icon

Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?

biankabianka
2. júl 2026

Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣

anonym_5919e2
Včera o 10:53
@tundra

@anonym_612db2 to ti napisala Al,vsak?Aj tu na MK su min.dve zeny,co maju vlastnu nehnutelnost.Nikto nechcel 30%,ziadna banka,mozno od klientov,co su rizikovy.Zijem vo Švajciarsku,dost dlho na to,aby som ti mohol oponovat.

@tundra môžes byt úprimný a napísať v akom veku si sa dostal k vlastnej nehnuteľnosti?pokiaľ viem mas dospelé deti, autorka je na RD práca v nedohľadne s obmedzeným časom, alebo tlak mať dobrú prácu, aby zaplatila deťom škôlku a družinu.Nehnutelnosti na SK by som sa nezbavila nikto nevie či sa za pár rokov, desiatky nerozvedu, alebo nebude potrebné sa ísť starať o rodičov.Su to zadné vrátka s tým, že to je v prenájme.
Asi aj v CH su ceny iné ako, keď si ty kupoval nehnuteľnosť.Maju aj ľudia v zahranici na MK vlastne bývanie často v dedine kde líšky dávajú dobrú noc a deti sa všade vozia ďalšia záťaž na rodičov a, keď mieris na tu jednu konkrétnu tá má muža na dôchodku snáď za celý život zarobil na dom, zdedil atď...nie je vylúčené mať dom, ale oni sú podľa mňa mladá rodina max 32-35 r

biankabianka
autor
Včera o 10:53
@sense

@anonym_612db2 viem aké sú podmienky a poznám viacerých čo vlastnia nehnuteľnosť v CH. Možno nie v Zurichu ale vlastnia

@sense pridavam sa, poznáme naozaj dosť SLOVAKOV čo maju vlastnú nehnutelnost vo Švajčiarsku, nie je to vobec take nereálne ako sa zdá

biankabianka
autor
Včera o 10:54
@sense

@anonym_612db2 tak áno, konkrétne pre autorku je nereálna. Aj pre veľa iných, ale je aj veľa takých pre koho reálna je a nie sú to len advokáti, lekári a manažéri, či ITckari

@sense a prečo nereálna? Veď nikto z vas netuší kolko mame na účte, ake mame majetky alebo manžel plat 🙈

biankabianka
autor
Včera o 10:58
@20lucia20

Každú jednu predstavu o budúcnosti si človek buď idealizuje alebo sa jej prehnane bojí, to je vedecky dokázané fungovanie nášho mozgu, že naša predstava je minimálne 10x odlišnejšia od reality aká nastane. Samozrejme, to čo nemáme, chceme najviac, tak ako návrat na Slovensko tak pre iných aj odchod do zahraničia. Ja som tiež skôr na strane odchodu do zahraničia, ale to je všetko subjektívny pohľad daného človeka, čo jednemu vadí, inému nevadí vôbec. Môj pohľad je taky, a teda čo mne vadí na Slovensku je, že máme na Slovensku veľmi málo možností, či už kultúrnych, rozvojových, takých tých pre rozmanitosť a kvalitu života potrebných (aspoň pre mňa), ďalej celkový systém (fungovanie vlády, zabezpečenie kvalitného života pre občanov zo strany štátu aj obce, vysoké daňové a odvodové zaťaženie, stále vysoká byrokracia, ekonomická úroveň štátu, zlé podnikateľské prostredie, atď, s čím súvisia aj vysoké ceny v pomere k platom - potraviny, byty, a čokoľvek iné, to by bol dlhý zoznam), a v neposlednom rade mňa najviac odradza od zivota na Slovensku celoplošný mindest ľudí týchto našich postkomunistických krajín (toto radsej nebudem konkretizovať lebo to veľa ľudí nepredycha). Toto je moja silná top 3, avšak je toho samozrejme viac. A tých maličkosti je veľa, ktoré zistíš až po návrate, či už pozitívnych alebo negatívnych. Mňa napríklad školstvo nezaujíma, deti nemám a nechcem. Čo je ale fakt tak to je veľká výhoda relatívne bezplatného školstva na Slovensku, to teda vo veľkej časti sveta takto nefunguje. Zdravotníctvo - tu máme obrovskú výhodu relatívne lacnej zdravotnej starostlivosti (v porovnaní s inými štátmi alebo napríklad USA) ale otázka je tá kvalita, keďže u veľa doktorov je to ako na bežiacom páse. Vždy budeš mať na každej strane mince pre aj proti. Záleží na tvojich prioritách ale podľa toho čo píšeš si sa priklonila pozitívnejšie skôr na stranu návratu na Slovensko. Je tvoja priorita žiť v zemi kde nie si cudzinka, kde rozumieš jazyku a vieš sa zorientovať? Kde máš na blízku rodinu a priateľov? Alebo skôr financna stranka? Akú budúcnosť by si chcela pre deti - tú švajciarsku alebo tu slovensku? Zamysli sa aj nad tým prečo ste do Švajcu odchádzali, splnili ste cieľ tohto odchodu, prípadne už pre Vás nie je dôležitý? Nech už urobíš akokoľvek, bude to v danej chvíli najlepšie môžné rozhodnutie. Keď sa vrátite, prispôsobíš sa celej situácii a prostrediu, niečo ti to vezme a niečo ti to dá, ale každopádne urob tak ako to cítiš, nie čo je rozumné, lebo to by ťa mrzelo neskôr najviac.

