Syn nechce ísť na vysokú školu: Čo robiť?
Prajem pekný večer.
Syn nám oznámil, že nechce ísť na vysokú školu. Chce si nájsť prácu a osamostatniť sa.
Úprimne ma to zaskočilo. Vždy som automaticky počítala s tým, že bude pokračovať v štúdiu. Tvrdí, že nevie, čo by chcel študovať, že ho nič nezaujíma až tak, aby sa tomu chcel venovať a nechce ísť na vysokú len preto, aby mal titul. Strednú má gymnázium.
Nechávate už tieto rozhodnutia iba na deti? Alebo sa im snažíte dohovoriť?
Aj ma to mrzí, pretože si myslím, že na to má, je šikovný.
Podľa mňa keď by sa aj rozhodol neskôr, bude sa mu ťažšie začínať.
@sissy27 tiež som si všimla tento trend, že kto nemá VS rovná sa menejcenny človek.Uz teraz mladá generácia majú všetci nejakú VS, ak nemajú remeslo automechanik, kozmeticka a potom, ked ma niekto len SS je to zvláštne.My sme +-styridsiatnici a väčšina má len SS a maju dobre zamestnania.Ja som si školu robila počas RD nudila som sa a chcela som využiť čas.Ale, ak by som ju nemala nič sa nestane.Znamy ako obchodný zástupca zarobí za 3 VS dnes sú platy o šikovnosti a možnostiach a nie o diplome.Samozrejme právnik, farmaceut a také odvetvia to je iné, ale rôzne prírodovedecke, sociálne, poľnohospodárske školy a iné odbory to je na smiech
@anonym_a85a7d preco by polnohospodarska a prirodovedecka skola boli na smiech? Moj brat ma technicku fakultu na SPU a teda zaraba vysoko nad priemer. To nie je lahka skola. Takisto s prirodovedeckou fakultou - ved to su aj ucitelia prirodovednych predmetov. Moj syn chce studovat tieto predmety - bavi ho bio, che, fyz a ja ho podporujem - toto ma podla mna vzdy buducnost, takisto sj to polnohospodarstvo
Ma múdro zarobiť vieš aj bez vysokej.. byť ním idem do zahraničia aspoň na 3 roky
Mňa desí to množstvo vysokoškolákov, ktorí študujú len preto, lebo to rodičia očakávajú. Tak to potom v tomto štáte aj vyzerá. VŠ sa stala nutným zlom, nie školou pre motivované a šikovné deti, ktoré na to majú predpoklady.
Nechaj syna, nech sa konečne rozhodne sám za seba. Možno 1x v živote bude môcť spraviť vážne rozhodnutie sám. Nech si skúsi nájsť prácu, nech skúsi zahraničie a možno zistí, čo skutočne chce. Za mňa je horšie byť znudený VŠ, čo netuší, čo v živote chce, ako motivovaný ucnovkar, ktorý vie, čo chce robiť a čo ho baví. Mne sa to potvrdilo aj pri mojom dieťati, tiež sa mi neveľmi páčilo, že nadpriemerne inteligentné dieťa a ide na SOŠ a na VŠ nechce ísť ani omylom. Lenže bolo to jeho rozhodnutie a plne som ho podporila. Dnes je v zahraničí, má super prácu, robí to, čo ho baví. Celý čas mi dokazoval, že moje halušky v hlave sú len nejaké hlúpe stereotypy, ktoré my rodičia máme a vôbec to tak nemusí byť.
@wolf_ kam hocikam bez kvalifikacie? Daj priklad. Dokladat tovar do Tesca alebo za pas robit robotu pre cvicenu opicu? To su fakt super vyhliadky.
@belllinka aj vtej fabrike sa moze tak vypracovat,ze nebude robit rukami ale hlavne hlavou,staci prax,vediet vsetko,co sa kde a ako robi a moze sa splhat karierne vyssie a vyssie.Mam vela kolegov majstrov,co prave takto zacinali.Dokonca aj veduci,ale zase tam bola isto dobra tlacenka.Ale ide mu to,lebo je veduci 2casti.A ako mlady chalan tiez rad kcmi,bary.
