icon

Syn po maturite nevie čo so životom. Čo robiť?

Včera o 20:07

Ženy, už som v koncoch a asi potrebujem využiť silu sociálnych sietí. Jednoducho potrebujem poradiť. Bola by som rada, keby to bolo k veci a kľudne sa pýtajte doplňujúce otázky. Hejterky mi nijak nepomôžu, len budú zbytočne spamovať diskusiu.
Syn zmaturoval pred 2 rokmi v Nemecku na Gymnáziu, ale odvtedy sa dopredu neposunul. Plynule ovláda nemčinu, angličtinu, slovenčinu. Po česky rozumie aj sa dohovorí. Francúzštinu mal 4 roky a možno by zo seba niečo ešte vypotil, ale nebolo by to nič svetoborné.
Je introvert a socializácia je pre neho ťažká, takže s komunikačnými schopnosťami nie je na tom najlepšie. Normálne komunikuje len s ľuďmi, ktorých pozná. Ja myslím, že praxou by to vedel zmeniť. Ovláda prácu s PC a rýchlo sa učí nové veci. Má vodičský preukaz skupiny B a približne ročnú prax, nebojí sa a je zodpovedný vodič. Má aj skvelú priestorovú orientáciu. Jeho koníčkom sú autá, PC hry, počúvanie podcastov a hĺbkové upratovanie (nie klasické denné/týždenné).
Keďže po maturite sa nevedel rozhodnúť, na akú školu má ísť, tak sme rozhodli za neho – učiteľstvo AJ a NJ, že to bude mať ľahké. Nesadlo mu to. Jazyky síce bez problémov, ale psychológia a pedagogika absolútne nie. Keďže miluje autá, tak že skúsi automechanika. Bol na praxi jeden deň a povedal, že teda ako práca nie, len ako hobby.
Týmto teda ešte musím doplniť, že on si o sebe myslí, že má ADHD. Testovaný nikdy nebol, ale uznávam, že má nejaké črty, ktoré by tomu nasvedčovali.
Zatiaľ býva s nami, čiže strechu nad hlavou a stravu má v podstate zadarmo. Doma pomáha, peniaze od nás nežobre. Keď ide von s kamarátmi, tak si berie zo svojich nasporených peňazí. Ako dieťa aj tínedžer bol sporovlivý, dvakrát si rozmyslel na čo peniaze minie.
Skúste sa teda vžiť do našej situácie a čo by ste robili? Skúsili synovi ešte nejak pomôcť s výberom školy alebo práce (zatiaľ som úspech s mojimi nápadmi nemala) alebo ho jednoducho „vyhodiť“ z domu a nech sa stará? Nech si nájde podnájom a prácu, aby vedel, čo to obnáša a možno po roku dospeje k tomu, akú školu by chcel študovať alebo akú prácu by chcel robiť…
A skúste mi poradiť, aká práca alebo škola by podľa vás bola pre neho vhodná. Zostať v Nemecku, alebo skúsiť šťastie v inom štáte? Ak zmena, kam odísť a prečo? On sa pohráva s myšlienkou na Čechy. Možno prídete na niečo, čo mne/nám doteraz nenapadlo. Za každý nápad budem vďačná❤

Strana
z2
anonym_a272bf
Včera o 22:38

@anonym_autor Škoda, že nešiel smerom IT v tom by sa možno našiel. Ak dobre šoféruje tak by mohol roznášať jedlá pre Bolt.

anonym_e2bf81
Včera o 22:39

@anonym_autor co tak customer support / technicka podpora? ja sa tym zivim uz roky - tiez som introvert a som rada, ze nijakeho zakaznika nevidim nazivo. pritom ma bavi im pomahat, snazim sa im kolkokrat aj nad ramec povinnosti pomoct, najst riesenie, ked mam moznost, ponuknut aj nieco navyse... len ma zive interakcie s ludmi vycerpavaju, preto sa im vyhybam.
mam 100% home office, vyuzivam pri praci tri cudzie jazyky. praca ma bavi, "hrabat" sa vo viacerych tooloch, dohladavat relevantne informacie, hladat moznosti a sposoby ako dobre poradit / pomoct vyriesit problem s nasim produktom.
konkrétne ja 90% veci riesim mailami, zvysok telefonicky, zakaznikov mame na troch kontinentoch.
ano, je to monotonna praca, ale zakaznici si kazdy den najdu nieco, cim nas prekvapia 😆
ja si myslim podla opisu syna, ze toto by za pokus stalo.

vo vacsine tychto pozicii nie je vyzadovana technicka znalost produktov (na to su uvodne skolenia), znalost jazykov ano a cim lepsia je, tym je vacsia sanca pracu ziskat. cize tu vidim moznost. nehovoriac o tom, ze casto je moznost sa casom prepracovat aj na lepsie pozicie.

anonym_4b7092
Včera o 22:52

Nech si spravi vodicak na nakladne auta a kamiony a robi medzinarodne trate - ma raad auta, rad soferuje, nema rad spolocnost a vyuzije jazyky. Pripadne nech sa vyuci za rusnovodica

anonym_cac8e6
Včera o 23:20
@anonym_4b7092

Nech si spravi vodicak na nakladne auta a kamiony a robi medzinarodne trate - ma raad auta, rad soferuje, nema rad spolocnost a vyuzije jazyky. Pripadne nech sa vyuci za rusnovodica

@anonym_4b7092 vodic vseobecne, za mna riskantne povolanie. Rusnovodic- lepsie pre introvertov, pokial viem je ich malo, ale ako by sa syn autorky vysporiadal s tym ze mu niekto skonci pod kolesami vlaku?
Nerypem, len rozmyslam. Samu ma napadlo len povolanie prekladatel z cudzich jazykov...

anonym_24f477
Dnes o 00:00

v Ružomberku sú záchranári. Uplatnenie by mal. Alebo urobiť na STREDNEJ zdrav ,škole druhú maturitu. Pozriete aj iné odbory.
Knižnica? práca možno by aj bola pre neho.
ŽILINSK8 univerzita - pozitrieť ľahšie odbory. Tí mavajú kolá na prijímanie ešte aj v auguste.

anonym_f240cb
Dnes o 00:12
@anonym_autor

@anonym_a4fa87 Prokrastinuje☹ Stále si nájde niečo, aby nemusel robiť, to čo má robiť.

@anonym_autor
Takze ako tomu rozumiem tak sa povaluje a flaka sa .
Tak potom nech sa cez den aspon uzitocne "flaka" dakde v robote nas syn robil baristu, na taketo obdobie je pekny anglicky vyraz between jobs. Good luck.My sme nasho vykopli z domu ani neviem co na konci vystudoval ale robil to myslim 9 rokov.

Strana
z2