icon

Ako ochrániť kamerunské kozičky pred krívačkou?

25. mar 2025

Ahojte , na úvod , nie sme zatiaľ v okrese ,kde je potvrdená , skôr sa pýtam dopredu..
Naši majú kamerunske kozičky,majú ich ako maznáčikov,ak sa potvrdí nákaza v okrese ,musia ich zabiť? Nakoľko sú veľmi nešťastný a nevedia ,boja sa čo z toho bude ,ak náhodou to pride aj k nám..majú ich len ako maznáčikov, na nič iné ich nemajú ..aké sú možnosti? Moja mamina už balí kufre 🙈..ono ich majú ako.psikov , majú ich radi .je tam nejaká pokuta, alebo niečo ,ak ich v prípade , že v okrese sa potvrdí ochorenie , nezlikviduju?bez hejtov poprosím, rodičia sú z toho zúfalý (uznávam že dopredu ,ale veď v televízore a v správach, nejde nič iné)..ďakujem

personality
25. mar 2025

Jedine že ich budete mať v interiéri. Tak ako sa zavreli ZOO.

autor
25. mar 2025

@personality navrhnem im to 😅

tetapetra
25. mar 2025

@weronika171717 neverím tomu, žeby súdruh klamal!

personality
25. mar 2025

Ale čím skor lebo keď sa nakazia, tak už nebude asi cesty spať 😔 a nákaza sa šíri rýchlo. Vzduchom aj hmyzom.

personality
25. mar 2025

@procrastique 3 km, nie 300

tim23
25. mar 2025

A keby ste ich už teraz držali niekde vnútri? Kým vo vašom okrese nieje nákaza? Rodičia urobia opatrenia aby nákazu nezaniesli do vnútra ( neviem či sa to prenáša aj takto cez oblečenie napr)

autor
25. mar 2025

@personality akoze úprimne? Nemajú sa kde nakaziť, žijú tak že tam už nikto nič také nechova,ani prasiatka nič .v takej uzavretej stvrti ..oni majú tieto kozičky, pre radosť , keby sa mali nakaziť , to by už muselo byť neviem čo ,neverím tomu ...to nie je ako voľakedy ,že v každom dvore ,prasa, ovca atď...tam sú všetko mladé rodiny, ktoré sa tomu nevenujú ..široko ďaleko ...tak isto ,kde ja bývam ..ani neviem či v tejto obci , niekto vôbec chová niečo také , my sme novovybudovana štvrť ..psi , nanajvýš mačky ..kamarátka tu ma 4 sliepky , tie pôjdu na starobu a inak nikto nic

hopatko
25. mar 2025

@michaellasp lebo ty si uz len dala strasne mudru radu a komentar k teme 🤦 boze udri

Tolko sprostosti co dokazu ludia popisat... Ziadne nariadenie EU, takto to robili aj v 1975, ked bol moj otec zatvoreny mesiac v karantene na druzstve, vsetky zvierata pobili a zabranili dalsej nakaze. Zdravy sedliacky rozum! Nam uz nic nepomoze, dezolatstvo v priamom prenose...

annm81
25. mar 2025

@tetapetra Pokiaľ ide o súdruha, keby som nebola tak racionálna, mala by som slušne našliapnuté uveriť, že karma existuje. Aj tu už vidíš prípady, čo všetko spochybňujú - teraz môže pán preceda žať výsledky svojej konšpirátorskej práce .Ešte že ju ten zlý Brusel, kde už súdruh amorálne žiada o finančnú pomoc.

Celá táto situácia je hrozná - morálne, ľudsky, ekonomicky, ale bohužiaľ, taká už je príroda. Prísne opatrenia vrátane usmrtenia zvierat, ktoré boli potenciálne vystavené patogénu, sú jediná cesta, ako zabrániť ešte väčším škodám.

tetapetra
25. mar 2025

@annm81 stačí mi ísť na FB, mám medzi priateľmi konšpirátorske hviezdy 🤣(spolužiačka, suseda-ta ma včera vyhodila, bývalá kolegyňa) Idú na plné bomby.