@anonym_a85a7d Ja hoci teda pracujem na VS, alebo mozno prave kvoli tomu, tiez nechapem tento trend. Potom to dopada tak, ze nasa skola berie naozaj kazdeho, lebo kazdy chce VS a stat to podporuje platenim za pocet studentov. Mnohi sa tam 3-4 roky placaju a potom odidu, alebo 7-8 rokov s odretymi usami preliezaju a na konci aj tak nejdu robit to, co studovali, lebo to vlastne robit nevedia. Niekto z nich by bol mozno dobry remeselnik, ktorych je malo a da sa pekne zarobit, ale miesto toho je podpriemernym studentom.
@sissy27 nechcela som, aby to vyznelo zle, ale bolo to na margo toho, že studuj čokoľvek len nech máš titul.Aj SAV je cesta, ale pre koľkých ľudí?SR nie je len Ba dovolím si tvrdiť, že 50% ľudí študuje a ani by nemuselo.
@lucia245 ja by som ho nevydierala a netrestala platením a podmoenkami.Prave to, že pôjde do práce zistí aké to je a možno to ho bude motivovať ísť na VŠ.
@marianarem je to škoda veľa rokov premarnenych.Vela ľudí vie čo chce a nedostane sa na školu, ďalší vystuduju a hrajú sa na študentov do 27r a ešte ani nebudú pracovať v obore.Ppdla mňa u nás sa veľmi málo využívajú psychologické poradenstva zamerané na povahu, predpoklady potom človek vystuduje a stret s realitou je bolestivý a frustrujuci
Problem nie je, ze nechce ist na vysku. Problem je to co chce vlastne robit? Ak bude sediet doma a nerobit, pripadne robi za nejakych 900-1000€ a bude ocakavat, ze mu budete poskytovat zadarmo ubytovanie, stravu a celkovo komfort na aky je zvyknuty a tych 1000€ ma ako vreckove tak mate problem. Ak si najde robotu, osamostatni sa, pojde do zahranicia, zlepsi si jazyk a bude robit a nakoniec sa vrati, alebo v zahranici zacne studovat tak super, to nie je problem, to je rast a pomoze mu to v buducnosti. Dokonca by ani na vysku nemusel ist - urobit si nejaku nadstavbu a po nadstavbe ak sa mu bude pacit co studoval, tak mozno sa rozhodne pre vysku. Zase treba mu dat aj ine moznosti
@anonym_autor Toto je taka generacia. Proste uplne prazdne hlavy. Tie decka nemaju predstavu o realnom zivote. To ste sa s nim pred tym nebavili ako to funguje?
Ako sa chce osamostatnit?
Ma predstavu kolko stoja najmy? Ma predstavuje, ze bez vzdelania a praxe si vobec nemusi najst pracu, ktora mu ten najom zaplati? Ja by som aspon trvala nech si to decko dorobi nejaky kurz (remeslo - oblkadac, kuchar, elektrikar, stolar). Lebo ono nie kazdy caka na gymplika v administrative.
Ja si skor myslim, ze decko chce cucat v mama hotely a max robit nejake debilne videjka.
Nechaj to na neho. Ak nechce ísť na VŠ, nech si vyskúša pracovať. Potom sám uvidí a možno zistí, že bude radšej chcieť nejaké ďalšie vzdelanie. Alebo bude pokračovať v práci. Či chceš, aby si vybral nejaký random odbor a potom študoval, len preto, že ty si predpokladala? Na čo je taký študent, ktorý na tej škole nechce možno ani byť? Len aby ju mal? Aby mal nejaký diplom? A takto, ak pôjde do školy len kvôli vám, tak to možno budú zabite 3-5 rokov života, vyhodené peniaze Tvoje a aj nás ostatných, čo platíme dane
@anonym_autor Toto je taka generacia. Proste uplne prazdne hlavy. Tie decka nemaju predstavu o realnom zivote. To ste sa s nim pred tym nebavili ako to funguje?
Ma predstavu kolko stoja najmy? Ma predstavuje, ze bez vzdelania a praxe si vobec nemusi najst pracu, ktora mu ten najom zaplati? Ja by som aspon trvala nech si to decko dorobi nejaky kurz (remeslo - oblkadac, kuchar, elektrikar, stolar). Lebo ono nie kazdy caka na gymplika v administrative.
