icon

Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?

Včera o 11:42

Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal

anonym_d17d05
Včera o 15:16

@anonym_autor ja ťa napríklad úplne chápem a nerozumiem, koľké by boli s týmto úplne v poriadku. Neexistuje iba možnosť 2000€ príjem alebo 900€, ale aj stredné možnosti alebo zmena firmy. Má postoj, ako má byť žena doma s dieťaťom ale tým pádom musí prebrať rolu živitela rodiny on. Nemusí sa trápiť v súčasnej práci, to nie je tá časť, ktorá by ma na tom štvala. Ale to, že žiadne iné možnosti nepripúšťa. Na život vám zostane ozaj málo. Podporila by som muža keby za mnou príde, že je nespokojný a chce hľadať najlepšie rozhodnutie pre všetkých a nie iba pre seba. Žiť vo finančnom strese vám na duševnom zdraví tiež nepridá.

lucia147852
Včera o 15:16

Autorka, nevšímaj si reči, že si sebecka. Vôbec nie si. Už vidím, akoby každá jedna v tvojej situaciu skákala 1,2m radosťou. Sebecky je on. Z čoho chce aby ste žili? Dobrá rada bola tá, zobrat z najbližšej výplaty toľko peňazí, dať bokom a ukázať mu, ako by to bolo. Človek chápe psychické problémy ale ma možnosti PN, MD, psychológ, psychiater. Nechce? Jeho smola. Správa sa nezrelo, detinsky. Uvedomuje si, že ma za vás zodpovednosť? A ak to ozaj robí kvoli tomu bratrancovi, tak že ešte aj strašný hlupák. Určite toto nenechaj tak. On sa nestará z čoho nakŕmis deti, ty sa nemusíš o jeho bizardne dôvody prečo chce odísť

sisska96
Včera o 15:31
@anonym_autor

@sisska96 a vyskakovat z muzovho platu lahke?..a on to doma nema lahke ked sa nemusi o nic starat, ani o domacnosti ani o deti ani v podstate o nic?..tak aspon nech zarobi peniaze ked uz je vsetko ostatne na mne

@anonym_autor Tak sa vymeňte a pracuj ty a zarábaj 2000 eur

kavasmliekom
Včera o 15:32
@anonym_autor

@liesik ale mne on nepride vobec v strese..nikdy v zivote som od neho nepocula (teda az na staznost na teraz uz ex nadriadeneho ) ze by ho ta robota stresovala alebo ze by toho bolo nanho moc..nikdy nesiel do roboty vystresovany a ked pride domov je vacsinou v dobrej nalade..nikddy som nevidela ze by sa pohraval s myslienkou odist z roboty..prave naopak ešte nedavno menoval kamaratovi vsetky benefity ake ma ze ma navyse dovolenku sluzobny telefon notebook a neviem co ešte..a zrazu pride s tymto

@anonym_autor zrejme sa doma veľmi nerozpravate, keď nevieš čo sa deje, nepoznáš ho. Možno keby ste sa viac zaujímali o seba, viac sa chápali, podporovali, aj by sa ti priznal, čo sa deje v práci, prečo zrazu také obrátky.

kavasmliekom
Včera o 15:43

Ešte si neodpísala na to, či je taká dôležitá dovolenka a drahé dary na oslavy, a či nemáte žiadnu finančnú rezervu, aby ste to potiahli z nižším príjmom kým sa dá do poriadku manžel

mogaa
Včera o 15:47

@anonym_autor je vyhoretý....čo takto ísť ty do práce a manžel zatial na MD? a neskôr sa uvidí....

lucia147852
Včera o 15:48
@sisska96

@sisska96 čo do nej skáčes? Autorka pracovala, ako píše nosila 1500€. On ju ukecal na ďalšie dieťa a povedal, že sa postará. Na pn či md ísť on odmieta. Tak čo rýpeš? Ona sa ma starať o rodinu, deti, domácnosť a ešte aj pracovať a jemu čo, ofukovat ritku?

tiezjedna
Včera o 15:50
@sisska96

@sisska96 hej, hej a kojiť bude tiež manžel?? 🙄

anonym_f1af51
Včera o 16:05
@mogaa

@anonym_autor je vyhoretý....čo takto ísť ty do práce a manžel zatial na MD? a neskôr sa uvidí....

