icon

Začatie nového života pred päťdesiatkou: Kam sa presťahovať?

Dnes o 06:22

Ahojte, mám 48 rokov, pred 2r som sa rozviedla, manželstvo bolo bezdetné. Bývam sama vo svojom vlastnom byte, mám prácu, zarábam povedzme celkom slušne, ale taký priemer by som povedala. Rodičov už nemám. Moja najlepšia priateľa minulý rok zomrela. Súrodencov tiež nemám a teda mnoho sociálnych väzieb nie je. Rozmýšľala som, že sa presťahujem a a začnem svoj život úplne od znova. Ale neviem, či v tomto veku to ma význam. Rozmýšľala som nad Prahou. Možno by som mohla ostať v rámci svojej práce, len by som ju robila zo zahraničia. Avšak túto tému som neotvárala ešte. Neviem však, či 3300 eur netto by mi na život v Prahe stačilo. Byt tu by som si zatiaľ chcela ponechať s tým, že neskôr by sa uvidelo, či by som ho prenajala, alebo aj predala. Náklady na byt by ma vyšli do 250 eur/m (na tej môj vlastný). V Prahe by som išla do prenájmu. Možno by mi ostalo služobné auto, alebo by som mala svoje vlastné, ktoré teraz využívam iba na víkendy.

Mám však tu doma pár lekárov, ku ktorým chodím pravidelne - gastro, endokrinológ, kardiológ. Viem, že zdravotníctvo v Prahe je na inej úrovni, napriek tomu sa obávam.
Plus, nebudem sa tam cítiť ešte viac osamelá ako tu? Časom, ak by ta Praha vyšla, zabývala by som sa, by som aj zmenila prácu a našla si niečo iné.
Nemám sa s kým na túto tému poradiť. Na čo si dať pozor, na čo nezabudnúť? Je to vôbec dobré riešenie?

Strana
z2
anonym_df2449
Dnes o 08:53

Prahu mam za sebou. Treba ratat s ceskou mentalitou. Nie je az tak jednoducha.
Ich vnimanie slovakov je velmi zvlastne. Treba s tym pocitat.
V tvojom pripade by som tiez asi radsej dala Brno (ako spominane vyssie).

anonym_c9baa8
Dnes o 08:56

sesternica odišla v 50tke. Z vých. SK do Prahy. Rozvedená, deti študovali v čechách - ostali tam už po škole, tak išla aj ona. Dokonca si našla nového "kámoša". Vyzerala šťastná. Je tam min. 10 r.

brrunetkaa
Dnes o 09:03

Ja by som odišla a vyskúšala. Čo najhoršie sa môže stať? Nebude sa ti tam páčiť. Stále sa máš kam vrátiť.

catherin4
Dnes o 09:33

Ja som odisla do Rakuska v mojich takmer 47 rokoch, hned som si nasla pracu a zijem tu spokojne uz rok. Nikdy nie je neskoro zacat niekde inde.

anonym_7f78d6
Dnes o 09:36
@catherin4

Ja som odisla do Rakuska v mojich takmer 47 rokoch, hned som si nasla pracu a zijem tu spokojne uz rok. Nikdy nie je neskoro zacat niekde inde.

@catherin4 podarilo sa ti s Rakúšanmi bližšie skamarátiť? Nie len známi, ale naozaj priatelia ochotní pomôcť? Či žijes sama pre seba?

catherin4
Dnes o 09:49

Pridaj sa na fb do skupiny Slovaci v Prahe, tam ti vysvetlia vsetko co potrebujes

sara07
Dnes o 16:35
@anonym_autor

@anonym_e9d51f chcela by som skúsenosti ľudí, ktorí sa do prahy relokovali. Ako ich vyšiel život, koľko je potrebné mať na slušný život v Prahe. Kde si hľadať ubytovanie, ako je to s lekármi a poistením, na čo si dať pozor, na čo nezabudnúť, čo zvážiť. Či by to urobili ešte raz.

@anonym_autor teraz je rozhovor s vandou hrycovou v denniku N ,prestahovala sa tam a žije tam rok
ja osobne by som to skusila, však vratit sa vieš vždy nie
v prahe máš uplne ine možnosti kultury, divadla , koncerty teda ak ti nevadí chodit samej a možno časom si nájdeš čo hladaš
ak si ponecháš byt vyskušaš . sloboda je o tom že už nemáš čo stratit ...
hlavne neskusiš nevieš .. niekedy je fajn vystupit z komfornej zony , prekonat tak trocha svoj vlastny tien ..
tie kontroly máš 1 x ročne, ak by si nechcela riešit novych tak ja si myslim že by sa dali nejak dat spolu cca terminy a prist sem
musiš si najst byt, nahlasit aspon prechodny pobyt, cudzinecka policia, zdravotnu poriešit, všetko máš na strankach
v prahe si kupiš ročnu tvz. lietačku a behaš kolko len chceš, tam auto nevytiahneš ani
nemusíš ..
a kedy chceš zmenit svoj život ak nie teraz ... či ti bude stačit € neviem , neviem ake maš vydavky aky velky a hlavne v ktorej časti nájdeš byt

sara07
Dnes o 16:45
@sisska96

@anonym_autor a čo si myslíš že inde rozdávajú zlato?