@20lucia20 ďakujem pekne za reakciu 💕

tundra
Včera o 11:01
@anonym_5919e2

@tundra môžes byt úprimný a napísať v akom veku si sa dostal k vlastnej nehnuteľnosti?pokiaľ viem mas dospelé deti, autorka je na RD práca v nedohľadne s obmedzeným časom, alebo tlak mať dobrú prácu, aby zaplatila deťom škôlku a družinu.Nehnutelnosti na SK by som sa nezbavila nikto nevie či sa za pár rokov, desiatky nerozvedu, alebo nebude potrebné sa ísť starať o rodičov.Su to zadné vrátka s tým, že to je v prenájme.
Asi aj v CH su ceny iné ako, keď si ty kupoval nehnuteľnosť.Maju aj ľudia v zahranici na MK vlastne bývanie často v dedine kde líšky dávajú dobrú noc a deti sa všade vozia ďalšia záťaž na rodičov a, keď mieris na tu jednu konkrétnu tá má muža na dôchodku snáď za celý život zarobil na dom, zdedil atď...nie je vylúčené mať dom, ale oni sú podľa mňa mladá rodina max 32-35 r

@anonym_5919e2 môzem,ked sa opytas pod svojim nickom😜.

banalu
Včera o 11:01

No, ja mam z tvojho prispevku pocit, ze sa vratit chces. Len potrebujes nejak postrcit. Ale nikto ti tu spravnu odpoved neda, lebo kazdy kto sa aj vratil mal v rovnici ine premenne a tak vysledok nie je vzdy jednoznacny.
Uprimne, ak by mal manzel neistu pracu a dostal by super ponuku na svk -> toto by bol asi najvacsi rozhodujuci faktor s prihliadanim toho, ze mam svoj vlastny byt na SVK a ako bonus nejake rodinne zazemia (to by bolo posledne v mojom rebricku, kolko starych rodicov sa naslubovalo deti strazit, len nech sa vratia deti domov, a nakoniec sa este menej vidia ako ked boli od seba 1000km).
2. Moje zdravie a liecba - ako vravis mas sklerozu, ak je liecba dostupna na svk, podla vsetkho je.
3. Videla som tu niekolkokrat, ze deti ti budu vycitat - deti ti nemaju vo vycitat, robis rozhodnutie s kartami v rukach, ktore mas a rozhodujes sa tak ako nejlepsie vies. Preto ste vy rodicia - ak by boli deti vacsie, to by bolo o inom, ale kym su take male, nemaju sa co rozhodovat a ani by nemali mat v rukach taku zodpovednost.
Ja by som sa, cisto podla toho co si napisala, vratila. Nestavala by som dom, ostala by som v byte, ak je maly predala by som pozemok a byt a sla do vacsieho. Zbytocne by som sa nezatazovala nejakou hypotekou len aby sme mali dom. A hlavne nie niekde v hornej dolnej kde muz bude dochadzat hodiny do prace.
Len netreba ocakavat, ze tu vsetko bude ukazkove, brat den za dnom a problem za problemom.

anonym_5919e2
Včera o 11:09
@tundra

@anonym_5919e2 môzem,ked sa opytas pod svojim nickom😜.