@mogaa vyhoreny? Tak nech povie jasne co sa deje a riesi to zmenou prace, nie poklesom prijmu o polovicu. A on sa podľa mňa starať nechce. Chce mať pohodu. Neverím, že by po nej prebral veci a robil ako ona teraz doma všetko. Autorka by bola uhnana z prace a doma by mohla pokračovať.

anonym_f1af51
Včera o 16:08
@sisska96

@sisska96 a on bude robiť čo? Na matersku ísť nechce, tak ako sa chce zapojiť on? Ci sa bude vyhovárať na depky a vyhorenie, ako je teraz móda? A autorka co? Ta sa môže aj zodrat, lebo pán sa zrazu rozhodol, že on sa necíti.

anonym_949feb
Včera o 16:09
@mogaa

@sisska96 @mogaa bolo by fajn čítať aj komentáre autorky v diskusii

anonym_d74e61
Včera o 16:13
@anonym_autor

@sisska96 ja som pracovala ale som na materskej..ako mam pracovat s polrocnym babatkom ??

@anonym_autor s polrocnymi detmi matky ktore musia pracuju tak, ze dieta ide do jasiel. 500-700 stoja jasle a Tvoj prijem je 500 (rodicak) + 120 (pridavky na dve deti) + 1500 (Tvoj cisty prijem v praci). Takze 2120 euro mesacne minus jaslicky a mas stale peknu mzdu. To len na margo Tvojej otazky.

sisska96
Včera o 16:28
@tiezjedna

@tiezjedna Prejde na UM. Prežije. Alebo nech odsáva

anonym_949feb
Včera o 16:35
@sisska96

@sisska96 áno prežije, ale prečo by mala byť žena tá čo "MUSÍ" všetko zvládnuť? Ona nebude mať stres? Deti nebudú mať stres, keď prídu o jediného človeka, ktorý je ich oporou? A pán manžel čo si ešte vymyslí, miesto toho, aby riešil svoju situáciu a nezbavoval sa zodpovednosti?

anonym_95ade4
Včera o 16:36

No jedine jasle,skolka a do prace.Ak to bude uplne neunosne.Skusit si dat tak smeny,aby ste to davali obaja.My sa s muzom striedame od roka,ale tak u nas su aj starsie deti,co si k malemu lahnu a idem do prace.Jemu staci,ze niekto pri nom lezi a spi riadne.

anonym_949feb
Včera o 16:37
@sisska96

@sisska96 a autorka pracuje ako zdravotná sestra, nie som si istá či písala, že robila v nemocnici na 12 hodinové smeny, a tam sa určite aj nočné robia. Tak to neviem čo by bolo potom s tými deťmi...

anonym_d17d05
Včera o 16:54
@sisska96

@sisska96 treba čítať pred útokom. Toto je autorkin komentár:
“tak som povedala ok, pojdes ty na matersku ja sa vratim do prace ja som zarabala 1500 eur v cistom..ze v ziadnom pripade dieta ma byt s matkou a on to s malou tak nevie a neviem co este..”

anonym_c2c48c
Včera o 16:55
@sisska96

@sisska96 ty si sa asi veľmi zle vyspala však?

sasa1310
Včera o 17:08
@anonym_autor

nie ziaden rozhovor nebol..a to ma najviac vytaca ze ked nastupil na tuto funkciu tak ja som v domacnosti prevzala uplne vsetko..cize on nema inu starost len chodit do prace..ja sa staram o deti o domacnost o platenie sekov, o školu starsej ucim sa s nou ja, urady insituciie vsetko je na mne..on fakt nemusi nic robit len ist do tej prace..a teraz oznami ze on ide na ovela nizsiu funkciu sa ovela nizsi plat lebo on tam ma stres

@anonym_autor tak buď budeš mať prachy a chlapa, ktorý nebude zdravotne v poriadku, alebo chlapa, ktorý si psychicky oddýchne ale nebudeš mať prachy. Ja, keďže svojho muža milujem, a záleží mi na ňom, by som brala jeho zdravie. Môj odmietol niekoľkokrát pozíciu vedúceho, kvôli zodpovednosti. A ja mu to kvitujem a rešpektujem jeho rozhodnutie

tiezjedna
Včera o 17:08
@sisska96

@sisska96 keď pominiem absurditu tvojho komentára, tak ON nechce ísť na MD, autorka to písala. On proste nechce byť ani v práci, ani doma. Foter a manžel ako noha.

