icon

Aké rybky chovať v 25-litrovom akváriu?

sara_vanesa
17. apr 2025

Vie mi niekto prosim poradit ? Lebo potrubejrm rybky ktore nie su agresivne a zaroven su priatelske. Chcem ich chovst v 25 l akvariu.

nelca84
17. apr 2025

@sara_vanesa v 25-ke jedine bojovnicu alebo krevetky, na cokolvek ine je to prilis male

refly
17. apr 2025

Tiež som išla povedať že jednu bojovnicu. Na to je to úplne super. Pre viac ako jednu rybu je to hrozne malinké.

petracandle
17. apr 2025

@sara_vanesa odpoveď sa ti nebude páčiť, ale je to realita. Bojovnícu- jednu

papulienka48
17. apr 2025

@sara_vanesa veru ako ti tu pisu je to velkost akorat tak na jednu bojovnicu..alebo mozno dve gupky 😀

bessie12
17. apr 2025

@sara_vanesa bud len krevetky alebo bojovnicu. Ale aj tie by som radšej chovala vo väčšom akváriu a so všetkým čo k tomu patrí. Teda osvetlenie, filter, veľa rastlín, živých podotýkam, prírodné dekorácie napr. dračí kameň (dragon stone ), a na dne akva substrát s jemnejšim štrkom a ohrievač.
Skimmer (hladinovy zberač nečistôt ) tiež môže byť. Nezabudnúť hlavne akvárium nechať poriadne zabehnúť medzitým niekoľko krát vymeniť vodu a až tak pridať rybičky.
www.rybicky.net tu sa vela dozvieš o akvaristike.

viestta
17. apr 2025

ziadnu rybu, aj na bojovnicu to nie je bohvieco. Pestuj tam riasogulu alebo vodne rastliny

aalt
17. apr 2025

Tetra ohniva moze ist do maleho akvaria. Mam ich v este trosku mensom uz tusim dva roky. Potrebujes maly hufik takych ~10 rybiek aby sa nebali a maju radi zarastene akvarium - ako skoro vsetky rybky. Okrem nich vlastne ani neviem. Este ma napada teoreticky endlerky, ale to su uz zivorodky a bude to uz narocne v malom akvariu na udrzanie stabilnej vody.

beata_ra
17. apr 2025

@viestta Myslim, ze toto asi pocut nechcela 😀 No ale aj tak si myslim, ze pre jednu rybku je to ok.

viestta
17. apr 2025

@beata_ra kebyze tam je kompletna technologia aka v akvarku ma byt, mozno. Akvarko ma byt biotop, prestor pre dobry zivot ryby, nie vyklad, kde len preziva (ak prezije)

andrejka2424
17. apr 2025

Tak ako ti radia vyššie, komfortné bude max pre jednu bojovnicu. S ohrievačom a zapnutou filtráciou na slabšie, lebo nemajú radi silný prúd vody. S vyššími -iba živými rastlinami k hladine, odpočívajú na listoch a chodia sa nad hladinu nadychovať.. Ak by si mala veľa rastlín, možno aj bez filtrácie. Čokoľvek ďalšie ti tam pravdpodobne rýchlo umrie, alebo bude len prežívať.

nelca84
17. apr 2025

@aalt áno, sú to malé rybky, ale aj tak by mali ísť do min. 30+ akva. To, že žijú, neznamená, že ich netyras. Aj ty by si prežil v kúpeľni, keby ta niekto kŕmil...

aalt
17. apr 2025

@nelca84 https://rybicky.net/atlasryb/tetra_ohnivá Min.vel.n.: Cca 20 litrů. Je možné ji chovat i v miniakváriích.
Zaklad je aby boli huf, aby sa nestresovali z agresivnych ryb a mali sa kde schovavat, cize same v zarastenom akvariu rastlinami. Ano v 1000l by si zaplavali viac a domovskej prirode este viac.
Za mna do 25l v pohode. Skor by som sa u zaciatocnika obaval udrzania stability v tak malom akvariu, cim vacsie tym byva stabilnejsie.

