icon

Adopcia 10-ročného vlčiaka

julia44
24. aug 2025

Ahojte, mám skúsenosti so psami, stredne plemena, naskytla sa mi možnosť adopcie staršej, cvicenej pracovnej fenky vlčiaka, doma mám dve mačky, dve deti 8 a 15 a dvor taký normálny, nič veľké… Veľmi by som chcela poskytnúť domov staršej fenke, ktorá pozná len koterec a výcvik… manžel nechce, že môže byt agresívna na deti a tak… ale podľa mňa starší psík, nemusí nič ani na dvore ničiť a i tak ma starobu stráviť v klietke, na dvore s nami jej bude lepšie. Máte niekto skúsenosti? Ďakujem

tramtada31
24. aug 2025

Ahoj, my sme docaskovali, mali sme viacero NO, všetky boli super. Veľmi oddane, všade za nami chodili, veľmi sa tesili zo svojho noveho zivota. Jedine, čo by som mala rešpekt, či nebude problem s mackami, deti sú už dosť veľké, tam by som sa nebala. Je možnosť si ju vziať najprv do dočasnej opatery, aby ste si vyskusali znášanlivosť s mačkami?

eviq
24. aug 2025

@julia44 staršie psíky už bývajú pokojne, nevládzu toľko, sú vďačne za pokoj. Ak bola aj cvičena, tak si nemyslím, že by nejak "ulietavala" plus už máte väčšie rozumne deti. Podľa mňa je krásne, že jej chceš dopriať pokojnú starobu. Choďte do toho určite. Pripadne choďte za nou párkrát do útulku, ako bude reagovať na vás. Okrem toho, ak by vyvstal nejaký problém, utulky väčšinou v takom prípade prevezmú psíka naspäť. Držím palce a daj vedieť, ako ste sa rozhodli. 🙂 Som psickarka, pomáhala som aj v útulku, prešlo mi rukami dosť psov.

anonym_aff00b
24. aug 2025

Známi si zobrali takúto vlčiačku, 10 ročný pes tohto plemena je už starý, mala za krátky čas problém so zadnými hohami, veľa investovali do veterinárov.
Treba to zvážiť, že može potrebovať viac ako domov.

colsami
24. aug 2025

Je velmi dolezite, ci na deti je alebo nie je zvyknuta. Ak nie je, realne po 10 rokoch to nepreucis aby bola pri detoch spolahliva. Druha vec s cim treba pocitat - NO po 10 rokoch uz moze byvat velmi casto na veterine. Ste OK so zvysenymi vydavkami na stareho psa? S tym ze ich realna a priemerna dozivatelnost je tak 12-13 rokov.

julia44
autor
24. aug 2025

Ďakujem Vám za názory, mačky sú vo vnútri, takže s nimi do kontaktu nepríde, reálne je to cvičeny pes na prácu s dospelými, asi ju skúsime všetci navštíviť… čo sa týka výdavkov, rozmýšľam, ako to zvládneme, dúfala som, že 10 ročný psík je ešte ok a pár rokov bez problémov s nami prežije.

autumn1
24. aug 2025

Ja by som do toho neišla a to pred 5 rokmi tiež som chcela zobrať po službe 10r sučku. 1.dôvod veterina v takom veku je pravdepodobné, že skôr či neskôr sa objavia nejaké problémy a nechcela som "hneď" s ňou behať po veterinách 2.dôvod krátky zvyšok života NO sa dožívajú okolo 13rokov a to zbehne lusknutím prsta.

tramtada31
24. aug 2025
@autumn1

Ja by som do toho neišla a to pred 5 rokmi tiež som chcela zobrať po službe 10r sučku. 1.dôvod veterina v takom veku je pravdepodobné, že skôr či neskôr sa objavia nejaké problémy a nechcela som "hneď" s ňou behať po veterinách 2.dôvod krátky zvyšok života NO sa dožívajú okolo 13rokov a to zbehne lusknutím prsta.

@autumn1 to nie je pravda, ak tam nepride torzia, tak NO ti vydrzi kľudne 15 rokov, rovnako sa dá dohodnúť s utulkom na trvalej docaske, že budú pomahat s financovaním veteriny. Všetko sa d, keď sa chce

lenkakravcova
24. aug 2025
@julia44

Ďakujem Vám za názory, mačky sú vo vnútri, takže s nimi do kontaktu nepríde, reálne je to cvičeny pes na prácu s dospelými, asi ju skúsime všetci navštíviť… čo sa týka výdavkov, rozmýšľam, ako to zvládneme, dúfala som, že 10 ročný psík je ešte ok a pár rokov bez problémov s nami prežije.

