Návrat na Slovensko 2026: Stojí to za to?
Ahojte, viem, že tychto tém je tu dosť, ale všetko sa rokmi mení, tak sa skusim spytat aj ja takto. Hadam sa nikto nenahnevá 🙃
Sme vo Švajčiarsku 9 rokov.. syn 5 rokov, dcéra pol roka... syn začal škôlku, prvy rok ma za sebou, povinná školská dochádzka tu. Ide do druhého škôlkarskeho ročníka. Na Sk mu začína tento rok povinná školská dochádzka už tiež. Plánovali alebo teda veeelmi presvedčivo zvažovali navrat na Sk buduci rok, cez prázdniny pred začiatkom už školy. Aby proste nezačal školu už tu, lebo potom by bolo ešte náročnejšie odísť. Manžel však dostal ponuku ktora sa ťažko odmieta najmä čo sa týka teda financií na Sk ale teda museli by sme odísť najneskor na prelome rokov. Nejako sme s tym nerátali a stali si hovorili ,že mame dost času sa rozhodnut či ist či nie. Teraz nevieme už vobec. Zrazu sa rýchlo rozhodnut v takej velkej veci... vobec nevieme čo robiť... viete mi niekto povedať ako to prebieha u vas ak ste sa odniekal vratili? Alebo aj nevrátili a žijete na Sk celý život? Ste spokojny po návrate alebo ľutujete ? Čo je super a čo vas štve?
Keby som bola zdravá, asi je o kusok ľahšie sa rozhodnut ale ja mam sklerozu a všeličo ine tu aj riešim zdravotné, tak mam z toho dosť obavy, aj keď vidim, že konkrétne toto ochorenie sa lieči celkom dobre na sk... ale to zdravotníctvo celkovo no..uf... kym človek nemá problémy nerieši... ale vek stúpa, šance že budeme musieť napr.do nemocnice sa zvyšujú 😬 ....mam z toho celkom nervy... ja by som si určite našla lepšiu prácu na sk ako tu, nevieme až tak dobre reč, a už sa do práce teším, som 6 rokov doma s deťmi 🤣 na sk mame zázemie, manželova rodina, mame tam pozemok kde chceme postaviť hádam dom (aj keď dnešné ceny, no neviem?) Mame tam byt...kamarátov...chceme žiť na Slovensku čo sa sociálneho kontaktu a celkovo pocitu bežných dni týka... ale bojíme sa, že to bude veľká chyba...
Čas beží, rodinný členovia tiež nemládnu že...chceme ešte s nimi byť kým sa dá... tak isto keby sa mi niečo stalo, manžel ostane sám s deťmi a nik mu tu nepomôže, jasné rodičia jeho by mohli asi prist. Ale tiež majú svoj dôchodkový vek už predsa len.. a to isté opačne, keby sa jemu niečo stane nedajbohže, nielen že ostaneme bez príjmu, ja sa tu sama nezorientujem určite, všetko rieši on.. syn nevie dobre po nemecky, chytá sa už na Švajčiarsku nemčinu ale v škole bude potrebovať normálnu a teda nejaké doučovanie čo vobec nieje lacné, tým že ja nikdy nebudem mať super platenú prácu tak sa nám to tu prestáva aj finančne trochu vyplácať čo tiež viac nahráva Slovensku... avšak nežijeme tak kopu rokov a pred odchodom sme pracovali obaja len rok, tak je možné že máme skreslené predstavy o živote tam... idealizmus? Vieme že tam je veeelmi vela veci na nič, ale je to náš domov. Aj tie dlhé cesty hore dole a dvojitý život, raz tu, raz tam..je to náročné a mame toho už plné zuby... človek si zvykne na všetko a nejako sa tam žiť dá samozrejme ,ale je to také zlé naozaj ako sa vraví alebo je to fajn? Vraj sa teraz vela ľudí vracia naspäť...
Ak niekto prišiel až sem, dakujem za odpoved a za váš čas 🤣
@biankabianka Toto je velakat situacia slovenskych rodin,ked idu zit do zahranicia. Predtym si nezistili , ze ake prcae tam budu moct vykonavat az a ake finacie ,ake naklady na zivot tam budu mat, ked pride rodina .Propaganda medii ci netu ci politikov asi zauraduje u mnohych Slovakov tak,ze podlahnu iluzii, , ze na sk ak im nie je dobre tak urcite v zahranici bude.
