Ako ochrániť kamerunské kozičky pred krívačkou?
Ahojte , na úvod , nie sme zatiaľ v okrese ,kde je potvrdená , skôr sa pýtam dopredu..
Naši majú kamerunske kozičky,majú ich ako maznáčikov,ak sa potvrdí nákaza v okrese ,musia ich zabiť? Nakoľko sú veľmi nešťastný a nevedia ,boja sa čo z toho bude ,ak náhodou to pride aj k nám..majú ich len ako maznáčikov, na nič iné ich nemajú ..aké sú možnosti? Moja mamina už balí kufre 🙈..ono ich majú ako.psikov , majú ich radi .je tam nejaká pokuta, alebo niečo ,ak ich v prípade , že v okrese sa potvrdí ochorenie , nezlikviduju?bez hejtov poprosím, rodičia sú z toho zúfalý (uznávam že dopredu ,ale veď v televízore a v správach, nejde nič iné)..ďakujem
@personality navrhnem im to 😅
@weronika171717 neverím tomu, žeby súdruh klamal!
Ale čím skor lebo keď sa nakazia, tak už nebude asi cesty spať 😔 a nákaza sa šíri rýchlo. Vzduchom aj hmyzom.
@procrastique 3 km, nie 300
A keby ste ich už teraz držali niekde vnútri? Kým vo vašom okrese nieje nákaza? Rodičia urobia opatrenia aby nákazu nezaniesli do vnútra ( neviem či sa to prenáša aj takto cez oblečenie napr)
@personality akoze úprimne? Nemajú sa kde nakaziť, žijú tak že tam už nikto nič také nechova,ani prasiatka nič .v takej uzavretej stvrti ..oni majú tieto kozičky, pre radosť , keby sa mali nakaziť , to by už muselo byť neviem čo ,neverím tomu ...to nie je ako voľakedy ,že v každom dvore ,prasa, ovca atď...tam sú všetko mladé rodiny, ktoré sa tomu nevenujú ..široko ďaleko ...tak isto ,kde ja bývam ..ani neviem či v tejto obci , niekto vôbec chová niečo také , my sme novovybudovana štvrť ..psi , nanajvýš mačky ..kamarátka tu ma 4 sliepky , tie pôjdu na starobu a inak nikto nic
@michaellasp lebo ty si uz len dala strasne mudru radu a komentar k teme 🤦 boze udri
Tolko sprostosti co dokazu ludia popisat... Ziadne nariadenie EU, takto to robili aj v 1975, ked bol moj otec zatvoreny mesiac v karantene na druzstve, vsetky zvierata pobili a zabranili dalsej nakaze. Zdravy sedliacky rozum! Nam uz nic nepomoze, dezolatstvo v priamom prenose...
@tetapetra Pokiaľ ide o súdruha, keby som nebola tak racionálna, mala by som slušne našliapnuté uveriť, že karma existuje. Aj tu už vidíš prípady, čo všetko spochybňujú - teraz môže pán preceda žať výsledky svojej konšpirátorskej práce .Ešte že ju ten zlý Brusel, kde už súdruh amorálne žiada o finančnú pomoc.
Celá táto situácia je hrozná - morálne, ľudsky, ekonomicky, ale bohužiaľ, taká už je príroda. Prísne opatrenia vrátane usmrtenia zvierat, ktoré boli potenciálne vystavené patogénu, sú jediná cesta, ako zabrániť ešte väčším škodám.
TU máš info k usmrcovaniu:
,,Bertalan dodáva, že dbá na to, aby sa so zvieratami nezaobchádzalo zbytočne kruto. Hlavnou podmienkou je, aby sa nepreliala krv, usmrcujú ich elektrickým prúdom. "
@tetapetra Zatiaľ som nemala tú česť počuť nejaké "vysvetlenia"....predpokladám, že triezvo uvažujúcemu človeku by síce niečo zoskratovalo v hlave, keby sa snažil vysvetliť si tie rozpory, ale konšpirátori tento problém hravo prekonajú. S čím teda prišli? Ukrajinské biolaboratóriá? Tie ale boli prevádzkované US,a tam je teraz obdivovaný Trump. Je to celé len veľké divadlo, žiadna choroba neexistuje a cieľom je zredukovať slovanský genofond tým, že sa mocní snažia o hladomor?