@banalu pozemkov je málo a stúpajú na hodnote nikdy by som ho nepredala sú to uložené peniaze a ich cena rastie.Raz ho dobre predaju kúpia deťom byt, alebo si sami postavia dom.Predat a vymeniť za väčší byt je hlúposť.
@tundra čakala som takú odpoveď máš minimálne o 25 r viac ako autorka.

biankabianka
autor
Včera o 11:12
@banalu

No, ja mam z tvojho prispevku pocit, ze sa vratit chces. Len potrebujes nejak postrcit. Ale nikto ti tu spravnu odpoved neda, lebo kazdy kto sa aj vratil mal v rovnici ine premenne a tak vysledok nie je vzdy jednoznacny.
Uprimne, ak by mal manzel neistu pracu a dostal by super ponuku na svk -> toto by bol asi najvacsi rozhodujuci faktor s prihliadanim toho, ze mam svoj vlastny byt na SVK a ako bonus nejake rodinne zazemia (to by bolo posledne v mojom rebricku, kolko starych rodicov sa naslubovalo deti strazit, len nech sa vratia deti domov, a nakoniec sa este menej vidia ako ked boli od seba 1000km).
2. Moje zdravie a liecba - ako vravis mas sklerozu, ak je liecba dostupna na svk, podla vsetkho je.
3. Videla som tu niekolkokrat, ze deti ti budu vycitat - deti ti nemaju vo vycitat, robis rozhodnutie s kartami v rukach, ktore mas a rozhodujes sa tak ako nejlepsie vies. Preto ste vy rodicia - ak by boli deti vacsie, to by bolo o inom, ale kym su take male, nemaju sa co rozhodovat a ani by nemali mat v rukach taku zodpovednost.
Ja by som sa, cisto podla toho co si napisala, vratila. Nestavala by som dom, ostala by som v byte, ak je maly predala by som pozemok a byt a sla do vacsieho. Zbytocne by som sa nezatazovala nejakou hypotekou len aby sme mali dom. A hlavne nie niekde v hornej dolnej kde muz bude dochadzat hodiny do prace.
Len netreba ocakavat, ze tu vsetko bude ukazkove, brat den za dnom a problem za problemom.

@banalu ďakujem pekne za taku odpoveď. Asi som viac naklonená k slovensku, ale musime nad tym ešte dlho premýšľať, presne ako hovoris, nikde to nie je ružové ale clovek si zvykne ,aj tam su veci ktoré budu vadiť a aj tu su take. Inak k tej rodine, to tak trochu očakávam, ale mne to veľmi nevadi, nie su to moji rodicia takze mne staci kontakt taky aky bude, koniec koncov, aj my budeme mat svoj zivot a svoje aktivity a nebudeme mat cas tam chodit kazdy možný x. Pozemok mame pri veľkom meste, necelých 10 minut autom so super spojmi na vsetky strany, kusok od diaľnice, muz by dochadzal ale asi 50 minút do prace, ale to je podobne ako teraz v ch...

sense
Včera o 11:28
@biankabianka

@sense a prečo nereálna? Veď nikto z vas netuší kolko mame na účte, ake mame majetky alebo manžel plat 🙈

@biankabianka tak ty si pisala že robi len muž, žijete v Zh, inde bývat, kde je lacnejšie by tolko ne zarobil a nema ani 10Tis. Vychadzala som z toho. Ale v podstate to je jedno, pretoze hypo CH rovnako ako ak na SVK je otazkou platu a priorit. Takze si to neber prílis osobne. Samozrejme ak mas od cca 300kk v hotovosti, tak hypo je realna aj ked nie na nehnutelnost v ZH.

tundra
Včera o 11:33
@anonym_5919e2

@banalu pozemkov je málo a stúpajú na hodnote nikdy by som ho nepredala sú to uložené peniaze a ich cena rastie.Raz ho dobre predaju kúpia deťom byt, alebo si sami postavia dom.Predat a vymeniť za väčší byt je hlúposť.
@tundra čakala som takú odpoveď máš minimálne o 25 r viac ako autorka.