Ste 9r okov v oSvajciarsku a tvoj syn nevie po nemecky spisovne rozpravat? A ty vies a tvoj manze vie? Vasa chyba je,ze ste asi precernili svoj moznosti aj finacne v Ch. Ty za 9 rokov si nebola schopna bud vystudovat alebo si urobil nejake vzdelanie na nejaku profesiu a ani si sa nedokazal osamostnit tak,ze ak by sa s manzelom nieco stalo,tak si schopna managovat svoj zivot a zivot svojich deti tam dalej?. Ak si i vsak vazne chora, tak naozaj potrebujes zazemie, ktore ste si asi nedokazali v Ch vytvorit. Poznam ch zdravotny system a ten nie je primarne pre nemajetnych. Tak ako ani ten na sk.Aj na sk budes simusist priplatit,ak chces dobru s arostlivost.
Tak ano,to sa radsej sa vratte na sk vo vasej situacii. Ak si manzel za 9 rokov nedokazal v ch vybudovat dobre pracovne zazemie a ani spoloceneske kontakty, tak naozaj tam potom ste asi izolovani .AK tu izolaciu robi tvoja chroba,to by som este pochopila. Ale ak nie, tak preco ste nenadväzovali normalne väzby v Ch so Svajciarmi .? Nemate ich za susedov ,ci manzel kolegov? Ty si ani nechodila von s detmi? .Zivot v ch je nakladny. Ak nask by manzel natom bol finacne dobre, tak tam s amensi peniaze budete mat vyssiu zivotnu uroven ak v ch.
A preco myslis,ze tvojmanzel ak by s astal vdovcom ci tvoj stav sa nanestastie zhorsisl,s anedokaze o deti v ch postarat? Ma maly prijem ?
Takze podla tvojho opisu situacie je jasne,ze asi ten odchod na sk je pre vas vyhodnejsi ako zostat v ch.
@biankabianka ak chceš lepšiu budúcnosť pre deti ostante tam , my sme žili v rakusku 2 roky vrátili sme sa keď som otehotnela kúpili byt na sk a poviem ti sme na sk 6 rok a katastrofa , čo sa týka zdravotníctva , práce , manžel síce si prácu nájde ale väčšinou len dohody malo platené , stala praca bez známosti sa dá zohnať veľmi ťažko a normálne platená nie 700€ , aj to chodil na turnusy do Nemecka inak by sme nevyžili , ja ako matka s dieťaťom bez šance sa zamestnať a to ani za predavačku ako ty spomínaš , ale nám nemá kto postrážiť dieťa takže my ľutujeme že sme sa vrátili , nás tu nič nedrží keby syn nemá pas , tak už tu dávno niesme . Takže rozmyslí si či nebude problém s prácou u Vás neviem odkiaľ ste aké mesto a či vám ma kto pomôcť s deťmi lebo ak nie ťažko sa ty zamestnáš
@anonym_93e2c6 to ste si s tou prácou neoverili skôr? veď ste boli len za hranicami a to že vám s dieťaťom nemá kto pomôcť to ste nevedeli? keby ste boli niekde ďalej ale len kúsok a nič ste si neoverili, veď práca je priorita
znama sa vratila na sk .. vyvolavalia mi plakala-neveela si zvyknut a lutovala .. rok .. potom zacala zit , kupili dom ,nasla si pracu , novych znamych ..dieta zapadlo do skoly a zabehla do stereotypu - a teraz? je spokojna .. v jej hlave bolo vsetko take ake opustila .. ale ed som jej porozpravala akos a to aj tu u nas v zahranici zmenilo, aka drazoba, kolko spiny a bezdomovcov . neprisposobivych sice nei ciganov ale imigrantov ... ze sa clovek aj v noci boki vyjst von .. ludia ostali tiez zatrpknuty a nadavaju na vsetko a vsetkych - tak nechapala.. kopa obchodov zbankrotovalo .. nikde nieje ruzovo ak sme len bezny smrtelnici .. chod tam kde budes stastna a ak to ma byt pri rodine tak sa vrat .. inak budes mat sice peniaze,ale nebudes nikdy stastna
@anonym_876ea5 wau to je pekny pribeh, super, že nelutuju, kiež by to bol aj náš prípad nech už sa rozhodneme akokoľvek 😁
@biankabianka ak chceš lepšiu budúcnosť pre deti ostante tam , my sme žili v rakusku 2 roky vrátili sme sa keď som otehotnela kúpili byt na sk a poviem ti sme na sk 6 rok a katastrofa , čo sa týka zdravotníctva , práce , manžel síce si prácu nájde ale väčšinou len dohody malo platené , stala praca bez známosti sa dá zohnať veľmi ťažko a normálne platená nie 700€ , aj to chodil na turnusy do Nemecka inak by sme nevyžili , ja ako matka s dieťaťom bez šance sa zamestnať a to ani za predavačku ako ty spomínaš , ale nám nemá kto postrážiť dieťa takže my ľutujeme že sme sa vrátili , nás tu nič nedrží keby syn nemá pas , tak už tu dávno niesme . Takže rozmyslí si či nebude problém s prácou u Vás neviem odkiaľ ste aké mesto a či vám ma kto pomôcť s deťmi lebo ak nie ťažko sa ty zamestnáš
@anonym_93e2c6 naozaj to maju mamičky po materskej take ťažké? Ach to je smutné... muž má ponuku na pracu, už ho tam dávno volajú ale ešte nebol čas doteraz, teraz sa blíži pomaly čas rozhodnut sa keďže začne škola a akurát to prišlo o par mesiac ešte skôr, bez toho aby mal dobrú pracu by sme sa tam v živote nevrátili. Problém bude, ak by firma mala problém a o prácu by prišiel. Ale to aj tu...
