icon

Ako ochrániť kamerunské kozičky pred krívačkou?

25. mar 2025

Ahojte , na úvod , nie sme zatiaľ v okrese ,kde je potvrdená , skôr sa pýtam dopredu..
Naši majú kamerunske kozičky,majú ich ako maznáčikov,ak sa potvrdí nákaza v okrese ,musia ich zabiť? Nakoľko sú veľmi nešťastný a nevedia ,boja sa čo z toho bude ,ak náhodou to pride aj k nám..majú ich len ako maznáčikov, na nič iné ich nemajú ..aké sú možnosti? Moja mamina už balí kufre 🙈..ono ich majú ako.psikov , majú ich radi .je tam nejaká pokuta, alebo niečo ,ak ich v prípade , že v okrese sa potvrdí ochorenie , nezlikviduju?bez hejtov poprosím, rodičia sú z toho zúfalý (uznávam že dopredu ,ale veď v televízore a v správach, nejde nič iné)..ďakujem

luccija
25. mar 2025

Humánne usmrcovanie radšej nechcem vedieť ako prebieha.A nechcem robiť paniku, ale neverím, že sa to neroznesie všade.V iných štátoch pred x rokmi to išlo rýchlo

autor
25. mar 2025

@luccija veď zato riešim dopredu ,bude mi ľúto rodičov ..

autor
25. mar 2025

@luccija išlo mi presne o slovo humánne, celkom.si to neviem predstaviť

beloved
25. mar 2025

Uplne chapem vaznost situacie, ale ked citam niektore komenty, tak si myslim, ze zvierata maju viac empatie, ako niektori ludia 😔

autor
25. mar 2025

@beloved však ?

jana_eyre_2
25. mar 2025

Mňa toto čo sa deje neskutočne mrzí naozaj... Neviem si predstaviť čo musia prežívať majitelia zvierat, moc ma to mrzí... Len chcem poukázať na fakt, že je to tak vysoko nákazlivé ochorenie, že ak by to bolo v blízkosti, je takmer 100% že to chytia... A priebeh choroby je pre dobytok tak veľmi bolestivý, že to budú rodičia tak ci tak prežívať veľmi ťažko..

Tak ako keď pes už dožíva, všetko ho boli, trpí, je humannejsie ho dať uspať ako nechať trpieť... Tak je to aj pri dobytku..

Tak či tak, nech sa odsťahujete kamkoľvek tak bohužiaľ nariadenia sú všade rovnaké.. môžeme len dúfať že sa to nerozšíri po celom Slovensku.. z akého okresu sú rodičia?

lienka.7
25. mar 2025

@autorka ale robíš tu scény, ako by boli 🙈🤣

jana_eyre_2
25. mar 2025

@beloved mňa niektoré komentáre dosť zosmutnili.. keby šlo o psa, tak sa tu ľudia idú predbiehať kto je viac empatický.. ale ak ide o iné zvieratá tak empatia konci.. pritom všetky tieto zvieratá sú inteligentné a viem si úplne predstavit že k nim má človek rovnaký vzťah ako k psovi či mačke... Je to veľmi smutná situácia...

beloved
25. mar 2025

Autorka, otrasne, ako sa ludia spravaju, mne je tvojich rodicov velmi luto, ved su to stari ludia, pre ktorych tieto zive tvory znamenaju radost a spolocnost. A nie su menej len preto, ze to nie su psy, macky, morcata, andulky a neviem aky iny domaci maznacik.

autor
25. mar 2025

@lienka.7 to ignoruj načo prispievas ak sa ti nepáči 😅

autor
25. mar 2025

@beloved ďakujem ,snažíla som sa zistiť či sa dá z toho vykorčuľovať

beloved
25. mar 2025

@jana_eyre_2 Smutne je najviac to, ze to pisu rodicia, co vychovavaju deti, ktore su a budu nasa buducnost 😔

zuzinka888
25. mar 2025

Na stahovanie je uz neskoro. U nas prave hlasil rozhlas ze je zakazany akykolvek presun hospodarskych zvierat v ramci SR aj do a zo zahranicia. Dcera chodi na kone na vychadzky- akurat jej majitel volal ze nesmie opustit ohradu-

viestta
25. mar 2025

@beloved ja chapem, ze stari rodicia maju tie zvierata ako clenov rodiny. Mala som psov, viem co to je ked odisli. To je jedna stranka veci. Druha je, ze toto si nikto nyvybral a su situacia, kedy su aj tazke rozhodnutia nevyhnutne. Nevyhnutne, pretoze tu ide o celospolocenske hladisko. Ano, su momenty ked zaujem vsetkych je nad zaujmy jednotlivca. Mozno mas pocit, ze moje komentare su bezcitne. Nie nie su, ale ja chapem rizika a u mna prevlada pragmatizmus nad emociami. Jednoducho likvidacia chovov (aj tych sukromnych) bude nevyhnutna, s tym nenarobime nic. Mnoho ludi pride o zivobytie, ekonomicke straty su nedoziern. Je dolezite zabranit sireniu nakazy, pretoze ide (okrem ineho) aj o potraviny pre nas vsetkych. O produkciu mlieka o produkciu masa. A v konecnom dosledku aj o nase penazenky, pretoze nahrady chovatelom budu vyplacane z nasich dani a po dramatickom poklese vyroby nas necaka nic ine len nedostupnost niektorych potravin alebo ich vysoke ceny. Ano, je mi luto kazdeho zvierata, ale este viac mi je luto ich chovatelov, ktori prichadzaju o to co roky budovali.
A len tak mi napada. Lutoval niekto tie nosnice, ktore vybili kvoli vtacej chripke pred par mesiacmi?

lenkakravcova
25. mar 2025

Čo sa týka usmrtenia, máš na výber injekciu (ako u psov), elektrický šok (na bitúnku), jatočnú pištoľ do mozgu (na bitúnku alebo veterinár) alebo podrezanie (na bitúnku).

