Začatie nového života pred päťdesiatkou: Kam sa presťahovať?
Ahojte, mám 48 rokov, pred 2r som sa rozviedla, manželstvo bolo bezdetné. Bývam sama vo svojom vlastnom byte, mám prácu, zarábam povedzme celkom slušne, ale taký priemer by som povedala. Rodičov už nemám. Moja najlepšia priateľa minulý rok zomrela. Súrodencov tiež nemám a teda mnoho sociálnych väzieb nie je. Rozmýšľala som, že sa presťahujem a a začnem svoj život úplne od znova. Ale neviem, či v tomto veku to ma význam. Rozmýšľala som nad Prahou. Možno by som mohla ostať v rámci svojej práce, len by som ju robila zo zahraničia. Avšak túto tému som neotvárala ešte. Neviem však, či 3300 eur netto by mi na život v Prahe stačilo. Byt tu by som si zatiaľ chcela ponechať s tým, že neskôr by sa uvidelo, či by som ho prenajala, alebo aj predala. Náklady na byt by ma vyšli do 250 eur/m (na tej môj vlastný). V Prahe by som išla do prenájmu. Možno by mi ostalo služobné auto, alebo by som mala svoje vlastné, ktoré teraz využívam iba na víkendy.
Mám však tu doma pár lekárov, ku ktorým chodím pravidelne - gastro, endokrinológ, kardiológ. Viem, že zdravotníctvo v Prahe je na inej úrovni, napriek tomu sa obávam.
Plus, nebudem sa tam cítiť ešte viac osamelá ako tu? Časom, ak by ta Praha vyšla, zabývala by som sa, by som aj zmenila prácu a našla si niečo iné.
Nemám sa s kým na túto tému poradiť. Na čo si dať pozor, na čo nezabudnúť? Je to vôbec dobré riešenie?
48 je len číslo, vieš ako sa hovorí. Ja mám 42 a rozviedol som sa prednedávnom a poviem ti, život máš ešte pred sebou a dosť dlhý. V tomto ti neviem poradiť, že ako začať na novom mieste v zahraničí. S vlastnej skúsenosti ale viem, že po rozvode aj keď už ubehli 2r, človek potrebuje mať niekoho na blízku, či už len kamarátku alebo prostredie ktoré pozná. Nepoznám tvoju povahu, tak nechcem súdiť, ale sama v novom prostredí, to sa začína ťažšie. Ak si osamelá tu, a zmeníš prostredie, tak osamelosť zostane aj tam a pribudne cudzie prostredie.
@anonym_autor mozno by som ti poradila spolocenstvo, ak si veriaca. To vzdy potesi a dokonca najde novych dobrych priatelov na spolocne modlitby, pute vylety..toto vsetko som zazivala ja, a prinieslo mi to vela radosti..Ak si neveriaca, pomohol by novy konicek: turistika, malovanie, navsteva opustenych c seniorskych domoch, ina sluzba...vela moznosti ponuka aj lokalna charita so sluzbami, ktore naplnia cloveka pokojom, ze niekomu posluzil...praha ponuka vela rozptylenia a zabavy...ide o to co naozaj potrebujes a co ti da novy zmysel zivota
Ja Ti odpoviem na tvoju úvahu, či to má význam-má aj vo veku 84 rokov, všetko má význam, pokiaľ žijeme.
Nechcem zostať na Slovensku. Jednoducho nie som ok s tou situáciou, ktorá tu je, politická situácia, byrokracia, úroveň zdravotníctva a služieb. Neodchádzam preto, že sa cítim osamelá, ale preto, že tu nechcem žiť...
sama pred sebou neujdeš 😒
takže s presťahovaním sa musíš zmeniť aj svoje nastavenie ...
@anonym_autor mna by zaujiimalo povolanie resp profesia. Aj podla toho
Nechcem zostať na Slovensku. Jednoducho nie som ok s tou situáciou, ktorá tu je, politická situácia, byrokracia, úroveň zdravotníctva a služieb. Neodchádzam preto, že sa cítim osamelá, ale preto, že tu nechcem žiť...
