icon

Manžel chce znížiť plat kvôli stresu. Ako reagovať?

Včera o 11:42

Ahojte zeny, mamicky, mam na uvod len taku otazku, ako by ste reagovali keby vam manzel oznami ze v praci kde pracuje na veducej pozicii a zaraba takmer 2000 eur mesacne sa chce nechat degradovat na ovela nizsiu poziciu s platom 900 eur mesacne..lebo on ma stres..len naklady na domacnost (najom hypoteka,telefony) mesacne mame cez 500+ 100 eur benzin kedze manzel cestuje denne za praciu ja som na materskej s druhou dcerou ktora ma pol roka..a oznami mi vcera ze od jula chce ide na poziciu operator na ktorej povodne aj zacinal

anonym_8b6ca7
Včera o 17:42
@anonym_autor

@alex49 ano aj toto je problem len mi to oznami..proste priprav sa na to ze onedlho budem zarabat o 1000 eur menej..takze 1000 eur nam pada z rozpoctu..a zariad sa ako vies

@anonym_autor Mňa by zaujímalo, ako konkrétne sa máš ty pripraviť na to, že on bude zarábať o 1000€ menej... Pri 6mes dieťati, s ktorým on nechce ostať a neprichádza so žiadnym spoločným riešením, ani sdialógom. Nech ti to zadefinuje - v číslach. Príjmy vs. náklady a konkrétne opatrenia, ako to zvládnuť. Musíte sa o tom rozprávať, a veľa. Tiež by som ho zapriahla do domácich prác a starostlivosti o deti - aspoň príde na iné myšlienky, keď ako vravíš, doma sa staráš o všetko ty. Pre prípad , že si myslí, že ty si na dovolenke a len míňaš. Popros ho nech vynesie odpad, vyvešia prádlo, vyberie umývačku, ide na nákup do starším dieťaťom, zatiaľ čo ty okúpeš malú, ideš s ňou na podvečernú prechádzku a pod.. Možno sa aj odreaguje trošku. Vyraz si na dve hodinky s kamarátkou na kávu, nechaj ho s deťmi. Mne to príde tak, že potrebuje menej stresu v práci, ale zároveň nechce prísť o ten komfort, ktorý doma má. Píšeš, že končí v práci o 15:00, nenosí si prácu domov a doma nič nemusí - to je luxus. Ja som v strese len to čítam, za teba. Jadrovú fyziku isto nerobí a určitý stres máme v práci všetci, skús sa s ním porozprávať o tom, čo sa u neho v robote deje, či sa na to nedá pozrieť z iného uhla pohľadu, trochu sa uvoľniť a nepripúšťať si to tak. Každá robota je o kompromise, nič nebýva ideálne. Uvedomiť si plusy aj mínusy tej práce, nevidieť len to čierne. Zodpovednosť za svoje rodiny máme všetci, treba sa na to pozrieť triezvo a pragmaticky.

tiezjedna
Včera o 18:06
@anonym_c1f6a8

@tiezjedna Netvárme sa, že kojiť aktuálne 6 mesačné dieťa ( teda v čase preradenia cca 9 mesačné) je nutné.

@anonym_c1f6a8 no nutne by si mal hlavne on uvedomiť, že sa chová ako ufňukané decko. Tým by mohli začať.

natalka13
Včera o 18:14

Matky vo svete niesu doma 3 roky, 70te roky aj u nas 3-6m deti boli bezne v jasliach.
Ved sa nakojili rano, po praci a pred spankom. To uz uplne takemu dietatu staci.
Ine ako vazny rozhovor a konkretne cisla ako budete financovat svoj zivot ti nepomoze.
Pracuje do 15.00 zaraba pomerne dost. Zvlastna firma, asi velmi uspesna.
Moze sa starat o dieta strazit a ty privyrabat na rodicovckej /vyhoda ze sa to dnes da/
Prejazdi 100e, cize pracuje blizko domu. 15.30 moze byt doma, ucit sa s dcerou ....