@anonym_5919e2 ano,mladi v prdeli a do dochodku,daleko😃.

anonym_b1585d
Včera o 11:54
@biankabianka

@dooscoby čakáme na cenovú ponuku ale nerátam s tym, že to bude pod 300 000 a ešte možno aj ďaleko viac 😬😭🤣 otázka je, ako je možné, že tolko ľudí na Slovensku stavia domy? Za čo keď su take drahe? Ano, náš dom je väčší ako 100m2 ale aj tak bežne dom nebude stat 100 000 ani menší. Tak ako to ti ľudia robia? Ja sledujem jednu skupinu a tam denne vidím príspevky zo stavby domu. Z čoho to platia keď je na Slovensku tak zle a su tam nízke platy? Ja nechápem teda 🤣

@biankabianka ja som 18 rokov v ba, mam plat pekny, ale na bratislavu nic vynimocne (robim v kancelarii). Mam dva byty, dokopy by som ich predala za cca 430 tis. Mam ale samozrejme aj hypoteku, ale nemam vysoku splatku, cize zo zvysneho platu si mozem dovolit, co chcem. Smerujem tam, ze vas dom by som si mohla kludne dovolit. A to prizvukujem, v praci nerobim ziadnu jadrovu fyziku, ale ani som nezaspala na vavrinoch, ako niektore moje kamosky, s ktorymi som zacinala pred 18 rokmi v korporate na poziciach pre zaciatocnikov bez praxe. A ked si k tomu pridas, ze mas partnera, ktory je v podobnej financnej situacii, tak si mozes dovolit dom za 800tis. Znova prizvukujem, obycajni trochu snazivi ludia s VS zamestnani v bratislave.

anonym_fea35e
Včera o 12:00
@biankabianka

@biankabianka ak by si mala take majetky, plat, a peniaze na ucte, asi by si nevyplakavala kolko stoja svajciarske jaslicky, ze si nevies najst robotu, a ze zvazujete pracovnu ponuku na slovensku, kde manzelovi nukaju relativne dobry slovensky plat (na ktory si doteraz neodpovedala, se co to vlastne akoze je).

Vzhladom na vsetky Tvoje doterajsie odpovede mi tato Tvoja reakcia prisla naozaj usmevna 🙂 nie v zlom.

biankabianka
autor
Včera o 12:03
@anonym_fea35e

@biankabianka ak by si mala take majetky, plat, a peniaze na ucte, asi by si nevyplakavala kolko stoja svajciarske jaslicky, ze si nevies najst robotu, a ze zvazujete pracovnu ponuku na slovensku, kde manzelovi nukaju relativne dobry slovensky plat (na ktory si doteraz neodpovedala, se co to vlastne akoze je).

Vzhladom na vsetky Tvoje doterajsie odpovede mi tato Tvoja reakcia prisla naozaj usmevna 🙂 nie v zlom.

@anonym_fea35e povedz mi ty kolko zarábaš ked chceš, ja toto konkretizovať nebudem. A ani nevyplakavam, ja som všetko len skonštatovala, to je trošku rozdiel. A tebe to môže byť jedno aj keby som vyplakávala, neodpovedáš na otázku ktorú som položila takže na tvojom komentári nezáleží🙂

anonym_fea35e
Včera o 12:05
@biankabianka

@anonym_fea35e povedz mi ty kolko zarábaš ked chceš, ja toto konkretizovať nebudem. A ani nevyplakavam, ja som všetko len skonštatovala, to je trošku rozdiel. A tebe to môže byť jedno aj keby som vyplakávala, neodpovedáš na otázku ktorú som položila takže na tvojom komentári nezáleží🙂

