Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?
Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣
@biankabianka zijem v rakusku, tu su slovaci na dochodkoch spokojni
@anonym_e37491 my sa ale bavíme o švajci
@biankabianka mna zaujala jedna vec.. ze sa chces riadit tym co by ti raz mohol povedat syn. ze preco ste ho zobrali. Vy sa mate rozhodovat podla vas, rodicov. Prace, zdravotneho stavu, ... syn ked vyrastie, sa moze prestahovat aj na koniec sveta. Co sa tyka deti najdolezitejsie za man je aby mali co najlepsie vzdelanie, resp tak po ktorom budu mat co najviac moznosti. Ak mate tu pracu ponuknutu, aj tak ste palnovali sa vratit, tak nevidim dovod riesit, kto tu co povie a ci sa vracat o pol rok alebo o rok. AK tam chcete ostat, tak ostante. Som toho nazoru, ze deti si zvyknu rychlo na zmeny. Podla mna skoly v SR, najma v mestach vacsich su porovnatelne so zahranicim, ak nie lepsie co sa tyka toho co sa naucia. Co vela ludi prestalo vnimat, elbo pre vela ludi tutuli mutuli je dolezite s detmi a nie to co sa naucia. Resp maju naucit.
Co sa tyka kritiky, velakrat je to naozaj prehnane. Vela veci nie je ok, ale neznamena to z sme tu so vsetkym za opicami. staci si diskusie precitat tu, xludi nema probelm, x ludi ma problem a x ludi si ho urobi aj ked ho nema. S eprihlaskou som nemala jediny problem, tak isto ani s elektronizaciu kadecoho v state, co vidim ako problem je podnikatelske prostredie a to ako sa ludia k sebe spravaju, napriec vsetkymi profesiami, sluzbami. S cenami sluzieb je to sialene tu, ak planujes stavat dom, tak vela stastia na majstrov prajem. Tak ako je pre slovakov bezne, vela majstrov ma vysoke ceny, silne reci ale na vykonanej praci tu ospevovanu kvalitu nevidno.
Velmi zalezi kde budete zit, co budete mat po ruke. Zdravotne pre teba bude asi dolezita siet SM centier, mozno na nete sa dozvies co ponukaju, co je pre teba vhodne aj po tejto stranke.
@biankabianka V prvom rade sa upokoj. ja som regovala na tvoj opis vasej situacie a zhodnotila som tot ak,ako som napisala.
ja zijem v de 24 rokov tiez v ch. takze o pomeroch tam viem dost.
A vidasm slvoenske rodiny ako je vasa prichadzat a odchadzat zo za pEuropy a priciny su skro vzd yrovnake. Podobne tej vasej.
CO sa tyka tej pomoci , tak su vch predsa sluzby,ak pises ,ze s a mate dobr efinacne. manzelsi zaobstara sluzby apestunky.Kd je teda problem?
Moj svgor nahle ovdovel s 3 demi. A zvladol to, je uspesny advok t a vedel aj sklbit pracu so starostlivostou o deti.Ale mal pomc., to ano. Ale nie svoju matku ci svokru. Mal pestunku, pani do do domacnosti.. Ako otec vedel zvladnut situaciu,pretoze musel. tak by musel zlvadnut aj ten tvoj.
O moj zivot sa nemusi bat. Ja radu na mk verejne neziadam. ty ano. A z hladiska zivota v zahrancic a uspesnej kariery tam ti pisem, ze nato,aby si mala poholdny zivot ci na sk ci v ch ci inede potrbujes dostatok finacnii. A nepotrbujes ,aby rodina v senoirskom veku ti pomahala. Su na to sluzby ato aj na sk ci v ch . len ich treba zaplatit. A to si muis zvazit, kde si ich trufate zaplatit. Ja chape,m, ,ze ti mozno chyba rodina. Ale mala by ti chybat nie preto,ze ti moze pomoct. Ale pre nu samu. Ved vas mozu navstevovat v ch, ked len o to by islo.
ja ma 2 vysoke skoly rovnakeho typu z sk a de.a rovnaku karieru voboch krjainach .e. Takze dieta som zvladla s manzelom /uz je na VS / a spomocou sluzieb uplne perfektne. A mohla som polavit v kariere ,kedy som chcela. A co sat yka zravotnictva. tak ako pred dvomi desatrociami na sk som si plaltila dobre zdravotne sluzby okrem zakonneho zd.poistenia. Tak to iste teraz robim v de ci ch. A neexistovalo,aby moje dita neobvladalo uradny jazyk krajiny ,kde byva od narodenia.Aj keby to nebol jeho materinsky.
Ty si to nezvadla, preto teraz mas ten problem okrem dalsich.
Takze naozaj si myslim,ze pre teba je najlesie ist na sk zit.