@biankabianka A muž má aký názor co by chcel?Ty si tam niekedy pracovala?budeš vedieť s dvoma deťmi pracovať poobedna družina sa platí a nie málo aj škôlka
Moja sestra zila s muzom v Anglicku a po 4 rokoch sa vratili naspät na SK, nelutuju.
Sesternica zila v Anglicku 10r, vratila sa s manzelom a 2 synmi naspat, tiez nelutuju. Teraz maju uz 4 deti.
A vsetci sa vratili kvôli rodine, pracu si nasli aj domy postavili 🙂
@patta89 jej super. Tak to je pozitívna skusenosť, ďakujem pekne 😊
@biankabianka necitam cele ale ani nemusim, nevracala by som sa. Minimalne sa o teba Svajc postara na dochodku, kdezto na SR budu ludia zivorit
@anonym_e37491 😁😁 prepáč, ale to naozaj nie je pravda, aj tu dôchodci živoria, neviem odkiaľ máš takuto info. Švajčiari sami koľkokrát odchádzajú na dôchodok preč 😬
@biankabianka Toto je velakat situacia slovenskych rodin,ked idu zit do zahranicia. Predtym si nezistili , ze ake prcae tam budu moct vykonavat az a ake finacie ,ake naklady na zivot tam budu mat, ked pride rodina .Propaganda medii ci netu ci politikov asi zauraduje u mnohych Slovakov tak,ze podlahnu iluzii, , ze na sk ak im nie je dobre tak urcite v zahranici bude.
Ste 9r okov v oSvajciarsku a tvoj syn nevie po nemecky spisovne rozpravat? A ty vies a tvoj manze vie? Vasa chyba je,ze ste asi precernili svoj moznosti aj finacne v Ch. Ty za 9 rokov si nebola schopna bud vystudovat alebo si urobil nejake vzdelanie na nejaku profesiu a ani si sa nedokazal osamostnit tak,ze ak by sa s manzelom nieco stalo,tak si schopna managovat svoj zivot a zivot svojich deti tam dalej?. Ak si i vsak vazne chora, tak naozaj potrebujes zazemie, ktore ste si asi nedokazali v Ch vytvorit. Poznam ch zdravotny system a ten nie je primarne pre nemajetnych. Tak ako ani ten na sk.Aj na sk budes simusist priplatit,ak chces dobru s arostlivost.
Tak ano,to sa radsej sa vratte na sk vo vasej situacii. Ak si manzel za 9 rokov nedokazal v ch vybudovat dobre pracovne zazemie a ani spoloceneske kontakty, tak naozaj tam potom ste asi izolovani .AK tu izolaciu robi tvoja chroba,to by som este pochopila. Ale ak nie, tak preco ste nenadväzovali normalne väzby v Ch so Svajciarmi .? Nemate ich za susedov ,ci manzel kolegov? Ty si ani nechodila von s detmi? .Zivot v ch je nakladny. Ak nask by manzel natom bol finacne dobre, tak tam s amensi peniaze budete mat vyssiu zivotnu uroven ak v ch.
A preco myslis,ze tvojmanzel ak by s astal vdovcom ci tvoj stav sa nanestastie zhorsisl,s anedokaze o deti v ch postarat? Ma maly prijem ?
Takze podla tvojho opisu situacie je jasne,ze asi ten odchod na sk je pre vas vyhodnejsi ako zostat v ch.
