5ae08

@anonym_f5ae08 v tom je strava,aj nafta na 2 auta,takze niekedy to je aj viac.Toto je ten min.,co uz sa clovek musi brzdit.

alenka58
14. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ja mám pocit že to nemá v hlave v poriadku, predsa jeden živiteľ rodiny sa nemôže takto zachovať a jeho mama vám asi peniaze nebude dávať tak jej nič nie je do toho

anonym_404c4b
14. máj 2026
@anonym_f5ae08

@anonym_f5ae08 v pohode sa moze len strava vysplhat na 1000€ ak si clovek chce dopriat a nepozera na cenu a akcie, potraviny su drahe - parkrat mesacne donaska, bobulove ovocie, ryby, bio, kvalitne sladkosti, alkohol, francuzske syry, talianske udeniny...

janaiva
15. máj 2026

Manzela mas len jedneho, a zjavne ho nieco trapi. treba si spolu sadnut, pokojne sa porozpravat a ak nie je ine riesenie, manzelovo zdravie ma prednost. zoskrtat naklady a tesit sa, ze mate jeden druheho.

anonym_3a3894
15. máj 2026
@janaiva

Manzela mas len jedneho, a zjavne ho nieco trapi. treba si spolu sadnut, pokojne sa porozpravat a ak nie je ine riesenie, manzelovo zdravie ma prednost. zoskrtat naklady a tesit sa, ze mate jeden druheho.

@janaiva ...a zili z lasky, az kym nepomreli😄😄

anonym_f5ae08
15. máj 2026
@anonym_404c4b

@anonym_f5ae08 v pohode sa moze len strava vysplhat na 1000€ ak si clovek chce dopriat a nepozera na cenu a akcie, potraviny su drahe - parkrat mesacne donaska, bobulove ovocie, ryby, bio, kvalitne sladkosti, alkohol, francuzske syry, talianske udeniny...

@anonym_404c4b jeminečko, že francúzke syry na SK a kvalitné sladnosti.....

minax
15. máj 2026

Pred 10timi rokmi som bola v prvom manželstve,s ročným synom doma,stalo sa mi niečo podobné. Muž prišiel zo dňa na deň,oznámil mi,že dal výpoveď,lebo jeho práca nenapĺňa,a vidí sa niekde inde,len ešte nevie kde. Žiadne predchádzajúce rozhovory,žiadne reálne plány,ako a kde si hľadať prácu,nič. Rozviedla som sa. S odstupom času to vnímam ako svoje najlepšie životné rozhodnutie. Samozrejme to nebol jediný dôvod pre ktorý som sa rozhodla a nejdem to tu rozpisovať,zohralo to však veľmi dôležitú rolu. Takisto domov prišiel a nemusel robiť nič,o všetko bolo postarané. Vlastne celý svet sa točil len okolo neho,a myslím že doteraz sa nezmenil. Už mám druhého manžela,ďalšie dve deti,a všetko spolu komunikujeme,jeho práca je naša spoločná vec,má psychicky náročnú prácu,ale príde domov a nie,nepomáha s deťmi,on sa im venuje aktívne,lebo sú to aj jeho deti a chce sa podieľať na ich výchove,prácu doma máme rozdelenú,dopraje mi aj čas pre seba,samozrejme gro práce okolo detí a domácnosti spravím ja,ale keď príde domov,nikdy to nie je tak,že on sedí a ja pracujem. Všetko diskutujeme spoločne,aj veci okolo detí,okolo domácnosti,financií,jeho prestupu na inú pozíciu. Mám úplne iný život ako ten predtým. Neradim sa samozrejme rozviesť,ale možno muž si neuvedomuje svoju rolu v rodine

mayanna
15. máj 2026
@oblecenie99

Úprimne?
1. Preletela som tvoje príspevky, a to si píš, že niečo tam bude. A stres bude to posledné. Asi prúser nevyrobil, lebo to by skôr utekal preč úplne, ale niečo tam je.
2. Som v šoku z tých hipisackych rečí v tejto diskusii. On ju prehovorí, ona sa spoľahne a teraz má zmiznúť späť do práce od sestemesacnejo dieťaťa, lebo on si to rozmyslel? Koľké z vás, ktoré to radíte, to aj naozaj urobili? Ja som nechala v jaslickach syna, keď mal rok a osem mesiacov. Ak si odmyslím citové veci, ruku hore, ako často ste mali choré deti v škôlke? Dieťa nie je plyšová hračka, ktoré šmarim do jaslí, lebo "inde vo svete to tak je" a bude to fungovať perfektne. Do troch tyzdnov bude doma choré a potom čo? Budú žiť z 900 plus OČR autorky každý druhý týždeň?
3.A autorka teraz nemá stres? Hlavne, že ideme ľutovať jeho. Či sa ráta len jeho stres? A keď to.prevalcuje aj ju, tak potom čo? Fakt do riti aj s takými chlapmi. Netuší, z čoho sa platia šeky, netuší aké poplatky sú v škôlke, netuší pomaly ani výšku úroku na hypotéke, netuší, ako vyzerá pediater ich deti, netušia, netušia. Ako fakt som sa nasrala aj za autorku.

Aj keď sú tam vážne dôvody, TOTO nie je postoj a prístup zodpovedného dospelého človeka. Nie že chlapa, živiteľa rodiny a otca dvoch detí.

@oblecenie99 Z duše mi hovoríš, preeeeesne tak, treba veci pomenovávať narovinu. Táto divná doba produkuje slabých chlapov, ktorí sa rúcajú pri bežných životných výzvach. A začína to už pri výchove našich synov dámy. Reči typu "milujem ho a radšej sa uskromním" sú buď výsledkom generácií trvajúcej masochistickej ženskej výchovy ("žena musí všetko zvládnuť a pretrpieť"), alebo ste nesprávne pochopili emancipáciu. Prípadne podobný problém nemusíte riešiť a slniečkársky filozofujete (v tomto prípade zvykne pomôcť matematika, je to exaktná veda 🙂). Jasné, že stres a psychické problémy sa nemajú podceňovať, ale majú sa riešiť, nie prehadzovať na plecia iných. Nie je to o tom, že by problém neexistoval, ale o tom, ako sa k nemu postavím. Viem o čom hovorím, poznám takého. Všetko je naprd, ale keď mu ponúkneš riešenie, tak ti dá milión dôvodov, prečo to tak nejde. Magické slovo stres je veľmi šikovné a treba si uvedomiť, že celý systém je nastavený tak, že ho do určitej miery zažíva každý, kto chodí do práce a stará sa o rodinu. Na posúdenie miery stresu je dosť málo vstupných informácií. Hlavne v zmysle, nakoľko si zaň jedinec môže sám, svojim prístupom, ochotou riešiť problémy, komunikáciou...a snahou. Autorka asi aj sama dobre vie, čo má doma...a ak vie, tak si môže určiť priority. Pán chlap je dospelý jedinec, spôsobilosť na právne úkony a rozhodovanie intaktná. Deti sú tie, ktoré sú odkázané na nás a naše rozhodnutia, zvlášť tak maličké. U mňa by boli priority jasné - robiť všetky rozhodnutia s ohľadom na ne.