icon

Sklamanie z návratu na Slovensko: Kam ďalej?

daniellej
13. apr 2026

Ahojte.
Otváram túto diskusiu, pretože potrebujem poradiť. S priateľom ktorý je z anglicka máme spolu 3 ročného synčeka. Syn rozpráva viac po anglicky, ale rozumie aj po slovensky. Pred rokom sme sa rozhodli prísť na SK z Londýna, pretože sme chceli lepší sociálny život a tiež aby malý žil v bezpečnom meste a chodil do škôlky. Avšak prišlo veľké sklamanie. Po roku na SK sme zistili, že sme napriek všetkej snahe stále sami. Rodina ani priatelia nemajú záujem, stretávame sa raz za mesiac. Chápem, každý ma svoj život ale hovorím o úplnom nezáujme. Veľmi nás to sklamalo aj ranilo. Kým sme boli v anglicku, každý tvrdil že nás nevidia, že to bude na SK lepšie. Synček sa nám taktiež nezadaptoval a odmieta byť v škôlke. Môj partner chodieva za prácou do anglicka na 3 týždne a potom je týždeň na SK. Na Slovensku sa mu páči, hlavne je to tu bezpečné, nie ako v Londýne. Ale veľmi mu chýbame a dosť sa preto hádame. Po roku tu nevidím žiadnu pozitívnu zmenu, s prácou je to katastrofa, pretože v anglicku som pracovala z domu a tu si prácu nájsť už rok neviem. Taktiež žiadna pomoc od rodiny, ani keď sme chorí. O štáte ani nehovorím, žiadne možnosti. Priateľ sa chce vrátiť, pretože čo sa týka práce a financií tak sa máme v Anglicku lepšie. No ja sa tam necítim bezpečne, ani ak by sme sa presťahovali von z Londýna. Premýšľam či by bolo lepšie ísť napríklad do KE, kde je toho podstatne viac. Alebo či je to strata času, sťahovať sa znova tam a potom prísť na to, že je lepšie ísť do Anglicka. Cítim sa rozpoltene, strávila som 10 rokov v anglicku, mala som super prácu aj biznis.

Strana
z4
neviete
24. apr 2026
@unknowname

@daniellej Tak ja to vidím jasne na odchod ale to je len môj názor no čo vás čaká na Slovensku ? Aký život chcete dať sebe svojej rodine a potomkom ? Dajte si negatíva a pozitíva čo prevyšuje viac ? Ja napríklad som sa vrátil až 5X na Slovensko ( BA, NR, BB )a vždy som zhodnotil po krátkom čase že to bolo to najhoršie čo som mohol spraviť tvrdohlavo som to ale skúšal niekoľko krát lebo ...domov... aby som pochopil že domov nie je miesto ale ľudia 🙂 No ďalší faktor je životná úroveň či sa to niekomu páči alebo nie Slovensko je katastrofickom stave snáď po každej stránke a bude to horšie krajina je pozadu mentalita ľudí zle ...a to tam mám priateľov ale bohužiaľ musel som niečo obetovať darmo že je to ,,domov,, čo z toho ? Že sa cíti niekto bezpečne ? nie je to len taká ilúzia ?? Hm život je krátky keď nie Londýn skúsil by som možno inú krajinu ale to som ja

@unknowname cítiť sa bezpečne na Slovensku je pre Teba ilúzia? Vonku vo veľkých mestách by si ženu nepustil samú von a nie to ešte dcéru. Ty nesleduješ čo sa deje a ako migranti pôsobia na danú lokalitu, keď je ich tam značné množstvo?