@f333 syn má 5 r a je rok v kolektíve nie si trocha premotivovaná?Ona jazyk koľko potrebuje vie.Vela žien tam ide s mužom, lebo ma dobre projekty a potom sa uvidí veď čítaš,že má pol ročné dieťa.Od začiatku asi plánovali návrat doma majú zázemie sú ľudia čo ani to nemaju
@anonym_e37491 😁😁 prepáč, ale to naozaj nie je pravda, aj tu dôchodci živoria, neviem odkiaľ máš takuto info. Švajčiari sami koľkokrát odchádzajú na dôchodok preč 😬
@biankabianka chodia do lacnejších krajín na dôchodok Tenerife, Španielsko, IT pevnina každý si myslí, že Svajciari su všetci v managemente 🤣🤣nikto nevidí poplatky za bývanie, stravu obyčajných ľudí
@f333 wau mne sa strašne páči ako všetci ohromne hodnotíte našu nemčinu alebo naše deti. Bola si niekedy v zahranicí prosim ťa? My sme sem prišli bezdetní, žiadne ilúzie sme nemali, obaja sme pekne pracovali, plán bol ostať par rokov, ale nejako nevyšlo. Zostali sme doteraz. My tu mame kamarátov, ale nemáme k nim take citové väzby ako k tym na Slovensku, kazdy ma svoje problémy a svoju rodinu a ľudia nemajú tolko času chodit kvákať kade tade. Manžel ma skvelú prácu, je spokojný ale firma teraz nemá tolko prace a nerád by robil na inom oddelení kde nebude už taký spokojny. Na Sk mu ponúkajú prácu snov za skvelé peniaze + vsetky vymenované benefity slovenska ktoré su pre nas benefitmi su k tomu. Prečo som mala chodiť do školy? To je ako nejaka povinnosť že keď je matka doma s deckom tak musi chodiť do školy? Kto ti dáva právo súdiť niekoho ako žije alebo žil? Ak nemáš skusenosť s našou situáciou a teda či sa vrátiť či nie, nemusíš hodnotiť životy iných dobre? Za plotom vie každý štekať. My sa mame dobre finančne , a to pracuje len on, ale keby sa mi nedajbože niečo stalo, ako by sa staral sam o dve deti? Nejde o prachy ale o starostlivosť skĺbenú s prácou. Je to masaker a mal by to zbytočne náročné keď mu tu nemá kto pomoct . Jasne že aj ja by som to tu sama zvladla, ale načo keď na sk by mi bolo ľahšie potom samej s deťmi? Bože milujem premúdrelé komentáre a hodnotenia, chcela by som vidieť tvoj život ako máš urobených 5 škôl, pritom 14 deti a 2 prace
@biankabianka chodia do lacnejších krajín na dôchodok Tenerife, Španielsko, IT pevnina každý si myslí, že Svajciari su všetci v managemente 🤣🤣nikto nevidí poplatky za bývanie, stravu obyčajných ľudí
@anonym_5919e2 preto si odsúhlasili tento rok 13 dôchodok, aby mohli žiť vo svojej krajine, aby sa nemuseli sťahovať aj v rámci kantónov, nakoľko majú vysoké životné náklady hlavne veľké mestá, aj keď majú vysoké dôchodky samozrejme len po splnení nárokov na tieto dôchodky čo sa teda netýka úplne všetkých
@anonym_fa2839 ďakujem krásne za odpoved, tiež ste tu žili? Takže návrat ste nikdy neľutovali? Mate sa tam teda dobre, tak to som rada
@biankabianka nie vo Svajciarsku nie, v Anglicku a v Prahe. Vo Svajciarsku som mala znamych, ti su uz tiez doma.
@biankabianka A muž má aký názor co by chcel?Ty si tam niekedy pracovala?budeš vedieť s dvoma deťmi pracovať poobedna družina sa platí a nie málo aj škôlka
@anonym_5919e2 no prioritne chce ist on naspat, ja tam rodinu už nemam, ale tiež sa tam cítim lepšie ako tu. Ale človek si zvykne. Bojíme sa aj ako sa syn adaptuje v škole, ale tak nie je prvý ani posledný prisťahovalec. Ja som tu predtým pracovala, ale je to ťažké vrátiť sa, keď napr.školka je len do 11:50 a začína 8:30, inak sa platí hrozne drahá družina tiež... alebo jasle 3000, treba zahlásiť vela.mesiacov vopred aby bolo vobec volne a nikto negarantuje že si rýchlo nájdem pracu, odkiaľ zoberiem 3000 navyše zbytocne platit jasle kym nebudem pracovať? V tomto je to tu velmi narocne, návrat naspäť do prace...