@f333 ja nežiadam radu, nevieš asi čítať s porozumením alebo čo, ja sa pýtam či je niekto v podobnej situácii a ako to hodnotí ak sa vrátil nevrátil alebo žije na sk. To je trošku rozdiel, rozhodnem sa sama. Po ďalšie, ano zaplatiť si môžeš ked chceš, ale ja by som osobne bola radšej keby moje deti boli s babkou a dedkom ako s cudziou osobou, ale tak jasne, niekedy si nevyberieš. A aj preto to zapadá do nášho pre a proti, je to proti ch, že by tu boli s cudzou osobou keď doma ich môže strážiť niekto koho poznajú. Ano môžu sem občas prist ale zatial ešte pracujú a potom nebudem preháňať dôchodcov hore dole 10 hodín autom alebo lietadlom keď to trvá tiež takmer 10 hodín celé aj s prestúpmi a časovými rezervami. Nemyslím si, že som to nezvládla, osobne by som si v živote nedovolila hodnotiť niekoho, na to tu mame evidentne iných expertov 💕 a netušíš absolútne aku sme mali situaciu názory a podmienky predtým 😊
@biankabianka ale ved preto som sa Ta pytala, aky plat vam ponukli, ked (najma kvoli tomu) je to pre vas imuplz, ze chcete ist nazad. Ze sa ponuka neodmieta, ze len jeden plat a dobry.
Preto som sa pytala na konkretny udaj, cislo, kedze si anonym, a Ty si napisala len filozoficky odstavec 🙂
@anonym_fea35e my nechceme ist len kvoli dobrej ponuke platovej. Ale preto že chceme a ešte by sme sa tam mohli mať aj dobre. Ak by nemal dobrú platovú ponuku by sme tam jasne že nešli. Ja si myslím, že nie je podststne kolko mu ponúkli, ale kolko potrebuje 4 členná domácnosť na dobrý normálny zivot na sk , v trenčianskom kraji, lebo aj kraj od kraju sa líši predpokladám. Byt mame svoj to je tiež dôležité.
@biankabianka o dieťa by som sa nebála. V škôlke sa naučí plus ako cudzinec ak bude mať problém s jazykom bude chodiť na DAZ, bude mať hodiny nemčiny viacej. Zvláštne je že nechodil ani do Spielgruppe , tie až také finančné náročné nie sú. A jedle určite nestoja 3000+, veľa z nich je Subventionovanych alebo máš subvencií z Gemeinde. Rovnako nemusí byt dieťa 5dni v týždni v jasliach celý deň. Môže byť aj len jeden dva dni alebo dve tri popoludnia či dopoludnia. Ak sa chcete vrátiť, vráťte sa teraz, keď si dieťa vybuduje vzťahy s kamarátmi bude sa vám odchádzať ťažšie. Plus v ste mali viac zapracovať na začlenení sa, nie sa pohybov len medzi "svojimi" Veľa Gemeinde robí stretnutia mamičiek s deťmi. Alebo nemčinu pre ženy, ktoré sú doma s deťmi a stojí to "pár frankov" , samozrejme naučíš sa tam len bežné veci.
A čo sa týka nezamestnanosti, ta je určite nižšia ako na SVK.
@sense ano chodi na daz a aj bude, to je jasne, ale je to málo. Navyše v škôlkach sa učia Švajčiarsku nemčinu a v škole vyžadujú hochdeutsch čo je celkom na nič a vela kamaratiek muselo zaplatiť ešte doučovanie aby to deti dávali. Takže tomu by sme sa tiež nevyhli. Neviem prečo v škôlke nepoužívajú tiež hochdeutsch. Do Spielgruppe chodil, ale len 2x týždenne, niečo sa naňho nalepilo ale tak bol tam malo . Ja neviem presne kolko kitta stoji, ale moja kamoška mi naposledy spomínala sumu cez 3000 v kantone Zurich 🤷♀️ jasne že tam nemusi byť 5 dni v týždni cele dni, ale keď by som nevedela svoju pracovnú dobu buducu a dam ho dajme tomu po ut pi a budu vyžadovať práve tie zvyšné dni tak čo? Ale tak všetko sa da vyriešiť, tagesmutter alebo tak... ale je to trochu raketova veda čo najlepšie to napasovať a neplatiť zbytočne vela 🤣 ano mali sme sa viac socializovať medzi domácich, s tym suhlasim. Ale naš plán nikdy nebol tu ostať, proste sa to tak nejako vyvíjalo same v čase až sme tu 9 rokov zrazu... ja mam informácie že je tu trochu väčšia nezamestnanosť ako na sk. Poznám viac ludi čo si nevie dlhodobo nájsť prácu, ale určite sa to dá, chce to niekedy len čas
@biankabianka to máš odkiaľ ze dieťa nemôže ísť na vysokú pokiaľ nemá gympel?