@anonym_autor za 48 rokov si si nenašla nikoho blízkeho na Sk, v CZ určite hneď nájdeš
sama pred sebou neujdeš 😒
takže s presťahovaním sa musíš zmeniť aj svoje nastavenie ...
@biba_18 ja nepotrebujem ujsť sama od seba - nie som ok so sociálnym systémom, zdravotníctvom, byrokraciou, politickou situáciou a smerovaním tejto krajiny. Nechcem tu zostať žiť do smrti.
@anonym_autor mna by zaujiimalo povolanie resp profesia. Aj podla toho
@anonym_71161 som Sales manager pre dve krajiny a robím aj ČR, preto by bolo jedno, či by som bývala na SVK alebo v ČR.
tak potom choď. veď keď nechceš žiť tu a máš možnosť odísť - odíď ... kým neodídeš nezistíš, ako ti tam bude ...
@anonym_autor za 48 rokov si si nenašla nikoho blízkeho na Sk, v CZ určite hneď nájdeš
@anonym_1af772 ja mám kamošov, s ktorými viem vyjsť von, na kávu, na bike, do mesta, na túru, do divadla. Ale nie je to nič hlboké. Sú to len takí známi. Tých si nájdem aj v Prahe. Tých naozaj blízkych ľudí už nemám ( a teda nič ma tu nedrží).
@anonym_1af772 ja mám kamošov, s ktorými viem vyjsť von, na kávu, na bike, do mesta, na túru, do divadla. Ale nie je to nič hlboké. Sú to len takí známi. Tých si nájdem aj v Prahe. Tých naozaj blízkych ľudí už nemám ( a teda nič ma tu nedrží).
@anonym_autor ak chceš odísť, tak odíď, neviem prečo potrebujes odobrenie na MK, rob podľa seba. Ja osobne by som nešla, tiež sa mi mnoho vecí tu nepáči. Ale ja tu mám rodičov, dcéru... A tiež nemám ružové okuliare, že inde by to bolo lepšie vo všetkých oblastiach.
@anonym_autor ak chceš odísť, tak odíď, neviem prečo potrebujes odobrenie na MK, rob podľa seba. Ja osobne by som nešla, tiež sa mi mnoho vecí tu nepáči. Ale ja tu mám rodičov, dcéru... A tiež nemám ružové okuliare, že inde by to bolo lepšie vo všetkých oblastiach.
@anonym_e9d51f chcela by som skúsenosti ľudí, ktorí sa do prahy relokovali. Ako ich vyšiel život, koľko je potrebné mať na slušný život v Prahe. Kde si hľadať ubytovanie, ako je to s lekármi a poistením, na čo si dať pozor, na čo nezabudnúť, čo zvážiť. Či by to urobili ešte raz.
Ak máš príjem 3300€ mesačne, tak to už máš v tomto veku na ten byt v prahe aj našetrené, nie? Tak choď, pá
@anonym_e9d51f chcela by som skúsenosti ľudí, ktorí sa do prahy relokovali. Ako ich vyšiel život, koľko je potrebné mať na slušný život v Prahe. Kde si hľadať ubytovanie, ako je to s lekármi a poistením, na čo si dať pozor, na čo nezabudnúť, čo zvážiť. Či by to urobili ešte raz.
@anonym_autor tak toto "zadanie" si mala napísať hneď do úvodného príspevku, možno by si dostala realne skúsenosti
@anonym_autor Skús sa teda presťahovať do prenájmu a uvidíš, prácu by som zatiaľ nezmenila, ak by sa chcela vrátiť na SK, bolo by to jednoduchšie.