daniellej
autor
25. apr 2026
@anonym_364630

Ja som zo SNV a žijeme v BA v rodinnej štvrti plnej malých detí. Mame tu kamošov hlavne veľa nových - susedov alebo iných rodičov a ja by som sa nikdy do SNV už nevrátila. Chodíme dosť často na návštevy, ale vždy my, nikdy za nami neprídu, je to vyčerpavajuce.
Teraz to z BA sa dá dať za 3,5hod. Košice sú tiež o prde - mám tam sestru - 1,5 roka bola s prestávkami nezamestnaná, dokopy bola na 50 pohovoroch.
V BA je to aj s prácou o dosť lepšie, ja som so po materskej do týždňa našla novú pracu. Pre vás by to možno tiež bolo zaujímavé, Viedeň je blíZko, myslím že obidvaja by ste si tu ľahko našli prácu. Aj mindset ľudí ke niekde inde ako v SNV. Tam je síce pekne, ale to je tak všetko, ešte akurát ihrisko na východe je pecka :D

@anonym_364630 Ďakujem, čítam si veľa aj o Košiciach. Tiež tam mám sestru, ale ona je tam spokojná. No, počula som, že s prácou to nie je nič moc. Jediné pozitívum boli súkromné anglické škôlky… ale potom si hovorím, že to už môže rovno chodiť v UK. Niekedy je to ťažké rozhodnúť sa, aby boli všetci spokojní.

daniellej
autor
25. apr 2026
@juliaduranova

Tak ja sa tiež pridám, pretože s takouto situáciou presne mám skúsenosť. My sme sa po 25 rokoch v Nemecku vrátili vo februári 2022 na Slovensko. Tiež kvôli synovi, aby vyrastal v kruhu rodiny a nie v krajine, ktorá s ním nemá nič spoločné. Môj muž je američan, spoznali sme sa v Mníchove, kde sme aj 8 rokov bývali. Potom sme sa presťahovali na vidiek. Mníchov sa nám tiež zdal nebezpečný, hlučný, príliš veľa ľudí. My sme mali už aj v Bavorsku na vidieku problém nájsť si nových priateľov. Vo veľkom meste, kde je kopec cudzincov, je to niečo iné. Aj v Anglicku budeš mať na vidieku ten istý problém so samotou. Ja som si tým prešla. Preto to hovorím.

Čo sa práce týka, pracujeme obidvaja z domu. On pre firmu v Nemecku, ja pre firmu vo Švajčiarsku. Zarobíme menej ako v Nemecku, ale zato máme aj menšie výdavky. Skúsila si hľadať prácu z domu. Existujú firmy, cez ktoré sa môžeš zamestnať aj tu zo Slovenska a budeš pracovať pre firmu v Anglicku alebo hocikde. Ja som takú našla a veľmi mi to takto vyhovuje.

Prepáč, že budem takto úprimná, ale ja naivné, si myslieť, že na vidieku v Anglicku vám bude lepšie. Vždy je to veľmi ťažké, keď ideš do nového prostredia. Ja som to urobila viackrát (z Nemecka do USA, z USA do Mníchova, z Mníchova na bavorský vidiek) a môžem povedať, že treba zostať niekde aspoň 5 rokov, kým sa naozaj dá posúdiť, či je to dobre alebo je to nanič. Po jednom roku by som v žiadnom prípade flintu do žita nehádzala. Ak chceš, môžeme si pokecať aj osobne. Ja viem, aké to je, keď je človek v zahraničí úplne sám. A viem aj to, ako sa cítiš, keď si sa sem vrátila po toľkých rokoch. Culture shock - je na túto stranu omnoho výraznejši ako keď sa ide naopak. Okrem toho si to už ani poriadne nepamätáš, aké to tam pred 10. rokmi bolo a nemala si dieťa. To zmení absolútne všetko.

@juliaduranova ďakujem pekne za odpoveď. Momentálne sa sťahujeme. Nie je to úplne vidiek, skôr 30 minút od centra Londýna, ale stále je pokojné a bezpečnejšie miesto. Ale zároveň stále čo robiť, pretože presne toho som sa obávala aj ja, ako by sme fungovali sami niekde v poli doslova. Nakoniec sme teda našli ideálny kompromis a čo sa týka práce, vrátila som sa späť do starej firmy a pracujem opäť z domu. Predtým som mala problém, že mi umožnili pokračovať v práci z domu aj zo Slovenska, ale len na pol roka. A áno, bolo naivné si myslieť, že si už potom na SK nájdem náhradu za tak skvelú prácu z domu s rovnakým platom. Vyskúšali sme. Prišla som na to, že sa vidíme s rodinou tak či onak raz za 3 mesiace, aj keď bývame vedľa seba, a áno, tá samota bola aj tu.