@sense no práve od kamarátov ktorý to práve riešili s dcérou a taktiež to ma muž od študentov uňho v praci. Môže ist ako som spomínala ak si dorobi po učňovke ešte maturitu myslim 2 roky ale to som si neni istá či rok či dva to trvá. Alebo Môže chodit súčasne s učňovkou na tu druhu školu s maturitou.
@anonym_93e2c6 ahoj, my mame tri malicke deti, tiez nemame pomoc, a dokonca byvame na vychodnom Slovensku, kde je teda o to vacsi problem s pracou. Napriek tomu si zijeme uplne normalne, kupili sme dom, mame normalne prace (ja s VS manzel bez) a realne okrem toho ze nadavame na veci ktore tu nefunguju (no rovnako mnohe nefunguju v zahranici), nic nam nechyba a zije sa tu krasne.
Moja otazka znie:
Co robi Tvoj muz, ked tu ma tak obrovsky problem najst si aspon on normalnu pracu, ked uz nie Ty, akoze matka po RD?
@anonym_fea35e tak to su dobre spravy ďakujem za odpoveď 😊
Ale počaj, ale ja som nikde nepovedala že si muž nevie nájsť pracu, práve naopak, zo Slovenska mu viackrát ponúkli pekne platené miesto z jednej firmy a teraz prišla tato ponuka znova, tesne pred zlomom kedy sme sa chceli rozhodovať čo dalej.
@1andrea111 to su Tvoje vydavky na 4 clennu rodinu na Slovensku ci v Svajciarsku?
2700 euro s muzom ani len spolocne nezarobime, sme 5 clenna rodina, mame dom na hypoteku, dve auta, a nepovazujem sa za nizky standard, nic nam nechyba, aj odlozime, aj pocestujeme 😃😃😃
Ale chapem ze kazdy ma pocit standardu a naklady evidentne niekde inde, to je prirodzene. Len mi neda neregovat, ze by som toto nepovazovala za standardny Slovensky vydavok na 4 clennu rodinu, ze 2700 euro 🙈
@anonym_fea35e ďakujem, a kolko su take mesačné vydavky podľa tvojich info? Aby som bola v obraze. A v ktorom kraji ešte, lebo to asi dost zavisi od toho ako sa tam má kto s takou sumou
@f333 ja nežiadam radu, nevieš asi čítať s porozumením alebo čo, ja sa pýtam či je niekto v podobnej situácii a ako to hodnotí ak sa vrátil nevrátil alebo žije na sk. To je trošku rozdiel, rozhodnem sa sama. Po ďalšie, ano zaplatiť si môžeš ked chceš, ale ja by som osobne bola radšej keby moje deti boli s babkou a dedkom ako s cudziou osobou, ale tak jasne, niekedy si nevyberieš. A aj preto to zapadá do nášho pre a proti, je to proti ch, že by tu boli s cudzou osobou keď doma ich môže strážiť niekto koho poznajú. Ano môžu sem občas prist ale zatial ešte pracujú a potom nebudem preháňať dôchodcov hore dole 10 hodín autom alebo lietadlom keď to trvá tiež takmer 10 hodín celé aj s prestúpmi a časovými rezervami. Nemyslím si, že som to nezvládla, osobne by som si v živote nedovolila hodnotiť niekoho, na to tu mame evidentne iných expertov 💕 a netušíš absolútne aku sme mali situaciu názory a podmienky predtým 😊
ja ti ziadnu radu nedavam,.ja sa vyjadrujem vdebate k tvojim problemomktore si opisala. Co si ty so svojim zivotom urobila v ch ci urobis na sk to je na tebe ked pises na verejne forum,tak musis pocitat s odozvou,ktora sa tinemusi pacit.male vychadza z relneho poznania skutocnosit zivota v zahranici av ch. Tu ti piseme najmenej dvaja,,co zijeme v zahranici dlhu dobu.o sovjich poznatkoch . Co si ty z toho vyberies je mi jedno.
Ty naprikald nemas ziadne prakticke skusensti so skolskym systemom v ch ,ale uz ho odsudzujes anapaci s ati. ve dnai nevies,,ako funguje v praxi. nazaald ecoho si ty nadobudla ten dojem zneho? .
Mojja dcery tam absolvovala sukromu internatnu skolu a ubezpecujem ta,ze tie skoly su spickove a na takej urovni,ze sk to nedohoni ani za tisicrocie.
Ale aj to stoji financie. Ale potom uz na spickovych uni su takyto absolveni velmi vitani
Takze na zaver, je na tebe, ci zostanete v ch ci pojdete na sk.