procrastique
25. mar 2025

TU máš info k usmrcovaniu:
,,Bertalan dodáva, že dbá na to, aby sa so zvieratami nezaobchádzalo zbytočne kruto. Hlavnou podmienkou je, aby sa nepreliala krv, usmrcujú ich elektrickým prúdom. "

annm81
25. mar 2025

@tetapetra Zatiaľ som nemala tú česť počuť nejaké "vysvetlenia"....predpokladám, že triezvo uvažujúcemu človeku by síce niečo zoskratovalo v hlave, keby sa snažil vysvetliť si tie rozpory, ale konšpirátori tento problém hravo prekonajú. S čím teda prišli? Ukrajinské biolaboratóriá? Tie ale boli prevádzkované US,a tam je teraz obdivovaný Trump. Je to celé len veľké divadlo, žiadna choroba neexistuje a cieľom je zredukovať slovanský genofond tým, že sa mocní snažia o hladomor?

hopatko
25. mar 2025

@annm81 ...zasiahlo to Madarsko a Slovensko, lebo su proti EU...a pan minister Takac sa uz vyjadril v pondelok, ze tento konkretny virus pochadza z Pakistanu, taka je prauda.

michaellasp
26. mar 2025

@hopatko nemala som záujem pridať komentár k téme. Zbytočne sa rozčuľuješ 🤫

oblecenie99
26. mar 2025

Autorka, ja som to z tvojich prispevkov pochopila tak, že chcú sa niekam premiestnit s tými zvieratami. Pokiaľ dobre viem, tak to sa teraz fakt nesmie.

autor
26. mar 2025

@oblecenie99 vieš co , poradila som jej nech nepozerá ani telku nič...proste nech sa tým nezaoberá..bola tu už slintacka a krivačka pred 50 rokmi a vtedy sa zdravé kusy nezabijali, je to na uvazenie, preco teraz áno a vtedy sa to dalo inak spraviť a ľudia pokiaľ nemali choré zvieratá ,proste o ne neprišli ...🤷 Prečo sa to vtedy dalo a teraz nie? Je nešťastná , nakoľko si na to pamätá a boji sa že príde o svoje zvieratá len preto lebo býva v zlom okrese ...
Ale áno ma sa kam presťahovať , má možnosť ,či iný štát ,či okres...s nimi ,alebo bez nich ...
Momentálne je taká nahnevaná , na toto tu, celkovo nie len na toto,že zvažuje byt v At,má kam

jajka257
26. mar 2025

Autorka, dnes som počúvala jedného odborníka v správach. V minulosti tu nebolo to hlúpe nariadenie EK. A vraj, keď to skončí, chcú otvárať otázku na pôde EK, aby sa zmenili tieto pravidlá. Tak si držme palce.

viestta
26. mar 2025

Pred patdesiatimi rokmi sa zdrave kusy nezabijali, potom sa nakaza sirila exponencialne a nakazene boli desattisice krav. Vies, ze zviera je infekcne dlho pred tym ako sa objavia prve priznaky?
A stahovat sa aj s kozami do AT. To fakt chcu az tak daleko zajst?

annm81
26. mar 2025

Celé to zabíjanie nenakazených zvierat by mala byť otázka na odborníkov. Lebo ak máme chorobu s nízkou úmrtnosťou ale extrémne vysokou infekčnosťou, na konci dňa sa môže stať, že mŕtvych zvierat bude pri záchrane tých v danom okamihu nenakazených, oveľa viac, ako keď sa šírenie rýchlo zastaví preventívnym usmrtením - áno, znie to hrozne, ale také sú fakty.

autor
26. mar 2025

@viestta
@annm81 pozrite baby ,ja mám celý život ružové okuliare na očiach ...podľa mňa to až tak ďaleko proste nepôjde, ja nie som pragmatická , by som povedala že ani realistka nie , ja som romantička..každý je nejaký , ja som rada za to aká som , dobre naladený blázon ..ja som si dokonca odôvodnila sama v sebe že niektorým (NIEKTORYM) je asi aj lepšie ,nakoľko ani ten život aký majú na družstve nie je sveta žiť, ale poznám aj také kde je krasne o ne postarané , tam klobúk dole ..
Tak nech sa rodičia rozhodnú ako chcú , ak sa kôz budú musieť vzdať , pravdepodobne pôjdu preč ..

dkethe
26. mar 2025

@michaellasp suhlasim. Vytvorila sa u mna antipatia uz davno, ale dnes.... Citim uz naozaj zhnusenie 😔

autor
26. mar 2025

A pri kauze mliekarne Kunin, som rada že som nútená vegánka ( dobrovoľná vegetariánka) ..proste hlava mi to neberie, nakoľko ,ok bolo to chované na mäso a mlieko ,ale prečo sa k niečomu živému, čo má city ,chovať tak barbarský? Veľmi je.nute ľudstvo sme .

