icon

Ako ochrániť kamerunské kozičky pred krívačkou?

25. mar 2025

Ahojte , na úvod , nie sme zatiaľ v okrese ,kde je potvrdená , skôr sa pýtam dopredu..
Naši majú kamerunske kozičky,majú ich ako maznáčikov,ak sa potvrdí nákaza v okrese ,musia ich zabiť? Nakoľko sú veľmi nešťastný a nevedia ,boja sa čo z toho bude ,ak náhodou to pride aj k nám..majú ich len ako maznáčikov, na nič iné ich nemajú ..aké sú možnosti? Moja mamina už balí kufre 🙈..ono ich majú ako.psikov , majú ich radi .je tam nejaká pokuta, alebo niečo ,ak ich v prípade , že v okrese sa potvrdí ochorenie , nezlikviduju?bez hejtov poprosím, rodičia sú z toho zúfalý (uznávam že dopredu ,ale veď v televízore a v správach, nejde nič iné)..ďakujem

Strana
z5
annm81
26. mar 2025

@jajka257 a ja môžem znova opakovať, že otvárať sa téma môže, ale to ešte neznamená, že sa niečo zmení. Prehodnocovať rôzne stratégie je tiež úplne v poriadku, ale šanca na zmenu je malá, pretože odborníci sa zjavne celkom široko zhodujú na tom, že toto je najlepší postup. Tvoj prázdny výkrik o bruselskom diktáte je nezmyselný, lebo toto sa týka v podstate všetkých krajín prvého a druhého sveta - od Nového Zélandu, cez Austráliu, Japonsko, Rusko, UK až po Kanadu a Čile. Na základe čoho si došla k svojmu záveru o menších stratách??? Záver vycucaný z prsta, že?

tetapetra
26. mar 2025

@jesenzima ja viem 🤣. Asi od 12 bol rozhovor v rozhlase, ale toto som začula: neockuje sa od roku 1992, nakoľko by to bolo nerantabilne a šlo by to do peňazí. Krivacka tu nebola veľmi dlho.

maury
26. mar 2025

@luccija elektrickými kliešťami. Na to dohliadajú veterinári. Tiež som sa o to zaujímala.

maury
26. mar 2025

Ja fakt verím, že opatrenia sa budú dodržiavať a sa to nerozšíri. Keď sa to darí Čechom a Rakúšanom. Len škoda, za info neprišlo hneď 7.3. a nezačalo sa a nimi hneď. @autorka určite k nim nepúšťať cudzích ľudí, dodržiavať hygienu, dezinfekciu, ochranné pomôcky a niekde bol aj starý návod ako liečiť, nečítala som to. Ja si myslím, že toto by malo pomôcť.

janage
27. mar 2025

@tetapetra ja som zrejme pocuvala tiež Slovenský rozhlas 1 o 12.30 relácia Z prvej ruky.
A teda hovorili aj to B. Tento vírus ma viacero typov. Očkované zvieratá sú naďalej infekčné a sú prenášačmi nákazy, len nemusia mať príznaky. Alebo sa prejavia neskôr a prenos nákazy by bol vyšší.
Kto by mal záujem dá sa vypočuť z archívu
https://www.stvr.sk/radio/archiv/1175/2518197

autor
27. mar 2025

Baby videli ste tu pani čo.hovorila že zavolali poľovníkov na prasiatka a ten poľovník ho poriadne strelil až na 3-ti krát? Kkt veď na tom nič humánne nič nie je 😔

tetapetra
27. mar 2025

@janage len bohužiaľ som začula už len ten koniec. Dovolím si zazdielat tvoj odkaz.

hiro
27. mar 2025

Zdrave chovy by sa mali nechat na pokoji ale do 3km aj kde pre kratku vzdialenost to asi nema moc vyznam, vzduchom by sa to asi na tie 3km aj tak roznieslo. 10km je uz ina vec, tam by som zaviedol len prisne sledovanie stavu.
Co by pomohlo by bolo obmedzit pohyb ludi - ti co maju chov aspon na mesiac ziadne opustenie obydlia, pohyb len na svojom pozemku, vsade dezinfekcne rohoze, vymena a dezinfekcia oblecenia po pobyte mimo budovy. Este vhodnejsie by bolo obmedzit pohyb ludi ktori byvaju v ohniskach len vramci svojej obce. Takto idu do prace hore dole a roznesu na autach, na topankach virus do dalsich miest kde pracuju. Ale na toto nema Fico gule takze neviem ci nebudu takto zbytocne napadnute dalsie miesta.

tetapetra
27. mar 2025

@hiro len taká poznámka,fakt si myslíš,žeby toto dodržiavali? Boli by schopní sa zakradat za tmy ako smrad

janage
27. mar 2025

Uvedom si autorka, že tu vstupujú do hry silné emócie. Možno ten poľovník bol vo veľkom strese rovnako ako majiteľ. Ty vieš akolnosti presné? Myslíš, že to urobil naschvál či ako?
To čo sa deje je kruté pre všetkých. Hlavne v rodinných farmách, menších chovoch majú k tým zvieratám vzťah.

lienka.7
27. mar 2025

@janage hovoril to aj Bires včera na joj24. Ze u dospelých kráv je mortalita tuším iba 5% ale pre telata je to nebezpečné a tie umieraju. A presne, ani vakcinácia nič nevyrieši, lebo to zviera je/bude naďalej chore. Plus spomenul, že hoci sa hovorí, ze je to na ľudí neprenostne, tiez to tak celkom nie je pravda. Vo svete sú prípady. Maju sa ľudia chrániť, najmä poranenia na koží a pod.

autor
Odpoveď bola odstránená
janage
27. mar 2025

Česká Wikipedia uvádza možné šírenie v miernom klimatickom pásme až 60km po súši a po vode 300km
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Slintavka_a_kul...

personality
27. mar 2025

Obavám sa, že tu nič nepomôže. Kde teraz tie kozy majú? Na dvore? Sú tam nejakí susedia, ktorí ich môžu pripadne aj nahlásiť ak si ich nechajú?

Strana
z5