@f333 syn má 5 r a je rok v kolektíve nie si trocha premotivovaná?Ona jazyk koľko potrebuje vie.Vela žien tam ide s mužom, lebo ma dobre projekty a potom sa uvidí veď čítaš,že má pol ročné dieťa.Od začiatku asi plánovali návrat doma majú zázemie sú ľudia čo ani to nemaju
@anonym_5919e2 ďakujem za podporu 💕
@biankabianka necitala som vsetky komenty. Pridam ale slova najlepsieho kamarata. Zije vo Svajc. 3 roky. Keby sa mu naskytla príležitosť, hned ide domov. Je slobodný, bezdetny. Vie jazyky. Ale nikdy sa tam necitil ani minimalne vazeny za svoje know-how, ktore mu spolupracujuci skor zavidia, a uz vobec sa neciti prijaty. Ludi opisuje ako chronickych stazovatelov, ktori su skupi a vztahy su tam plytsie ako "palacinkarka" (aj to zakusil na vlastnej kozi nie raz). A smutno mu je aj z toho, ze sa sice s tolkymi ludmi rano pozdravi, same úsmevy, ale vsetko je na oko. Nechce tam zit a nie je to zahranicie o tolko uzasne, ako si to ludia (hlavne ti, ktori nikdy nevyskúšali zit mimo hranic) predstavuju a ako o tom pisu. Povzbudzujem ta, ak ma manzel na SK skvelu ponuku prace, akysi zaklad je uz tam. Drzim prsty a neboj sa vratit 🙂 Pekny den zelam 🙂
@anonym_5919e2 no prioritne chce ist on naspat, ja tam rodinu už nemam, ale tiež sa tam cítim lepšie ako tu. Ale človek si zvykne. Bojíme sa aj ako sa syn adaptuje v škole, ale tak nie je prvý ani posledný prisťahovalec. Ja som tu predtým pracovala, ale je to ťažké vrátiť sa, keď napr.školka je len do 11:50 a začína 8:30, inak sa platí hrozne drahá družina tiež... alebo jasle 3000, treba zahlásiť vela.mesiacov vopred aby bolo vobec volne a nikto negarantuje že si rýchlo nájdem pracu, odkiaľ zoberiem 3000 navyše zbytocne platit jasle kym nebudem pracovať? V tomto je to tu velmi narocne, návrat naspäť do prace...
@biankabianka deti sa adaptujú rýchlo, naše dieťa má v škole araba, mama ho učila slovensky, ale písať nevedel, prišli na sk len na dobu 3 rokov, v triede je medzi najlepšími, odchádzajú do GB nakoľko ocko tam má prácu, je tam aj viac cudzincov aj deti ktoré sa vrátili na sk a nemajú problém samozrejme aj ukrajinci, dnes to je už ináč na sk ako v minulosti
Brat s priateľkou sa vrátili po 20tich rokov. Teda ona tam bola 20rokov(viac ako na Slovensku),ale jednoducho po 20tich rokoch si povedala že stačí,nikdy sa tam necítila "ako doma". Ale nemajú deti,toto riešiť nemuseli. Na Slovensku sú spokojní.
@anonym_5919e2 preto si odsúhlasili tento rok 13 dôchodok, aby mohli žiť vo svojej krajine, aby sa nemuseli sťahovať aj v rámci kantónov, nakoľko majú vysoké životné náklady hlavne veľké mestá, aj keď majú vysoké dôchodky samozrejme len po splnení nárokov na tieto dôchodky čo sa teda netýka úplne všetkých
@biankabianka vrátila by som ani by som nad tým neuvažovala.Tvoja práca bude platiť škôlku a školu a vôbec kde si nájdeš prácu na 3,4 hodiny.Tu máte byt, muž dobrú ponuku, deti pôjdu do zariadení škôlka max 80 eur a syn družina 25 eur.A rodina na blízku.Ak by ste tu nenašli byt aj tak by som sa vrátila. Zahraničie nie je pre každého.
@anonym_034337 ten 13 dôchodok spraví tak veľa, že ľudia zostanú?Myslím si, že nie.Svajciarsko nie je krajina na dôchodok, lekárov, alebo keď jeden zostane sám.Moja sestra sa vrátila z DE pred rokom v škole prisťahovalci, v práci prisťahovalci na ulici nebezpečne aj, keď bývali v dobrom meste.Bola zdravotná sestra tá si prácu nájde všade a ľahko.Jej muž zostal, ale o pár mesiacov prišiel tiež.Teraz robí z domu a raz mesačne tam ide na týždeň
@anonym_1f37ac 😄🤣 toto najlepšie viete vy, čo tam žijete, preto sa aj tu informujem , ale Slováci majú takú super schopnosť vždy sa sťažovať na všetko 🤣 vieš... aj tu vela veci je na nič, naozaj, ľudia si myslia, o zahraničie, tam sa všetci majú, ale nie je to ľahké ani ružové. Ako aj na sk su aj dobre veci a hýbe sa to aj tam vpred..otazka je, kde je to lepšie podla preferencií
@biankabianka mňa by zaujímalo čo vo Švajčiarsku tak veľmi nefunguje že vám to sťažuje život? Pretože to čo som čítala skôr mám pocit že je pre teba najťažšie to, že nevieš dobre rec, nemáš tam vytvorené väzby - to ale nie je krajinou.
