Sťahovanie za prácou alebo rozchod?
Ahojte.
Mám 33 rokov a s priateľom som 4 roky. Je úžasný, ľúbim ho, klape nám to spolu a v mnoho zásadných veciach, ako napr. či chceme mať niekedy deti, sa zhodneme (nechceme). So svadbou sa tiež nepohnáhľame.
No v poslendom čase hovorí, že by si chcel nájsť prácu v Prahe alebo v Brne a chcel by si tam nájsť aj byt. Vysokú školu síce nemá, ale vo svojom odbore je veľmi šikovný a talentovaný. Až mu trochu závidím.
Problém so sťahovaním do inej krajiny nemám, vždy som túžila ísť niekde von. Problém je skôr ohľadom práce a kvalifikácie. Nemám vysokú školu. Maturitu mám v odbore, v ktorom som nikdy nepracovala. Bohužiaľ nemám "ten svoj" odbor, v ktorom som šikovná a talentovaná, ako môj priateľ. Ako som vravela, mám 33, z toho som 7 rokov strávila opatrovaním chorého člena rodiny a poberala opatr. príspevok a momentálne pracujem, ako predavačka. Kvôli tomu dosť váham a mám pocit, že ho brzdím. Chcápem jeho túžbu žiť v zahraničí, lebo ja sama ju mám. Nič nás tu nedrží, hoci tu máme rodiny. Aj sme sa o tom bavili a povedal, že nemusíme nikde ísť, ak nechcem a zostane pracovať tu, no cítim sa preto zle, lebo som si všimla, že mu klesla nálada. Aj keď sa to snaží skrývať.
Rozmýšľam nad rozchodom, pretože úprimne, pracovne nemám čo ponúknuť. Nemám vysoké vzdelanie alebo odbor, v ktorom som špičková. A keby nám to vzťahovo nevyšlo... Neviem.
Čo si myslíte vy?
@anonym_d1805c mozem sa opytat, co su u vas primarne dovody vracat sa do BA? Chybaju rodina, okruh znamych? Alebo nieco ine, co BA ako mesto ponuka a v Prahe vam to chyba? Pytam sa ako clovek, co sa z BA stahoval do Prahy, ale vracat vracat sa nemienim, Praha bol pre mna upgrade
@anonym_2863c5 Jasne, uz som to tu niekde pisala pred par tyzdnami lebo niekto iny sa ma na to tiez pytal. Dovody navratu su kombinacia toho, ze my sme mali vyssiu zivotnu uroven v BA a z nasich platov sme si tam vedeli viac dovolit a toho, ze v okoli Prahy je neporovnatelne horsia dostupnost prirody. Obaja aktivne sportujeme a chybaju tie cyklotrasy, jazera, Zelezna, Karpaty 🙂 V okoli Prahy nic take nie je. Mimo tychto dovodov by mi nevadilo tu zostat. Socialny zivot sa mi za ten cas celkom podarilo vybudovat a Praha ma zas vela kulturnych moznosti, ktore v BA nie su. Ty si tera spokojna a navrat neplanujes?
@anonym_autor Pred rokom som sme sa s priatelom prestahovali do Prahy. Chcela som to primarne ja, navrhla som to, on z toho nebol velmi nadseny ale rozhodol sa, ze ide so mnou. Mame obaja kvalifikovane joby v techu a napriek tomu tomu sa coskoro budeme vracat naspat na Slovensko. Zivot v Prahe je podstatne drahsi nez nas predosly zivot v Bratislave a aj napriek tomu, ze dokopy mame mesacne nieco cez 8000 eur v cistom, tak je nasa zivotna urovej nizsia nez bola predtym. Ak by som sa mala stahovat s tym, ze si planujem najst nekvalifikovanu pracu, tak by som do toho nesla. Drzim palce nech to nejak vyriesite.
@anonym_d1805c 8000eur v čistom a klesla ti úroveň? Čo tam žijete na karlštejne?
