icon

Ako naučiť šteniatko talianskeho chrtíka hygiene?

jarabica123
31. jan 2025

Prosím o rady, už som skúšala asi všetko možné, má tri mesiace , máme ju mesiac. Je rozumná, zbožňujeme ju, ale naučiť ju hygiene mi príde už nemožné . Chodíme von často, aj každú hodinu, plus keď prídem z práce chodíme na ihrisko kde je možnosť ju pustiť. Sme tam aj hodinu a ona nič. Je to taliansky chrtík. Vonku sa cíti neisto, má strach pred silnými zvukmi, autami. Naopak keď vidí ľudí ,hlavne deti sa veľmi teší. Na vodítku ide pekne , ale keď sa zatne že nejde, tak s ňou nepohnem. Neplatia na ňu ani pamlsky. Ráno keď ideme obliekam ju, a ona sa len trasie,už vo výťahu jej srdce bije od strachu 🥺takže vychádzka je len o prehovarani, ešte ani raz neurobila potrebu vonku. V Tom voľnom výbehu sa vie uvoľniť aj sa hrá , ale tiež neurobí nič. Doma bývame na byte, sa naučila chodiť na hygienu na balkón. Bucha na dvere. Vtedy ju hneď vezmem a ideme von a tam zase to dokola. Nič 🫣ja verím že to chce len trpezlivosť a príde to raz 🙏ďakujem

colsami
31. jan 2025

No tazko, ak ste ju naucili ze moze chodit na balkon 😶ale nic nie je nemozne, len neviem ako k tomu moze dojst, ved nenecham psa vencit sa mi v byte ci na balkone dobrovolne, nikdy.

V prvom rade, uz jej na ten balkon neotvorite dvere ani raz, ani keby co bolo. Proste pochopi ze nie, tam uz nejde. A len chodit vonku a chvalit. Vzdy po spanku, hre, jedle ist von, skor ci neskor sa vycika. Niektore psy strajkuju na voditku, na volno priestranstve pustena sa nevyvenci?
Dalsia vec, vravis ze pridete z roboty. Tj stena 3 mesacne byva same tych 8-9 hodin? Kde sa vtedy vyvenci ked nevydrzi?

jarabica123
autor
31. jan 2025

@colsami nie je sama, je sama maximálne 5 hodín, potom prídu deti, už sú väčšie , takže zase oni chodia. Prvý mesiac som s ňou bola vkuse.

colsami
31. jan 2025

@jarabica123 cize kde sa nakoniec vyvenci? Ked sa Ti vonku nevyvenci a prides domov? Pustis ju nakoniec na ten balkon? Alebo mas doma podlozky atd?

betulinka1
31. jan 2025

@jarabica123 toto úplne poznám. Mala som civavku dospelú zachranenú veterinárkou z mnoziarne. Čiže hygienický armagedon, kde ju napadlo, tam cikala. Ešte som ju zobrala na neskorú jeseň, zima, dažde. Nič len chodiť a chodiť po vonku, ono sa to raz prelomí. U nás to trvalo podľa mňa aj pol roka, kým pochopila cikanie vonku a rok kým pochopila celkové hygienické návyky. A za vycikanie vonku, totálna pochvala ako najviac vieš. Prípadne sa ešte dohodni s nejakou susedou na spoločnom venčení aby tvoj psík videl iného psa cikať vonku a že bol za to pochválený. Inštiktívne bude chcieť precikať. Jasné, že nie hneď ale pôjde to. Skoč aj na nejaký miestny cvičák, kde je kopec pachov a vzorcov správania, čo psík odsleduje. Bude chodiť za staršími psami a ked sa starsí vyciká, bude opakovať. Už som videla ako sučka dvíhala nohu ako opakovala po psovi 😉 To, že sa trasie je normálne, tieto chrtíky sa podľa mna trasú pri všetkom. Kamoška mala dvoch a stále sa to triaslo, aj ked mali oblečenie.

nynia
2. feb 2025

Na balkon naucit nie je zle ja teda neucim ale poznam ludi co naucili ale nie hocikde ale na umelu travu aby to imitovalo vonkajsie prostredie. Vacsina z nich to vyuzivala len pri steniatku na neskore nocne a skore ranne potreby ale jednu poznam co to ponechala az do dospelosti raz za cas. Dalsia vec ked ma len 3 mesiace, co je extremne malo nato aby chapala hygiene resp. aby vydrzala dlhsie ako take 2 max 4hodiny, tak isto hodinove vencenie je extremne narocne pre tak male stena, ktore nie je ani poriadne socializovane tak isto chodit kazdu hodinu naco, stena ma prespat aj takych 20hod denne, dospely pes 12-16. Co by mohlo pomoct je zacat od znova a mudrejsie - zaplatit si aspon jednu konzultaciu s kynologom toto je tema minimalne na hodinovu diskusiu lebo je v tomto co si napisala viac "red flagov" a paradoxne ten balkon by som hodnotila ako najmensi problem.

karolina553
9. feb 2025

@jarabica123
Poviem ti moju skusenost:
Náš sa naučil chodiť von až v siedmom mesiaci. Akože chodili sme aj predtym a vedel, ale poriadne vydržal až od 7.mesiaca. Ani naš nechápal čo má robiť vonku, tak sme mu zobrali noviny a položili na trávu. A fungovalo. Lenže on mal doma na chodbe noviny aby vedel že má cikať tam. Preto keď sme ich zobrali von, vedel že má cikať tam😉