anonym_509cb3
25. apr 2026
@daniellej

@juliaduranova ďakujem pekne za odpoveď. Momentálne sa sťahujeme. Nie je to úplne vidiek, skôr 30 minút od centra Londýna, ale stále je pokojné a bezpečnejšie miesto. Ale zároveň stále čo robiť, pretože presne toho som sa obávala aj ja, ako by sme fungovali sami niekde v poli doslova. Nakoniec sme teda našli ideálny kompromis a čo sa týka práce, vrátila som sa späť do starej firmy a pracujem opäť z domu. Predtým som mala problém, že mi umožnili pokračovať v práci z domu aj zo Slovenska, ale len na pol roka. A áno, bolo naivné si myslieť, že si už potom na SK nájdem náhradu za tak skvelú prácu z domu s rovnakým platom. Vyskúšali sme. Prišla som na to, že sa vidíme s rodinou tak či onak raz za 3 mesiace, aj keď bývame vedľa seba, a áno, tá samota bola aj tu.

@daniellej prečo si muž nenašiel pracu tu?vás ničí to odlúčenie na 3 t a samota, ak nie je možné byť tu kvôli jeho práci, tak ísť preč.

malikovaandrea
25. apr 2026
@johanka21

@malikovaandrea Áno, milujem Slovensko, ale v zahraničí som stretla lásku a kto už môže povedať, že už niekoľko rokov tráví každú jednu dovolenku, či už zimnú, alebo letnú na Slovensku? Ale tomu Ty určite nemôžeš rozumieť, inak by si si odpustila túto ironickú poznámku. A okrem toho, môj príspevok bol určený autorke, ktorej som chcela pomôcť v rozhodovaní a dať najavo, že človek svoje rodinné šťastie nemusí nájsť v rodnej krajine, aj keď ju miluje...

@johanka21 to nebolo ironické, veď ja to prežívam.
Pracovala som za 500€ , keď som na Vianoce dostala 1200€, nemohla som sa spamätať. U nás ešte ani o 10 rokoch sme túto métu nefosiahli

unknowname
25. apr 2026
@neviete

@unknowname cítiť sa bezpečne na Slovensku je pre Teba ilúzia? Vonku vo veľkých mestách by si ženu nepustil samú von a nie to ešte dcéru. Ty nesleduješ čo sa deje a ako migranti pôsobia na danú lokalitu, keď je ich tam značné množstvo?

@neviete Bývam v Rakúsku vo Viedni nebol jediný prípad obťažovania mojich sestier. Čiže áno je to ilúzia. Stať sa môže čokoľvek rovnako doma ako aj v zahraničí lebo čo sa stať má sa stane

anonym_ad648a
25. apr 2026
@daniellej

@anonym_6aff3b žijeme v Spišskej Novej Vsi a popravde po roku oslovovania firiem s ponukou malých platou to nevidím ružovo.

@daniellej tak potom sa nediv. Inak nechápem trosku, akú pomoc chceš od statu. Co konkretne

anonym_d9dc2d
25. apr 2026

Takže 13. apríla tu niekto založí diskusiu, že rok trčí na Slovensku v SNS a rozmýšľa, či je v Košiciach lepšie, nevie čo chce, rok kvasí v byte a potom jej tu ľudia poradia, nech sa vráti nazad a autorka je za pár dní zbalená, presťahovaná nazad v Anglicku, v novom byte/dome v ideálnej časti mesta a už aj pracuje v svojej starej robote… wow! That was easy! 🤣
Kde si ešte môžem prečítať podobnú rozprávku? Milujem témy, kde sa švihnutim čarovného prútika všetko do pár dní od založenia témy zázračne vyrieši.

