icon

Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?

biankabianka
2. júl 2026

Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣

biankabianka
autor
Včera o 20:14
@annak14

@biankabianka ahoj, tiez zijeme v ch a tieto veci sa nemusis obavat. Syn chodi do 1. rocnika a pokial viem od 3 . triedy maju ziaci narok na doucovanie.syn menil do teraz uz 3 x kolektiv,
kedze sme sa stahovali a v pohode si zvykol.
Ostatne chapem,co sa tyka rodiny, pocitu domova,zazemie a pod…

@annak14 a este prosim ta, to je ake doučovanie na ktoré maju nárok? Normalne zo školy na vsetky predmety alebo aspon tie odborné?

biankabianka
autor
Včera o 20:16
@lenka_vi1

@biankabianka prešovský. Treba si zvážiť pre a proti. My keďže sme mali už jedno dieťa tak pre rodiny za mňa Slovensko ostáva ešte stále lepšie oproti mnohým iným krajinám. O bezpečnosti ani nehovorím. Takže u nás toto bolo dôležité. V zahraničí som žila skoro 15 rokov, takže vravím ti z vlastnej skúsenosti.

@lenka_vi1 wau to je fakt doba, tak to sa vam asi tiež tazko rozhodovalo, ale toto je proste fakt, ze slovensko je velmi rodinne orientovaný stat, materská, rodičovská dlhá, školy a škôlky lepsie zorganizované čo sa týka časov kedy su deti v zariadeniach

anonym_331bb6
Včera o 21:38

Ak by som bol na tvojom mieste, idem domov, neváham. Tam budete vždy len "cudzinci"

anonym_6c3de8
Dnes o 04:54

@biankabianka
Nic v zlom, ale mne to nadavanie na Slovensko niekedy pride ako vseobecne kecy vecne nadavajucich a hundrajucich Slovakov na vsetko. Ja poznam 3 ludi, ktori sa z UK vratili s detmi na SVK a su tu spokojnejsi, vobec nelutuju navrat a praveze vsetci sa zhodli, ze zdravotnictvo co my tu mame bolo ovela ovela lepsie ako v UK. Ale, poznam aj ludi, ktori sa nevratili. Ostali tam. Pravdou je ze jedna je bezdetna karieristka a druha ma muza brita a dlho dlho boli bez deti, teraz uz po 43ke maju jedno. Ti viem ze sa nevratili. Dalsia velmi dobra kamoska je v Nemecku. Ma nemca, 3 deti. Tolko veci co tam nefunguje si my nevieme ani predstavit. Stale stale zvazovala navrat. Ale, on je nemec, on je tam doma a mal vynikajucu pracu, zarobok, ona len take brigadicky, je skor zienka domaca. A dalsi co su v Rakusku, Svajciarsku, no su tam lebo peniaze. Keby som to mala z okolia zhrnut ako to vidim. Vobec ale vobec sa neda povedat horsie je tam alebo tam. VSADE JE NIECO co funguje super a VSADE JE nieco co nefunguje, vadi danym ludom. Tak ako aj u nas. Rizdiel je len a len v peniazoch. Ze zatial vsetci v zahranici su skor v pluse ako minuse financne. Cize je to len a len o zarobku. Ale, su aj taki co na SVK velmi slusne zarobia, vedia sa obracat. Nie kazdy tu zivori. My s 3 detmi sme skor pracujuca chudoba a to mame odborne prace, muz je veduci, ja robim dost kvalifikovanu odbornu robotu. A mame len tak tak. Dom na hypo. Auto na uver. Dovolwnky ziadne, len take obycajne lacne vylety po okoli. Ziadne tisicove palky si nemozme dovolit. Takze treba skusit, ved nikto nevravi ze tu na svk musite ostat do smrti. A dalsia vec. Ludia dlhodobo zijuci v zahranici si casto myslia ako tam nemaju nikoho a tu na svk maju zazemie, rodonu priatelov a bla bla. Potom sa vratia a zistia ze dokopy nikto o nich nezakopne, kazdy uz ma svoje zaujmy, program davno maju svoje zivoty zariadene. Potom su rozcarovani, ze babka dedko vobec netravia s vnukmi tolko casu alebo ani oni sami vlasrne nie su s rodicmi, surodencami tolko ako si mysleli ze budu, ked budu na svk. Ale teda je to velmi individualne. Vsetko je o osobnej skusenosti. Drzim prsty, nech sa spravne rozhodnete.