nelca84
17. apr 2025

@aalt za mňa nie, v tak malom akva nemajú rybky co robiť. Keď chcem mať niečo živé, vytvorím tomu správne podmienky, nie len životné minimum. Navyše, v takom malom akva je veľmi ťažké udržať správne parametre vody...
https://www.aquascaperi.sk/tetry/tetra-ohniva-h...

bessie12
17. apr 2025

@aalt v 25 litrovom akváriu som mala maximálne tak krevetky. Na začiatok by som kupila aspoň 60 litrové akva. Tam sú už trochu viac možností s výberom rybiciek. A ak by sa autorke tento koníček, ktorý je dosť nákladný a to hlavne na začiatku a veľa krát je to pokus-omyl, zapáčil, tak by neskôr mohla kúpiť 100l a viac. Aj keď ja osobne by som tu 100vku kúpila hneď na začiatku.

sisska96
17. apr 2025

gupky, neonky, prísavníčky

bessie12
17. apr 2025

@sisska96 v 25l akvariu určite nie.

sisska96
17. apr 2025

@bessie12 určite áno, dlhé roky chovám všelijaké ryby a mám všelijaké akvarká, veľké, stredné, malé...

bessie12
17. apr 2025

@sisska96 nie, tieto rybky nie sú vhodné do malého akvária. 250l už áno, ale nie 25l.

sisska96
17. apr 2025

@bessie12 určite lepšie vieš 😅

bessie12
17. apr 2025

@sisska96 no niečo o akvaristike viem. Mame doma 350 litrové akvárium a plánujem ďalšie 750-900 litrové.
Akvaristike sa venujem niekoľko rokov, aj keď s par ročnou pauzou.
Zatvor sa do miestnosti 1x1m a vyskúšaj si to žiť v takom pidi priestore. Ako spomina @nelca84 je potrebné im vytvoriť vhodné podmienky na život a nie zivorenie.

nelca84
17. apr 2025

@sisska96 neonky a prisavnik?? Zartujes? Prisavnik od 60+ a neonky su neunavni plavci, tie potrebuju este vacsie akva aj ked su to drobne rybky. Pochop, ze to, ze ziju neznamena, ze maju dobre podmienky. A u teba len prezivaju... Mala by si si nieco o tom nastudovat, ked chovas zive tvory a nie este druhym radit taketo hluposti 🤦‍♀️

sisska96
17. apr 2025

@nelca84
@bessie12 ja tiež mam už dlhé roky akvarka, aj rodia moje ryby. Takže pravdepodobne netrpia. Neviete pochopiť ze tieto ryby nie sú ľudia, ale ryby

bessie12
17. apr 2025

@sisska96 a tie "len" ryby nepotrebujú dobre podmienky na život ??? Však načo, že ... 🤦‍♀️

nelca84
17. apr 2025

@sisska96 su to zive tvory! Nemam slov... pekny hnus. Kup si radsej plysove.

simba606
17. apr 2025

Pozri nejaké razbory a k nim môžeš krevetky

aalt
17. apr 2025

@nelca84 v principe vo vsetkom co pises suhlasim. Ale autorka sa pyta na rybky do 25l akvaria. Za mna teda jedine tie spominane tetry ohnive. Hocico ostatne by som tam neskusal. Ak sa tomu nebude "venovat" uhynie jej vsetko aj v 100l. Ano udrzat v rovnovahe 25l akvarium je paradoxne tazsie ako 100l. Mam jedno mini akvarium s 10-timi spominanymi tetrami ohnivymi. Su tam 2 roky (2,5?), akvarium je kompletne zarastene rastlinami, ma aj filtraciu. Spokojne si tam medzi ne plavaju, ked cistim, niekedy zalezu, niekedy ani vtedy.
Prisavnika by som dal tak od 100l a nie, necisti akvarium. Neonky potrebuju dlhe akvarium 80-100cm.

sisska96
17. apr 2025

@bessie12
@nelca84 nebuďte hysterky 😅