Momentálne je Slovensko vo veľkých problémoch - nech si zoberieš akúkoľvek oblasť, je problémová. Na nič nie sú peniaze, pretože sú rozkradnute.
Len taký malý zoznam aké to je tu:
Zdravotníctvo – nedostatok lekárov a sestier, preplnené ambulancie, dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia a operácie, zastarané nemocnice, personál pracuje v náročných podmienkach.
Školstvo – vyhorení učitelia, nedostatok pedagógov, nízke platy, zastarané učebné osnovy, chýbajúci školskí psychológovia a asistenti.
Sociálne služby – málo miest v domovoch sociálnych služieb, nedostatok opatrovateľov, rodiny často zostávajú na starostlivosť samy.
Doprava – rozbité cesty, meškajúce a havarujuce vlaky, zastaraná železničná infraštruktúra, nedokončené diaľnice.
Bývanie – vysoké ceny nehnuteľností a nájmov, nedostatok dostupného nájomného bývania.
Súdnictvo – zdĺhavé súdne konania, nízka dôvera verejnosti v spravodlivosť.
Verejná správa – byrokracia, zložité vybavovanie úradných záležitostí, pomalá digitalizácia.
Korupcia – opakujúce sa podozrenia z nehospodárneho nakladania s verejnými financiami a klientelizmu.
Životné prostredie – čierne skládky, sucho a extrémne počasie, problémy s odpadovým hospodárstvom v niektorých regiónoch.
Demografia – starnutie obyvateľstva, odchod mladých a kvalifikovaných ľudí do zahraničia.
Ekonomika – rast cien, vysoké životné náklady pre mnohé domácnosti, regionálne rozdiely v zamestnanosti a platoch.
Duševné zdravie – nedostatok psychiatrov a psychológov, dlhé čakacie lehoty na odbornú pomoc.
Takže... Je to takto aj vo Švajčiarsku?
@biankabianka zijem v rakusku, tu su slovaci na dochodkoch spokojni
@f333 wau mne sa strašne páči ako všetci ohromne hodnotíte našu nemčinu alebo naše deti. Bola si niekedy v zahranicí prosim ťa? My sme sem prišli bezdetní, žiadne ilúzie sme nemali, obaja sme pekne pracovali, plán bol ostať par rokov, ale nejako nevyšlo. Zostali sme doteraz. My tu mame kamarátov, ale nemáme k nim take citové väzby ako k tym na Slovensku, kazdy ma svoje problémy a svoju rodinu a ľudia nemajú tolko času chodit kvákať kade tade. Manžel ma skvelú prácu, je spokojný ale firma teraz nemá tolko prace a nerád by robil na inom oddelení kde nebude už taký spokojny. Na Sk mu ponúkajú prácu snov za skvelé peniaze + vsetky vymenované benefity slovenska ktoré su pre nas benefitmi su k tomu. Prečo som mala chodiť do školy? To je ako nejaka povinnosť že keď je matka doma s deckom tak musi chodiť do školy? Kto ti dáva právo súdiť niekoho ako žije alebo žil? Ak nemáš skusenosť s našou situáciou a teda či sa vrátiť či nie, nemusíš hodnotiť životy iných dobre? Za plotom vie každý štekať. My sa mame dobre finančne , a to pracuje len on, ale keby sa mi nedajbože niečo stalo, ako by sa staral sam o dve deti? Nejde o prachy ale o starostlivosť skĺbenú s prácou. Je to masaker a mal by to zbytočne náročné keď mu tu nemá kto pomoct . Jasne že aj ja by som to tu sama zvladla, ale načo keď na sk by mi bolo ľahšie potom samej s deťmi? Bože milujem premúdrelé komentáre a hodnotenia, chcela by som vidieť tvoj život ako máš urobených 5 škôl, pritom 14 deti a 2 prace
@biankabianka V prvom rade sa upokoj. ja som regovala na tvoj opis vasej situacie a zhodnotila som tot ak,ako som napisala.
ja zijem v de 24 rokov tiez v ch. takze o pomeroch tam viem dost.
A vidasm slvoenske rodiny ako je vasa prichadzat a odchadzat zo za pEuropy a priciny su skro vzd yrovnake. Podobne tej vasej.