anonym_26c618
Dnes o 05:01
@dooscoby

@biankabianka jasne su ludia co nadstandartne zarábajú, su ludia co si kvôli tomu zoberú 200tisic hypo. Kolegyňa kúpili 3 izbak, starsi za 260tisic a splacaju s dieťaťom 800 eur mesačne. Teraz vela ľuďom skončia 1% sadzby tak sa uvidí ako to budu vedieť dalej platit. Si vezmi z 1800 v hrubom ti ostane 1200 v čistom, hypo mas 300, najom 250, elektrina 60, internet, telefon 80 mesačne, detom škôlka neviem BA 50 mesačne, muž mesačne do prace prevezie 200 mesačne na naftu 80km tam a spat, strava pre 4 ludi ak sa uskromnis 900 mesačne. Len káva v meste 2.5, kofola u nas pol litra 2.7, pizza 11 Eur co byvala 5 -6 preto sme restiky obmedzili na minimum. Ci vyssi plat tym viac dáš štátu a si kukni mozno vám ani daňový bonus nevyjde lebo ste pre tento stat príliš bohatý. Kedysi 2 roky dozadu moja výplata pokryla nutné výdavky. Tým, ze stat čoraz viac berie aj firmám platy stoja hoci inflácia rastie. Úprimne fakt cítime, ze si môžme menej dovoliť a nie sme jediný.

@dooscoby s týmto úplne súhlasím. Mám 3200 v hrubom a je to katastrofa. Z platu mi strhnú pomaly aj moju kožu, prídavky žiadne. Muž szčo mal taký nedoplatok na daniach, že všetko čo sme ušetrili sme tomuto štátu aj vrátili na daniach...brat žije v PL a úplne iná situácia...spokojný je...tuto je to moc zlé, žiadne služby, nemocnice, skolstvo katastrofa, jazda z kopca...na poriadnu dovolneku chodime 1x rocne, bez cestovky samozrejme nech je to lacnejsie...

tundra
Dnes o 05:08
@anonym_6c3de8

@biankabianka
Nic v zlom, ale mne to nadavanie na Slovensko niekedy pride ako vseobecne kecy vecne nadavajucich a hundrajucich Slovakov na vsetko. Ja poznam 3 ludi, ktori sa z UK vratili s detmi na SVK a su tu spokojnejsi, vobec nelutuju navrat a praveze vsetci sa zhodli, ze zdravotnictvo co my tu mame bolo ovela ovela lepsie ako v UK. Ale, poznam aj ludi, ktori sa nevratili. Ostali tam. Pravdou je ze jedna je bezdetna karieristka a druha ma muza brita a dlho dlho boli bez deti, teraz uz po 43ke maju jedno. Ti viem ze sa nevratili. Dalsia velmi dobra kamoska je v Nemecku. Ma nemca, 3 deti. Tolko veci co tam nefunguje si my nevieme ani predstavit. Stale stale zvazovala navrat. Ale, on je nemec, on je tam doma a mal vynikajucu pracu, zarobok, ona len take brigadicky, je skor zienka domaca. A dalsi co su v Rakusku, Svajciarsku, no su tam lebo peniaze. Keby som to mala z okolia zhrnut ako to vidim. Vobec ale vobec sa neda povedat horsie je tam alebo tam. VSADE JE NIECO co funguje super a VSADE JE nieco co nefunguje, vadi danym ludom. Tak ako aj u nas. Rizdiel je len a len v peniazoch. Ze zatial vsetci v zahranici su skor v pluse ako minuse financne. Cize je to len a len o zarobku. Ale, su aj taki co na SVK velmi slusne zarobia, vedia sa obracat. Nie kazdy tu zivori. My s 3 detmi sme skor pracujuca chudoba a to mame odborne prace, muz je veduci, ja robim dost kvalifikovanu odbornu robotu. A mame len tak tak. Dom na hypo. Auto na uver. Dovolwnky ziadne, len take obycajne lacne vylety po okoli. Ziadne tisicove palky si nemozme dovolit. Takze treba skusit, ved nikto nevravi ze tu na svk musite ostat do smrti. A dalsia vec. Ludia dlhodobo zijuci v zahranici si casto myslia ako tam nemaju nikoho a tu na svk maju zazemie, rodonu priatelov a bla bla. Potom sa vratia a zistia ze dokopy nikto o nich nezakopne, kazdy uz ma svoje zaujmy, program davno maju svoje zivoty zariadene. Potom su rozcarovani, ze babka dedko vobec netravia s vnukmi tolko casu alebo ani oni sami vlasrne nie su s rodicmi, surodencami tolko ako si mysleli ze budu, ked budu na svk. Ale teda je to velmi individualne. Vsetko je o osobnej skusenosti. Drzim prsty, nech sa spravne rozhodnete.