@julia44 tenký všeobecne nebývajú agresívne.oproti psom. A taká stará už na dôchodku bude kludas. 🙂

autumn1
24. aug 2025
@tramtada31

@autumn1 to nie je pravda, ak tam nepride torzia, tak NO ti vydrzi kľudne 15 rokov, rovnako sa dá dohodnúť s utulkom na trvalej docaske, že budú pomahat s financovaním veteriny. Všetko sa d, keď sa chce

@tramtada31 kde pise ze bude adoptovat z utulku alebo by dostala moznost DO? Ano, mozu sa dozit aj dlhsie tieto plemena ale nevie jej minulost alebo ci, uz na nieco nema nabeh problemy s klbmi a pod. A tych 13 rokov je statisticky udaj, ktory sa pri NO uvadza, niekde dokonca aj menej ale nie je to pravidlo, ze viac sa zarucene nedozije. Navyse z utulku mas vacsinou krizencov a nie cistokrvnych, co je tiez o niecom inom.

autumn1
24. aug 2025
@tramtada31

@tramtada31 a aj keby 15 rokov sa dožila si vezmi covid začal pred 5 rokmi v marci... A aspoň za seba môžem povedať že to zbehlo rýchlo, takže to, či 3 alebo 5 alebo 6 rokov na tom až tak zásadne nezáleží.

tramtada31
24. aug 2025
@autumn1

@tramtada31 a aj keby 15 rokov sa dožila si vezmi covid začal pred 5 rokmi v marci... A aspoň za seba môžem povedať že to zbehlo rýchlo, takže to, či 3 alebo 5 alebo 6 rokov na tom až tak zásadne nezáleží.

@autumn1 píšem, že som dobrovoľník v utulku, docaskovala som veľa NO, viem, že sa s utulkami dá dohodnúť, my pomahame financovat aj narocne operacie, ktoré sa vyskytnú časom, keď už je pes adoptovany, pripadne dohodime nášho veterinara za útulkove ceny. Proste vzdy sa dá dohodnúť pri takýchto starších velkych psikoch, ktoré nemaju veľké sance na adopciu. Pre teba je 2-3 roky malo, pre takého psa je to napr štvrtina zivota, ktoré môže úplne inak prezit. To ako by si povedala, že na čo Kampuchu zachraňovali z pivnice, keď ju uniesli, veď aj tak väčšinu zivotu prežila v pivnici, to už tam mohla tak dozit. U psov sa každý jeden pekný deň, ktorý môže prezit inak, rata.

eviq
24. aug 2025

Ja sa na to vždy pozerám aj tak, že nielen co budem mat ja z psíka, ale čo ja mu môžem ponúknuť, zachrániť, dopriat ešte pekný život.

pribinak
24. aug 2025

Zober si ju…..to zviera ti bude nekonečne vďačne

autumn1
24. aug 2025
@tramtada31

@autumn1 píšem, že som dobrovoľník v utulku, docaskovala som veľa NO, viem, že sa s utulkami dá dohodnúť, my pomahame financovat aj narocne operacie, ktoré sa vyskytnú časom, keď už je pes adoptovany, pripadne dohodime nášho veterinara za útulkove ceny. Proste vzdy sa dá dohodnúť pri takýchto starších velkych psikoch, ktoré nemaju veľké sance na adopciu. Pre teba je 2-3 roky malo, pre takého psa je to napr štvrtina zivota, ktoré môže úplne inak prezit. To ako by si povedala, že na čo Kampuchu zachraňovali z pivnice, keď ju uniesli, veď aj tak väčšinu zivotu prežila v pivnici, to už tam mohla tak dozit. U psov sa každý jeden pekný deň, ktorý môže prezit inak, rata.

@tramtada31 ale kde vidíš že AUTORKA spomína, že by išlo o adopciu z útulku? Mne pred tými 5rokmi bola ponúknutá sučka na adpociu priamo zo služby. Nebola v žiadnom útulku ani z OZ-ku. Ešte raz som si prečítala čo autorka písala a nikde neuvidela či sa nachádza v útulku.

autumn1
24. aug 2025
@tramtada31

@tramtada31 minimálne z tohto tu autorkineho tvrdenia súdim, že pôjde o podobnú príležitosť akú som dostala vtedy ja "Veľmi by som chcela poskytnúť domov staršej fenke, ktorá pozná len koterec a výcvik…" a "reálne je to cvičeny pes na prácu s dospelými" ale tak samozrejme môže sa nachádzať aj v útulku alebo OZ-tku.