annm81
26. mar 2025

Ja plne chápem, že rodičia majú k tým zvieratám silný vzťah - kozy sú obzvlášť rozkošné zvieratá. Toto je ťažká a smutná situácia pre všetkých. Bohužiaľ, fakty sa ružovými okuliarmi nezmenia a potenciál, že sa choroba bude radikálne šíriť, je obrovský. Rozhodne držím rodičom palce, aby ich to obišlo, ale prosím, nesnažte sa akokoľvek obchádzať nariadenia, lebo takto môžete spôsobiť ešte viac nešťastia a smútku aj u iných ľudí, ktorí majú k svojim zvieratám vzťah. Najviac čo môžete spraviť je chovať sa racionálne - všetko teraz záleží na tom, ako ľudia budú dodržiavať hygienické opatrenia a náhodných prírodných podmienkach.

hiro
26. mar 2025

@jajka257 "dnes som počúvala jedného odborníka v správach. V minulosti tu nebolo to hlúpe nariadenie EK. A vraj, keď to skončí, chcú otvárať otázku na pôde EK, aby sa zmenili tieto pravidlá."
Jedneho odbornika?
Nuz tak si to zratajme.
Su oblasti na svete kde je virus pritomny a tam sa ockuje. Stoji ich to ako citam 6 az 21 miliard dolarov rocne vratane straty produkcie pri nakaze kedze su kazdu chvilu chore a ako sa pisalo zo 5% ich zomiera. Zvierata sa musia vkuse preockovavat preventivne + novo vyvinute podla specialne pre druh aky sa siri v ohniskach naokolo lebo virus velmi mutuje takze jedno ockovanie neochrani pred inym druhom.
Na druhej strane su krajiny ktore sa rozhodli ze sa virusu zbavia prisnymi pravidlami - nie je to len EU ale aj USA, Kanada, UK a mnoho dalsich krajin. Ich neockovane maso ma vdaka tomu pristup na svetove trhy.
Podla teba je hlupe ze sa XY krajin udrzuje status bez virusu/ockovania a chcela by si aby sme tu mali kravy ovce prasce vkuse ockovane a aj tak periodicky chore...

jankalukasova
26. mar 2025

Autorka... Ísť preč im nepomôže. Pohyb dobytka je zakázaný. Tobôž prevážať ho cez hranice.

annm81
26. mar 2025

https://www.thermofisher.com/blog/behindthebenc...
@hiro pridám k tvojmu príspevku mapu.
@jajka257, nie nie je to žiadne hlúpe nariadenie z Bruselu, ako môžeš vidieť na odkaze vyššie. Dúfam, že si aj proti tomu, aby nám Brusel poskytoval odbornú a finančnú pomoc, áno? Že to nejaký jednotlivec chce otvoriť , vôbec neznamená, že sa niečo zmení - proti budú nielen odborníci ale aj drvivá väčšina chovateľov.

jajka257
26. mar 2025

@hiro
@annm81 ešte raz. Bola to TA3, bol rozhovor práve na túto tému. Myslim, že ten človek vie, čo hovorí. A sám potvrdil, že bude sa v rámci EK znovu otvárať otázka, zabíjania nenakazenych zvierat z chovu. Mali byť sa spraviť výskumy, či je vírus stále tak agresívny ako pred rokmi a vykonať stratégiu iných postupov.
Po ďalšie, viete o tom, že EU má certifikát mäsa čistého od očkovania proti slintacke a krivacke. Iné krajiny v pohode konzumujú mäso zaockovanych zvierat, napr. Japonsko, no od EU chcú len čisté mäso.
@annm81 a ešte niečo k tomu financovaniu. Poviem to tak na rovinu, ak EU zavedie postupy, ktoré vedú k obrovským ekonomickým stratám, tak je povinná nastaviť aj kompenzacny systém. Smernica EK o usmrcovani a neockovani je z roku 2016, do tej doby boli pravidlá iné. Ak by sa táto smernica nezaviedla a nebola účinná, straty by zrejme boli omnoho nižšie, ako sú. Takže v takomto prípade, je povinnosťou EU pomôcť pri kompenzácií.

jajka257
26. mar 2025

@hiro a písala som o zabíjaní nenakazenych kusov. Tam ide diskusia. Predstav si, že existujú aj zvieratá, ktoré sa nenakazia. Prečo zabíjať aj tie?

jesenzima
26. mar 2025

@viestta vieš, prečo je vakcinacia zakázaná??

viestta
26. mar 2025

@jesenzima nie.