@biankabianka mna zaujala jedna vec.. ze sa chces riadit tym co by ti raz mohol povedat syn. ze preco ste ho zobrali. Vy sa mate rozhodovat podla vas, rodicov. Prace, zdravotneho stavu, ... syn ked vyrastie, sa moze prestahovat aj na koniec sveta. Co sa tyka deti najdolezitejsie za man je aby mali co najlepsie vzdelanie, resp tak po ktorom budu mat co najviac moznosti. Ak mate tu pracu ponuknutu, aj tak ste palnovali sa vratit, tak nevidim dovod riesit, kto tu co povie a ci sa vracat o pol rok alebo o rok. AK tam chcete ostat, tak ostante. Som toho nazoru, ze deti si zvyknu rychlo na zmeny. Podla mna skoly v SR, najma v mestach vacsich su porovnatelne so zahranicim, ak nie lepsie co sa tyka toho co sa naucia. Co vela ludi prestalo vnimat, elbo pre vela ludi tutuli mutuli je dolezite s detmi a nie to co sa naucia. Resp maju naucit.
Co sa tyka kritiky, velakrat je to naozaj prehnane. Vela veci nie je ok, ale neznamena to z sme tu so vsetkym za opicami. staci si diskusie precitat tu, xludi nema probelm, x ludi ma problem a x ludi si ho urobi aj ked ho nema. S eprihlaskou som nemala jediny problem, tak isto ani s elektronizaciu kadecoho v state, co vidim ako problem je podnikatelske prostredie a to ako sa ludia k sebe spravaju, napriec vsetkymi profesiami, sluzbami. S cenami sluzieb je to sialene tu, ak planujes stavat dom, tak vela stastia na majstrov prajem. Tak ako je pre slovakov bezne, vela majstrov ma vysoke ceny, silne reci ale na vykonanej praci tu ospevovanu kvalitu nevidno.
Velmi zalezi kde budete zit, co budete mat po ruke. Zdravotne pre teba bude asi dolezita siet SM centier, mozno na nete sa dozvies co ponukaju, co je pre teba vhodne aj po tejto stranke.
@anonym_c9bfbe jeej ďakujem za peknú odpoveď 💕 nie že sa tým chcem riadiť, ale chcem aj to trošku brať do úvahy. Ale jasne, že dieťa sa potom môže hocikedy zobrať a žiť kde on uzná za vhodné a kde mu bude prijemne. Tiež si myslím, že školstvo na slovensku nie je zlé, ano, učiteľov je malo. Ano mozno su vyhoretí Ale za to môžu dnešné deti, a nie Slovensko. Mňa hlavne zaujimalo ak sa tu najde niekto kto žil v zahranici a vrátil sa ako to hodnotí, ale tak vyjadrilo sa nespočetné množstvo ľudí, som z toho dost prekvapená ako som tu rozprúdila debaty 🤣 sm centrum mam priamo v meste prosím pekne, idem tam na konzultáciu kde sa dozviem viac, tak som zvedava...
ja ti ziadnu radu nedavam,.ja sa vyjadrujem vdebate k tvojim problemomktore si opisala. Co si ty so svojim zivotom urobila v ch ci urobis na sk to je na tebe ked pises na verejne forum,tak musis pocitat s odozvou,ktora sa tinemusi pacit.male vychadza z relneho poznania skutocnosit zivota v zahranici av ch. Tu ti piseme najmenej dvaja,,co zijeme v zahranici dlhu dobu.o sovjich poznatkoch . Co si ty z toho vyberies je mi jedno.
Ty naprikald nemas ziadne prakticke skusensti so skolskym systemom v ch ,ale uz ho odsudzujes anapaci s ati. ve dnai nevies,,ako funguje v praxi. nazaald ecoho si ty nadobudla ten dojem zneho? .
Mojja dcery tam absolvovala sukromu internatnu skolu a ubezpecujem ta,ze tie skoly su spickove a na takej urovni,ze sk to nedohoni ani za tisicrocie.
Ale aj to stoji financie. Ale potom uz na spickovych uni su takyto absolveni velmi vitani
Takze na zaver, je na tebe, ci zostanete v ch ci pojdete na sk.
@f333 ano je to na mne a ty si pisala že žiadam radu tak píšem, že nežiadam. Pýtam sa na skusenosti najmä tých čo sa vrátili. Ja síce nemam uplne osobnú skúsenosť so školstvom, len so škôlkou, ale čítam a som v obraze z toho čo aj počujem a hodnotia ini, 60% hodnoti negativne, 40% pozitivne ked to tak zhrniem. Ale tak hlavný názor by som si urobila až z nasich skúsenosti. Ale napr manžel ma často učňov v praci a v 90% prípadoch su zo švajčiarskych škôl totalne vymletí oproti tým čo prišli zo zahraničných výšok 😉 ale tak nemusi to byť v každom odbore určite. Ako vravím, zatial hodnotím z informácií z druhej ruky. Tak isto ako hodnotím slovenské školstvo z druhej ruky lebo neviem ake presne je dnes.