Ja si skor myslim, ze decko chce cucat v mama hotely a max robit nejake debilne videjka.
@anonym_f24b63 si ho odhalila. Či necitas? Autorka píše, že si chce nájsť prácu.
@anonym_f24b63 si ho odhalila. Či necitas? Autorka píše, že si chce nájsť prácu.
@anonym_c16371 Ano? A aku pracu si chce s gymplikom najst? Vsetci na mladeho junaka cakaju. A aj s bytom na prenajom (za 2 stovky).
@sissy27 To netvrdím. Ja tiež nemám VŠ, ale mám strednú priemyslovku s maturitou, čiže niečo ovládam a zamestnala som sa vo svojom odbore a zarábam dobre. Ale čo s gymplom?
@belllinka co len chce. Je to maturita ako kazda ina. Co myslis, ze z obchodnej akademie vyjde maturant, ktory automaticky vie co chce a okamzite si najde dobry job? Ani nahodou. Vsetci tvoji spoluziaci po maturite vedeli presne co chcu a pracuju v obore? Lebo moji nie. A to teda viaceri prekvapili - ci uz v dobrom alebo horsom. Podstatne je, aby chalan nelezkal teraz v pohodli mamahotela, ale nieco robil. Mozno netrafi na prvy pokus to “prave orechove”, ale nazbiera skusenosti a pomoze mu to rozhodnut sa, co dalej. Ale nie je predsa povinnost robit cely zivot to iste, kludne aj o 10 rokov sa moze najst v niecom inom. Mozno s maturitou z gympla, mozno s dvoma vs titulmi, ktovie…
@anonym_f24b63 jezisi, lebo ty si z ucnovky vysiel ako majster sveta, co presne vedel ako svet funguje a nic ho nezaskocilo 🙄🙄🙄 aj cela tvoja generacia, neexist ze by sa tam nasiel nejaky flakac, vyciciavac systemu, nemakacenko… to len tato generacia je “hlupa”, vsetci ostatni maju patent na rozum 😅 aj preto to tu vyzera ako vyzera, ze ??
No neviem, ci je momentalne ekonomicka situacia vhodna na to, aby sa mladi fagani 10 rokov "rozkukavali" co chcu vlastne robit, zatial co ich rovesnici naberaju skusenosti a na trhu sa etabluju.
Btw ked si uvedomia, ze jeden dobry elektrikar, vodar alebo remeselnik co dakze kvalitne robi prerabky domov a bytov zarobi viac ako niekto s pofiedernym vs diplomom tak budu mat majstri po zlatej bani😅😅😅lebo zrazu bude tolko majstrov ako ekonomiv alebo pravnikov a bude zle
@anonym_f24b63 jezisi, lebo ty si z ucnovky vysiel ako majster sveta, co presne vedel ako svet funguje a nic ho nezaskocilo 🙄🙄🙄 aj cela tvoja generacia, neexist ze by sa tam nasiel nejaky flakac, vyciciavac systemu, nemakacenko… to len tato generacia je “hlupa”, vsetci ostatni maju patent na rozum 😅 aj preto to tu vyzera ako vyzera, ze ??
@sissy27 Ty tu o com tocis? Ja nemam ucnovku a nezijem na SK.
Ale rozdiel v generaciach si vsimne aj najvacsi primitiv. Tebe to evidntne este potrva.
Ale rozdiel v generaciach si vsimne aj najvacsi primitiv. Tebe to evidntne este potrva.
@anonym_f24b63 ja mladým fandím koľkých poznáš čo nerobia nič?Veď nech robí aj kuriéra každá práca ho niečo naučí, spozná ľudí, kontakty.Nic nie je čiernobiele
@anonym_autor keď sa chce osamostatniť to znamená, že vie, že potrebuje peniaze nechaj to na ňom.Aj v 19 r má človek právo na omyly.Ako mama by som mu povedala, že by bolo dobré študovať, ale konečné rozhodnutie je na nom nejakú predstavu o práci čo ho baví by mal mať.