@anonym_autor ak nemas ziadne vazby ani rodinu priatelov, isla by som uplne dakam inam zit....mozno zmenila uplne zivot
Ak máš príjem 3300€ mesačne, tak to už máš v tomto veku na ten byt v prahe aj našetrené, nie? Tak choď, pá
@anonym_cf2789 nemám našetrené na byt v Prahe, nakoľko som po rozvode kupovala tento byt, takže mám nehnuteľnosť tu, bez hypo. Plus som kupovala nové auto v hotovosti. Čiže samozrejme, mám našetrené peniaze, ale nie na kúpu nehnuteľnosti v Prahe.
@anonym_autor Skús sa teda presťahovať do prenájmu a uvidíš, prácu by som zatiaľ nezmenila, ak by sa chcela vrátiť na SK, bolo by to jednoduchšie.
@anonym_0ef085 toto mám v pláne zatiaľ aj ja, ostať v tejto práci, s týmito kolegami, mať aspoň nejakú kotvu. Zatiaľ si nechať byt tu a tam si prenajať a po pol roku, roku budem vedieť, ako som na tom. Myslím, že aj kultúrny život je tam úplne o inom.
ja by som vôbec neváhala, keď ťa tu nič nedrží, tak choď. skús najprv na rok-dva a uvidíš, kam ťa to posunie. možno tam budeš mať fajn susedku...
Prepac, ale ked nadavas na byrokraciu na SK nemas ani ponatie co je skutocna byrokracia😄nikdy nie je neskoro, s pracou opatrne, mmt je extrem zla situacia na hladanie prace aj pre kvalitnych ludi
Mať tvoj vek tak nerozmyšlam ani minutu.presne pre dôvody aké si napísala.táto krajina ide do múky.Akurat ja by som rozmýšľala viac o Brne.Držim prsty.
ak sa uspokojis s garsonkou na ikraji tak byvanie rataj okolo 1100€ aj s energiami a ostatne naklady okolo 1300€ taky zaklad
kekari ak budes mat poistenie a nebudes chciet nadstadard a skore terminy to neplatis
Urob si inventuru zivota, co ta naozaj tesi? Co ti naozaj dava energiu? A podla toho uvidis ci si take nieco vies vybavit lepsie inde. Plus nezabudni ze v CR su "krasne mlade slovenky s makkym jazykom" zapojene do cr spolocnosti uplne inak ako zbytok sloveniek a slovakov co su viac menej za balast.....takze aj bacha na to.
Za mna, totalne mozes a chod. Do Prahy. Nesuhlasim s tym, ze ak si osamela tu, budes aj tam. To mesto inak zije, vzdy sa tam nieco deje, culturne, sportovne, intelektualne je to mesto na inej urovni. Aj keby si vsetky galerie obehla sama, to mas zabavu na rok minimalne.
Duplom ak si byt na slovensku nechas, tak sa vratit mozes kedykolvek.
O doktorov sa neboj, bud na kontroly pricestujes, alebo ved si sprav vypisy a tam si najdes novych.
Co sa platu tyka, podla mna by si mala dost, ale ved pozri si podla ponuk na prenajom, co stoji predplatne na metro, fitko ak chodis, pausal na telefon, internet - to su veci co si vies pozriet vopred a spravit prehlad, ci ti vyjde.
@anonym_autor a čo si myslíš že inde rozdávajú zlato?
Ja som po narocnom rozchode zvazovala tiez odstahovanie sa do ineho velkeho mesta,ale skrz pracu sa mi nedalo, ja by som to na tvojom mieste riskla nemas co stratit
@anonym_autor Brno?
@anonym_autor skusila by som to na mesiac vramci leta a potom by som sa rozhodla. Najviac by ti pomohla spriaznena dusa v podobe partnera ci blizkej priatelky..mam 46 a toto mi chyba. Okrem toho mam vsetko. Som rada sama ale zase nie 24/7

@anonym_autor keď si osamelá, budeš osamelá aj tam, ale tak tam je viacej ľudí a teda aj väčšie možnosti na zoznamenie s muzmi alebo s kamoškami. Jazyku rozumieš, tak skús. 😀