@anonym_6c3de8 3 ludia su,legitimna vzorka,ci je lepsí zivot v zahranici alebo na Slovensku?Ved pocas zivota sa menia zivotne situacie a podla toho sa rozhoduje,co dalej.Ved, nech kazdy zije tam,kde mu to najviac vyhovuje.Za mna je prvorady prijem do domacnosti a od toho sa odvija kvalita zivota.Zarobime podstane viac,ako na Slovensku,ale aj podstatne viac,za vsetko platime.

annak14
Dnes o 06:22
@biankabianka

@annak14 a este prosim ta, to je ake doučovanie na ktoré maju nárok? Normalne zo školy na vsetky predmety alebo aspon tie odborné?

@biankabianka vraj je to v skole, po vyucovani, ak dieta potrebuje pomoc s ulohami,prihlasi sa a pomahaju mu.a taktiez ak by tvoj syn nebol s recou este tak ako by mal byt mozes mu dat odklad. Je to celkom dobra vec,3. rocnik skolky, deti su od malicka potom v skole stresovane a su na nich velke naroky. Moj syn syn siel do skolky ako cestvo 4.rocny co teraz celkom lutujem.

domix147
Dnes o 07:13

@biankabianka pozri záleží čo chceš...či prežiť svoj život pre peniaze...alebo žit svoj život pre seba,pre vás...pre peniaze žijú mnohí....myslia si že za to že si môžu dovoliť všetko budú spokojnejší,šťastnejší atď. ..
Porozmýšľaj čo vlastne chceš...a hlavne či tvoj manžel si vie nájsť dobre platenú prácu aj tu...
Tu ťa škola vyjde 5 eur réžia na obedy a družina 15 eur mesačne...inak nič....
Škôlka ťa vyjde štátna do 50 eur mesačne...súkromná tak od 350 vyššie...potraviny máme asi drahšie ako v CZ napríklad ...ale my s manželom zarábame do 3000 spoločné a nechýba nám nič..sme vdakabohu zdravi a šťastní...máme dve deti,psa ..uzivam si každú chvíľu....lebo život sa môže zmeniť v sekunde...ak ťa teraz ale váš život baví a ste tam šťastní a nič ti nechýba...nesla by som asi preč...do budúcna máte asi l psie možnosti aj pre deti keď budú pochádzať zo švajčiarska ako zo Slovenska...ty ale musíš sama premyslieť ako veľmi ti záleží byť s rodinou...a keď máš šikovné deti tak sa aj samé v živote prepracuju....a budú snažiť...tu sa líšia stále sťažujú hlavne že školy a škôlky ich nestoja nič..poistka na auto 120 ročne...napríklad v Rakúsku 120 mesačne...takže si daj všetko pre i proti...a pamataj Slovac bude vždy fnukat...lebo sme taký národ...sestry už nezarábajú 600 eur zarábajú 1600 a myslíš že prestali fnukat ? Nie neprestali
..že zmenili postoj ? Nie nezmenili
.takže to ako žiješ je to ako to máš v sebe nastavené ...tak isto platenie domu nás vyjde 300 m2 dom a záhrada platenie dane 200 eur na rok, mesačné náklady tak 200 eur plus hypo.178 éru ..ktora je ok. A splatíme čoskoro...takže za takéto peniaze neviem či vieš žiť v iných štátoch.....takže tým chcem povedať ak vieš robiť s peniazmi a vieš šetriť ,vieš sa zabezpečiť aby ste nežili z výplaty do výplaty...zje jedno kde žiješ ale musíš byť spokojnáa byť tak rada...lebo život ide rychlo a šanca len jedna...