@anonym_c9bfbe jeej ďakujem za peknú odpoveď 💕 nie že sa tým chcem riadiť, ale chcem aj to trošku brať do úvahy. Ale jasne, že dieťa sa potom môže hocikedy zobrať a žiť kde on uzná za vhodné a kde mu bude prijemne. Tiež si myslím, že školstvo na slovensku nie je zlé, ano, učiteľov je malo. Ano mozno su vyhoretí Ale za to môžu dnešné deti, a nie Slovensko. Mňa hlavne zaujimalo ak sa tu najde niekto kto žil v zahranici a vrátil sa ako to hodnotí, ale tak vyjadrilo sa nespočetné množstvo ľudí, som z toho dost prekvapená ako som tu rozprúdila debaty 🤣 sm centrum mam priamo v meste prosím pekne, idem tam na konzultáciu kde sa dozviem viac, tak som zvedava...
@biankabianka no ja osobne som sa nevracala, ani nic. Ale teda k navratom = je to velmi individualne, ja mam zanmych co vystudovali v zahranici, aj deti sa im tam narodili a prisli a su spokojni, rovnako mam rodinu kde odslo naraz viac surodencov, zalozili si rodiny.. a cast sa vratila lebo im tu bolo lepsie, cast ostala... velmi zalezi na praci aku maju, ako sa tam zziju s krajinou novou.
Pri tejto debate sa vzdy vyjadri vela ludi, vela si pride len kopnut a postazovat sa ako je tu vsetko zle. Ucitelia.. dieta mi teraz koncilo skolu.. boli veci s ktorymi som spokojna nebola az tak,ale nic zasadne. najviac problemov v skole nesposobovali ucitelia ale niektore deti a ich rodicia. Prave ten tlak od ludi, co nic nemusia, nebudu robit co im niekto povie atd.. proste uz zo zasady "ziadne autority neuznavaju", potom podla mna ucitelov ubija a nemaju chut ani ucit, riesit veci s detmi atd... lebo na co sa trapit a nervovat, ale toto je aj v inych krajinach, v CR napr na milion percent :D V konecnom dosledku, to ci sa dietea nieco nauci, nieco vie.. je o nom, nie o uciteloch. Ono sa musi zaujimat, musi chciet.
@biankabianka no ja osobne som sa nevracala, ani nic. Ale teda k navratom = je to velmi individualne, ja mam zanmych co vystudovali v zahranici, aj deti sa im tam narodili a prisli a su spokojni, rovnako mam rodinu kde odslo naraz viac surodencov, zalozili si rodiny.. a cast sa vratila lebo im tu bolo lepsie, cast ostala... velmi zalezi na praci aku maju, ako sa tam zziju s krajinou novou.
Pri tejto debate sa vzdy vyjadri vela ludi, vela si pride len kopnut a postazovat sa ako je tu vsetko zle. Ucitelia.. dieta mi teraz koncilo skolu.. boli veci s ktorymi som spokojna nebola az tak,ale nic zasadne. najviac problemov v skole nesposobovali ucitelia ale niektore deti a ich rodicia. Prave ten tlak od ludi, co nic nemusia, nebudu robit co im niekto povie atd.. proste uz zo zasady "ziadne autority neuznavaju", potom podla mna ucitelov ubija a nemaju chut ani ucit, riesit veci s detmi atd... lebo na co sa trapit a nervovat, ale toto je aj v inych krajinach, v CR napr na milion percent :D V konecnom dosledku, to ci sa dietea nieco nauci, nieco vie.. je o nom, nie o uciteloch. Ono sa musi zaujimat, musi chciet.
@anonym_c9bfbe presne tak, 100% s tebou súhlasím
@f333 ano je to na mne a ty si pisala že žiadam radu tak píšem, že nežiadam. Pýtam sa na skusenosti najmä tých čo sa vrátili. Ja síce nemam uplne osobnú skúsenosť so školstvom, len so škôlkou, ale čítam a som v obraze z toho čo aj počujem a hodnotia ini, 60% hodnoti negativne, 40% pozitivne ked to tak zhrniem. Ale tak hlavný názor by som si urobila až z nasich skúsenosti. Ale napr manžel ma často učňov v praci a v 90% prípadoch su zo švajčiarskych škôl totalne vymletí oproti tým čo prišli zo zahraničných výšok 😉 ale tak nemusi to byť v každom odbore určite. Ako vravím, zatial hodnotím z informácií z druhej ruky. Tak isto ako hodnotím slovenské školstvo z druhej ruky lebo neviem ake presne je dnes.