deninka233
24. aug 2025

Tiež sa prihováram za to, aby si ju zobrala. My máme mladú NO, mala cca rok-dva keď sme ju brali, teraz má cca 5 rokov. Bola týraná z osady, nevycvičená - teraz po pár rokoch je to najlepší pes, verný, oddaný ale na druhú stranu vzbudzuje rešpekt, takže sa cítim aj bezpečnejšie s ňou, nikto mi zbytočne nelezie do dvora. Mačke ponaháňa, keď sú vonku, ale nikdy im neublížila, len po nich šteká a naháňa a má z toho obrovskú srandu, lebo tie pred ňou zdrhajú ako o život. Ale keď je dnu aj mačke sú dnu, tak si ich buď nevšíma, alebo ich olizuje (má jednu svoju obľúbenkyňu)…

julia44
autor
24. aug 2025
@autumn1

@tramtada31 minimálne z tohto tu autorkineho tvrdenia súdim, že pôjde o podobnú príležitosť akú som dostala vtedy ja "Veľmi by som chcela poskytnúť domov staršej fenke, ktorá pozná len koterec a výcvik…" a "reálne je to cvičeny pes na prácu s dospelými" ale tak samozrejme môže sa nachádzať aj v útulku alebo OZ-tku.

@autumn1 je to pravdepodobne taká istá ponuka, ako si dostala ty, áno. Nie je z útulku dievčatá, financovanie je výlučne na mne, nedá sa vrátiť, netreba sa nad tým zamýšľať. NO som ocavakala aj vyšší vek, tých 15… avšak vidím, že máte iné skúsenosti. Zvážim to, ďakujem. A samozrejme, neplánujem psa na šialene behy ani turistiku, vyslovene mi to prišlo tak, že pre deti vhodne, spoločnosť pre nás na dvore a samozrejme, pokojná staroba pre fenku, avšak napr ak príde, bude rok a začne mať zdravotne problémy, jedno sú financie a ešte horšie, žiaľ deti… to musím zvážiť tiež. Ďakujem

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
colsami
24. aug 2025
@tramtada31

@tramtada31 necitam celu diskusiu ale s tymi 15 rokmi sa velmi mylis a uz vobec to nie je podmienene torziou. 15 rokov u NO je dnes uz rarita, nijaky standard ani priemer. Len tolko k tomu...

tramtada31
24. aug 2025
@colsami

@tramtada31 necitam celu diskusiu ale s tymi 15 rokmi sa velmi mylis a uz vobec to nie je podmienene torziou. 15 rokov u NO je dnes uz rarita, nijaky standard ani priemer. Len tolko k tomu...

@colsami mam to od veterinara aj my mame štatistiku, keďže u nás končia hlavne stari a nepotrební NO. Jasne, je tam spondyloza, kĺby, ale nie je štandard, že sa dožívajú 12 rokov, to sa dožívajú skôr molossy

colsami
24. aug 2025
@tramtada31

@colsami mam to od veterinara aj my mame štatistiku, keďže u nás končia hlavne stari a nepotrební NO. Jasne, je tam spondyloza, kĺby, ale nie je štandard, že sa dožívajú 12 rokov, to sa dožívajú skôr molossy

@tramtada31 chovatel co chova NO 45 rokov mi dokonca tvrdi ze su chovatelia a majitelia radi, ak sa pes dozije tych 10-11, tak sice neviem aku statistiku si vediete Vy, nehadam sa, ale z mojej praxe a od ludi co tym ziju cely zivot s desiatkami a desiatkami psov, je naozaj raritne ze vidim/stretnem/viem o 15 rocnom psovi nemeckeho ovciaka.
Molossy su velakrat radi ak sa doziju vobec tych 10 😃
Ale ako hovorim nehadam sa, hoc moje skusenosti a vedomosti ludi z fachu su trosku ine.

tramtada31
24. aug 2025
@colsami

@tramtada31 chovatel co chova NO 45 rokov mi dokonca tvrdi ze su chovatelia a majitelia radi, ak sa pes dozije tych 10-11, tak sice neviem aku statistiku si vediete Vy, nehadam sa, ale z mojej praxe a od ludi co tym ziju cely zivot s desiatkami a desiatkami psov, je naozaj raritne ze vidim/stretnem/viem o 15 rocnom psovi nemeckeho ovciaka.
Molossy su velakrat radi ak sa doziju vobec tych 10 😃
Ale ako hovorim nehadam sa, hoc moje skusenosti a vedomosti ludi z fachu su trosku ine.

