icon

Odchod do Česka: Skúsenosti so životom a bývaním?

17. máj 2026

Ahojte. Už dlhsie premýšľame nad tým, že SR asi nie je do budúcnosti krajnou, v ktorej chceme dožiť. Sme mladý manželský pár (30 a 33r), máme dve deti (8r a 4r), aktuálne bývame v dome na hypotéku. Zdá sa, že ČR vyzerá ako krajina s väčšou perspektívou a zdá sa, že by tam mohli byť aspoň nejaké istoty čo sa napríklad dôchodku týka. Tým pádom je lepšie odísť čo najskôr. Zaujíma ma ale vaša skúsenosť ako sa tam žije? Je to nejaký veľký a zásadný rozdiel oproti Slovensku? A čo školy? Staršia je druháčka, nemala by problém s jazykom, keďže teraz ešte češtinu neovláda?

Druhá vec je bývanie. Máme možnosť buď predať dom a skúsiť kúpiť v ČR byt, alebo dať tu dom do prenájmu a žiť v prenajme aj tam. Na kúpu domu tam asi len tak nedosiahneme. Čo myslite, čo je rozumnejsie? Ďakujem za vaše skúsenosti

anonym_2c8cd2
17. máj 2026

@anonym_autor s manželom tiež uvažujeme, ale ja mám veľký strach , lebo mám tiež malé deti, najmladšia si ledva zvykla na škôlku, najstaršia nastupuje teraz na strednú. Ona by ani nešla s nami pravdepodobne. Tu nás nič dobre nečaká, práca za almužnu, bývanie drahé.

janinah
17. máj 2026

Chodte cim skor,deti sa naučia ...drzím prsty.

anonym_380a92
17. máj 2026

@anonym_autor 🥴z kaluže pod odkvap. Výrazne si nepolepšíte, životný štýl rovnaký, akurát pár drobných navyše, ak máte vychytené profesie.

anonym_e6f94c
17. máj 2026

Aj my sa chystáme. Ideme tam kúpiť byt. Tu máme vsetko okrem peknej budúcnosti. Mne je to ľúto, mám rada SK, ale teda to, co tu dovádza tato zgerba, co nám vládne pochová ekonomiku nadobro.

anonym_777d72
17. máj 2026

keby ste sa chystali na kupu bytu, ci aj podnajom, pozrite si ponuky uz teraz. v brne je uz teraz velmi tazke zohnat na podnajom 2 izbovy byt pod 900eur. pekne byvanie v aspon 3 izobvom byte sa pohybuje tak 1200eur mesacne. plus samozrejme nejaka kaucia a pripadne provizia realitke

anonym_cf0dce
17. máj 2026

keby som sa rozhodla odist tak asi este dalej, najskor popozerajte co ponuka pracovny trh, aby ste nepolepsili o 100 eur

anonym_adf71c
17. máj 2026

Som v CR uz dlho, ak chces vediet nieco konkretne, kludne sa pytaj. Uz viete, do ktoreho mesta pojdete? Mate pracu?
Co sa tyka skoly a skolky, tak nezabudnite si vybavit cim skor prechodny pobyt. Bez pobytu vam dieta do institucie pravdepodobne nevezmu. Aj ked teda su mesta, kde uz je menej deti a nie je problem, ale su oblasti, kde je fakt problem umiestnit niekam dieta. Deti sa jazyk naucia bez problemov. Mladsie v skolke vsetko pochyti, u starsej moze byt trochu problem s jazykom v skole na diktatoch a pod. Ak viete naisto, ze pojdete do CR, pozerajte rozpravky v cestine, citaj si s nimi ceske knihy, nech si najma starsie cita, aby sa nan nalepila gramatika. To starsie dieta je druhak alebo tretiak? Ceske deti su v ucive trochu popredu aj v matematike, napr. nasobilku sa ucia uz v druhej triede, v tretej sa ucia uz nasobit a delit cez 100 a pod. Viem, ze na SK to je trochu neskor (mame doma SK ucebnice), tak nech vas to tiez neprekvapi.

anonym_523cdf
17. máj 2026

popozeraj Modrý koník.cz
možno natrafíš na témy kde sa dozvieš viac