@biankabianka Ucnov ides porovnavat s absolventami VS? Ved to je rozdiel kvality aj na sk medti ucnom a absolventom VS. Ako som pisla,je to na tebe,ale ty nemas naozaj ziadne relne skusenosti z ch skolstvom.Ale ani s sk skolstvom,ak opomenieme tovje skolske casy. ja mam. . tak som ti to napisala,ze taka urovne hacvne sukomneho skolstva ,ak je cch na sk nenajdes. Tie skoly su svetova spicka.maju kredit najlepsich skol na svete ,ak nie uplne najlesich . A verejne skolstvo neviem posudit.
@biankabianka Ucnov ides porovnavat s absolventami VS? Ved to je rozdiel kvality aj na sk medti ucnom a absolventom VS. Ako som pisla,je to na tebe,ale ty nemas naozaj ziadne relne skusenosti z ch skolstvom.Ale ani s sk skolstvom,ak opomenieme tovje skolske casy. ja mam. . tak som ti to napisala,ze taka urovne hacvne sukomneho skolstva ,ak je cch na sk nenajdes. Tie skoly su svetova spicka.maju kredit najlepsich skol na svete ,ak nie uplne najlesich . A verejne skolstvo neviem posudit.
@f333 máš pravdu, zle som sa vyjadrila, brigádnikov z vš, čo ešte študujú a častokrát sú na horšej úrovni ako tí čo tam prídu zo zahraničia.
@biankabianka Po narodení detí sa život výrazne zmení, možno aj to hrá svoju rolu u vás. Keď máš deti a už robíš, tak už nie je toľko času na stretávanie. Tiež si myslím, ako niekto písal, že ani na SVK nemusíš mať pocit dostatku sociálneho vyžitia. Až keď deti odrastú. My sme v zahraničí dlho a tiež som mala roky v hlave, že sa možno vrátime, bránila Slovensko, ale v poslednom čase som otočila. Keď porovnávam, čo mám tu a čo by bolo doma, tak by sme si pohoršili. Odporúčam spísať si to na papier, + a –. Inak neboj sa toho, že to deti budú mať ťažké, ak by ste sa sťahovali neskôr, deti si zvyknú. Sú veľmi prispôsobivé, to len nám to všetko pripadá náročné.
@sense no práve od kamarátov ktorý to práve riešili s dcérou a taktiež to ma muž od študentov uňho v praci. Môže ist ako som spomínala ak si dorobi po učňovke ešte maturitu myslim 2 roky ale to som si neni istá či rok či dva to trvá. Alebo Môže chodit súčasne s učňovkou na tu druhu školu s maturitou.
@biankabianka so tu 20rokov, samozrejme nezijem v Zh a dobrovolne by som tam Ani nikdy žiť nechcela. Stačili mi 3 roky vo Walliselen pred 20 rokmi. Moje dieta chodili do jasli, Mali sme subvention podla platu keďže jasle patrili Gemeinde. Chodila Tam dva dni v tyždni. Neskôr chodila na obedy do ASB. Žiadne DAZ v jej pripade nebolo nutne. A doučovanie vobec nie a to je už v Sek. A na výšku možeš aj bez gympla. Rovnako aj na SVK nie je nutny gympel ale len trojročná učnovka nestači. Praca sa da najst aj na skratený úväzok. Mam kamaratka ktora je tu druhý. Narodill sa im druhe dieťa a pracuje 3 doobeda v tyždni. Jedno dieta v škole, druhe pol dňa v jasliach.
Ja nepoznám nikoho kto by mal problem nájst pracu kto pracovať chce, a nemá len požiadavky ale má aj čo ponúknuť.
Nevraviac o Tom, ano zdravotne poistenie je pálka ako hovado, samozrejme zalezi čo všetko a v akej miere chceš mat poistene, ale teda nehrozi aby si musela čakat niekde Pol dňa u lekára, alebo prisť o piatej pre časenku aby si sa o 12.00 dostala na rad ak vôbec. Alebo aby si si musela do nemocnice doniest čokolvek od wc papiera až po príbor. Alebo na Odborne vyšetrenie či operáciu čakala polroka a viac. Takisto di nemusis brať dovolenke, keď potrebujes na poštu alebo na úrad nieco vybaviť, a uz vobec nie že prídeš 11.50 a Ťa nevybavia, nakoľko o 12.00 majú obed
@guiseppinka preco by sa nepostaral? Slovac tam ide zit, na dorovnanie dochodkov, poznam mnohych
@anonym_e37491 lebo svajciarsko je fakt socialna krajina🙄
Inac, ja som sa vratil na Slovensko, po 6 rokoch z Rakuska.Po 4 rokoch na Slovensku, som isiel zase do Švajciarska a o rok manzelka s detmi za mnou.