marionete
Dnes o 07:57
@biankabianka

@marionete suhlasim s tvojim názorom na politiku, ale myslim, že na Slovensku sa nájdu aj pozitivne veci, nevidíš ani jednu? Ty neplanuješ odist alebo už niekde si v inej krajine?

@biankabianka ale veď jasné, že sú aj pozitívne veci hlavne budúcoročné voľby ak sa ľudia spamätajú......ja som bola v zahraničí ale ešte dávno predtým ako sme vstúpili do EU, vtedy to ale bolo iné a vážne uvažujem, že opäť odídem

anonym_5919e2
Dnes o 08:12
@anonym_26c618

@dooscoby s týmto úplne súhlasím. Mám 3200 v hrubom a je to katastrofa. Z platu mi strhnú pomaly aj moju kožu, prídavky žiadne. Muž szčo mal taký nedoplatok na daniach, že všetko čo sme ušetrili sme tomuto štátu aj vrátili na daniach...brat žije v PL a úplne iná situácia...spokojný je...tuto je to moc zlé, žiadne služby, nemocnice, skolstvo katastrofa, jazda z kopca...na poriadnu dovolneku chodime 1x rocne, bez cestovky samozrejme nech je to lacnejsie...

@anonym_26c618 keď ty zarobis 3200 brutto je to nadštandardný príjem plus muž zarobí určite nie minimálku, ked podniká.Bud máte extrémne vysokú hypotéku, alebo neviete hospodarit

lenka_vi1
Dnes o 08:25
@anonym_6c3de8

@biankabianka

@anonym_6c3de8 zväčša nadávajú tì ktorí v zahraničí nikdy nežili, a len si MYSLIA že tam je to všade inde tip top idylka. Netreba nadávať, treba sa zbaliť a ísť skúsiť, dvere má každý otvorené.

anonym_9c10a3
Dnes o 08:37
@lenka_vi1

@anonym_6c3de8 zväčša nadávajú tì ktorí v zahraničí nikdy nežili, a len si MYSLIA že tam je to všade inde tip top idylka. Netreba nadávať, treba sa zbaliť a ísť skúsiť, dvere má každý otvorené.

@lenka_vi1 a ty žiješ v zahraničí?

Lebo ja áno, už 10rokov a na Slovensko by som sa už nikdy nevrátila. Viem veľmi dobré čo je u vás na prd a u nás funguje. Som v Rakúsku, nemám tu problém, viem reč, mám známych, kamarátov dobrý život a fajn prácu. A aj s deťmi som dostatočny čas, neviem kto tu básní o tom ako sú na Slovensku ľudia viac s deťmi.

marionete
Dnes o 08:49
@anonym_9c10a3

Lebo ja áno, už 10rokov a na Slovensko by som sa už nikdy nevrátila. Viem veľmi dobré čo je u vás na prd a u nás funguje. Som v Rakúsku, nemám tu problém, viem reč, mám známych, kamarátov dobrý život a fajn prácu. A aj s deťmi som dostatočny čas, neviem kto tu básní o tom ako sú na Slovensku ľudia viac s deťmi.

