icon

Ako odradiť mačky od vykopávania cibuliek?

12. feb 2025

Poraďte čo mám robiť. Mám pekne spravenu predzáhradku, na jeseň som zasadila cibuľky tulipánov, narcisov, krokusov, hyacinty. Už pomaly vychádzajú keďže je dosť teplo vonku. No mám problém že chodia ku nám od suseda mačky a s labkami mi vykopávaju cibuľky, kopú mi jamky a aj potrebu tam robia. Také nervy na to už mám. Doteraz sem nechodila žiadna mačka. Len teraz od januára. Čo robiť aby sem nechodili mačky? Každý deň chodím a musím zatlačat späť do zeme cibuľky a pohrabat zeminu. A aj tak stále tam chodia aj viac krát denne.

viestta
12. feb 2025

tu nepomoze len zakryt zahon pletivom alebo zasypat ho hrubym strkom (frakcia od 30 mm vyssia)

autor
12. feb 2025

@viestta To asi neprichádza do úvahy ani jedna možnosť.

januska12323
12. feb 2025

Zober do ruky hadicu a číhaj na mačky 😎

13uzivatelka11
12. feb 2025

Čítala som ze ocot ich odhana.. Skus dat menšie misky s octom okolo.. Aby nepoškodili rastliny keď zaprsi a preleje sa.. Odskúšané nemám, ale ak vyskusas náhodou, daj vedieť

13uzivatelka11
12. feb 2025

@januska12323 k nám napríklad mačky chodia hlavne v noci, občas som ich videla len na plote, ale kebyze muž nenájde staršie 💩, tak vôbec neviem ze tam boli

viestta
12. feb 2025

Zajacie pletivo mozes mat na zahone celorocne, staci ho rozpretiet na zemin, rastliny cez to v pohode prerastu a macky nebudu hrabat

lenkakravcova
12. feb 2025

Kamarátka použila toto a vraj to zaberá super! 🙂

autor
12. feb 2025

@januska12323 My sme celé dni není doma len podvečer vidím že zas tam boli. Teraz pred chvíľou jednu som zazrela cez okno.
@13uzivatelka11 Koľko misiek s octom okolo? Neviem či majú dobrý čuch ocot im robí zle?
@viestta Cez to pletivo nemôžem potom ani okopavat burinu či?
@lenkakravcova Kde to kúpila?

viestta
12. feb 2025

No nie, ta sa neda, ale ked mas dost hustu vysadbu ani netreba

13uzivatelka11
12. feb 2025

Neviem aké to máš veľké, ja by som dala par menších misiek tak možno dva metre od seba? Ano majú veľmi dobrý čuch a ocot im smrdí.. Ale fakt netuším ci to funguje na otvorenom priestranstve, ale za vyskúšanie nič nedáš, Len trocha octu 🙂

autor
12. feb 2025

@viestta Nemám takú hustú výsadbu,medzi kvetiny bude rásť aj burina.
@13uzivatelka11 10x4 metre dosť veľké

dominikamacakova
12. feb 2025

Zamulčovať slamou

lenkakravcova
12. feb 2025

Cez internet. Skus pozrieť cez Google Lens alebo podľa názvu.
Na Allegro to majú pod názvom Odpudzovač Garden Lab proti mačkám. Sú tam aj recenzie.
Zatiaľ je to jediné čo jej zabralo.

autor
12. feb 2025

@lenkakravcova Ďakujem pozriem.

13uzivatelka11
12. feb 2025

Fuha tak to by som tam skúsila dat aspoň 3-4 misky, kým nájdeš ten odpudzovac a kým ti príde.. Vyskúšala som experiment doma na našich mackach a 2/2 neodporúčajú ocot na nuchanie 😅 vyhnala som jednu z kresla s tým, to je už co povedať 😀

mmooly
13. feb 2025

Trošku popráš čiernym korením...

dominikamacakova
13. feb 2025

Pre boha, veď tam rozhádž trochu slamy, to si naozaj chceš dávať misky s octom na skalku, alebo objednávať nejaké odpudzovače. Rady na nezaplatenie 😅😅😅