icon

Ako naučiť psa byť sám doma?

25. okt 2025

V momente ako odideme z domu tak kňučí. Snažíme sa samozrejme psíka zvykať postupne a nie hned ze odideme na 8 hodin do prace. Ale strašne kňučí, vyje, bojím sa ze by si aj mohol ublížiť nejak. Neviem, či aj naďalej postupne predlžovať intervaly a nech sa proste vykňučí a časom pochopí ze to nemá zmysel alebo radšej ísť na to pomaly? Problém je v tom, že v stredu už budeme musieť do prace a nejak to bude musieť zvládnuť. Vždy keď to nacvičujeme počkám kym stíchne a až potom prídem. Aby si vsugeroval že keď bude ticho odpočívať, my sa vrátime. Ale mám pocit že to nikam nevedie. A neviem si predstaviť čo bude robiť tých 8 hodin. Mate nejaké rady? Alebo ako to bolo u vás? Jediny čas kedy tam ostáva bez problémov je keď je dosť unavený na to aby zaspal skôr ako stihne vyvádzať.

jogy1984
25. okt 2025

@anonym_autor https://www.azet.sk/magazin/clanok/fWYD5Z8/ako-....
Problémy se samotou u psa (tzv. separační úzkost) lze řešit postupným tréninkem, kdy se pes učí zůstat sám doma. Klíčem je trpělivost a pozitivní posilování. Mezi osvědčené metody patří vytvoření bezpečného místa pro psa, zaměstnání ho interaktivními hračkami, tlumení vnějších zvuků a odchody a příchody bez dramatických gest. Pokud potíže přetrvávají, je vhodné vyhledat odbornou pomoc.
Jak pomoci psovi zvyknout si na samotu
Prevence a příprava
Nebuďte s ním 24/7: Záměrně mu dopřávejte chvíle samoty, i když na tom není nic špatného, abyste ho na ni postupně zvykali.
Rozlišujte mezi nudou a strachem: Ujistěte se, že je pes dostatečně unavený a zabavený. Pokud se chová destruktivně i po dostatku pohybu, může jít o separační úzkost.
Příprava na odchod: Zaveďte rituál před odchodem, který psovi přinese něco příjemného, například interaktivní hračku.
Vytvořte „bezpečné místo“: Zařiďte mu pohodlný pelíšek nebo klec, které bude vnímat jako své bezpečné útočiště.
Zaměstnejte jeho mozek: Poskytněte mu hračky plněné pamlsky nebo lízací podložky, které ho zabaví.
Snižte stresové podněty: Zvažte puštění rádia nebo bílého šumu, který pomůže utlumit rušivé zvuky zvenčí.
Udržujte klid při odchodu i příchodu: Nedělejte z odchodu a příchodu velké drama. Křičení, chození tam a zpět, nebo objímání může psa ještě víc rozrušit.
Postupné zvykání
Krátké odchody: Začněte s velmi krátkými odchody (např. na 5 minut). Vždy se vracejte s klidným pozdravem.
Prodlužujte dobu odchodu: Postupně prodlužujte dobu, po kterou je pes sám, a sledujte jeho reakce.
Zaveďte povely: Naučte psa povel „místo“ a trénujte ho, aby se na dané místo vrátil, když odcházíte.
Vytvořte pachovou stopu: Nechte psovi oblečení, které voní po vás. Vůně vám pomůže snížit jeho stres.
Kdy vyhledat odbornou pomoc
Pokud se pes chová destruktivně, hystericky vyje nebo štěká: To jsou příznaky silné separační úzkosti, která vyžaduje odbornou pomoc.
Pokud se stav nelepší: Pokud ani po vašem úsilí nedochází k žádnému zlepšení, poraďte se s profesionálním trenérem nebo psím behavioristou.
Týmová spolupráce: V případě extrémních případů a destruktivního chování je ideální spolupráce veterináře a psího trenéra.

3009
25. okt 2025

@anonym_autor pozri si relácie od Ferka "Neposlušní" tam to niekoľkokrát dávali.

anonym_17f7d4
25. okt 2025

@anonym_autor ja som nijak špeciálne učenie neriešila.. Od šteňaťa nechávať, nelúčiť sa, nechať psa na bezpečnom mieste, ori príchode tiež nerobiť žiadne ceremónie.. Zo začiatku samozrejme vystrajali všetci, ale postupne sa naučili..nechaj hračky, hoď nejakú mlsanicu.. Hlavne sa nevracaj, neľutuj, nevysvetľuj 😁 riešime teraz tiež so šteniatkom..po týždni krásne ostáva bez cirkusu.. Dokonca separujem na noc, spí na chodbe.. Dve noci búchal na dvere, vystrajal.. Teraz už pekne zalezie do pelechu a spinká 🥰 ráno pochválim, že bol poslušný 😊 u nas toto funguje.. Mne sa pri každom psovi osvedčilo neustupovať a vytrvať.. Pri jednej fenke platilo, odchádzam do práce, po práci ak vydrží ideme na prechádzku dlhšiu, zábavnejšiu, nie len takú bežnú 😊 samozrejme záleží na tom, ako si ty s časom.. Ja som to dávala pri 3 zmenách 😊