Podľa mňa je elektrika najhoršia, lebo tam nevieš či už zviera odišlo alebo ešte nie pár sekúnd možno minút.

autor
25. mar 2025

@viestta áno ja som ľutovala aj tie nosnice 🤷

beloved
25. mar 2025

@viestta Ja toto vsetko viem a samozrejme, mas pravdu, ze to nie je sranda a ide o nas vsetkych, ale clovek moze byt aj pragmaticky, aj empaticky, jedno predsa nevylucuje druhe.

autor
25. mar 2025

@lenkakravcova takže môžu ich dať uspať áno?.keby niečo , to bolo treba riešiť

jana_eyre_2
25. mar 2025

@viestta ano, ja som ľutovala.. celé takéto témy sa má celkom dotýkajú.. ale súhlasím, že sa na vec treba pozerat aj pragmaticky, pretože to nikto nerobí len z rozmaru, ale kvôli vážnosti situácie.. len niektoré komentáre v diskusii sú jednoducho úplne odlišné ak by šlo o iného domáceho miláčika.. je to to isté ako keď sa niekto odlišne vyjadruje k rovnakemu konaniu ženy a konaniu muža..

oslo1
25. mar 2025

Mala som kamaratku, mali farmu (UK).
Dosla choroba sialenych krav, vsetky kravy museli zabit.
Farma isla do krachu a oni na dlazbu.

autor
25. mar 2025

@oslo1 to mi je veľmi ľúto😔

hiro
25. mar 2025

@viestta Nie tisíce: "V roku 2001 v dôsledku epidémie zlikvidovali v Británii až desať miliónov zvierat"

michaellasp
25. mar 2025

@viestta ja si nemôžem pomôcť ale ty si tak nesympaticka a premudrela žena že až. Nie je jednej diskusie kde by si ty nedávala rady. Prosím ťa ešte 40x napíš ako ich budú musieť ZLIKVIDOVAŤ A BODKA. Príde mi že sa vyslovene v tejto ťažkej situácii výživaš.Ty nemáš čo robiť celé dni alebo čo? To musí byť extrémne vyčerpávajúce vkuse strkat dakam nos. Ja len žasnem z teba.

jajka257
25. mar 2025

Autorka. Ja osobne tu plačem. A nechápem, prečo zvieratá, ktoré sú zdravé a nie sú určené na vývoz, lebo EU smernica, majú byť usmrtené. Zisťovala som si informácie a jedine EU toto robí. V takýchto chvíľach by som celú EU a jej nápady oplula. Držim palce
A ty prosím drž ale nasmu družstvu, kde žijú aj zvieratká zachránené pred bitunkom.

majlo1234
25. mar 2025

@michaellasp vobec nezdielam tvoj nazor, nepovedala nic zle ani necitlive

michaellasp
25. mar 2025

@majlo1234 to je v poriadku 😉 nemusíš so mnou súhlasiť

oblecenie99
25. mar 2025

@jajka257 Robilo sa to aj u nás v 60. tych rokoch, aj keď tuším tam sa pristupovali k tomu dvojako, nie vždy usmrcovali. Údajne je to vysoko nákazlivé, a keby neusmrcovali, tak by sa to len šírilo ešte rýchlejšie a ešte ďalej 🙁 naši to zažili pred pár rokmi kvôli prasacej chrípke, chovali iba pre domácu spotrebu. Vtedy naposledy. Mali ináč riadne zaregistrovaný domáci chov a napriek príslubom, nikto ich doteraz nedskodnil.

Autorka, prenosom tých kôz rodičia by riskovali pokutu, neviem, či to nie je aj trestný čin, nehovorím o Tom, že by tak mohli prispieť k tomu, že roznesu tu chorobu inde. Teraz sa uvidí, ako budú ľudia rešpektovať nariadenia. Spoiler: ako pri covide.

autor
25. mar 2025

@oblecenie99 my sme covid dodržiavali ,mám pocit až tak choro,nad rámec(rodina zdravotníkov) ..napriek tomu ho mala mamina očkovana 3 krát (covid 4 krát🤷)..bohužiaľ doteraz má z očkovania problémy ..tak si vyber , nie vždy to je vyhra

autor
25. mar 2025

@oblecenie99 nepovedala som že to nedodržia , písala som ohľadne toho ,že to su pre nich miláčikovia, nemajú ich na mäso ani mlieko ..majú mená , venujú sa im..
Chcela som vedieť či sa dá nejak vykorculovat z toho ,že ak náhodou ...ale spojlerom o covide by si neobstála u nej 🙈

weronika171717
25. mar 2025

Zase skúšajú ako bude ľuďom dr*ať na hlavy. Snáď tomu neveríte. Vypnite tie trápne televízne noviny a máte po umelo vytvorených stresoch.