@natalka13 To, ze usetrim na rocnej elektricenke je nic oproti tomu, ze vsetko ostatne je drahsie. Rovno zacnem byvanim. Pre vacsinu ludi je nerealne vlastnit tu nehnutelnost a to pisem z pozicie toho, ze v BA mame dva byty v Starom meste. Stravu neviem porovnat, nepozerame na ceny v potravinach, tak o tom nemam prehlad. Akekolvek sluzby tu chces vyuzit, tak budu na 99% drahsie nez v BA. Rovno mi napada madero, fyzio, zubar, proste vsetko co som tu za ten rok vyuzila bolo drahsie. Za kulturou chodime tiez dost a len ked porovnam blbe kino, tak ak to je drahsie.
@anonym_d1805c nehnutelnosti su sice samoststna a podstatna cast
Ale Praha ma metro, a tym sa stavaju dostupne nehnutelnosti cenovo aj lokalitou s BA porovnatelne dostupne.
Taky lekar s 5r praxou v Prahe dosiahne na 2i uz v pohode samozrejme ak ma na akontaciu co ale potrebuje aj na SK.
@anonym_2863c5 Jasne, uz som to tu niekde pisala pred par tyzdnami lebo niekto iny sa ma na to tiez pytal. Dovody navratu su kombinacia toho, ze my sme mali vyssiu zivotnu uroven v BA a z nasich platov sme si tam vedeli viac dovolit a toho, ze v okoli Prahy je neporovnatelne horsia dostupnost prirody. Obaja aktivne sportujeme a chybaju tie cyklotrasy, jazera, Zelezna, Karpaty 🙂 V okoli Prahy nic take nie je. Mimo tychto dovodov by mi nevadilo tu zostat. Socialny zivot sa mi za ten cas celkom podarilo vybudovat a Praha ma zas vela kulturnych moznosti, ktore v BA nie su. Ty si tera spokojna a navrat neplanujes?
@anonym_d1805c ale no Zelezna? Nic podobne nieje v Prahe?
Porovnaj Petrin s Kolybou🙈 tento rok bol aspon 1 den sneh na Kolybe😄
Cyklotrasa Cunovo, preplnena ako prvomajovy sprievod. Lepsie je ist smer Hainburg.
Z Prahy sa da vlakom ist na mnoho turistickych miest rovnako ako z BA.
BA ma blizko Vieden, ale Praha za lepsie letecke spojenia.
Nezijem v Prahe, neviem co s bytom, kedze dieta bude mat o rok novostavbu.
Bud prenajom alebo vymena za okolie Brna.
Ja mam svoj biznis v BA.
@anonym_d1805c ale no Zelezna? Nic podobne nieje v Prahe?
Porovnaj Petrin s Kolybou🙈 tento rok bol aspon 1 den sneh na Kolybe😄
Cyklotrasa Cunovo, preplnena ako prvomajovy sprievod. Lepsie je ist smer Hainburg.
Z Prahy sa da vlakom ist na mnoho turistickych miest rovnako ako z BA.
BA ma blizko Vieden, ale Praha za lepsie letecke spojenia.
Nezijem v Prahe, neviem co s bytom, kedze dieta bude mat o rok novostavbu.
Bud prenajom alebo vymena za okolie Brna.
Ja mam svoj biznis v BA.
@natalka13 Nechapem preco mas potrebu ma presviedcat, ked som ani nereagovala primarne na teba. Mozno ma niekto inu skusenost, ja mam takuto. V Prahe nijaka hradza ako v BA neexistuje, nie je tu ani nic podobne Karpatom dostupnym trolejbusom z centra za 15 minut, dokonca to letisko co spominas, tak je to uplne naopak. Kamkolvek letime, tak je to vacsinou z Viedne 😀 Navyse ked si precitas moj prispevok, tak z neho bude evidentne, ze porovnavam porovnatelne, nie byvanie v Starom meste s byvanim na konci Prahy len preto, ze Praha ma metro 🙈 A vylety vlakom z Prahy vobec neriesim, to nie je pre mna dolezite v Prahe ani nebolo v BA
@anonym_d1805c 8000eur v čistom a klesla ti úroveň? Čo tam žijete na karlštejne?