@hopatko nemala som záujem pridať komentár k téme. Zbytočne sa rozčuľuješ 🤫
Autorka, ja som to z tvojich prispevkov pochopila tak, že chcú sa niekam premiestnit s tými zvieratami. Pokiaľ dobre viem, tak to sa teraz fakt nesmie.
@oblecenie99 vieš co , poradila som jej nech nepozerá ani telku nič...proste nech sa tým nezaoberá..bola tu už slintacka a krivačka pred 50 rokmi a vtedy sa zdravé kusy nezabijali, je to na uvazenie, preco teraz áno a vtedy sa to dalo inak spraviť a ľudia pokiaľ nemali choré zvieratá ,proste o ne neprišli ...🤷 Prečo sa to vtedy dalo a teraz nie? Je nešťastná , nakoľko si na to pamätá a boji sa že príde o svoje zvieratá len preto lebo býva v zlom okrese ...
Ale áno ma sa kam presťahovať , má možnosť ,či iný štát ,či okres...s nimi ,alebo bez nich ...
Momentálne je taká nahnevaná , na toto tu, celkovo nie len na toto,že zvažuje byt v At,má kam
Autorka, dnes som počúvala jedného odborníka v správach. V minulosti tu nebolo to hlúpe nariadenie EK. A vraj, keď to skončí, chcú otvárať otázku na pôde EK, aby sa zmenili tieto pravidlá. Tak si držme palce.
Pred patdesiatimi rokmi sa zdrave kusy nezabijali, potom sa nakaza sirila exponencialne a nakazene boli desattisice krav. Vies, ze zviera je infekcne dlho pred tym ako sa objavia prve priznaky?
A stahovat sa aj s kozami do AT. To fakt chcu az tak daleko zajst?
Celé to zabíjanie nenakazených zvierat by mala byť otázka na odborníkov. Lebo ak máme chorobu s nízkou úmrtnosťou ale extrémne vysokou infekčnosťou, na konci dňa sa môže stať, že mŕtvych zvierat bude pri záchrane tých v danom okamihu nenakazených, oveľa viac, ako keď sa šírenie rýchlo zastaví preventívnym usmrtením - áno, znie to hrozne, ale také sú fakty.
@viestta
@annm81 pozrite baby ,ja mám celý život ružové okuliare na očiach ...podľa mňa to až tak ďaleko proste nepôjde, ja nie som pragmatická , by som povedala že ani realistka nie , ja som romantička..každý je nejaký , ja som rada za to aká som , dobre naladený blázon ..ja som si dokonca odôvodnila sama v sebe že niektorým (NIEKTORYM) je asi aj lepšie ,nakoľko ani ten život aký majú na družstve nie je sveta žiť, ale poznám aj také kde je krasne o ne postarané , tam klobúk dole ..
Tak nech sa rodičia rozhodnú ako chcú , ak sa kôz budú musieť vzdať , pravdepodobne pôjdu preč ..
@michaellasp suhlasim. Vytvorila sa u mna antipatia uz davno, ale dnes.... Citim uz naozaj zhnusenie 😔
A pri kauze mliekarne Kunin, som rada že som nútená vegánka ( dobrovoľná vegetariánka) ..proste hlava mi to neberie, nakoľko ,ok bolo to chované na mäso a mlieko ,ale prečo sa k niečomu živému, čo má city ,chovať tak barbarský? Veľmi je.nute ľudstvo sme .