zmrzlinka2021
Včera o 18:18

@anonym_autor

Prosím ťa a rozprávate sa vy dvaja?

anonym_f1af51
Včera o 18:36
@natalka13

Matky vo svete niesu doma 3 roky, 70te roky aj u nas 3-6m deti boli bezne v jasliach.
Ved sa nakojili rano, po praci a pred spankom. To uz uplne takemu dietatu staci.
Ine ako vazny rozhovor a konkretne cisla ako budete financovat svoj zivot ti nepomoze.
Moze sa starat o dieta strazit a ty privyrabat na rodicovckej /vyhoda ze sa to dnes da/
Prejazdi 100e, cize pracuje blizko domu. 15.30 moze byt doma, ucit sa s dcerou ....

@natalka13 autorka napisala, ze ona robiť pôjde, aby muz teda šiel na matersku a prebral jej úlohu. To on odmietol. Cize co napíšeš teraz?

tiezjedna
Včera o 18:40
@natalka13

@natalka13 ty si ďalšia, ktorá nepochopila podstatu problému?? Pretože tým nie je to, kto je na md a kto v práci. Ale to, že manžel prišiel, rozhodol, oznámil. Riešenie nemá. Nabudúce môže prísť s tým, že má stres z rodiny, manželku poslať do riti, deti tiež a odsťahovať sa na pustý ostrov.

hanaxxx
Včera o 18:45
@anonym_autor

nie ziaden rozhovor nebol..a to ma najviac vytaca ze ked nastupil na tuto funkciu tak ja som v domacnosti prevzala uplne vsetko..cize on nema inu starost len chodit do prace..ja sa staram o deti o domacnost o platenie sekov, o školu starsej ucim sa s nou ja, urady insituciie vsetko je na mne..on fakt nemusi nic robit len ist do tej prace..a teraz oznami ze on ide na ovela nizsiu funkciu sa ovela nizsi plat lebo on tam ma stres

@anonym_autor a tam, kde byvate, nema moznost najst si inu pracu, menej stresujucu a mozno s nizsim platom, ale zase nie 900eurovym.? Mozno taka zmena by bola dobra pre neho, uplne zmenit zamestnavatela, prostredie. Ale urcite nie sa dat preradit na tu slabo platenu poziciu, to nie je riesenie pre vas, potrebujete aj zniecoho zit. Nech ide najprv na PN, oddychne si, preberiete to zo vsetkych stran a potom sa rozhodnete, ale spolu.

anonym_ee19d7
Včera o 18:49

Ak by chcel ist na taku poziciu, na ktorej strati prakticky polovicu platu, tak by som ho donutila k tomu nech ide na matersku a ostane s detmi on, zatial co ty budes chodit do roboty. A teda nerobila by som doma absolutne nic - maximalne moje veci, kym by sa nezregeneroval z toho stresu v praci a neziadalo by sa mu vratit naspat do roboty

jana121212
Včera o 18:49

@anonym_autor nemohol by ist muz na polroka na matersku a aj ty zostanes doma s dietatom? matersku by mal vyssiu ako plat na tej nizssej pozicii. Polrok by bol s vami doma, nacerpal sily a mozno by zmenil nazor na zmenu pozicie. Mne by najviac vadilo, ze sa rozhodol bez toho, aby to so mnou prebral