@anonym_9c10a3 asi len ten kto nikde nebol, najďalej v susednej dedine

biankabianka
autor
Dnes o 08:50
@anonym_331bb6

Ak by som bol na tvojom mieste, idem domov, neváham. Tam budete vždy len "cudzinci"

@anonym_331bb6 presne to si myslím aj ja... ale možno benefity prevýšia to že sme tu cudzinci, ktovie, ďakujem ale za názor 💕

biankabianka
autor
Dnes o 08:54
@anonym_6c3de8

@biankabianka

@anonym_6c3de8 ďakujem za názor, suhlasim s tebou uplne že je to už niekedy až trápne ako sa všetci na Slovensko len sťažujú a je to teda aj smutné že nevidia nič pozitívne a pri tom tam toho podla mňa je dosť. Ano, aj vela negativ, ale kde nie? Vidim že naše okolie sa nema zle, mohlo by byť lepšie keby už len tie odvody nie su take vysoke... ale zas napr.skolstvo je viac prístupné všetkým... proste + a -....
A ak to nič zlom bolo na mňa, ja na Slovensko vobec nenadavam, iba mam obavy z návratu lebo to tam už tak nepoznáme

anonym_a961b6
Dnes o 09:07

Autorka , aké zamestnanie si plánuješ nájsť na Slovensku , keď nemáš ani len učňovský list? Ja zase toľko ľudí na svete nepoznám, ale vo svojom okolí so základným vzdelaním viem iba o cigáňoch ,aj to zďaleka nie všetkých. Inak aj tí najslabší z triedy šli aspoň na tú na učňovku a aj ju dokončili.

biankabianka
autor
Dnes o 09:10
@anonym_26c618

@anonym_26c618 takže za teba skôr nie návrat že?

biankabianka
autor
Dnes o 09:11
@annak14

@biankabianka vraj je to v skole, po vyucovani, ak dieta potrebuje pomoc s ulohami,prihlasi sa a pomahaju mu.a taktiez ak by tvoj syn nebol s recou este tak ako by mal byt mozes mu dat odklad. Je to celkom dobra vec,3. rocnik skolky, deti su od malicka potom v skole stresovane a su na nich velke naroky. Moj syn syn siel do skolky ako cestvo 4.rocny co teraz celkom lutujem.

@annak14 dakujem krasne za info 💕

biankabianka
autor
Dnes o 09:17
@domix147

@biankabianka pozri záleží čo chceš...či prežiť svoj život pre peniaze...alebo žit svoj život pre seba,pre vás...pre peniaze žijú mnohí....myslia si že za to že si môžu dovoliť všetko budú spokojnejší,šťastnejší atď. ..
Porozmýšľaj čo vlastne chceš...a hlavne či tvoj manžel si vie nájsť dobre platenú prácu aj tu...
Tu ťa škola vyjde 5 eur réžia na obedy a družina 15 eur mesačne...inak nič....
Škôlka ťa vyjde štátna do 50 eur mesačne...súkromná tak od 350 vyššie...potraviny máme asi drahšie ako v CZ napríklad ...ale my s manželom zarábame do 3000 spoločné a nechýba nám nič..sme vdakabohu zdravi a šťastní...máme dve deti,psa ..uzivam si každú chvíľu....lebo život sa môže zmeniť v sekunde...ak ťa teraz ale váš život baví a ste tam šťastní a nič ti nechýba...nesla by som asi preč...do budúcna máte asi l psie možnosti aj pre deti keď budú pochádzať zo švajčiarska ako zo Slovenska...ty ale musíš sama premyslieť ako veľmi ti záleží byť s rodinou...a keď máš šikovné deti tak sa aj samé v živote prepracuju....a budú snažiť...tu sa líšia stále sťažujú hlavne že školy a škôlky ich nestoja nič..poistka na auto 120 ročne...napríklad v Rakúsku 120 mesačne...takže si daj všetko pre i proti...a pamataj Slovac bude vždy fnukat...lebo sme taký národ...sestry už nezarábajú 600 eur zarábajú 1600 a myslíš že prestali fnukat ? Nie neprestali
..že zmenili postoj ? Nie nezmenili
.takže to ako žiješ je to ako to máš v sebe nastavené ...tak isto platenie domu nás vyjde 300 m2 dom a záhrada platenie dane 200 eur na rok, mesačné náklady tak 200 eur plus hypo.178 éru ..ktora je ok. A splatíme čoskoro...takže za takéto peniaze neviem či vieš žiť v iných štátoch.....takže tým chcem povedať ak vieš robiť s peniazmi a vieš šetriť ,vieš sa zabezpečiť aby ste nežili z výplaty do výplaty...zje jedno kde žiješ ale musíš byť spokojnáa byť tak rada...lebo život ide rychlo a šanca len jedna...