@biankabianka ano, v predoslych stranach som Ti odpovedala aj na Tvoje otazky, aj milo som Ti poradila aj si podakovala, aj sme diskutovali. Toto nebol jediny moj prispevok k Tvojej teme. Ale aspon sa teda na nic nehrajme. Nevidim nic zle na tom priznat si ze na svajciarsku nehnutelnost nemam, a na slovensku ano, netvarim sa akoze mam skryte majetky a tucne konta. Zrazu 😊😁

biankabianka
autor
Včera o 12:05
@anonym_fea35e

@anonym_fea35e btw.myslim, že na byt tu by sme mali, myslim základ k hypotéke samozrejme, ale peniaze nie su všetko a dajú sa investovať aj inde. Poznám aj dost za vodou Slovákov v ch a tiež hodnotia napr.jasličky ako drahé 🙂 ľudia totiž môžu konštatovať ceny za veci a služby, to si nevedela? Ale tak aspoň si sa usmiala, to je fajn🙂

biankabianka
autor
Autor odpoveď zmazal
biankabianka
autor
Včera o 12:10
@anonym_fea35e

@biankabianka ano, v predoslych stranach som Ti odpovedala aj na Tvoje otazky, aj milo som Ti poradila aj si podakovala, aj sme diskutovali. Toto nebol jediny moj prispevok k Tvojej teme. Ale aspon sa teda na nic nehrajme. Nevidim nic zle na tom priznat si ze na svajciarsku nehnutelnost nemam, a na slovensku ano, netvarim sa akoze mam skryte majetky a tucne konta. Zrazu 😊😁

@anonym_fea35e ja som nikde nepovedala že nemáme žiadne peniaze a ani že máme milióny na účtoch. Proste som zhodnotila ceny za služby konkrétne tu a že nechcem platiť dajme tomu tých 3000 kym nemam pracu, nevidím na tom nič zlé ani nerozumné

anonym_f8bb87
Včera o 12:18
@anonym_612db2

@tundra od cudzincov chcú banky bežne 30% hotovosti. Domaci na tom nie sú v nič lepšie. Musíš mat veľmi vysoký príjem.
Vždy sa počíta 5% úrok aj keď reálne môže byť nižší .Majú najprísnejšie kritériá v rámci Európy. Ceny nehnuteľností sú extra vysoké.
Pre samotných Svajciarov je hypotéka veľmi komplikovaná na získanie.Práve preto len 36 % obyvateľov má vlastnú nehnuteľnosť. Je to najnižšie číslo v Európe.
Na Slovensku je to číslo vyššie ako 90%.
Ak nechápeš to už nie je môj problém.
Realita je že skôr si kúpi nehnuteľnosť Slovák na Slovensku ako Švajciar vo Švajčiarsku.
Netvrdím že to je nemožné ale úplne bežné to rozhodne nie je.
Dáta si vieš pozrieť aj sama.
Autorka má vlastnú nehnuteľnosť na Slovensku. Vo Švajčiarsku nemá šancu hypotéku dostať a je jedno v ktorom kantóne. Má dve deti,nikde nepracuje a jej manžel je jediný ktorý má príjem. Aj keby mala úspory isto to nebude 30% ceny nehnutelnosti. A ak by zázrakom áno tak nespĺňajú finančný limit príjmu.
Ale podľa teba nie je problém. Dobre no.

@anonym_612db2
Ja som sa 3 krat trepal do Zurichu na kupu rozhodli sa ze budu byvat na zlatej strane jazera, na koniec nic z toho nebolo oni chcu ostat v meste kde maju kamaratov a mala na skolku lenze kreis 6 Zurich, Zurichberg je daco take ako kupovat v Bratislave na hradnom kopci a pridas par milionov k tomu.