CO sa tyka tej pomoci , tak su vch predsa sluzby,ak pises ,ze s a mate dobr efinacne. manzelsi zaobstara sluzby apestunky.Kd je teda problem?
Moj svgor nahle ovdovel s 3 demi. A zvladol to, je uspesny advok t a vedel aj sklbit pracu so starostlivostou o deti.Ale mal pomc., to ano. Ale nie svoju matku ci svokru. Mal pestunku, pani do do domacnosti.. Ako otec vedel zvladnut situaciu,pretoze musel. tak by musel zlvadnut aj ten tvoj.
O moj zivot sa nemusi bat. Ja radu na mk verejne neziadam. ty ano. A z hladiska zivota v zahrancic a uspesnej kariery tam ti pisem, ze nato,aby si mala poholdny zivot ci na sk ci v ch ci inede potrbujes dostatok finacnii. A nepotrbujes ,aby rodina v senoirskom veku ti pomahala. Su na to sluzby ato aj na sk ci v ch . len ich treba zaplatit. A to si muis zvazit, kde si ich trufate zaplatit. Ja chape,m, ,ze ti mozno chyba rodina. Ale mala by ti chybat nie preto,ze ti moze pomoct. Ale pre nu samu. Ved vas mozu navstevovat v ch, ked len o to by islo.
ja ma 2 vysoke skoly rovnakeho typu z sk a de.a rovnaku karieru voboch krjainach .e. Takze dieta som zvladla s manzelom /uz je na VS / a spomocou sluzieb uplne perfektne. A mohla som polavit v kariere ,kedy som chcela. A co sat yka zravotnictva. tak ako pred dvomi desatrociami na sk som si plaltila dobre zdravotne sluzby okrem zakonneho zd.poistenia. Tak to iste teraz robim v de ci ch. A neexistovalo,aby moje dita neobvladalo uradny jazyk krajiny ,kde byva od narodenia.Aj keby to nebol jeho materinsky.
Ty si to nezvadla, preto teraz mas ten problem okrem dalsich.
Takze naozaj si myslim,ze pre teba je najlesie ist na sk zit.
@anonym_5919e2 chodia zit do lacnejsich krajin stale poberajuc Svajc dochodok.
@anonym_93e2c6 vidno, ze nezijes s dietatom v rakusku... teraz reagujes tak, ako by v at vsetko fungovalo dokonale... vobec ziadna byrokracia, terminy na vysetrenia a operacie hned na dalsi den..
@anonym_e37491 no, neviem neviem, ci sa svajc postara o dochodcov
@guiseppinka preco by sa nepostaral? Slovac tam ide zit, na dorovnanie dochodkov, poznam mnohych
@biankabianka autorka, ak mas prioritu rodinu a priatelov, nech sa paci. Vitaj spat. Ale ak chces lepsiu buducnost pre deti, ostan.
@anonym_fea35e otázka je, čo je dostatočný plat na sk? Alebo celkový príjem pre 4 člennú rodinu. Lebo nam sa plat môže zdať atraktívny, a pritom je možno nízky? ... na dvoch stoličkách sa sedieť nedá, presne tak, mame toho už plné zuby odkedy sme 4 členná rodina. Je to extremne narocne a na úkor niečoho iného. Ani na dovolenky nikam nechodíme Lebo vsetky dovolenkové dni idú na sk. A to tam veru nie je dovolenka ani zďaleka. Su na sk aj ľudia co sa maju dobre... a su aj ti ini... asi je na každom ako sa prispôsobí a ako je šikovný
@biankabianka ale ved preto som sa Ta pytala, aky plat vam ponukli, ked (najma kvoli tomu) je to pre vas imuplz, ze chcete ist nazad. Ze sa ponuka neodmieta, ze len jeden plat a dobry.