anonym_43d8a3
Včera o 18:51
@natalka13

@natalka13 tak z pohladu dietata je to taaaak super, ze 6 mesacnemu staci 3x denne mlieko od mamy a mame aj prsia mozu vybuchnut. Nase vsetky 4 zacali poriadne papat, myslim prikrmy, okolo 9 mesiacov, vsetko pekne postupne, dovtedy boli prevazne na mlieku, ale je to taaaak super. A zvlast, ked by autorka nemusela a keby si citala, co jej povedal, ked chcel druhe dieta, v tom kontexte mi to od neho pride dost divne. Neviem, v ktorom vesmire by sa to mohlo stat, ze by moj manzel isiel dobrovolne platovo nizsie, do prace s horsou pracovnou dobou, kvoli tomu, ze ma "stres". Urcitu mieru stresu ma predaa kazdy. A tento autorkin muz sa nedavno chvalil, ako sa teraz ma dobre, ze ma job snov a zrazu spiatocka. A bez rozhovoru s nou. Na MD ist nechce, na PN ocividne tiez nie. Ja by som z neho aj nasilim uz vypacila, kde je naozaj pravda, bude za tym nieco ine, ako ten domnely "stres".

natalka13
Včera o 18:56
@anonym_43d8a3

@natalka13 tak z pohladu dietata je to taaaak super, ze 6 mesacnemu staci 3x denne mlieko od mamy a mame aj prsia mozu vybuchnut. Nase vsetky 4 zacali poriadne papat, myslim prikrmy, okolo 9 mesiacov, vsetko pekne postupne, dovtedy boli prevazne na mlieku, ale je to taaaak super. A zvlast, ked by autorka nemusela a keby si citala, co jej povedal, ked chcel druhe dieta, v tom kontexte mi to od neho pride dost divne. Neviem, v ktorom vesmire by sa to mohlo stat, ze by moj manzel isiel dobrovolne platovo nizsie, do prace s horsou pracovnou dobou, kvoli tomu, ze ma "stres". Urcitu mieru stresu ma predaa kazdy. A tento autorkin muz sa nedavno chvalil, ako sa teraz ma dobre, ze ma job snov a zrazu spiatocka. A bez rozhovoru s nou. Na MD ist nechce, na PN ocividne tiez nie. Ja by som z neho aj nasilim uz vypacila, kde je naozaj pravda, bude za tym nieco ine, ako ten domnely "stres".

@anonym_43d8a3 pozri potrebuje riesit situaciu.
Muz iba strajkuje, nastastie nezomrel neutiekol jej.
Keby si nemala moznost byt doma co by si robila? No neboli by tvoji 9m len na mm.
A taaaak super by si si.......

fadama
Včera o 18:58

Na mužov je obrovský tlak aby nosili veľké peniaze 😐

hanaxxx
Včera o 19:06

Precitala som si vsetky tvoje prispevky a tvoj muz ti proste musi povedat pravdu, aky je dovod, pretoze ked este pred mesiacom vychvaloval svoju pracu, tak ti nieco zamlciava. Aj keby mal posledne dva mesiace v praci viac stresu, tak kvoli tomu sa z pozicie neodchadza. Musi ti povedat pravdu, aky stres to je, z coho to prameni.Ak ti nebude chciet dat podrobnosti, povedala by som mu,, ze proste jeho rozhodnutie neakceptujem a ani by som sa s nim nebavila. Ma sa spravat ako zodpovedny manzel a rodic a nie ako tvrdohlava padavka. 2000 euro tiez nie je vela penazi, ale aby zivitel rodiny si dobrovolne znizil plat o polovicu, bez toho, ze by to poriadne vysvetlil? Na co je komu taky chlap? Moj muz zarobi ovela viac ako tvoj, ma naozaj stresujucu pracu, robi po vikendoch, nociach,sama mu zvyknem povedat, aby sa obzeral po niecom inom, ale jeho by ani nenapadlo, ze by zobral nieco s podstatne nizsim platom, lebo sam seba berie ako zivitela rodiny a citi zodpovednost aby nam nic podstatne nechybalo. Musis zistit, co za tym je, lebo stres to urcite nie je.