@domix147 dakujem krasne za nazor. Kym sa nezamestnam tu, peniaze nie su už take plus. A potom ktovie, ak dam pomaly celu výplatu na jasle a družinu .. takze pre peniaze len tu uz nie sme. Skor muz ma rad svoju pracu tu, velke benefit uz len okolo pracovnej doby, akurát nevie aká bude budúcnosť vo firme. Či pridu dalsie dobre úlohy alebo len blbosti co ho nebavia. Ale tak stale he to len praca. Odrobi si a ide domov.... ale zdravotnictvo... to je iná liga jednoznačne.. aj si zaplatíme ale bez problému lebo za to aj dostanem hodnotu... naopak spoločenský zivot stoji za nic, mozno aj tým ze mame ozaj male deti, to je tiez podstatný fakt...a presne ako tu viacerí spomínajú urcite to tak bude, teraz si nas vsetci užívajú, ale ked sa vratime, všetci nas budú brať ako samozrejmosť a kazdy si bude žiť svoj zivot, aj my ... všade je nieco co nas viac ťahá tam alebo tam, je alza tazke urcit ktorý benefit ma väčšiu váhu...

biankabianka
autor
Dnes o 09:20
@marionete

@biankabianka ale veď jasné, že sú aj pozitívne veci hlavne budúcoročné voľby ak sa ľudia spamätajú......ja som bola v zahraničí ale ešte dávno predtým ako sme vstúpili do EU, vtedy to ale bolo iné a vážne uvažujem, že opäť odídem

@marionete neviem či je tak uplne na vyber niečo lepšie ked aj budu voľby, to je ten problem, stale len z blata do kaluze, ale ktovie, možno konecne svitne na lepšie časy

biankabianka
autor
Dnes o 09:23
@anonym_a961b6

Autorka , aké zamestnanie si plánuješ nájsť na Slovensku , keď nemáš ani len učňovský list? Ja zase toľko ľudí na svete nepoznám, ale vo svojom okolí so základným vzdelaním viem iba o cigáňoch ,aj to zďaleka nie všetkých. Inak aj tí najslabší z triedy šli aspoň na tú na učňovku a aj ju dokončili.

@anonym_a961b6 a prosim ta este mi povedz kde som napísala ze nemam ani ucnovsky list? Ja mam vs moj zlatý ANONYM 😊

anonym_8803f7
Dnes o 09:27

11 zbytocnych stran, ocividne si rozhodnuta. Vratte sa na SVK, nie je to krajina tretieho sveta. Ale prosim nebavme sa o tom ci je zivotna uroven lepsia na svk alebo vo svajciarsku, to je smiesne. Za 9 rokov si nenadviazala socialne kontakty, nenaucila sa rec. Ocividne si typ ktory doma prdi do gauca a potom sa cuduje ze nie je integrovany. Ved s malymi detmi sa socializujes aj ked nechces. Krabbelgruppe, plavanie, skolka, Kindergeburtstage…

Mam relativne velky okruh znamych z byvalej roboty, zvacsa zmiesane manzelstva. VSETCI po narodeni deti odisli, bud do krajiny partnera alebo aj celkom inde. Ostal jeden, ale aj on uz posiela zivotopisy a chce odist. Ina kolegyna sa vratila z talianska, do 2 rokov boli naspat lebo…xenofobia, neriesena sikana, deti trpeli.