Ja poznám Ing a montuje plastové okná, sieťky, ploty povedal, že by ho nebavila práca v kancelárii chcel podnikať.Dalsi si kúpil auto a robí dopravu pre VW vozí z Rakúska náhradné diely.Moznosti je veľa
@anonym_f24b63 ja mladým fandím koľkých poznáš čo nerobia nič?Veď nech robí aj kuriéra každá práca ho niečo naučí, spozná ľudí, kontakty.Nic nie je čiernobiele
@anonym_autor keď sa chce osamostatniť to znamená, že vie, že potrebuje peniaze nechaj to na ňom.Aj v 19 r má človek právo na omyly.Ako mama by som mu povedala, že by bolo dobré študovať, ale konečné rozhodnutie je na nom nejakú predstavu o práci čo ho baví by mal mať.
Ja poznám Ing a montuje plastové okná, sieťky, ploty povedal, že by ho nebavila práca v kancelárii chcel podnikať.Dalsi si kúpil auto a robí dopravu pre VW vozí z Rakúska náhradné diely.Moznosti je veľa
@luccija Ty si moj komentar nepochopila.
A vsetky priklady, ktore si tu dala nie su ludia vo veku 18 rokov. Su to ludia v tvojom veku (ina generacia - sorry). Vela veci sa zmenilo. A o tom ja hovorim.
@luccija no, ale ten Ing ma vlastne podnikanie - okna, dvere, nemontuje urcite sam, ale ma na to ludi, pretoze nasadit taky HS portal, tak to jedna osoba nezvladne, jeho beriem ako podnikatela, nie ako manualneho pracovnika, aj ked nevylucujem, ze obcas nejde aj sam. To by sme aj tych, co maju stavebne firmy potom zaradili ako murarov? Tiez musia ist aj na stavbu, skontrolovat atd... Toto su pre mna podnikatelia.
A vsetky priklady, ktore si tu dala nie su ludia vo veku 18 rokov. Su to ludia v tvojom veku (ina generacia - sorry). Vela veci sa zmenilo. A o tom ja hovorim.
@anonym_f24b63 nie, tých o ktorých píšem sú ľudia do 30 r...deti mojich známych, sused.A tiež mali ich rodičia iné predstavy to je najhoršie čo môže byt.Sudis ho, že sa bude 10 r rozkukavat.Ma vek na to, aby hľadal čo ho baví a aj robil chyby.
@anonym_c16371 Ano? A aku pracu si chce s gymplikom najst? Vsetci na mladeho junaka cakaju. A aj s bytom na prenajom (za 2 stovky).
@anonym_f24b63 aku len chce, tak ako niekto z ekonomickej, niekto zo strednej dopravnej. Ved aj na gympli sa robi maturita z ekonomiky, kto chce. Ja mam spoluziakov z gympla asi 3-5, co neisli na VS a vsetci normalne pracuju. Ziakov, co neisli na VS a su uchyteni v zahranici, to ze ma gymnazium neznamena, ze nic nevie. Okrem toho, dnes je vela moznosti nadstavby.
@anonym_f24b63 a ked pises o inej generacii, tak poznam mladeho 22 rocneho z gymnazia, nesiel dalej a foti fotky pre e-shopy - umelecke, foti sperky, potraviny, torty
@anonym_f24b63 samozrejme, ze kazda generacia je ina. Pretoze kazda generacia ma ine moznosti, zije v inej dobe, to je prirodzene. Tak ako dnesna generacia uz pozna telefon s cifernikom len z rozpravania, tak starsia generacia ma problem s inymi vecami. Ani ta tvoja generacia nie je len skvela, uzasna, dokonala, poctivo pracujuca a mudra, zato jesitnych, zatrpknutych, neprijemnych jedincov je v nej dost ako vidno aj na tebe 🤷♀️
@anonym_f24b63 samozrejme, ze kazda generacia je ina. Pretoze kazda generacia ma ine moznosti, zije v inej dobe, to je prirodzene. Tak ako dnesna generacia uz pozna telefon s cifernikom len z rozpravania, tak starsia generacia ma problem s inymi vecami. Ani ta tvoja generacia nie je len skvela, uzasna, dokonala, poctivo pracujuca a mudra, zato jesitnych, zatrpknutych, neprijemnych jedincov je v nej dost ako vidno aj na tebe 🤷♀️
@sissy27 Som jesitna, zatrpknuta a neprijemna lebo nesuhlasim s tvojim nazorom?