anonym_f1af51
Včera o 19:18
@hanaxxx

Precitala som si vsetky tvoje prispevky a tvoj muz ti proste musi povedat pravdu, aky je dovod, pretoze ked este pred mesiacom vychvaloval svoju pracu, tak ti nieco zamlciava. Aj keby mal posledne dva mesiace v praci viac stresu, tak kvoli tomu sa z pozicie neodchadza. Musi ti povedat pravdu, aky stres to je, z coho to prameni.Ak ti nebude chciet dat podrobnosti, povedala by som mu,, ze proste jeho rozhodnutie neakceptujem a ani by som sa s nim nebavila. Ma sa spravat ako zodpovedny manzel a rodic a nie ako tvrdohlava padavka. 2000 euro tiez nie je vela penazi, ale aby zivitel rodiny si dobrovolne znizil plat o polovicu, bez toho, ze by to poriadne vysvetlil? Na co je komu taky chlap? Moj muz zarobi ovela viac ako tvoj, ma naozaj stresujucu pracu, robi po vikendoch, nociach,sama mu zvyknem povedat, aby sa obzeral po niecom inom, ale jeho by ani nenapadlo, ze by zobral nieco s podstatne nizsim platom, lebo sam seba berie ako zivitela rodiny a citi zodpovednost aby nam nic podstatne nechybalo. Musis zistit, co za tym je, lebo stres to urcite nie je.

@hanaxxx co za tým je? žeby ina osoba ženského pohlavia?

anonym_56c4a8
Včera o 19:21

Nechcela by som takéto chlapa, čo je to za postoj? Správny otec, manžel sa chce postarať o svoju rodinu. Rovno by som mu povedala že takto žiť nebude. Buď pôjde na materskú a ja pracovať alebo si nájde inú prácu keď ho aktuálna stresuje. Neexistuje aby chlap nosil domov 900€ keď je žena na materskej.

oblecenie99
Včera o 19:31

Úprimne?
1. Preletela som tvoje príspevky, a to si píš, že niečo tam bude. A stres bude to posledné. Asi prúser nevyrobil, lebo to by skôr utekal preč úplne, ale niečo tam je.
2. Som v šoku z tých hipisackych rečí v tejto diskusii. On ju prehovorí, ona sa spoľahne a teraz má zmiznúť späť do práce od sestemesacnejo dieťaťa, lebo on si to rozmyslel? Koľké z vás, ktoré to radíte, to aj naozaj urobili? Ja som nechala v jaslickach syna, keď mal rok a osem mesiacov. Ak si odmyslím citové veci, ruku hore, ako často ste mali choré deti v škôlke? Dieťa nie je plyšová hračka, ktoré šmarim do jaslí, lebo "inde vo svete to tak je" a bude to fungovať perfektne. Do troch tyzdnov bude doma choré a potom čo? Budú žiť z 900 plus OČR autorky každý druhý týždeň?
3.A autorka teraz nemá stres? Hlavne, že ideme ľutovať jeho. Či sa ráta len jeho stres? A keď to.prevalcuje aj ju, tak potom čo? Fakt do riti aj s takými chlapmi. Netuší, z čoho sa platia šeky, netuší aké poplatky sú v škôlke, netuší pomaly ani výšku úroku na hypotéke, netuší, ako vyzerá pediater ich deti, netušia, netušia. Ako fakt som sa nasrala aj za autorku.

Aj keď sú tam vážne dôvody, TOTO nie je postoj a prístup zodpovedného dospelého človeka. Nie že chlapa, živiteľa rodiny a otca dvoch detí.

anonym_3a3894
Včera o 19:36
@fadama

Na mužov je obrovský tlak aby nosili veľké peniaze 😐

@fadama Tento donesie "az" 900😃

anonym_7a805b
Včera o 19:41

@anonym_autor nestresuj zbytočne vopred, sadnite si spolu, prejdite si všetky pre a proti, preratajte si spolu náklady a potom sa rozhodnite. Ak ty zarabas podobne, manžel nech ostane doma na materskej aspoň pol roka a uľaví si od stresu. Poznám IT, ktorý išiel na pol ročnu cestu po krajinách, aby sa odreagoval od stresu v práci, lebo totálne vyhorel.

anonym_3a3894
Včera o 19:46
@anonym_7a805b

@anonym_autor nestresuj zbytočne vopred, sadnite si spolu, prejdite si všetky pre a proti, preratajte si spolu náklady a potom sa rozhodnite. Ak ty zarabas podobne, manžel nech ostane doma na materskej aspoň pol roka a uľaví si od stresu. Poznám IT, ktorý išiel na pol ročnu cestu po krajinách, aby sa odreagoval od stresu v práci, lebo totálne vyhorel.