Nie je lahke zit ako cudzinec, viem o tom svoje. Ale chcem pre svoje dieta tu najlepsiu moznost.

anonym_a961b6
Dnes o 09:31
@biankabianka

@anonym_a961b6 a prosim ta este mi povedz kde som napísala ze nemam ani ucnovsky list? Ja mam vs moj zlatý ANONYM 😊

@biankabianka Na začiatku si písala o tom , že nemáš žiadnu prax a že aj na tú predavačku treba väčšinou učňovský list. To počujem prvý krát , myslela som, že sa uvádza najvyššie dosiahnuté vzdelanie. Nevedela som, že vysokoškoláci sa nezamestnajú ako predavači, lebo nemajú učňovský list. Už som múdrejšia.

biankabianka
autor
Dnes o 09:33
@anonym_a961b6

@biankabianka Na začiatku si písala o tom , že nemáš žiadnu prax a že aj na tú predavačku treba väčšinou učňovský list. To počujem prvý krát , myslela som, že sa uvádza najvyššie dosiahnuté vzdelanie. Nevedela som, že vysokoškoláci sa nezamestnajú ako predavači, lebo nemajú učňovský list. Už som múdrejšia.

@anonym_a961b6 ja som pisala že vo ŠVAJČIARSKU potrebuješ vzdelanie z tohto odboru aby si mohla robiť predavačku ! Treba čítať z porozumením, väčšinou to všade TU vyžadujú.

biankabianka
autor
Dnes o 09:37
@anonym_8803f7

11 zbytocnych stran, ocividne si rozhodnuta. Vratte sa na SVK, nie je to krajina tretieho sveta. Ale prosim nebavme sa o tom ci je zivotna uroven lepsia na svk alebo vo svajciarsku, to je smiesne. Za 9 rokov si nenadviazala socialne kontakty, nenaucila sa rec. Ocividne si typ ktory doma prdi do gauca a potom sa cuduje ze nie je integrovany. Ved s malymi detmi sa socializujes aj ked nechces. Krabbelgruppe, plavanie, skolka, Kindergeburtstage…

Mam relativne velky okruh znamych z byvalej roboty, zvacsa zmiesane manzelstva. VSETCI po narodeni deti odisli, bud do krajiny partnera alebo aj celkom inde. Ostal jeden, ale aj on uz posiela zivotopisy a chce odist. Ina kolegyna sa vratila z talianska, do 2 rokov boli naspat lebo…xenofobia, neriesena sikana, deti trpeli.

Nie je lahke zit ako cudzinec, viem o tom svoje. Ale chcem pre svoje dieta tu najlepsiu moznost.

@anonym_8803f7 ano presne ako hovoris asi ma sleduješ cez okno 😚 ja som nepovedala ze neviem rec, jedine ak tu ich švajčiarsku nemčinu neovladam. Po nemecky sa dohovorím. To po prve. Po dalsie mame aj sociálne kontakty, ale keby si si precital všetkých 11 zbytočných strán tak by si urcite niekde videl, ze to proste nie su take priateľstva ako mame z detstva / mladosti na sk, to je trochu iná vec vieš zase ;) po dalsie rozhodnutá nie som, a ked ti vadí ze niekto založil takuto diskusiu tak si ju vobec nemusíš čítať a tráviť svoj úžasný sociálny zivot na modrom koňovi. Kopnúť si mozes do niekoho iného, jasne ze slovac si nezaprie útočiť na niekoho ked ma možnosť, hlavne ked sa schovam pod anonym mozem co chcem, ze🙂

anonym_9c10a3
Dnes o 09:41
@marionete

@anonym_9c10a3 asi len ten kto nikde nebol, najďalej v susednej dedine

@marionete asi tak. Autorka zrejme tiež zabudla prečo zo Slovenska z tej skvelej krajiny možnosti odišla. Zrejme ju niekto donútil, keď je tu tak dobre a všetci čo vidia chyby sú len negatívni prudiči a čítajú len správy o politike, samozrejme nikto nemá doma príbuzných čo doma zivoria a ak majú problém nemajú sa na koho spoľahnúť. Poviem svojej tete, ktorá sa stará o dlhodobo choré dieťa a zrušili jej opatrovateľsky, že je len nespokojná a nevidí to všetko úžasné čo sa na Slovensku ponúka. A že jej druhé dieťa stratilo nárok na asistenta lebo nie je mentálne retardovane. No proste Slovensko je snova krajina a tí čo odišli všetci trpia na tom hroznom západe 😏 škoda len že som sa nikde nedocitala čo je vlastne také hrozne nefungujúce za hranicami a u nás je fungujúce. Že zdravotníctvo? Ja neviem ale tam kde žijem sa to nedá ani len porovnať s tým ako to u nás nefunguje. A nie, zadarmo nie je nič, ale musím sa rozhodne menej báť o svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí v AT ako na Slovensku.