Podivne myslienkove pochody.
@anonym_f24b63 som nevedela že s gymnáziom sa nedá nájsť práca 😂
@sissy27 nechcela som, aby to vyznelo zle, ale bolo to na margo toho, že studuj čokoľvek len nech máš titul.Aj SAV je cesta, ale pre koľkých ľudí?SR nie je len Ba dovolím si tvrdiť, že 50% ľudí študuje a ani by nemuselo.
@lucia245 ja by som ho nevydierala a netrestala platením a podmoenkami.Prave to, že pôjde do práce zistí aké to je a možno to ho bude motivovať ísť na VŠ.
@marianarem je to škoda veľa rokov premarnenych.Vela ľudí vie čo chce a nedostane sa na školu, ďalší vystuduju a hrajú sa na študentov do 27r a ešte ani nebudú pracovať v obore.Ppdla mňa u nás sa veľmi málo využívajú psychologické poradenstva zamerané na povahu, predpoklady potom človek vystuduje a stret s realitou je bolestivý a frustrujuci
@anonym_a85a7d to nie je vydieranie, ale život. Hádam sa nebude rok hľadať ako je teraz moderné a využívať mama hotel. Škola života nadovšetko... A zase verím, že môj syn bude natoľko uvedomelý, že keď sa takto rozhodne, sám príde s tým, že síce nejde študovať, ale bude robiť toto a toto a prispievať fungovat takto a takto
Ja len že…. Veľa ľudí tu rieši že “čo akože bude robiť s gymplom” 😂😂😂 ale prosim vás, tak 50% ľudí okolo mňa ani len nerobí to čo vyštudovali či už na VŠ alebo SŠ… to vážne ešte žijeme vo svete, kde sa robi len to čo si študoval? Či som sa ocitla v diskusii starších generácií? Mladý muž, schopný učiť sa a rozmýšľať z gymnázia sa môže uplatnit v podstate kdekoľvek kde netreba vysokoškolskú špecifikáciu (tj lekár, právnik atď)… marketing management banky… tam to je len o tom aký si a nie o tom čo si študoval… chalan nech si vezme gap year, ide do prace, niečo pocestuje a po roku zistí či si predsalen nechce dačo dorobiť, možno aj externe 😊
Gymnázium je predsa príprava na VS. Na to sa chodí na gymnázium. Lebo sa tam človek nenaučí dokonale nič, len zo všetkého základy. Čiže nemá ziadnu kvalifikáciu. Tak čo chce robiť?
Presne preto som neodporucala synovi ist na gymnazium,ale odbornu skoku,kde bude mat taku prax,ze moze po skole hned nastupit,aj keby sa mu nechcelo ist studovat. Chalan s gymnaziom to ma biedne. Ako moj muz. Ten je napokon IT ckar, pretoze sa od puberty venuje pocitacom aj bez VS, ale povedal,ze druhy raz by uz na gympel nesiel,ze mu to nic nedalo.
@anonym_a85a7d to nie je vydieranie, ale život. Hádam sa nebude rok hľadať ako je teraz moderné a využívať mama hotel. Škola života nadovšetko... A zase verím, že môj syn bude natoľko uvedomelý, že keď sa takto rozhodne, sám príde s tým, že síce nejde študovať, ale bude robiť toto a toto a prispievať fungovat takto a takto
@lucia245 ja som tiež nešla hneď do práce, ale som brigádovala za slušné peniaze o 3 r som išla na VŠ a nakoniec som SZČO a VS mi nijako nepomohla ma nasmerovať chcela som ísť do služieb a pracovať na seba

@anonym_autor ideálne nechat ho žiť. Nech si vyskúša, keď ho láka práca. Možno sa uchytí ak je šikovný, dnes ti vysoká škola nič nezaručuje. A z vlastnej skúsenosti ti hovorím, že vôbec sa neskôr na VŠ nezačína ťažšie. Ja som išla študovať až 5 rokov po strednej a urobila som dobre. Vtedy som už vedela akým smerom sa chcem uberať a bavili ma to tam. Nechodila som tam z donútenia rodičov a úplne inak som k tomu pristupovala.
Keď naozaj nechce, netreba ho nútiť.