anonym_b9507f
Včera o 17:12

Najprv som si myslela že autorka aká mrcha že ma požiadavky a svadby a dary… ale keď si to tak vezmem že teda ona robí všetko doma, príde jej RD plus prídavky 600€ a cela domácnosť s detmi na hlave a jediná úloha muža bola zarobit 900€? a aj to sa mu nechce..to fakt potom nie je fér. Keď chce mat menej stresu za menej peňazí, tak ale nech sa pripraví že začne pomáhať v domácnosti a s detmi!!

anonym_5e2e9d
Včera o 17:13
@anonym_f1af51

@anonym_5e2e9d tiež ti to napíšem možno hlúpo, ale keď nebudú mať peniaze, tak z toho okná potom skočiť autorka, či? Keď sa mu v praci zrazu nepáči, tak nech hľadá inú, aké nie ze pôjde s platom o polovicu dole. Keď ma psycho problémy, nech ide na PN kvôli vyhoreniu a medzitým hľadá niečo iné.

@anonym_f1af51 píšem že treba to riešiť inak ako ho nasilu držať kde má stres. Možnosti sú treba to riešiť spolu ale mám doma muža ktorý moc nenarozpráva viem ako je to s takým typom človeka ťažké

anonym_094865
Včera o 17:14

No mna by to nasralo. Mojmu muzovi tiez odpadol prijem na urcitu dobu, zili sme z mojich 900 e a pridavkov, mame uver, ja na starosti deti, domacnost a vsetko.... a dovi dopo. Cela vyplata len poplatky a strava, nic neusetrene. Chvalabohu isiel do prace.
Ale pises, ze ma pracu do 15tej, cize led bude operator, tak bude musiet ist na trojzmenku, nie? Ranna poobedna nocna... tym padom on bude menej doma, menej zarabat a ty na materskej, resp rodicaku. No, uffff. Neviem si to predstavit.
Zeny, co tu pisu, aby si ho podporila... no u mna by pochopenie ani podporu nenasiel. Jedine, ze by cast zodpovednosti preniesol na svoje plecia. Co podla mna panko nebude chciet, kedze doteraz mal fajront doma, ziadne starosti. Uvidis, este zeby nenastala situacia, ze ti povie, ze ty si doma na materskej, staraj sa o vsetko ako doteraz a caruj z 900e prijmom.
Tu zeny druhym zenam radia, ze z 900e msacne sa vyzit neda, abg si ZENY hladali inu pracu, hoci pracovna doba je vacsinou u zeny prisposobena detom. A tu panka s 900eurami na vyplate treba podporit... nonsens

anonym_82e0b8
Včera o 17:25

@anonym _autor nepoznám Vášho manžela a nechcem ho súdiť, ale napadla mi otázka, či je k Vám naozaj úprimný, že dôvodom zmeny na nižšiu pozíciu v práci sú jeho psychické problémy z pozície, ktorú má. Píšete, že v práci sú spokojní s jeho výsledkami, takže vplyv na jeho výkon stres nemá. Neviem, či než dospel k tomuto rozhodnutiu, sa o tom, čo ho stresuje, porozprával so zamestnávateľom, alebo či nechcel skúsiť využiť odbornú psychologickú pomoc, aby sa napr. naučil techniky na zvládanie a odbúranie stresu. Píšete, že robí do 15:00 a venuje sa potom koníčkom a trávi čas s kamarátmi - to je super, že psychohygienu má. Podľa toho, ako píšete, že on chodí len do práce a Vy zabezpečujete všetko ostatné, neviem, či ste si toho nezobrala na seba príliš veľa v zmysle, aby ste sa nevyčerpala aj Vy. Veľmi správne tu viaceré diskutérky podotkli, že 1 100 Euro bude v rodinnom rozpočte chýbať. Základné životné náklady stúpajú (ceny potravín, energie, PHM, ceny tovarov) a nehovorím o tom, že je žiaduce v čase aktívnej práce si aj nasporiť (výdavky, fin.rezerva, dôchodok) a život aj žiť, lebo ho žijeme len raz a na to treba tiež peniaze (v zmysle: nemohli sme to a to urobiť a tam a tam ísť, lebo sme na to nemali peniaze). Ak sa Vám takto zníži príjem, tak budete musieť o dosť viac šetriť a áno, postihne to aj koníčky Vášho manžela a výšku štandardu, ktorý ste si Vy a aj on mohol doteraz dovoliť. Želám Vám,aby ste predišli tomu, že by ste sa začali hádať, že nemáte na veľa vecí peniaze. Viem, že sa to ľahko radí, ale ťažko uplatní v praxi a rozhodnutie je na Vás. Ak to vie ešte manžel prehodnotiť, nech zostane na vyššej pozícii a hľadá si prípadne inú prácu - možno úplná zmena by prospela. Ak sa už definitívne rozhodol, tak čas ukáže ako výjdete s peniazmi so zníženým príjmom a budete to nejako potom riešiť. Buď on si nájde inú, lepšie platenú prácu, alebo brigádu popri práci, alebo Vy pôjdete skôr do práce (možno sa dá zatiaľ na skrátený úväzok), ale to Vám odporúčam potom deľbu povinností, ktoré sú teraz len na Vás, medzi manžela a Vás . Držím Vám palce, aby sa Vám situáciu podarilo čo najlepšie vyriešiť !