@anonym_7a805b Lenze drahy manzel na rodicaku ostat nechce, lebo dieta ma byt s matkou a on to s detmi nevie...hm. Robit nie, starat sa o deti nie.

akje
Včera o 19:50

@anonym_autor ak tam ma taký veľký stres, tak nech ide na materskú teraz on, za pól roka sa troska dostane do kľudu od prace, zažije iný typ dňa a potom ak to bude stále zle, nech to zoberie alebo skúsi hľadať počas materskej niečo iné.

anonym_aafbc4
Včera o 19:55

Akurat pred par dnami mi manzel vravel, ze v praci sa s kolegami zhodli, ze nikto sa uz nechce dat povysit kvoli stresom a pridanej praci a niektori dokonca isli dobrovolne spat na nizsie pozicie. Uplne chapem a stotoznujem sa s tym, len teda rozdiel je ze oni zarabaju aj na svojich aktualnych poziciach nasobne viac ako tvoj muz, cize realne to uz clovek nepotrebuje nutne a voli radsej klud. Vasa situacia je trochu ina, tak tam by som na muzovom mieste zatala zuby este aspon kym sa vratis do prace, ale ciastocne ho chapem, len teda si to nemozete momentalne dovolit. Ale zase si zober, ze ked naozaj ma take stresy, stoji to za to ze ho mozno “klepne” o par rokov? Mala som mladeho kolegu, neskutocne rozbehany clovek, stale akoby sa za niecim hnal myslim pracovne, no a uz tu chudak nie je..,niekedy to nie je len o peniazoch. A mozno ti len chcel naznacit ze caka ze sa ty vratis do prace, ktovie ty ho poznas najlepsie.

alickapusinka
Včera o 20:08

Len aby nedopadol ako muž mojej kamarátky.Len aby nosil peniaze nič nepočuval chudák dobre že ho nezožrala.Vždy malo zarabaš ešte treba ešte nenažrata. Výsledok muž ktorý ma 53 rokov úplne po mozgovej príhode plus infarkt tažky na srdce v bdelej kome. Už 6 rok. Trebalo jej penazi bolo jej malo vždy.A teraz ostala na všetko sama ON je v sanatoriu na ležiacom oddeleni z prognozou 0. Všetko čo jej muž dostane ID ide tam a ešte doplaca a plače každý deň.A tiež zarabal veľa a chcel z nervov a stresu ísť na menej platenu prácu.

anonym_4bcffb
Včera o 20:09

Boha,tito dnesni chlapi hovno vydrzia.Maju stres chudaci a zena co?Tazny kon.Paneboze dakujem ti za mojho muza.Ako zalozil rodinu zmenil robotu a zaraba nasobne viac ako predtym aby som ja nemusela do prace a detom nic nechybalo.Vstava rano o stvrtej pol piatej domov chodi ako kedy o 16tej ale aj o 19tej.

fadama
Včera o 20:11
@anonym_3a3894

@fadama Tento donesie "az" 900😃

@anonym_3a3894 ale kým nosil 2000 tak bolo dobre

oblecenie99
Včera o 20:14
@alickapusinka

Len aby nedopadol ako muž mojej kamarátky.Len aby nosil peniaze nič nepočuval chudák dobre že ho nezožrala.Vždy malo zarabaš ešte treba ešte nenažrata. Výsledok muž ktorý ma 53 rokov úplne po mozgovej príhode plus infarkt tažky na srdce v bdelej kome. Už 6 rok. Trebalo jej penazi bolo jej malo vždy.A teraz ostala na všetko sama ON je v sanatoriu na ležiacom oddeleni z prognozou 0. Všetko čo jej muž dostane ID ide tam a ešte doplaca a plače každý deň.A tiež zarabal veľa a chcel z nervov a stresu ísť na menej platenu prácu.