anonym_451c28
25. apr 2026
@anonym_d9dc2d

Takže 13. apríla tu niekto založí diskusiu, že rok trčí na Slovensku v SNS a rozmýšľa, či je v Košiciach lepšie, nevie čo chce, rok kvasí v byte a potom jej tu ľudia poradia, nech sa vráti nazad a autorka je za pár dní zbalená, presťahovaná nazad v Anglicku, v novom byte/dome v ideálnej časti mesta a už aj pracuje v svojej starej robote… wow! That was easy! 🤣
Kde si ešte môžem prečítať podobnú rozprávku? Milujem témy, kde sa švihnutim čarovného prútika všetko do pár dní od založenia témy zázračne vyrieši.

@anonym_d9dc2d presne toto iste som isla teraz pisat aj ja len si ma predbehla.Vsetko zachvilku vybavene po roku aj byvanie odrazu co sa dovtedy nedalo a v robote hned na nu cakali vyse roka akurat len na nu a hned sup nazad stare miesto z domu🥱😂 veru tak.Toto nech cita detom alebo hovori na dobru noc.A s otvorenou narucou cakaju doteraz na kazdeho

anonym_d9dc2d
25. apr 2026
@anonym_451c28

@anonym_d9dc2d presne toto iste som isla teraz pisat aj ja len si ma predbehla.Vsetko zachvilku vybavene po roku aj byvanie odrazu co sa dovtedy nedalo a v robote hned na nu cakali vyse roka akurat len na nu a hned sup nazad stare miesto z domu🥱😂 veru tak.Toto nech cita detom alebo hovori na dobru noc.A s otvorenou narucou cakaju doteraz na kazdeho

@anonym_451c28 🤣 veď to, len na ňu čakali v robote a ubytovanie vybavené v bezpečnej štvrti lusknutím prsta, všetko presťahované, dieťa spokojné v škôlke… hlavne že písala, že sa v UK necíti bezpečne ani mimo Londýna.

daniellej
autor
26. apr 2026
@anonym_d9dc2d

@anonym_d9dc2d v čase keď som príspevok pridala som už dávno sťahovanie riešila a pozerala byty v KE aj v Anglicku. Príspevok slúžil na vypočutie názorov a ako pomoc pri rozhodovaní sa. Partner tiež aktívne organizoval veci v Anglicku. Nechápem prečo Vás prekvapuje že sa niekto dokáže rozhodnúť a zmobilizovať za menej ako dva týždne, najmä ak má pádny dôvod 🤷‍♀️

daniellej
autor
26. apr 2026
@anonym_451c28

@anonym_451c28 nebolo to za chvíľu, robotu som už mala dávno v rovnakej firme, ale vyžadujú si byť v UK. A to že sme už dávno riešili lepšiu, bezpečnejšiu oblasť Vám nemusím vypisovať. Každý sa chce cítiť bezpečne keď berie dieťa na ihrisko. A áno, konečne som sa dpbre rozhodla aj na základe iných názorov.

daniellej
autor
26. apr 2026
@anonym_d9dc2d

@anonym_451c28 🤣 veď to, len na ňu čakali v robote a ubytovanie vybavené v bezpečnej štvrti lusknutím prsta, všetko presťahované, dieťa spokojné v škôlke… hlavne že písala, že sa v UK necíti bezpečne ani mimo Londýna.

@anonym_d9dc2d predstavte si, čakali 🙂 všetko bolo o jednom rozhodnutí. Nemusíte si tu vybíjať frustráciu

anonym_451c28
26. apr 2026

no ja by som sa napriklad bala ist do Uk s dietatom ale ludia su nepoucitelni. Este ako slobodna bez deti keby neplanujem nepoviem.Ty si nevidela tie kauzy odoberania deti? xy slovakom tam deti odobrali bezdovodne za somariny neopodstatnene.Plus ty mas muza anglana tak este hrosie.Neviem sice ako to funguje teraz a ci sa to ukludnilo.Aj tu na mk sa toho vela popisalo.Aj Boorovci si presli peklom.Staci mali podnet na hocjkau hovadinu a mate po radosti aj rodine.To podla mna pre rodinu s deckami nie je vobec dobra krajina rovnako ako aj Norsko.A celkovo to tam upada mam v Londyne sesternicu takze viem svoje uz vyse 20 rokov je tam je pravnicka a domov nejde len zo zvyku. Skor tohto by som sa bala.Mna by tam nedostali vsetci svati s rodinou