kiki68
25. okt 2025

Dobre je ist von- dnu, von a zase sa vratit, bez vitania. Ten pes si vacsinou zvykne, ze je to prirodzene a proste ides a prides. Vela ludi sa tesi na psa a vita ho a potom buduju toto spravanie. Kamos to takto domrvil a tazko sa toho zbavit. Cize za mna velka klec, hracky, vytvorit bezpecny priestor a tam si moze lahnut nez prides. Casto psa desi vacsi priestor a zvuky. Na toto bacha, preto je dobre mat tu klec a nech si tam vlezie. Pozor, klec nepouzivat ako trest, ale ako bezpecne miesto, kde ma svoj klud. Pripadne psia skolka moze riesit maler, alebo dogsitter

autor
26. okt 2025
@anonym_17f7d4

@anonym_autor ja som nijak špeciálne učenie neriešila.. Od šteňaťa nechávať, nelúčiť sa, nechať psa na bezpečnom mieste, ori príchode tiež nerobiť žiadne ceremónie.. Zo začiatku samozrejme vystrajali všetci, ale postupne sa naučili..nechaj hračky, hoď nejakú mlsanicu.. Hlavne sa nevracaj, neľutuj, nevysvetľuj 😁 riešime teraz tiež so šteniatkom..po týždni krásne ostáva bez cirkusu.. Dokonca separujem na noc, spí na chodbe.. Dve noci búchal na dvere, vystrajal.. Teraz už pekne zalezie do pelechu a spinká 🥰 ráno pochválim, že bol poslušný 😊 u nas toto funguje.. Mne sa pri každom psovi osvedčilo neustupovať a vytrvať.. Pri jednej fenke platilo, odchádzam do práce, po práci ak vydrží ideme na prechádzku dlhšiu, zábavnejšiu, nie len takú bežnú 😊 samozrejme záleží na tom, ako si ty s časom.. Ja som to dávala pri 3 zmenách 😊

@anonym_17f7d4 zatiaľ postupujem podobne, akurát ho nechávam v spálni. Včera som na neho asi bola rýchla, preto vyvadzal ale k večeru už bol v pohode a dnes tiež. Ešte sme sa zatiaľ nedostali na tých 8 hodin, ale pomaly to snáď pôjde. U nás je ešte problém aj to, že sa nechce venčiť, boji sa vonku. Všade ľudia, auta, psi, bicykle nie je na to ešte zvyknutý lebo chs bola na dedine v takych lazoch. Takže nemá sa kde vyjašiť a potom vystrája doma.
Skúšala som ho nechať na chodbe, to bolo tiež cele zle ale vyzerá, že v klietke je spokojný. Uvidíme ako bude znášať dlhšie časy, zatiaľ je tam tak hodinku.

karlamon
Autor odpoveď zmazal
anonym_17f7d4
27. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_17f7d4 zatiaľ postupujem podobne, akurát ho nechávam v spálni. Včera som na neho asi bola rýchla, preto vyvadzal ale k večeru už bol v pohode a dnes tiež. Ešte sme sa zatiaľ nedostali na tých 8 hodin, ale pomaly to snáď pôjde. U nás je ešte problém aj to, že sa nechce venčiť, boji sa vonku. Všade ľudia, auta, psi, bicykle nie je na to ešte zvyknutý lebo chs bola na dedine v takych lazoch. Takže nemá sa kde vyjašiť a potom vystrája doma.
Skúšala som ho nechať na chodbe, to bolo tiež cele zle ale vyzerá, že v klietke je spokojný. Uvidíme ako bude znášať dlhšie časy, zatiaľ je tam tak hodinku.

@anonym_autor je super, že ho učíš hneď na klietku 🥰 bude to jeho bezpečné miesto do budúcna 😊 mne ju neakceptovali žiaľ.. Ale naučili sa na jeden priestor.. Inak super je naučiť šteňa aj na podložku, využiješ na starobu.. Ja mám problém aj s tým, mám doma 14 ročnú stafku a po operáciách kde si vyžadovala tiež pokoj som mala problém, lebo sa mi na podložku nevycikala.. Nebola zvyknutá 🫣 aj počas hospitalizovacie ju museli venčiť, lekár sa smial, že ešte nemal psa, s ktorým by musel behať von 🫣 ono to chce určite čas 🥰 ja sa trápim aktuálne s cane corsom, tiež 8 týždňový spratek, krásne sa pýta von, ale proste niekedy letí na poslednú chvíľu a nestihne.. Dala som na chodbu podložku, krásne ju začal používať po pár dňoch, určite je to menšie zlo, jak keby cikal hore dolu.. Neodporúčam tiež trestať rukov, psíkovia si pamätajú a neskôr môžu agresívne reagovať na zdvihnutie ruky (aj pri hre).. My sme mali takto na bububu noviny, neskôr stačilo, že som len zašušťaťala a pes vedel, že je zle.. Držím palce 😍