icon

Zvážiť sťahovanie zo Slovenska alebo zostať?

Dnes o 14:49

Ahojte, čoraz častejšie sa s partnerom rozprávame o tom, či by nebolo lepšie presťahovať sa do zahraničia. Nemáme sa zle, ale niekedy mám pocit, že inde by sme mali lepšie pracovné možnosti, vyššie platy a možno aj pokojnejší život.

Zároveň si uvedomujem, že by sme nechali za sebou rodinu, priateľov a všetko, na čo sme zvyknutí. Mám pocit, že človek vidí hlavne výhody, ale realita môže byť úplne iná.

Ak ste sa niekedy presťahovali do zahraničia, stálo to za to?
Nemáme deti, nemáme vlastné bývanie zatiaľ - sme prenájme.

minenkaa
Dnes o 14:50

@anonym_autor stali to za to ,aspoň koli kľudu

anonym_802988
Dnes o 14:52

No rozhodne chodte,nemate tu ziadne svoje zazemia,Vas tu nic nedrzi.

gribka1
Dnes o 14:52

Žijeme v najvtipnejšej krajinke na svete, a vy takto? Kde už toto zažijete, každý deň niečo 😂. No, ale bez srandy, čo vám bráni ísť do zahraničia? Veď choďte, vyskúšajte a možno sa raz vrátite alebo aj nie.

anonym_953ad5
Dnes o 14:58

Ja som odisla pred vyse 20-timi rokmi a som spokojna, uz by som sa nemohla na Slovensko vratit.

anonym_0b5833
Dnes o 14:59

Po pol roku v zahranici ostala by som tu resp. uz som naspat. Az tam som si uvedomila ako my tu mame dobre zdravotnictvo minimalne co sa tyka tehotenstva, ktorym si teraz prechadzam tam zena vidi gynekologa len 3x pocas celeho tehu ak nie su komplikacie, zvysok odbery, tlak atd riesi vseobecny lekar. Ak chce zena starostlivost ako u nas jedna kontrola ju vyjde na 150€ (aj ked ma poistenie). Co sa tyka poradni s babatkom tiez je toho znacne menej. A skolky? V piatky otvorene max do 14 a je im uplne jedno, ze vacsina ludi este vtedy robi. 😂 Jedine negativum ake som pochytila je co sa tyka kvality potravin a mentality ludi. Nehovorim, ze do zahranicia nepojdem ale minimalne najblizsie mesiace-roky SK mi bude vyhovovat viac. Ale tak zahranicie je velmi siroky pojem, toto co som opisala je len jedna krajina.

katarinaforever
Dnes o 15:07

@anonym_autor odišli sme pred rokom a nemohli sme urobiť lepšie🙂 zdravé potraviny bývanie pri mori super ľudia. Trošku sa trápime s jazykom ale ide to 🙂 na Slovensku sme nič nepredali všetko je prenajaté tak uvidíme neskôr

guiseppinka
Dnes o 15:14

Ak mas moznost prace, tak ano. Ak si myslis, ze ta vsade privitaju s otvorenou narucou a najdes si pracu bez jazyka, tak zabudni.

fil1p21
Dnes o 15:20

@anonym_autor moje najlepšie životné rozhodnutie. Určite choďte. Držím prsty 🫶

anonym_46ab86
Dnes o 15:45

Minimálne na pár rokov určite choďte. Aspoň zarobiť na nejaké slušne bývanie.

anonym_bf9d28
Dnes o 15:55

@anonym_autor zvaz aj to ze ak v zahranici otehotnies, moze to v tej krajine byt nastavene tak ze bud sa po niekolkych mesiacoch vratis do prace akebo budes doma bez prijmu

anonym_e61815
Dnes o 16:00

u kazdeho je to ine- viete jazyk? mate co ponuknut? co ocakavate? zaciatky su vsade tazke... naucit sa ako system funguje ako sa zaclenit .. ludi je vsade kopa a beznych pracovnikov tiez... taktiez vas vztah prejde skuskou -ponorkova choroba, chybat budu kamaradi a rodina.. spolocensky zivot pojde na cas stranou ... pozistuj si kolko stoja podnajmi kolko energie a doprava .. kolko sa zaraba a sprav si priemer kolko vam cca ostava ...

tilly
Dnes o 16:13

Nič vás tu nedrží, choďte aspoň skúsiť. Vo vašom prípade by som skúsila viac krajín. Každých pár mesiacov inú a potom by som si vybrala, alebo sa vrátila domov so skúsenosťami.

svetlonos
Dnes o 16:44
@anonym_bf9d28

@anonym_autor zvaz aj to ze ak v zahranici otehotnies, moze to v tej krajine byt nastavene tak ze bud sa po niekolkych mesiacoch vratis do prace akebo budes doma bez prijmu

@anonym_bf9d28
Prosím ťa. Veď rovno napíš, že Švajčiarsko je nevhodné pre rodiny. A nie aby si tu všetky krajiny takto do jedného vreca hádzala! V AR a DE je materská aj rodičàj ďaleko cez pár mesiacov, keď chces. Konkretizuj.

anonym_7055bf
Dnes o 17:11

Mať pocit, že inde by ste mali lepšie pracovné príležitosti je pekné, ale treba si to aj reálne overiť a ten plat porovnať aj so životnými nákladmi. Ja som bola v zahraničí rok, čo sa týka skúseností super, aj som našetrila niečo, ale po psychickej stránke ma tam udržalo len to, že som vedela, že sa vraciam domov a kedy, život na stálo tam ma neláka, ale mám tu dobre ohodnotenú prácu, s ktorou som spokojná. Poznám ale kopu ľudí, ktorí sa v rôznych krajinách usadili a sú spokojní. Každý je inak naviazaný, inde ma priority, iné príležitosti doma a tiež je iné ísť vo dvojici ako sám. Sadnite si nad to a pozrite reálne ponuky práce, bývania, systém danej krajiny a premýšľajte nad tým takto.

anonym_53a327
Dnes o 17:32

Zijem uz takmer 10 rokov v zahranici. Uz by som sa nevratila, mozno na dochodok. ALE Slovensko nie je Uganda ani Severna Korea, je to stale relativne dobre miesto na zivot. Rodinny, socialny, komunitny zivot je nezanedbatelny. A zit niekde ako cudzinec, pristahovalec tiez nie je sranda…

guiseppinka
Dnes o 17:43
@anonym_53a327

Zijem uz takmer 10 rokov v zahranici. Uz by som sa nevratila, mozno na dochodok. ALE Slovensko nie je Uganda ani Severna Korea, je to stale relativne dobre miesto na zivot. Rodinny, socialny, komunitny zivot je nezanedbatelny. A zit niekde ako cudzinec, pristahovalec tiez nie je sranda…

@anonym_53a327 lenze sme odisli uz davno. Situacia sa zmenila vsade vo svete za posledne 2 3 roky.