malikovaandrea
27. apr 2026
@daniellej

@anonym_d9dc2d predstavte si, čakali 🙂 všetko bolo o jednom rozhodnutí. Nemusíte si tu vybíjať frustráciu

@daniellej aj to je pravda

juliaduranova
29. apr 2026
@anonym_d9dc2d

@anonym_d9dc2d Súhlasím s tebou. Podľa mňa je celá táto diskusia úplne "fake". Čo bolo zmyslom tohto príspevku, je pre mňa záhadou. Niekto si tu z nás robí dobrý deň a na takéto hlúposti ja naozaj nemám čas. Prečo nám niekto takto kradne čas? A ja som si myslela, že niekomu možno pomôžem svojou naozajstnou životnou skúsenosťou. Nuž som bola len ďalšia naivka.

peterthegreat
30. apr 2026

Ak som to správne pochopil, tak ste riešili hlavne bezpečnosť a potom rodinné vzťahy. Práca bola na ďalšom mieste.
K bezpečnosti: Čo sa týka bezpečnosti je to na SK zatiaľ lepšie ako v multikultúrnom Londýne. Ani Bratislava sa s Londýnom nedá porovnať. Ak je toto prvoradá podmienka, potom by som nemenil SK za GB.
K práci: Východ Slovenska je dosť špecifický. Ak sa poobzeráš vôkol zistíš (možno s prekvapením), že sa vo veľkom stavajú rodinné domy a ľudia jazdia na pomerne drahých autách. Vídam hlavne mladé dámy na veľkých SUV, keď idem ráno okolo škôlky. Väčšina tu žije ako Vy. Manžel je kdesi v zahraničí na zárobkoch a manželka sa stará o dieťa a domácnosť doma na SK. Presne ako to je teraz u Vás. Poniektorí takto žijú od 90“ rokov. A tak ma napadá, keď si v GB pracovala z domu, prečo by si nemohla pre tú istú spoločnosť pracovať aj z domu na SK?
K vzťahom: Bolo by jednoduché presťahovať sa tam, kde Ťa majú všetci radi a sú milí k Tebe a Tvojim najbližším. Napíšem možno banalitu, ale vzťahy sa musia budovať. Aj v rodine. Obzvlášť, keď si tu nebola 10 rokov. Mám osobnú skúsenosť, že po takom dlhom čase sa sociálne väzby rozpadajú. Navyše noví ľudia v komunite prinášajú určité zmeny a nie všetkým sa to páči a akceptujú to. Skrátka musia si na Vás znova zvykať, vedieť, ako sa k Vám správať, čo môžu povedať alebo urobiť, aby sa Vás nedotkli. Platí to samozrejme aj opačne. Rozdiel medzi GB a SK je len ten, že Ty si tu doma a máš v krvi našu, slovenskú (možno východniarsku), mentalitu. Adaptácia bude teda rýchlejšia.
K synovi: Deti sú veľmi prispôsobivé. Aj keď ste mu spôsobili kultúrny šok presťahovaním sa, určite sa prispôsobí. S adaptáciou by mohol pomôcť napríklad detský psychológ.
Záver: Ak ste sa rozhodli k tak závažnému kroku, ako je presťahovanie sa do inej krajiny, treba počítať s určitými obmedzeniami a kultúrnym šokom. Ak ste ten krok už urobili, potom to treba vydržať a prispôsobiť sa podmienkam. Aspoň určitý čas. Samozrejme, pokiaľ to neohrozuje Vaše vzťahy a existenčné podmienky.
Držím Tebe a Tvojej rodine palce.

Strana
z4