icon

Ako dlho je bezpečné nechať psa doma samého?

31. aug 2025

Ahojte,

Už dávnejšie mi prebehla hlavou táto otázka. Mám pocit, že čím ďalej tým viac sa tu objavujú komentáre aké je to týranie nechať psíka samého cez deň. Tak by ma zaujímalo, koľko reálne sú VAŠI psíci doma bez VÁS a ako často? Pre nechápajúcich VAŠI/VÁS pýtam sa psíčkarov, nie aktivistky bojujúce za psie práva. My sme už pred mojim narodením mali psíky v rodine, nebola možnosť homeofficu tak cez pracovné dni boli jednoducho celý deň bez nás a napriek tomu, si dovolím za nich tvrdiť, že mali šťastný život plný spoločne stráveného času, výletov, dovoleniek... Venovali sme sa im pred prácou a školou a potom po. Nikto z nášho okolia sa v tej dobe nad tým nepozastavoval a naďalej mi to príde normálne. Dnes mám tiež psíka ale skrz covid a terajšej možnosti homeofficu je to také chaotické-nepravidelné ale priznám sa, raz za čas sa stáva, že je jednoducho celý deň. Ešte pre upresnenie celý deň myslím pri klasických osmičkách, žiadne 12tky.

wolf_
31. aug 2025

Môj pes nepravidelne, niekedy nie je vôbec sám doma, inokedy v pohode 8+ hodín, možno aj viac, neviem, nesledujem čas, keď tak mrknem na kameru, vždy spokojne spí, tak neriešim.
A ja osobne považujem za "týranie" každý extrém. Či už to, že je pes nonstop sám, nikto sa mu poriadne nevenuje... Ale rovnako za "týranie" považujem aj to keď je pes nonstop s niekým - a potom trpí aj keď človek zbehne len do obchodu alebo nebodaj keď sa situácia zmení a zrazu musí sám zostávať pravidelne a dlhšie, ale nebol na to (správne) naučený (separačka apod). Taktiež za "týranie" považujem keď pes nevie/nemá možnosť riadne oddychovať, či už je to spôsobené tým, že nie je vôbec sám a nevie/nemá možnosť vtedy vypnúť alebo tým, že aj je sám, ale pobieha okolo plota atď atď. Skrátka, žiaden extrém nie je dobrý. Za mňa treba brať do úvahy to, že pes nie je človek = potrebuje denne viac spánku ako my. Taktiež aj to, že "byť sám" a aj "vedieť oddychovať" treba správne učiť. A rovnako treba brať do úvahy aj to rovnováhu ako takú (fyzické a psychicke zamestnanie vz oddych). Vo všeobecnosti v nejakej klasickej, resp. rozumnej pracovnej dobe nevidím absolútne žiaden problém.

20erika07
31. aug 2025

@anonym_autor naše 9mesacne steniatko bolo samé cca 6hod na najviac, ak by to vyzeralo na viac, tak pre neho odbehnem domov a beriem do práce, ja robím 12tky, ale manžel 8hod a dcéra ma najviac 6hod v skole ,max ked ma krúžky a zrovna mi vyjde služba, tak ho nenechám doma kym niekto pride . Ono plače za nami uz do 5min po našom odchode. Kupila som kameru , vyplákava, zavyja dosť si myslím 🤔

lenka.25
31. aug 2025

Naša býva doma sama najviac 7 hodín , ale podľa toho , ako je sledujem na kamere , vydržala by aj 12 🤣 . Cely čas väčšinou prespí , niekedy sa nejde ani napiť . Na roboticky vysavac už ani nereaguje , maximálne jedno očko pootvori keď ide okolo nej 😅

stellarstar
31. aug 2025

Nasi boli max 5 - 6 h sami doma, zapla som kameru a sem tam som ich pozorovala, kontrolovla ale furt spali

jumama
31. aug 2025

My sme na home office a nas pes presi od rana ako ho vyvencim do cca 17.00 spi. Hlavne teraz v lete ani nahodou sa nepyta von cez obed.

anonym_373cfb
31. aug 2025

@anonym_autor náš vydržal bez problému sám od 5:30 do 16:30/17:00, celý čas prespal. Mali sme ho vždy na kamere a zakaždým keď som ho kontrolovala, bud spal alebo sa hral s kongom. Niekedy som mala možnosť ist okolo 11:00 na otočku domov, ale zasa ja som nepracovala každý deň ale na smeny.