@anonym_45bf62 Vela mas, vela minies🤷♀️
@anonym_45bf62 Vela mas, vela minies🤷♀️
@anonym_27c4fd kto ma veľa, chce ešte viac 😕
Vzťah je dôležitejší ako kariéra, navyše ak je to kariéra nekariera.... rozchod keď obaja nechcete od seba? .... to urob a uvidíš ako budeš ľutovať
@anonym_autor negativum vidim v tom, ze ak tam pojdete asi nikdy nebudete byvat vo svojom, ak mas vlastny byt problem nevidim.
@anonym_45bf62 s 8000 eur čistého tam museli biedu trieť 🤣
V Bratislave boli “kingovia”, tam sa z ich príjmov nešiel nikto po…ť , niektorí to ťažko nesú….
@anonym_45bf62 s 8000 eur čistého tam museli biedu trieť 🤣
V Bratislave boli “kingovia”, tam sa z ich príjmov nešiel nikto po…ť , niektorí to ťažko nesú….
@anonym_2d44bf Predpokladam, ze si nikdy nezila v nejakej metropole, inak by si nepisala tieto bludy. Predstav si, ze aj z 8 cisteho si len velmi tazko nasetris na kupu bytu v sirsom centre Prahy. Ved len si otvor portal s nehnutelnostami a dostan sa trochu do obrazu predtym, nez zacnes mudrovat. Ty "king" 🙄
Baby tu nejde o to, že či si budem môcť nájsť prácu ako predavačka, ale o to, že je rozumnejšie ísť do zahraničia za vyššie kvalifikovanou prácou. Mnoho ľudí mi povedalo, že ak nemám vysokú alebo roky praxe v žiadanom odbore a som v tom dobrá, nech zostanem radšej na Slovensku.
Ak nám vzťah nedajbože nevyjde, tak môžem rovno baliť kufre.
@anonym_autor Boze, toto je tak smutne citanie. 33-rocna baba "v mojom veku sa uz neda" a "ini ludia mi povedali", tak sa ide vykaslat na fungujuci vztah, lebo si sa uz dopredu rozhodla, ze sa neda, si prilis stara, ini vedia lepsie, aj tak sa rozidete a mozes balit kufre. Najlepsi vek na sebarozvoj, mentalne nastavenie dochodkyne. No ved uz mas v tom jasno, tak naco sa pytas?
@anonym_2d44bf Predpokladam, ze si nikdy nezila v nejakej metropole, inak by si nepisala tieto bludy. Predstav si, ze aj z 8 cisteho si len velmi tazko nasetris na kupu bytu v sirsom centre Prahy. Ved len si otvor portal s nehnutelnostami a dostan sa trochu do obrazu predtym, nez zacnes mudrovat. Ty "king" 🙄
@anonym_d1805c ale no, za 2r ma nesetrene 100.000e.a to sa velmi obmedzovat nemusi. Mozu brat hypo. 300.000.
Za 10mil. Uz 2i kupia.
Minuly ro 9-10 2i. k okamzitemu nastahovaniu. Aj 3i sa najdu.
@anonym_d1805c Cely zivot zijem v metropolach, momentalne v metropole najbohatsej krajiny v EU. Vyrataj mi prosim ta, ako sa z 8000€ netto kombinovaneho prijmu neda kupit normalna nehnutelnost pre dvoch cca za 2 roky setrenia. My mame s muzom kombinovany cisty prijem okolo 10K mesacne, a mame 2 nehnutelnosti.
Ono dost vela spravi, ako narabas s financiami a z toho vyplyva, aky si kandidat na hypoteku v ociach banky. Lebo ked to nevies, tak ti nebude na nehnutelnost stacit ani 50K mesacne.
@anonym_autor Boze, toto je tak smutne citanie. 33-rocna baba "v mojom veku sa uz neda" a "ini ludia mi povedali", tak sa ide vykaslat na fungujuci vztah, lebo si sa uz dopredu rozhodla, ze sa neda, si prilis stara, ini vedia lepsie, aj tak sa rozidete a mozes balit kufre. Najlepsi vek na sebarozvoj, mentalne nastavenie dochodkyne. No ved uz mas v tom jasno, tak naco sa pytas?
@zorienka28 Nie vsetci su schopni zit v zahranici. Autorka je zrejme jedna z nich. Este je len doma, a uz je vystresovana. S takymto nastavenim fakt skoda dakam chodit.