@alickapusinka Príbeh, ktorý si opísala, sa ani.len neobtrel o ten, ktorý popisuje autorka.

oblecenie99
Včera o 20:15
@akje

@anonym_autor ak tam ma taký veľký stres, tak nech ide na materskú teraz on, za pól roka sa troska dostane do kľudu od prace, zažije iný typ dňa a potom ak to bude stále zle, nech to zoberie alebo skúsi hľadať počas materskej niečo iné.

@akje Lenze on na tu materskú ísť odmieta.

anonym_95ade4
Včera o 20:18
@oblecenie99

@alickapusinka Príbeh, ktorý si opísala, sa ani.len neobtrel o ten, ktorý popisuje autorka.

@oblecenie99 ale dopadnut moze rovnako

anonym_43d8a3
Včera o 20:20
@natalka13

@anonym_43d8a3 pozri potrebuje riesit situaciu.
Muz iba strajkuje, nastastie nezomrel neutiekol jej.
Keby si nemala moznost byt doma co by si robila? No neboli by tvoji 9m len na mm.
A taaaak super by si si.......

@natalka13 lenze on z nejakeho divneho dovodu chce celu zataz hodit na zenu, a ziadne riesenie mu dobre nie je. Ona chcela ist do roboty, necitas? Ze on nebude na materskej, tak co akoze?

anonym_98e911
Včera o 20:22

Na 6 mesiacov nech ide na natersku. Tu bude mať cca vysokú ako plat . Ty na UP ,alebo do prace . A za toho pol roka nech si to nechá prejst v hlave

anonym_43d8a3
Včera o 20:24
@oblecenie99

Úprimne?
1. Preletela som tvoje príspevky, a to si píš, že niečo tam bude. A stres bude to posledné. Asi prúser nevyrobil, lebo to by skôr utekal preč úplne, ale niečo tam je.
2. Som v šoku z tých hipisackych rečí v tejto diskusii. On ju prehovorí, ona sa spoľahne a teraz má zmiznúť späť do práce od sestemesacnejo dieťaťa, lebo on si to rozmyslel? Koľké z vás, ktoré to radíte, to aj naozaj urobili? Ja som nechala v jaslickach syna, keď mal rok a osem mesiacov. Ak si odmyslím citové veci, ruku hore, ako často ste mali choré deti v škôlke? Dieťa nie je plyšová hračka, ktoré šmarim do jaslí, lebo "inde vo svete to tak je" a bude to fungovať perfektne. Do troch tyzdnov bude doma choré a potom čo? Budú žiť z 900 plus OČR autorky každý druhý týždeň?
3.A autorka teraz nemá stres? Hlavne, že ideme ľutovať jeho. Či sa ráta len jeho stres? A keď to.prevalcuje aj ju, tak potom čo? Fakt do riti aj s takými chlapmi. Netuší, z čoho sa platia šeky, netuší aké poplatky sú v škôlke, netuší pomaly ani výšku úroku na hypotéke, netuší, ako vyzerá pediater ich deti, netušia, netušia. Ako fakt som sa nasrala aj za autorku.

Aj keď sú tam vážne dôvody, TOTO nie je postoj a prístup zodpovedného dospelého človeka. Nie že chlapa, živiteľa rodiny a otca dvoch detí.

@oblecenie99 presne tak...a on na matersku nepojde, lebo mama ma byt s dietatom a on to s detmi nevie...no tak ani robotu nie poriadnu, ani doma s detmi...tak co vlastne? Ma sa autorka naucit carovat???