anonym_331bb6
Dnes o 09:42
@anonym_9c10a3

@anonym_9c10a3 Wenn die Slowakei so schrecklich ist, verstehe ich nicht, warum du nicht auf der deutschen Version von Modrý koník postest?

anonym_9c10a3
Dnes o 09:47
@anonym_331bb6

@anonym_9c10a3 Wenn die Slowakei so schrecklich ist, verstehe ich nicht, warum du nicht auf der deutschen Version von Modrý koník postest?

@anonym_331bb6 Warum glaubst du, dass ich dort nicht auch Beiträge schreibe? Glaubst du, ich könnte nur eine einzige Website nutzen?

biankabianka
autor
Dnes o 09:59
@anonym_9c10a3

@marionete asi tak. Autorka zrejme tiež zabudla prečo zo Slovenska z tej skvelej krajiny možnosti odišla. Zrejme ju niekto donútil, keď je tu tak dobre a všetci čo vidia chyby sú len negatívni prudiči a čítajú len správy o politike, samozrejme nikto nemá doma príbuzných čo doma zivoria a ak majú problém nemajú sa na koho spoľahnúť. Poviem svojej tete, ktorá sa stará o dlhodobo choré dieťa a zrušili jej opatrovateľsky, že je len nespokojná a nevidí to všetko úžasné čo sa na Slovensku ponúka. A že jej druhé dieťa stratilo nárok na asistenta lebo nie je mentálne retardovane. No proste Slovensko je snova krajina a tí čo odišli všetci trpia na tom hroznom západe 😏 škoda len že som sa nikde nedocitala čo je vlastne také hrozne nefungujúce za hranicami a u nás je fungujúce. Že zdravotníctvo? Ja neviem ale tam kde žijem sa to nedá ani len porovnať s tým ako to u nás nefunguje. A nie, zadarmo nie je nič, ale musím sa rozhodne menej báť o svoju budúcnosť a budúcnosť svojich detí v AT ako na Slovensku.

@anonym_9c10a3 ano presne , zviazali ma a uniesli, prosim pomôžte mi 😭 ja som ani nepovedala nikde že je na Slovensku všetko zlé ani že je tam všetko dobre. Pisala som asi 100x že všade je pre aj proti. Posledné komentáre stoja za to, prečítam si jednu odpoveď a zhodnotim z nej celý život autora 😊

sense
Dnes o 10:03
@biankabianka

@anonym_8803f7 ano presne ako hovoris asi ma sleduješ cez okno 😚 ja som nepovedala ze neviem rec, jedine ak tu ich švajčiarsku nemčinu neovladam. Po nemecky sa dohovorím. To po prve. Po dalsie mame aj sociálne kontakty, ale keby si si precital všetkých 11 zbytočných strán tak by si urcite niekde videl, ze to proste nie su take priateľstva ako mame z detstva / mladosti na sk, to je trochu iná vec vieš zase ;) po dalsie rozhodnutá nie som, a ked ti vadí ze niekto založil takuto diskusiu tak si ju vobec nemusíš čítať a tráviť svoj úžasný sociálny zivot na modrom koňovi. Kopnúť si mozes do niekoho iného, jasne ze slovac si nezaprie útočiť na niekoho ked ma možnosť, hlavne ked sa schovam pod anonym mozem co chcem, ze🙂

@biankabianka inak na kamarátdtvs z detstva sa nespoliehaj po rokoch v zahraničí. Ono iné je keď prídeš na SVK na návštevu a zbehnes na kávu pokecať. Ale za tie roky je každý niekde inde , má iné povinnosti,záujmy a tie priateľstva nie sú také "pestované" ako keď ste spolu každy týždeň či mesiac