@zorienka28 Nie vsetci su schopni zit v zahranici. Autorka je zrejme jedna z nich. Este je len doma, a uz je vystresovana. S takymto nastavenim fakt skoda dakam chodit.
@luccys Jasne, ale tak potom ma cely problem vyrieseny vopred a neviem, naco zakladala diskusiu. Mna udivuju len tieto jej "dovody".
@anonym_d1805c Cely zivot zijem v metropolach, momentalne v metropole najbohatsej krajiny v EU. Vyrataj mi prosim ta, ako sa z 8000€ netto kombinovaneho prijmu neda kupit normalna nehnutelnost pre dvoch cca za 2 roky setrenia. My mame s muzom kombinovany cisty prijem okolo 10K mesacne, a mame 2 nehnutelnosti.
Ono dost vela spravi, ako narabas s financiami a z toho vyplyva, aky si kandidat na hypoteku v ociach banky. Lebo ked to nevies, tak ti nebude na nehnutelnost stacit ani 50K mesacne.
@zorienka28 Dalo by sa ale museli by sme predat ine nehnutelnosti a rozhodne to nie tak, ze si tu mladi bezne kupuju byty ako napr v BA. Navyse mame vydavky nastavene tak, aby sme ich vedeli splacat aj kazdy z nas samostatne, cize brat si hypo na 300k pri aktualnych urokoch v Cesku by bola socialna samovrazda. Ale tak kazdemu ako vyhovuje.
@anonym_d1805c ale no, za 2r ma nesetrene 100.000e.a to sa velmi obmedzovat nemusi. Mozu brat hypo. 300.000.
Za 10mil. Uz 2i kupia.
Minuly ro 9-10 2i. k okamzitemu nastahovaniu. Aj 3i sa najdu.
@natalka13 Pri splatke 300k eur hypo sa dostanes na uroven 40 000 ceskych korun mesacne(pisem v korunach lebo som akurat pozerala cesku hypokalkulacku). Zarataj si tam naklady a si na takmer 2000 eurach mesacne. Ak by sme sa nahodou raz rozhodli mat deti alebo by sme musel zit z jedneho platu, tak by to bol na nejaky cas velky boj. A to za tych 2000 eur mesacne mas dvojizbak v dobrej lokalite. Nijaky luxus necakaj 😀
@anonym_d1805c 🤣 väčšinu života žijem v zahraničí a vo väčšom meste, ako je nejaká Praha, dedinu ako Bratislava ani nespominam. Takže “trošku” si sa netrafila. To fakt len nejaká bratislavská malomeštiačka si môže myslieť, že pojedla všetku múdrosť sveta, keď žila rok v “ďalekej” cudzine, v takej “obrovskej” metropole ako je Praha.
@zorienka28 škoda na ňu reagovať, mysli si, že tu píšu len nejaké ženy z nejakej Hornej-Dolnej, čo boli najďalej v okresnom meste a spadnú na zadok, že AŽ rok prežila v ďalekej cudzine.
Nemáš deti tak načo čakáš už lepšia príležitosť nebude odtiaľto odísť, čoho sa bojíš, že za tú istú prácu ako robíš tu, tam zarobiš o 500 euro viac? Nejdeš na iný kontinent, je z Čiech na skok
@natalka13 Pri splatke 300k eur hypo sa dostanes na uroven 40 000 ceskych korun mesacne(pisem v korunach lebo som akurat pozerala cesku hypokalkulacku). Zarataj si tam naklady a si na takmer 2000 eurach mesacne. Ak by sme sa nahodou raz rozhodli mat deti alebo by sme musel zit z jedneho platu, tak by to bol na nejaky cas velky boj. A to za tych 2000 eur mesacne mas dvojizbak v dobrej lokalite. Nijaky luxus necakaj 😀
@anonym_d1805c Stale vam vychadza 6000€ na zivot, aj s dietatom, a este si aj odkladat kazdy mesiac na tvoju pripadnu matersku. 90% ludi v pohode vychadza z ovela nizsich prijmov. Sorry ale ked z tohto neviete vyzit, problem je len a len vo vasom financnom manazmente.

neviem nad čím rozmýšľaš, deti nechcete tak sa venuj sebe a priateľovi a presťahovanie do čiech to je najmenší problém