Ja plne chápem, že rodičia majú k tým zvieratám silný vzťah - kozy sú obzvlášť rozkošné zvieratá. Toto je ťažká a smutná situácia pre všetkých. Bohužiaľ, fakty sa ružovými okuliarmi nezmenia a potenciál, že sa choroba bude radikálne šíriť, je obrovský. Rozhodne držím rodičom palce, aby ich to obišlo, ale prosím, nesnažte sa akokoľvek obchádzať nariadenia, lebo takto môžete spôsobiť ešte viac nešťastia a smútku aj u iných ľudí, ktorí majú k svojim zvieratám vzťah. Najviac čo môžete spraviť je chovať sa racionálne - všetko teraz záleží na tom, ako ľudia budú dodržiavať hygienické opatrenia a náhodných prírodných podmienkach.
@jajka257 "dnes som počúvala jedného odborníka v správach. V minulosti tu nebolo to hlúpe nariadenie EK. A vraj, keď to skončí, chcú otvárať otázku na pôde EK, aby sa zmenili tieto pravidlá."
Jedneho odbornika?
Nuz tak si to zratajme.
Su oblasti na svete kde je virus pritomny a tam sa ockuje. Stoji ich to ako citam 6 az 21 miliard dolarov rocne vratane straty produkcie pri nakaze kedze su kazdu chvilu chore a ako sa pisalo zo 5% ich zomiera. Zvierata sa musia vkuse preockovavat preventivne + novo vyvinute podla specialne pre druh aky sa siri v ohniskach naokolo lebo virus velmi mutuje takze jedno ockovanie neochrani pred inym druhom.
Na druhej strane su krajiny ktore sa rozhodli ze sa virusu zbavia prisnymi pravidlami - nie je to len EU ale aj USA, Kanada, UK a mnoho dalsich krajin. Ich neockovane maso ma vdaka tomu pristup na svetove trhy.
Podla teba je hlupe ze sa XY krajin udrzuje status bez virusu/ockovania a chcela by si aby sme tu mali kravy ovce prasce vkuse ockovane a aj tak periodicky chore...
Autorka... Ísť preč im nepomôže. Pohyb dobytka je zakázaný. Tobôž prevážať ho cez hranice.
https://www.thermofisher.com/blog/behindthebenc...
@hiro pridám k tvojmu príspevku mapu.
@jajka257, nie nie je to žiadne hlúpe nariadenie z Bruselu, ako môžeš vidieť na odkaze vyššie. Dúfam, že si aj proti tomu, aby nám Brusel poskytoval odbornú a finančnú pomoc, áno? Že to nejaký jednotlivec chce otvoriť , vôbec neznamená, že sa niečo zmení - proti budú nielen odborníci ale aj drvivá väčšina chovateľov.
@hiro
@annm81 ešte raz. Bola to TA3, bol rozhovor práve na túto tému. Myslim, že ten človek vie, čo hovorí. A sám potvrdil, že bude sa v rámci EK znovu otvárať otázka, zabíjania nenakazenych zvierat z chovu. Mali byť sa spraviť výskumy, či je vírus stále tak agresívny ako pred rokmi a vykonať stratégiu iných postupov.
Po ďalšie, viete o tom, že EU má certifikát mäsa čistého od očkovania proti slintacke a krivacke. Iné krajiny v pohode konzumujú mäso zaockovanych zvierat, napr. Japonsko, no od EU chcú len čisté mäso.
@annm81 a ešte niečo k tomu financovaniu. Poviem to tak na rovinu, ak EU zavedie postupy, ktoré vedú k obrovským ekonomickým stratám, tak je povinná nastaviť aj kompenzacny systém. Smernica EK o usmrcovani a neockovani je z roku 2016, do tej doby boli pravidlá iné. Ak by sa táto smernica nezaviedla a nebola účinná, straty by zrejme boli omnoho nižšie, ako sú. Takže v takomto prípade, je povinnosťou EU pomôcť pri kompenzácií.

Jedine že ich budete mať v interiéri. Tak ako sa zavreli ZOO.