majamat
31. aug 2025

my me mali psikov a teda boli sme v domacnosti viaceri clenovia, vzdy sa ratalo s tym, ze bracho pred skolou vyvenci a po skole zas. ten bol najkratsie z domu prec. ak by sa nedalo, ze nepride hned zo skoly, tak sestra robievala do druhe, cize po sichte vyvencila, priapdne aj mama tak podobne robievala - mali sme psika roky,c ize sa to menilo.
cize tak maximalne 7hod.

marsmykkok
31. aug 2025

Maximálne by som povedala nejakých 8 hodín bez venčenia. Ak je pes sám doma ani nepije, aby nepotreboval močiť a teda nepovažujem za ok že pes 10-12 hodín sa nenapije ani nejde vyvenčiť. Ako aj vy keby ste ležali celý deň v posteli a driemali asi by Vám nebolo úplne komfortne ak sa počas toho obdobia nenapijete a nepôjdete na wc... Okrem toho pes potrebuje aj spoločnosť ľudí, nie že ste 11 hodín v robote, 10 hodín spíte, plus iné povinnosti a so psom ste tak hodinu denne... Pre takýchto čo sú celé dni preč sú ideálnejšie iné zvieratá ako pes...

natinka36
31. aug 2025

Rano vencim okolo 7-8 a potom domov chodim o 13 ale nie vzdy idem hned von so psom. Niekedy aj o 15-16.
Poobede dame dlhsiu prechadzku alebo cas straveny spolu. To je taky ideal cas podla mna 8-9 hodin maximum. Viem ze by vydrzal aj dlhsie ale nechcem to robit. Radsej niekoho poslem vyvencit ked sa mi neda.

rozculena
31. aug 2025

bývala sama doma od cca 5 do 14,30
keď som robila na smeny,tak bola sama doma 2-3 dni,keď som mala rannú

autor
31. aug 2025
@marsmykkok

Maximálne by som povedala nejakých 8 hodín bez venčenia. Ak je pes sám doma ani nepije, aby nepotreboval močiť a teda nepovažujem za ok že pes 10-12 hodín sa nenapije ani nejde vyvenčiť. Ako aj vy keby ste ležali celý deň v posteli a driemali asi by Vám nebolo úplne komfortne ak sa počas toho obdobia nenapijete a nepôjdete na wc... Okrem toho pes potrebuje aj spoločnosť ľudí, nie že ste 11 hodín v robote, 10 hodín spíte, plus iné povinnosti a so psom ste tak hodinu denne... Pre takýchto čo sú celé dni preč sú ideálnejšie iné zvieratá ako pes...

@marsmykkok mala si niekedy psíka? My sme mali za moje detstvo viacero psíkov a všetci pili vodu normálne, v miske bolo vidno rozdiel z rána a poobede. Jeden dokonca žral granulky len keď sme všetci odišli alebo spali. V detstve sme mali režim ráno okolo 6 išiel jeden člen venčiť o takej 7 odchádzal posledný. Prvý člen prichádzal niektoré roky už pred 15, ale najneskôr do 16-16:30 za tie roky sa to dosť menilo ale kto prišiel prvý zobral venčiť na dlhšiu prechádzku, kým sme išli spať aspoň raz sa niekto pohral doma, na gauči sme boli spoločne, pred spaním ďalšie kratšie venčenie znova išiel ten kto bol najmenej unavený. A psíci boli spokojní najneskôr od tej 16:30 do približne 23 so psíkmi niekto bol a venoval sa im, na nákupy sme nechodili komplet celá rodina a stále sme sa dohodli aby niekto bol doma. Víkendy, prázdniny, dovolenky, choroby... sme trávili spoločne výnimočne cez tieto dni boli samy. A neviem ako ty ale ja ako dospelá nespím 10hodín (chodím spať spravidla okolo polnoci-1, vstávam o 6:30) a rovnako 10hodín nespali ani moji rodičia v detstve.

sandrasstini
31. aug 2025

Nasa bola sama cca 9-10 hodin, v ojedinelych pripadoch 12hodin. A stojim si za tym ze bola stastny psik, bola a navzdy bude nasa laska ❤️
Teraz mame krpca, sama byva ako kedy 4-6 hodin niekedy aj 10

mimikarol
1. sep 2025

Náš bol doma najviac sám asi cca 7 hodín. Ale problém je že vtedy musí byť v klietke pretože by ničil veci. Keď sa stane že bude zatvorený dlhšie tak s ním ideme na dlhú prechádzku v ten deň alebo deň pred.
Nepovažujem to za týranie, psa si málokto môže zobrať zo sebou do práce.