Preto som sa pytala na konkretny udaj, cislo, kedze si anonym, a Ty si napisala len filozoficky odstavec 🙂
@lenka.25 dobre 🙃 asi vieš ako to chodí v zahraničí ked všetci zanedbávajú deti. Tu sú jasle nenormálne drahé,3tisic + a preto ostal syndo povinnej školskej doma. Preto sa nemal velmi kde učiť. Je len rok v kolektíve, preto je na tom takto. Ale uči sa postupne. Alebo aj nie, bijeme ho zakaždým keď povie niečo po nemecky ,aby si nabudúce dobre rozmyslel ako bude rozprávať 🧐
@biankabianka o dieťa by som sa nebála. V škôlke sa naučí plus ako cudzinec ak bude mať problém s jazykom bude chodiť na DAZ, bude mať hodiny nemčiny viacej. Zvláštne je že nechodil ani do Spielgruppe , tie až také finančné náročné nie sú. A jedle určite nestoja 3000+, veľa z nich je Subventionovanych alebo máš subvencií z Gemeinde. Rovnako nemusí byt dieťa 5dni v týždni v jasliach celý deň. Môže byť aj len jeden dva dni alebo dve tri popoludnia či dopoludnia. Ak sa chcete vrátiť, vráťte sa teraz, keď si dieťa vybuduje vzťahy s kamarátmi bude sa vám odchádzať ťažšie. Plus v ste mali viac zapracovať na začlenení sa, nie sa pohybov len medzi "svojimi" Veľa Gemeinde robí stretnutia mamičiek s deťmi. Alebo nemčinu pre ženy, ktoré sú doma s deťmi a stojí to "pár frankov" , samozrejme naučíš sa tam len bežné veci.
A čo sa týka nezamestnanosti, ta je určite nižšia ako na SVK.
@anonym_5be3bb a viete ake možnosti maju deti vo Švajci? Tiež tu nie je školstvo ideálne a keď nechodia na gympel kde je fakt ťažké sa dostať, tak v živote nemôžu ist ani na výšku, ak si nedorobia po učňovke ďalšie roky školy alebo popri škole druhú školu s maturitou. V čom sa majú ch deti lepšie? Jedine ak že vedia jazyky viac ako tie slovenské, ale ak rodičia maju možnosť, aj na sk sa deti môžu učiť jazyky a dotiahnuť to ďaleko. Slovenské školstvo aspoň to ktoré si ja pamätám je na ovela lepšej úrovni a decka sa viac naučia. Tu su viac zameraní na prax čo je tiež fajn, ale bez teórie tažko
@biankabianka to máš odkiaľ ze dieťa nemôže ísť na vysokú pokiaľ nemá gympel?
@anonym_93e2c6 ahoj, my mame tri malicke deti, tiez nemame pomoc, a dokonca byvame na vychodnom Slovensku, kde je teda o to vacsi problem s pracou. Napriek tomu si zijeme uplne normalne, kupili sme dom, mame normalne prace (ja s VS manzel bez) a realne okrem toho ze nadavame na veci ktore tu nefunguju (no rovnako mnohe nefunguju v zahranici), nic nam nechyba a zije sa tu krasne.
Moja otazka znie:
Co robi Tvoj muz, ked tu ma tak obrovsky problem najst si aspon on normalnu pracu, ked uz nie Ty, akoze matka po RD?
@biankabianka výdavky na 4 clennu rodinu- cca 2700 eur nejaký skôr nižší štandard. Plat 1200 eur je v čistom 926 eur, ceny potravín sú tu ako v zahraničí, to sú vysoké položky pre rodinu. Zdravotníctvo je biedne aj čo sa týka možnosti liečby, mnohé lieky nie sú dostupné aj čo sa týka moderných prístupov. Práca pokiaľ nie je dobrá špecializácia sa nehľadá ľahko.
@1andrea111 to su Tvoje vydavky na 4 clennu rodinu na Slovensku ci v Svajciarsku?
2700 euro s muzom ani len spolocne nezarobime, sme 5 clenna rodina, mame dom na hypoteku, dve auta, a nepovazujem sa za nizky standard, nic nam nechyba, aj odlozime, aj pocestujeme 😃😃😃
Ale chapem ze kazdy ma pocit standardu a naklady evidentne niekde inde, to je prirodzene. Len mi neda neregovat, ze by som toto nepovazovala za standardny Slovensky vydavok na 4 clennu rodinu, ze 2700 euro 🙈

1.generacia vonku si to vzdy odtrpi. Ale 2. generacia ma obrovske moznosti.
Ja by som zostala vo Svajci, kvoli detom. Co na SK, skapal pes.
@anonym_5be3bb a viete ake možnosti maju deti vo Švajci? Tiež tu nie je školstvo ideálne a keď nechodia na gympel kde je fakt ťažké sa dostať, tak v živote nemôžu ist ani na výšku, ak si nedorobia po učňovke ďalšie roky školy alebo popri škole druhú školu s maturitou. V čom sa majú ch deti lepšie? Jedine ak že vedia jazyky viac ako tie slovenské, ale ak rodičia maju možnosť, aj na sk sa deti môžu učiť jazyky a dotiahnuť to ďaleko. Slovenské školstvo aspoň to ktoré si ja pamätám je na ovela lepšej úrovni a decka sa viac naučia. Tu su viac zameraní na prax čo je tiež fajn, ale bez teórie tažko