anonym_866908
Včera o 12:22

@biankabianka ja som sa vratila. Aj muz sa vratil. Boli sme obaja inde. Nikdy sme to nelutovali. Teraz sice zvazujeme vsetky moznosti, kedze to tu akosi pre podnikatelov ide od 10 k 5 🥴… Ale uprimne? Nikdy, uz nikdy by si ani jeden z nas nevybral tu skvelu zapadnu europu. Len robis a robis ako kkt, nepoznas si deti, partnera a co z toho mas? Jedna dovolenka za rok a zas makat. Zivot ziadny. Tu je to este ako - tak znesitelne PRE NAS. Pisem pre nas, lebo inym moze vyhovovat, ze robia 9h denne, deti nechaju v skole/skolke do zavrecnej a tak im to vyhovuje. Ak ste druhy typ, tak mozte ostat zit tam, kde ste. Ak chcete mat ovela viac casu na rodinu (aj za cenu nizsieho zivotneho standardu), prestahujte sa. Ale necakajte, ze ked budete blizsie k rodine, ze sa budete neviem ako casto navstevovat. 😄

lenka_vi1
Včera o 13:09
@biankabianka

@anonym_5c2b86 ďakujeem, jasne, no muž dostal ponuku pracovnú s velmi pekným platom, inak by sme sa nevracali určite bez jeho istej práce...

@biankabianka ak muž má dobrú ponuku tak určite nevahat a vrátiť sa na SVK. My sme sa vrátili v čase covidu a neľutujeme.

anonym_43c715
Včera o 13:10

@biankabianka to bude len na vašom rozhodnutí ako to cítite vy. Ak vás to ťahá domov, tak sa vráťte. Každý má iné skúsenosti. Vy musíte vychádzať z tých svojich a tak sa rozhodnúť, čo bude pre vás najlepšie.

judar
Včera o 16:25

Takto ti poradim…ak vies ignorovat primitivnych ludi ako sa poniektori najdu aj tu v komentaroch s protislovenskymi postojmi a ak viez odolat davovej psychoze z politiky co tiez na Slovensku dost ludom z toho sibe tak tu zivot az tak zly neni a ak clovek nepodlahne politickym somarinam, zarobit sa tu da tiezak sa clovek snazi a ak proste nieco vie a necaka bez strednej skoly ci vysokej skoly ci praxe 2000€ v cistom na ruku…a to zopar mojich kamaratov sa vratilo z Holanska lebo tu dostali lepsie pracovne ponuky

marionete
Včera o 17:53

@biankabianka určite sa nevracaj pri tejto SMERoHLAS bande tu nič dobré nečakaj

biankabianka
autor
Včera o 19:04
@anonym_866908

@biankabianka ja som sa vratila. Aj muz sa vratil. Boli sme obaja inde. Nikdy sme to nelutovali. Teraz sice zvazujeme vsetky moznosti, kedze to tu akosi pre podnikatelov ide od 10 k 5 🥴… Ale uprimne? Nikdy, uz nikdy by si ani jeden z nas nevybral tu skvelu zapadnu europu. Len robis a robis ako kkt, nepoznas si deti, partnera a co z toho mas? Jedna dovolenka za rok a zas makat. Zivot ziadny. Tu je to este ako - tak znesitelne PRE NAS. Pisem pre nas, lebo inym moze vyhovovat, ze robia 9h denne, deti nechaju v skole/skolke do zavrecnej a tak im to vyhovuje. Ak ste druhy typ, tak mozte ostat zit tam, kde ste. Ak chcete mat ovela viac casu na rodinu (aj za cenu nizsieho zivotneho standardu), prestahujte sa. Ale necakajte, ze ked budete blizsie k rodine, ze sa budete neviem ako casto navstevovat. 😄

@anonym_866908 to mi nevadi s tou rodinou, je to mužova strana takže pohoda 🤣 ale vidíš napríklad akurát sme sa včera o tom rozprávali doma, že muž minimálne prve mesiace bude v praci dlho pridlho, aby si tam vybudoval nejake meno a zabehol sa , a keby staviame dom, tiež sa asi neuvidíme možno 2 roky v podstate..ale potom by sa to snad zlepšilo. Ale tiež je to aj na sk urcite narocne, jeden rodič deti musi odviezť a druhy vyzdvihnúť lebo to nijako inak nevychádza pokiaľ robia obaja 100%. Ale to je asi všade. V každom prípade ďakujem za reakciu a som rada, ze neľutujete a zjavne podnikate -klobúk dole na Slovensku.... a držím vam palce nech sa vašej firmičke darí 💕

biankabianka
autor
Včera o 19:07
@lenka_vi1

@biankabianka ak muž má dobrú ponuku tak určite nevahat a vrátiť sa na SVK. My sme sa vrátili v čase covidu a neľutujeme.