Co sa skôl tyka,najstarsi skoncil VUT v Brne a v Zurichu ETH,mladsi ma gymnazium v kantone a prvy stupen UNI Zurich,buduci rok by mal skoncit,ak da vsetky skusky.Obidvaja pracuju v banke.Dcera sa vyucila za autolakyrnicku a pokracuje popri praci v studiu.
Ani jeden sa na skoly nestazoval,skor boli nadseni.
Fakt je ten,ze z univerzity vo Švajciarsku,maju studenti,daleko lepsie moznosti na uplatnenie,ako zo slovenskych vysokych skôl.
Pises,ze mate 300k €,rozpocet na dom.
Keby ste tieto prachy vlozili do byvania,tu vo Švajciarsku,tak mate ovela lacnejsie byvanie,ako platit drahy najom.
@anonym_e37491 my sa ale bavíme o švajci
@biankabianka v poriadku, ja som ti napisala tiez, ze ak chces kvoli rodine a priatelom, tak mas snad uz odpoved, verim, ze si svojpravna
@biankabianka Muž je učiteľ?
@biankabianka Po narodení detí sa život výrazne zmení, možno aj to hrá svoju rolu u vás. Keď máš deti a už robíš, tak už nie je toľko času na stretávanie. Tiež si myslím, ako niekto písal, že ani na SVK nemusíš mať pocit dostatku sociálneho vyžitia. Až keď deti odrastú. My sme v zahraničí dlho a tiež som mala roky v hlave, že sa možno vrátime, bránila Slovensko, ale v poslednom čase som otočila. Keď porovnávam, čo mám tu a čo by bolo doma, tak by sme si pohoršili. Odporúčam spísať si to na papier, + a –. Inak neboj sa toho, že to deti budú mať ťažké, ak by ste sa sťahovali neskôr, deti si zvyknú. Sú veľmi prispôsobivé, to len nám to všetko pripadá náročné.
@anonym_ed3614 ďakujem za peknú odpoveď 😊
@biankabianka so tu 20rokov, samozrejme nezijem v Zh a dobrovolne by som tam Ani nikdy žiť nechcela. Stačili mi 3 roky vo Walliselen pred 20 rokmi. Moje dieta chodili do jasli, Mali sme subvention podla platu keďže jasle patrili Gemeinde. Chodila Tam dva dni v tyždni. Neskôr chodila na obedy do ASB. Žiadne DAZ v jej pripade nebolo nutne. A doučovanie vobec nie a to je už v Sek. A na výšku možeš aj bez gympla. Rovnako aj na SVK nie je nutny gympel ale len trojročná učnovka nestači. Praca sa da najst aj na skratený úväzok. Mam kamaratka ktora je tu druhý. Narodill sa im druhe dieťa a pracuje 3 doobeda v tyždni. Jedno dieta v škole, druhe pol dňa v jasliach.
Ja nepoznám nikoho kto by mal problem nájst pracu kto pracovať chce, a nemá len požiadavky ale má aj čo ponúknuť.
Nevraviac o Tom, ano zdravotne poistenie je pálka ako hovado, samozrejme zalezi čo všetko a v akej miere chceš mat poistene, ale teda nehrozi aby si musela čakat niekde Pol dňa u lekára, alebo prisť o piatej pre časenku aby si sa o 12.00 dostala na rad ak vôbec. Alebo aby si si musela do nemocnice doniest čokolvek od wc papiera až po príbor. Alebo na Odborne vyšetrenie či operáciu čakala polroka a viac. Takisto di nemusis brať dovolenke, keď potrebujes na poštu alebo na úrad nieco vybaviť, a uz vobec nie že prídeš 11.50 a Ťa nevybavia, nakoľko o 12.00 majú obed
@sense uplne s tebou súhlasím. Môžem sa len opytat, že prečo tak negativne voči Zurichu? Už sa diskusia zvrháva iným smerom ako bola založená ale toto ma ešte zaujalo.
Inac, ja som sa vratil na Slovensko, po 6 rokoch z Rakuska.Po 4 rokoch na Slovensku, som isiel zase do Švajciarska a o rok manzelka s detmi za mnou.
Co sa skôl tyka,najstarsi skoncil VUT v Brne a v Zurichu ETH,mladsi ma gymnazium v kantone a prvy stupen UNI Zurich,buduci rok by mal skoncit,ak da vsetky skusky.Obidvaja pracuju v banke.Dcera sa vyucila za autolakyrnicku a pokracuje popri praci v studiu.
Fakt je ten,ze z univerzity vo Švajciarsku,maju studenti,daleko lepsie moznosti na uplatnenie,ako zo slovenskych vysokych skôl.