@colsami možno je to tým, že som z Ba, tu predsalen je psom poskytovaná vyššia starostlivost, nielen zdravotná, ale aj čo sa týka stravy(my ani utulkacom nedávame nejaké pedigree granule a snažíme sa v tomto ludi vzdelávať, že psy v utulku zväčša pochadzaju zo zlých podmienok, potrebuju sa zotaviť a preto ich nemôžeme kŕmiť odpadom pre sliepky), psy v Ba nie sú zväčša drzane v kotercoch(toto viem tiež podľa adopcii), ale zväčša vo vnutri, čo má vplyv na progres spondylozy atd. A molossy podľa toho aký, naša Tosa zomrela na rakovinu ako 12,5 rocna, ale raz sa mi podarilo v PK odchytit 15 ročnú Tosu, kamoska má stafbullov, kde medián prežitia ma vyse 14 rokov… plus mame zase veľa adoptovanych psov (fungujeme cez 10 rokov a monitorujeme si rodiny, ako sa psikovia majú, fungujeme na baze kamarátstva, pomoci, takze sme s rodinami v kontakte a aj nás informujú v prípade úmrtia psikov), čiže pokial sa nejedna o nejakú Nemecku dogu, vedia sa pekne psy dozit...

colsami
24. aug 2025
@tramtada31

@colsami možno je to tým, že som z Ba, tu predsalen je psom poskytovaná vyššia starostlivost, nielen zdravotná, ale aj čo sa týka stravy(my ani utulkacom nedávame nejaké pedigree granule a snažíme sa v tomto ludi vzdelávať, že psy v utulku zväčša pochadzaju zo zlých podmienok, potrebuju sa zotaviť a preto ich nemôžeme kŕmiť odpadom pre sliepky), psy v Ba nie sú zväčša drzane v kotercoch(toto viem tiež podľa adopcii), ale zväčša vo vnutri, čo má vplyv na progres spondylozy atd. A molossy podľa toho aký, naša Tosa zomrela na rakovinu ako 12,5 rocna, ale raz sa mi podarilo v PK odchytit 15 ročnú Tosu, kamoska má stafbullov, kde medián prežitia ma vyse 14 rokov… plus mame zase veľa adoptovanych psov (fungujeme cez 10 rokov a monitorujeme si rodiny, ako sa psikovia majú, fungujeme na baze kamarátstva, pomoci, takze sme s rodinami v kontakte a aj nás informujú v prípade úmrtia psikov), čiže pokial sa nejedna o nejakú Nemecku dogu, vedia sa pekne psy dozit...

@tramtada31 ale stafbul je terier a nie moloss a ano, ti stafbulici a celkovo terieri maju krasnu dozivatelnost. Realne drviva vacsina molossov je tych cca 10r, fakt.... Ano, aj tam sa vyskytne raz za cas raritnych 15 ale proste to nie je "priemerna realna dozivatelnost"...

Anyway.. to je jedno... ved kiezby to islo k lepsiemu. Takze aj osveta len super, ze robite a venujete sa tomu 👌😊

betulinka1
24. aug 2025

@julia44 mali sme z utulku. Bola tyrana a rok mi trvalo dat ju do poriadku. Bola skvela a kludna. Ziadne zdravotne problemy neboli. To uz by sa prejavili v 10 rokoch, ak by teda mala problem s klbami, co je najväčší problem u NO. Kazdy nas NO si pekne zvykol na macky a spali spolu v bude. Kazdy okrem posledneho 🤣🤣. Ale teda ten ma len 3 roky. Nasa utulkacka zomrela asi 14 rocna, dali sme ju uspat. Proste sa jeden den zložila na zemi a veterinar prisiel a povedal, ze uspime. Ten rok nam odisli 3 psiky postupne, kazdy mal svoj vek a pribeh. Ale uprimne ti poviem, ze sme utulkacku NO nepúšťali k malemu, ked bola vonku ju sme zavreli do voliéry. Napriek tomu, ze nemala nikdy ziadny prejav agresie. Ale nikto nevedel co si prezila. Zo správania sme vydedukovali, ze ju musel týrať muz, lebo tych sa strasne bala. Deti sme nevedeli odhadnut a ja sa som nechcela riskovať. Ked bola pustená, vzdy som bola pri nich ja, nikdy neostali sami. Cize za mna, ak mozete zoberte ju parkrat na prechadzku z utulku. Viete si vyskusat reakcie. Rýchli pohyb, utekanie deti pred psom, chytanie, hladkanie, zabratie misky z jedlom, chytenie chvosta, usi. Samozrejme to skusaj ty a nie deti. Ale takto si psika overis. Co sa tyka mačiek, tie si vedia spravit poriadok na dvore aj s velkym psom 😉 . Utulkaci su zvyknuty na skupinu zvierat, tam by som sa nebala. Ale otazka ako reaguje na deti.

priscilla07
27. aug 2025

Pokiaľ jej zabezpečite láskyplný domov a zároveň aj výživové doplnky potrebné pre takého psa v takom veku ( kĺbovú vyživu, ostropestrec, Cordyceps...) . Môže sa dožiť aj 14-15 rokov. Držím palce