anonym_95ade4
Včera o 17:27

Mala som veduceho,co tiez uz povedal a stacilo.Robi iba ranne smeny,vikend doma ale nerobi operatora.Ma nad sebou veduceho a dava denne reporty.Ale vysmiaty chodi,a ma pokoj.Mne vybavil robotu,tak po 2r sme sa konecne aj porozpravali.Ako veduci len lietal hore,dole.

anonym_930d75
Včera o 17:29
@anonym_f1af51

@anonym_930d75 tak hľadaj inú prácu a nestazuj sa iba stále.

@anonym_949feb
@anonym_f1af51 vy viete čítať? Pisem ze si hladam. No teraz neno sanca no c nájsť

oskvarka
Včera o 17:30
@oriesocek

Uz som to veľa krát videla u kolegov, známych… vyššia pozícia je veľmi stresujúca, niekto sa tam necíti dobre. Možno mu to aj v práci naznačili. Veď ste v rodine dvaja, proste pôjdeš skôr do prace, nemusíš byt 3 roky doma… akoze niekto na vedúcej pozicii vyhorí a proste to nemôže robiť….

@oriesocek presne mám skúsenosť aj že prišla depresia tak ja by som to neriskovala chápem že je to dosť stresujúca informácia pre teba máš asi nejako nastavený životný štandard. Možno ak by úplne zmenil zamestnanie ? Nie vidcovsku pozíciu ale nieco lepšie zaplatené

anonym_43d8a3
Včera o 17:36
@sisska96

Nebuď taká sebecká. Tak tento rok nejdete na dovolenku, na svadby nebudete kupovať šaty za 200 eur, ani na 60 veľké dary. Alebo pracuj aj ty a potom môžeš vyskakovať, lebo z mužovho platu bolo ľahké

@sisska96 ty si fakt myslis, ze ona si vyskakuje? Ona ako zdravotna sestra tahala nocne, 12-ky, celodenky a mala 1500 v cistom. To co je, ze chlap chce zrazu ist na 900, lebo...medved??? Ona navrhla predsa, nech ide na matersku on a ona pojde do roboty, ale to nie, to sa mu nepaci...tak neviem, kto si vyskakuje vlastne 🫣

anonym_72ef36
Včera o 17:39
@anonym_autor

@liesik ale mne on nepride vobec v strese..nikdy v zivote som od neho nepocula (teda az na staznost na teraz uz ex nadriadeneho ) ze by ho ta robota stresovala alebo ze by toho bolo nanho moc..nikdy nesiel do roboty vystresovany a ked pride domov je vacsinou v dobrej nalade..nikddy som nevidela ze by sa pohraval s myslienkou odist z roboty..prave naopak ešte nedavno menoval kamaratovi vsetky benefity ake ma ze ma navyse dovolenku sluzobny telefon notebook a neviem co ešte..a zrazu pride s tymto

@anonym_autor tak nech ide na nižšiu pozíciu, ale nie za operátora určite je niečo medzitým.Moj muž bol v práci 10 r posledny rok hovoril, že keď bude niečo iné odíde.Zle vzťahy, volali mu aj po preč.dobe jedného dňa povedal, že bol na pohovore a k 1 odchádza bola som šokovaná, lebo nic mi nepovedal a on je veľmi nerozhodný všetko si premysli, rozmyslí.Chlapi sú v tomto inak stavaní, keď pretečie pohár rozhodnú sa.Ale je pravda, že išiel do lepšieho.Asi potrebuje oddych dovolenku pár dni

anonym_c1f6a8
Včera o 17:41
@tiezjedna

@tiezjedna Netvárme sa, že kojiť aktuálne 6 mesačné dieťa ( teda v čase preradenia cca 9 mesačné) je nutné.