Keby ste tieto prachy vlozili do byvania,tu vo Švajciarsku,tak mate ovela lacnejsie byvanie,ako platit drahy najom.
@tundra ďakujem toto je zaujímavá odpoveď, presne na takýchto ľudí som otázku aj smerovala 😊
@tundra a ešte dodám, my si to plne uvedomujeme že tie peniaze môžeme vložiť do bytu tu, to sa určite aj stane ak by sme tu ostali. Čo zatial nevieme že 🤣

@biankabianka mňa by zaujímalo čo vo Švajčiarsku tak veľmi nefunguje že vám to sťažuje život? Pretože to čo som čítala skôr mám pocit že je pre teba najťažšie to, že nevieš dobre rec, nemáš tam vytvorené väzby - to ale nie je krajinou.
Momentálne je Slovensko vo veľkých problémoch - nech si zoberieš akúkoľvek oblasť, je problémová. Na nič nie sú peniaze, pretože sú rozkradnute.
Len taký malý zoznam aké to je tu:
Zdravotníctvo – nedostatok lekárov a sestier, preplnené ambulancie, dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia a operácie, zastarané nemocnice, personál pracuje v náročných podmienkach.
Školstvo – vyhorení učitelia, nedostatok pedagógov, nízke platy, zastarané učebné osnovy, chýbajúci školskí psychológovia a asistenti.
Sociálne služby – málo miest v domovoch sociálnych služieb, nedostatok opatrovateľov, rodiny často zostávajú na starostlivosť samy.
Doprava – rozbité cesty, meškajúce a havarujuce vlaky, zastaraná železničná infraštruktúra, nedokončené diaľnice.
Bývanie – vysoké ceny nehnuteľností a nájmov, nedostatok dostupného nájomného bývania.
Súdnictvo – zdĺhavé súdne konania, nízka dôvera verejnosti v spravodlivosť.
Verejná správa – byrokracia, zložité vybavovanie úradných záležitostí, pomalá digitalizácia.
Korupcia – opakujúce sa podozrenia z nehospodárneho nakladania s verejnými financiami a klientelizmu.
Životné prostredie – čierne skládky, sucho a extrémne počasie, problémy s odpadovým hospodárstvom v niektorých regiónoch.
Demografia – starnutie obyvateľstva, odchod mladých a kvalifikovaných ľudí do zahraničia.
Ekonomika – rast cien, vysoké životné náklady pre mnohé domácnosti, regionálne rozdiely v zamestnanosti a platoch.
Duševné zdravie – nedostatok psychiatrov a psychológov, dlhé čakacie lehoty na odbornú pomoc.
Takže... Je to takto aj vo Švajčiarsku?
@ria_sprout ja som nepovedala, že tu niečo nefunguje pokiaľ viem. Iba že aj tu sú veci, ktoré su na nič z nášho pohľadu. Napríklad sa nestotožňujeme uplne so školským systémom z toho čo o ňom ZATIAĽ vieme, tak isto tie ich šialené pravidla, na všetko regulácie a aj tak im to až tak nejde, akurát čo má človek niekedy aj strach sa nadýchnuť, prehnane regulácie, ale zas aspoň je to väčšinou poriadok. No nepovedala som, že nefunguje.
Tu majú tiež nedostatok lekárov, aspoň čo som sa rozprávala s inou lekárkou a tiež vela pracujú, ale samozrejme v iných podmienkach. Zdravotníctvo samozrejme nemôžeme ani z malej časti porovnať s tým slovenským žiaľ, čo je velmi smutné.
Napríklad k sociálnym službám sa vyjadriť neviem ,a doprava tu funguje takmer 100%, ale čo sa týka bývania, tam je to inak. Niekedy niekoľko mesačný hon na byt, nedostatok bytov a super predražené najmy. Ano plat je vyšší ako na sk, ale aj tak su tie najmy šialene vysoké častokrát- nie vždy, ale to aj na sk že.
Z našich skusenosti by som k verejnej sprave povedala len tolko, že na sk je všetko častokrát jednoduchšie vybaviť a menej papierovačiek. A práve tam je oveľa viac digitalizácia ako si to ty nazvala, tu ide všetko cez papiere a poštu. Myslim si, že počasie na sk nie je chybou Slovenská 😬
Vysoké životné náklady su aj tu a mnoho rodin tu len prežíva, tak isto ako aj opak a ľudia sa tu maju dobre, to iste aj na sk, aj keď tam je to určite ešte horšie žiaľ. No a dlhé čakanie doby u odborníkov su aj tu, tiež nedostaneš na odborné vyšetrenie termin hneď poobede. Ale je to lepšie ako na sk určite. Aj psychiatri a psychológovia su tu preplnení. K niektorým veciam sa vyjadriť neviem, napísala som čo som vedela