@sisska96 nie , všade musiš makat ale tam ti menej štát zoberie a na tom štate že to tam šlape proste to vidiet citit , iny svet ...
doporučujem si prečitat cely rozhovor s andy hrycovou, uryvok dávam sem
myslim že rok je dost dlhá doba aby prvotná vlna akéhokolvek nadšenia opadla
ja ked som v čechách tiež totálne nechápem prečo tam ano tu nie

adik64
Dnes o 16:52

Ja som na tom velmi podobne ako ty, akurat s mensim prijmom a z rovnakych dovodov zvazujem presun, zatial som sa vsak neodhodlala. U mna to vsak s pracou nie je jednoduche, moj odbor je dost naviazany na SK legislativu. Kazdopadne ti drzim palce, nech sa rozhodnes spravne 🍀

anonym_cc640a
Dnes o 17:05
@anonym_df2449

Prahu mam za sebou. Treba ratat s ceskou mentalitou. Nie je az tak jednoducha.
Ich vnimanie slovakov je velmi zvlastne. Treba s tym pocitat.
V tvojom pripade by som tiez asi radsej dala Brno (ako spominane vyssie).

@anonym_df2449 presne, tá mentalita je zvláštna, zaujímajú sa len o seba a slovákov ľutujú.
Žije mi tam rodina, 100x som tam mohla byť, ale ak si slovák tak si vzduch a obídu ťa naširoko..
Ani úrady, ani zdravotníctvo nečaká s otvorenou náručou a politika jedna katastrofa tiež..

sara07
Dnes o 17:23
@anonym_cc640a

@anonym_df2449 presne, tá mentalita je zvláštna, zaujímajú sa len o seba a slovákov ľutujú.
Žije mi tam rodina, 100x som tam mohla byť, ale ak si slovák tak si vzduch a obídu ťa naširoko..
Ani úrady, ani zdravotníctvo nečaká s otvorenou náručou a politika jedna katastrofa tiež..

@anonym_cc640a ale no tak 😂😂
tak ako tu aj tam natrafíš , zase my slovaci totálne všetci ukrajincov objimame na počkanie že ..
neriešia nejak slovakov pokial makaš a si v pohode , ono je tam fakt už dost pristahovalcov
politka nie je nikde ružova ale oni ta nechaju žit, pracovat a podnikat, aj ked sa ti zdá že babiš je taky isty ako fico ,no nie je , majú tam inak riešieny parlament, tu vyhra väčšina a tá si robi orgie aké len chce tam maju niečo take ako snemovna, niektore zakony ktore tu prešli by tam neprešli, tam sa z ustavy nerobi trhaci kalendár
zdravotnictvo máš v lepšom stave, na slovenského lekara natrafiš pravidelne, čakacie doby máš rovnake alebo kratšie zaleží čo a kde

anonym_cc640a
Dnes o 17:43
@sara07

@anonym_cc640a ale no tak 😂😂
tak ako tu aj tam natrafíš , zase my slovaci totálne všetci ukrajincov objimame na počkanie že ..
neriešia nejak slovakov pokial makaš a si v pohode , ono je tam fakt už dost pristahovalcov
politka nie je nikde ružova ale oni ta nechaju žit, pracovat a podnikat, aj ked sa ti zdá že babiš je taky isty ako fico ,no nie je , majú tam inak riešieny parlament, tu vyhra väčšina a tá si robi orgie aké len chce tam maju niečo take ako snemovna, niektore zakony ktore tu prešli by tam neprešli, tam sa z ustavy nerobi trhaci kalendár
zdravotnictvo máš v lepšom stave, na slovenského lekara natrafiš pravidelne, čakacie doby máš rovnake alebo kratšie zaleží čo a kde

@sara07 neviem no, mne príde že sú hákliví na Slovákov..
Vidno, že si myslia svoje, neprídu ťa ani obslúžiť, až naposledy úplne ťa vydusia všade, cítim sa tam ako chudera, je to citeľné.
Ale tak zrejme sme si to urobili sami😁

Strana
z2