inaemre
1. sep 2025

Nas je velmi malo doma sam, lebo sa striedame na homeoffice. Ale napriklad ked ideme na celodenny vylet niekam kam nemoze, tak v pohode zvladne 8 hodin doma. (Ale to je naozaj extrem a stava sa to velmi malo). Predtym ide samozrejme na prechadzku. Ostava dnu v dome, tam je jej lepsie, lebo vonku by nam brechala. Dnu nic nenici, vydrzi aj necikat az kym neprideme. Mame velke stastie na velmi dobreho psika.
Inak aj ked robim doma z homeofficu tak tu cely cas pri mne len spi 😅

zexeh
1. sep 2025

Aktívne plemeno - vydrží 9 hodín keď je nutné aj 14h.
Docielené aktívnym pristupom k cvičeniu. Nezažil nárazový šok ostať len tak sám hodiny bez nás. Závisi to aj od mnohých okolností. No nikdy nič nezničil a neznečistil len si spinká, prípadne sa hrá. Potom sa mu plne venujeme. Kto o psoch vie všetko, nemá predsudky.

kuchynka15
1. sep 2025

@anonym_autor My máme staršiu mopsinku 10 ročnú a to je psík, čo spinká skoro stále. Von chodíme trikrát denne a niekedy teda ide aj veľmi neochotne. Najmä v lete v horúčavách, keď doma je v klíme tak dobre na gauči. Má problém s močovými cestami, vezmeme ju cez obed aspoň vycikať. Vydrží v pohode cca 10 hodín. Kameru síce nemám, ale som si skoro istá, že ten čas prespí na gauči alebo v pelechu. Má prístup do celého bytu a nič nezničí. Brechá celkovo dosť málo. Mali sme aj mladú sučku a pro tej staršej bola tiež v pohode aj 10 hodín. Bol naučená od chovateľa na podložku, keď bolo nutné, spravila tam. Žiaľ zomrela nám nedávno na anafylaktický šok.

priscilla07
1. sep 2025

Moji su doma samé aj 8-12 hodín niekedy. Mám ích 7 zabavia sa aj bezo mňa. Víkendy sme väčšinou cele dní spolu. 2-3 su na dvore pustené, 4-5 v dome na voľno, nie v klietke.

anonym_19e795
4. sep 2025
@wolf_

Môj pes nepravidelne, niekedy nie je vôbec sám doma, inokedy v pohode 8+ hodín, možno aj viac, neviem, nesledujem čas, keď tak mrknem na kameru, vždy spokojne spí, tak neriešim.
A ja osobne považujem za "týranie" každý extrém. Či už to, že je pes nonstop sám, nikto sa mu poriadne nevenuje... Ale rovnako za "týranie" považujem aj to keď je pes nonstop s niekým - a potom trpí aj keď človek zbehne len do obchodu alebo nebodaj keď sa situácia zmení a zrazu musí sám zostávať pravidelne a dlhšie, ale nebol na to (správne) naučený (separačka apod). Taktiež za "týranie" považujem keď pes nevie/nemá možnosť riadne oddychovať, či už je to spôsobené tým, že nie je vôbec sám a nevie/nemá možnosť vtedy vypnúť alebo tým, že aj je sám, ale pobieha okolo plota atď atď. Skrátka, žiaden extrém nie je dobrý. Za mňa treba brať do úvahy to, že pes nie je človek = potrebuje denne viac spánku ako my. Taktiež aj to, že "byť sám" a aj "vedieť oddychovať" treba správne učiť. A rovnako treba brať do úvahy aj to rovnováhu ako takú (fyzické a psychicke zamestnanie vz oddych). Vo všeobecnosti v nejakej klasickej, resp. rozumnej pracovnej dobe nevidím absolútne žiaden problém.

@wolf_ my sme nechali 10dni 3rocneho psa vzdy cez dovolenku ideme prec pes ostane doma s tym ze ho krmi a venci suseda.Takze tak.A raz sme sli na 2 dni a v pohode,len je na zahrade a zradla vodu mal nachystane.