@lenka_vi1 ano? Tak to je super že ešte aj v tom náročnom obdobi ste sa vrátili a nelutujete, v ktorom ste kraji?

biankabianka
autor
Včera o 19:08
@judar

Takto ti poradim…ak vies ignorovat primitivnych ludi ako sa poniektori najdu aj tu v komentaroch s protislovenskymi postojmi a ak viez odolat davovej psychoze z politiky co tiez na Slovensku dost ludom z toho sibe tak tu zivot az tak zly neni a ak clovek nepodlahne politickym somarinam, zarobit sa tu da tiezak sa clovek snazi a ak proste nieco vie a necaka bez strednej skoly ci vysokej skoly ci praxe 2000€ v cistom na ruku…a to zopar mojich kamaratov sa vratilo z Holanska lebo tu dostali lepsie pracovne ponuky

@judar ďakujem pekne za reakciu, stotožňujem sa s tvojim názorom a vidím, že to tam ozaj môže aj fungovať, nadávať môžeme všetci na všetko a všade, ale určite sa dajú vypichnúť aj pozitíva

biankabianka
autor
Včera o 19:10
@marionete

@biankabianka určite sa nevracaj pri tejto SMERoHLAS bande tu nič dobré nečakaj

@marionete suhlasim s tvojim názorom na politiku, ale myslim, že na Slovensku sa nájdu aj pozitivne veci, nevidíš ani jednu? Ty neplanuješ odist alebo už niekde si v inej krajine?

annak14
Včera o 19:37
@biankabianka

@cicimon ďakujem! Ako to zvládate tak vela rokov stale hore dole? Mate deti? Presne preto aj ten návrat zvažujeme, kvoli synovi, nechceme ho potom neskôr vytrhnúť z kolektívu... bojíme sa aj ako on tú školu tu zvladne keď tak.. a my nie sme na takej jazykovej úrovni aby sme sa s nim mohli tie odborné veci učiť tiež...

@biankabianka ahoj, tiez zijeme v ch a tieto veci sa nemusis obavat. Syn chodi do 1. rocnika a pokial viem od 3 . triedy maju ziaci narok na doucovanie.syn menil do teraz uz 3 x kolektiv,
kedze sme sa stahovali a v pohode si zvykol.
Ostatne chapem,co sa tyka rodiny, pocitu domova,zazemie a pod…

biankabianka
autor
Včera o 19:53
@annak14

@biankabianka ahoj, tiez zijeme v ch a tieto veci sa nemusis obavat. Syn chodi do 1. rocnika a pokial viem od 3 . triedy maju ziaci narok na doucovanie.syn menil do teraz uz 3 x kolektiv,
kedze sme sa stahovali a v pohode si zvykol.
Ostatne chapem,co sa tyka rodiny, pocitu domova,zazemie a pod…

@annak14 a vy sa neplánujete vratit? A syn vedel nemecky pred školkou? Lebo nas chodil do spielgruppe, ale žeby nejak vedel po nemecky nemôžem povedať určite, ale zas zlepšuje sa to pekne s nim to určite ano, aj tam ma kamarátov.... my ak ostaneme určite sa budeme sťahovať do väčšieho bytu, a tiež sa obávam či nájdeme v okolí školy kde by chodil niečo aby nemusel meniť, ale vidím, že u vas to teda nebol problem keď ste museli meniť...

lenka_vi1
Včera o 20:11
@biankabianka

@lenka_vi1 ano? Tak to je super že ešte aj v tom náročnom obdobi ste sa vrátili a nelutujete, v ktorom ste kraji?

@biankabianka prešovský. Treba si zvážiť pre a proti. My keďže sme mali už jedno dieťa tak pre rodiny za mňa Slovensko ostáva ešte stále lepšie oproti mnohým iným krajinám. O bezpečnosti ani nehovorím. Takže u nás toto bolo dôležité. V zahraničí som žila skoro 15 rokov, takže vravím ti z vlastnej skúsenosti.