icon

Premýšľali ste o darcovstve kostnej drene?

11. júl 2026

Narazila som nedávno na výzvu pre darcov kostnej drene a odvtedy na to myslím.
Registrácia vyzerá jednoducho, len ja sa bojím hlavne toho, čo by bolo, keby ma raz naozaj vybrali ako vhodného darcu.
Premýšľali ste nad registráciou do databázy darcov? Alebo ste registrovaní?

anonym_72f24a
11. júl 2026

@anonym_autor Nie som zdravá,s preto som nemyslela na registráciu.Rozmyslala som však nad tým,ze keby potrebovalo,božechráň,moje dieťa kostnu dreň,ci obličku, nedokazala by som mu pomôcť...

anonym_bdee92
11. júl 2026

Moj muz bol v zozname, vlastne stale asi je.
Kedysi sme sa v nemocnici stretli s dievcatkom, ktore hladalo darcu a muz sa bol dat otestovat. Nebol vhodny, ale do zoznamu sa zapisat dal. Za 14 rokov mu nevolali ani raz.
Inak nevedeli sme, ale vraj tieto databazy su prepojene aj medzinarodne.

martinmmartin
11. júl 2026

Kostnu dren darujes a normalne ti dorastie, nic nestracas oblicku decku mozes dat aj tak

sona96
11. júl 2026

@anonym_autor ja som registrovaná už hádam 15 rokov, zatiaľ ma neoslovili

sissy27
11. júl 2026

@anonym_autor som pravidelny darca krvi a uz hadam aj 15-20r som aj v registri darcov kostnej drene. Zatial mi kvoli kostnej dreni nevolali, ale ak by nahodou, tak nemam problem darovat oboma sposobmi. Ten, kto tu kostnu dren potrebuje, je v ohrozeni zivota a ak mu mozem takto jednoducho pomoct, tak nevidim dovod neurobit to.

catherin4
11. júl 2026

Som registrovana uz min. 20 rokov, nikdy nevolali

anonym_18e52e
11. júl 2026
@anonym_72f24a

@anonym_autor Nie som zdravá,s preto som nemyslela na registráciu.Rozmyslala som však nad tým,ze keby potrebovalo,božechráň,moje dieťa kostnu dreň,ci obličku, nedokazala by som mu pomôcť...

@anonym_72f24a netrap sa tym, nebola by si vhodny darca pre dieta, rodicia nebyvaju vhodnymi darcami, najskor surodenci.
Pre moje dieta sa nasiel vhodny darca z nemecka

anonym_72f24a
11. júl 2026
@anonym_18e52e

@anonym_72f24a netrap sa tym, nebola by si vhodny darca pre dieta, rodicia nebyvaju vhodnymi darcami, najskor surodenci.
Pre moje dieta sa nasiel vhodny darca z nemecka

@anonym_18e52e Súrodenca nemá...

anonym_18e52e
11. júl 2026
@anonym_72f24a

@anonym_18e52e Súrodenca nemá...

@anonym_72f24a ani moje nema, preto sa hladalo v medzinarodnom registri darcov

qetka
11. júl 2026

to, ze ti zavolaju, ze si vhodny darca je podobna sanca ako vyhrat v loterii..

maminastatinom
11. júl 2026

Obaja sme s manželom už roky registrovaní, ale ešte nám nevolali. Ak by sa tak stalo, neváhala by som asi ani minútu. Baví ma môj život, nestalo sa mi nič zlé, poučné, ale vidím, že všetko sa môže zmeniť z minúty na minútu a tak si ten svoj čas tu vážim a k svojmu životu pristupujem s pokorou. Ako hovorím, neváhala by som, minimálne z vďaky za ten svoj. Skoro všetci chceme žiť a ak by niekto mohol ostať žiť aj vďaka mne, niet o čom. Každý rok na Vianoce chodí na STV Noc nádejí, stretávajú sa tam obdarovaní s darcom, tam sme sa inšpirovali.

chrobak7
11. júl 2026

@anonym_autor Kostnú dreň nie, ale granulocyty (biele krvinky) som už daroval. Oslovil ma lekár, že mám rovnakú krvnú skupinu, ako nejaký onkologický pacient. Potreboval biele krvinky.

Tak som to absolvoval presne pre toho človeka - prvý deň mi pichli injekciu, ktorá stimulovala tvorbu bielych krviniek (nasimulovali zápal v tele). telo vypudilo veľa obranných bielych krviniek, na druhý deň ráno som išiel na odber. Napojili mi obe ruky - z jednej čerpali krv, prístroj vyextrahoval biele krvinky a do druhej ruky mi tiekla späť prefiltrovaná krv. Trvalo to asi hodinu. To som absolvoval v priebehu týždňa 2x. Jeden odber granulocytov je považovaný za 2 odbery krvi.

timea301196
12. júl 2026

Ja som sa registrovala 🙂

xsuzannex
12. júl 2026

Som oravidelny darca krvi a chystam sa registrovat aj sem. A pokial viem, mozes si tam zaskrtnut sposob odberu, aky preferujes..

inaemre
13. júl 2026

Ja som registrovana uz par rokov, zatial mi nikto nezavolal

anonym_022ec9
13. júl 2026

ano,som registrovaná už roky a zatiaľ ma neoslovili. Ak by bolo treba a budem zdravá tak určite pôjdem a pevne dúfam, že keby som niekedy potrebovala ja alebo môj blízky,tak sa nájde rovnako odvážny človek ❤️. Som ochotná zniesť a niesť chvíľkovú bolesť alebo chvíľkový diskomfort,aby som zachránila niekomu život.

gulgy21
15. júl 2026

@anonym_autor ahoj som registrovaný od 2020 zatiaľ som darcom nebol. Rozhodol som sa registrovať po smrti známeho na leukémiu. Myslím, že ak má niekedy vyberú tak tú prípadnú bolesť prežijem a hnať má bude dopredu, že nezištne pomáham a možno zachraňujem niekomu život.

elzu
15. júl 2026

Jsme zaregistrováni ja i muj muz.
Existuji dve metody - neinvazivni a invazivní.
Neinvazivne podobne jako pri odberu krve se filtruji bunky kostni drene z krevního obehu.
Invazivně se odebira v celkove narkoze z panevni kosti.

Muz byl na odběru invazivni metodou v celkove narkoze, ambulantní zakrok. Tehdy byl jeste na medicine, je to tedy uz tak 10 let zpet.

Je to krasny pocit vedet, ze je nekde nekdo, komu to zachranilo nebo ulehcilo zivot 🩵