icon

Sťahovanie do Českej republiky: Skúsenosti a rady

11. mar 2026

Coraz castejsie rozmyslame s muzom, zeby sme sa prestahovali a odisli do CR. Chodime tam casto, paci sa nam mentalita, krajina ako taka. Samozrejme v porovnani so SVK su napred po vsetkych strankach, ci uz zdravotnictvo, sluzby atd. Deti mame na ZS. Stahoval sa niekto alebo zvazuje podobne? Co sa tyka prace, nemame nejaku specificku specializaciu, ale nikdy sme nemali problem sa zamestnat, ovladame jazyky. Oslovila ma zatial asi Morava najviac. Niekto skusenosti prosim?

Strana
z2
sara07
12. mar 2026
@anonym_c8ca5e

@sara07 a ty si preco takka pernamentne nasrata na normalne komentare
ja ti branim sa tam odstahovat ? kludne chod dnes je v Eau volny pohyb mozes zit pracovat studovat kde chces

@anonym_c8ca5e nie som mily anonYYm 😂
ty si začala vyryvat a zhadzovat
čo nemáš argument na tu česku vš 😂😂😂😂😂😂😂😂

petronelag
12. mar 2026

Bola som v ČR už veľa krát, máme tam rodinu býva v Litvínove a bratranci študovali v Brne, tak ich syn chodil pozerať, aj aj som niekedy išla, aj na trhy. Do ČR sa oplatí preťahovať len ak by tam mali obaja partneri prácu a to odbornejšiu, lebo tam je aj bývanie drahšie, aj energie, čo sme boli v reštaurácii, tak taký obed kúpi u nás v NR aj lacnejšie. Aj rodina keď nás príde pozrieť, tak povedali, že ani nevidia rozdiel ako žijeme my a oni, aj boli na kúpalisku v Podhajskej, tak ešte hovorili, že koľko je tam čechov. Kto má stabilné zamestnanie a nejakú odbornosť, tak sťahovaním do ČR si nejako zvlásť neprilepší, tam tiež na určité pozície musí mať český jazyk 100%-tný.

anonym_ac8033
12. mar 2026

@anonym_autor Česko nie je podľa mňa moc lukratívna krajina na bývanie. Česi sú celkom divní ľudia a mnohí z nich nemajú moc radi slovákov, čo samozrejme môže platiť aj opačne, ale je to individuálne. Stretla som sa však s tým. A v štáte veci nemajú o nič lepšie nastavené než na Sk.

anonym_a9092d
13. mar 2026

Žijem súčasne v ČR aj na SR. Za mňa je drahšie v ČR, aspoň v lokalite, kde žijem. Tankujem výlučne na SR, aj keď aktuálne je možno v ČR nafta o pár centov menej. Potraviny sú tam drahšie (nepočítam tak cca pol roka dozadu, keď sirup stál na SR 3 eura a v ČR 1 euro). Služby ako Tmobile manžel má horší paušál ako ja a platí minimalne o tretinu viac ako ja zo SR paušálom. Podnájom u nás v malom ČR meste je v horšom byte drahší, ako vo väčšom meste na SR v lepšom stave. Sumy za zubárov, fyzio rovnaké. Čakačky u lekárov detto. Lieky si kupujem na SR. Nejaké sociálne dávky ako rodinné prídavky a podobne v ČR existuje len pre naozaj nízko zarábajúce rodiny. Naozaj nevidím zásadný rozdiel medzi týmito dvoma krajinami.

Strana
z2