icon

Ako reagovať, keď na bežkyňu zaútočí pes?

5. jún 2025

Ahojte
potrebujem pomôcť. Som bezkyna a uz viackrat som si vsimla psov na ulici, na chodniku - v dialke. Vzdy som sa otočila, nemala som odvahu

Ale psíckari poradte. Coak sa počas behu oproti mne vyruti pes bez majitela? A pojde kumne-------mam kračat, utekat, kričať? hodit po nom flasku co mam na pitie?

Osobne - bojim sa malych aj velkych psov, neviem ako by som reagovala

Strana
z2
klaridka
5. jún 2025

Neviem, či je to legálne, ale voľný pohyb psov nie je v poriadku...

zuzanaam
5. jún 2025
@tenerifka

Je legalne mat u seba paralyzer alebo slzny spray?

@tenerifka áno je, prečo by nebol? Máš ho predsa na sebaobranu.

tenerifka
5. jún 2025
@zuzanaam

@tenerifka áno je, prečo by nebol? Máš ho predsa na sebaobranu.

@zuzanaam neviem, pytam sa...... Ani netusim, kde sa to da kupit

lujza123
5. jún 2025

Ťažko povedať, psy komunikujú telom nie každý pes ktorý beží oproti tebe ta ide zakúsnut. Väčšina psov co stretneš ta ma v paži, sú maximálne iba zvedavý, najväčšie riziko ti hrozí od divokých či voľbe pustených pastierskych psov, našťastie ani jedno u nás moc nestretnes.
Potom druha nebezpečná skupina sú teritoriálne psy - na voditku, za plotom alebo pri pozemku ktorý strážia. Takýto pes steká, vrci, snaží sa ta zastrašiť.
Na psa pomôže zakričať, co najsilnejšie niečo ako “fuj, ťahaj preč, nesmieš” , na dedinské psy aj ked dvihnes nejaký kameň

Okrem sprejov existuju aj ultzv plašiče, napríklad toto https://www.petpark.sk/ultrazvukovy-odplasovac-...

Každopádne skús aj pracovať so svojim strachom, kúp si psa či pomáhaj v útulku aby si spoznala ich reč, mne to príde ze sa zbytočne bojíš niečoho co v skutočnosti nieje, neexistuje

zuzanaam
5. jún 2025

nemal by, ale použila by som ho len v krajnom prípade. Možno, ak by mal nejaký problém zo srdcom by mu to mohlo ublížiť. Pri paralyzére pozor, ak je pes zahryznutý, tak dať len výboj a nedržať, lebo by mal papuľu v kŕči a nevedel by pustiť. Ako som písala, použila som ho zatiaľ na odplašenie, kedy som výboj vystrelila len do vzduchu a stačilo. Psi sa zľakli a ušli. Ja som si ho kúpila po tom, ako nás v lese napadla bulteriérka a nebyť dcéry, ktorá ju ovalila riadnym papekom tak by nám zabila jedného psa (staručkú čivavu). V takom prípade by mi bolo jedno, či bude mať po paralyzére následky a to mám psov veľmi rada. Ale svojich si zabiť ani zmrzačiť nenechám.

tenerifka
5. jún 2025

U nas v Spain je paralyzer zakazany na osobnu ochranu, slzny spray je povoleny.
Myslim, ze v celej EU to bude podobne

moninah
5. jún 2025

slzny plyn bezne kupis napr. v obchodoch typu Municak. Je to malicka tubicka, da sa kupit aj take puzdierko na opasok, nemusis to mat stale v ruke. Pes ma ovela citlivejsi cuch, cize aj keby ti vietor cast fukol proti tebe, stale si vo vyhode. Zaroven je to pre neho iba velmi neprijemne, nie fatalne. Cize vobec by som nemala vycitky. Nema co byt volne pusteny a obtazovat.

zuzanaam
5. jún 2025
@tenerifka

U nas v Spain je paralyzer zakazany na osobnu ochranu, slzny spray je povoleny.
Myslim, ze v celej EU to bude podobne

@tenerifka chatgpt mi napísal toto: Áno, na Slovensku je nosenie elektrických paralyzérov legálne. Tieto zariadenia sú považované za prostriedky sebaobrany a môžu ich vlastniť a používať osoby staršie ako 18 rokov. Je však dôležité, aby ich používanie bolo v súlade s platnými zákonmi, najmä v rámci princípov nutnej obrany a krajnej núdze.
paralyzer.sk
paralyzery-obrana.sk

Paralyzéry sú navrhnuté tak, aby pri kontakte s útočníkom spôsobili dočasnú svalovú paralýzu a dezorientáciu, čím umožňujú obeti uniknúť alebo získať čas na privolanie pomoci. Tieto zariadenia nie sú smrteľné a pri správnom použití nepredstavujú vážne zdravotné riziko.
paralyzery-obrana.sk

Je však potrebné dbať na to, aby boli tieto prostriedky používané primerane a len v prípadoch, keď je to nevyhnutné na odvrátenie bezprostredného nebezpečenstva. Neoprávnené alebo neprimerané použitie môže viesť k právnym následkom.

Ak máte záujem o zakúpenie paralyzéra, odporúčam sa obrátiť na overených predajcov, ktorí ponúkajú produkty v súlade s platnou legislatívou.

A dajú sa úplne bežne kúpiť, čo by asi nešlo, keby boli nelegálne.

lucik194
5. jún 2025

nosila som slzak vo vrecku

sszuzu8
5. jún 2025

Nenosím so sebou v zásade žiadne pomôcky na sebaobranu nakoľko verím ze si tým práve človek pruser privola. Ale taky Dezodorant v spreji je aj legálny aj ma rôzne použitie. Čokoľvek keď nastriekas do očí ma podobný efekt, oslepi útočníka a ty utečies

majlo1234
5. jún 2025

Zastavis, pokial stale bezi k tebe, zreves na neho vypadni domov co najszrasidelnejsie, aby sa z teba posral on.
Mas uplne malinkatu sancu, ze to nepomoze. Ak by nahodou nepomohlo, musis sa fyzicky branit. Ziadne komplikovane blbosti nemusis vediet

tenerifka
5. jún 2025
@zuzanaam

@tenerifka chatgpt mi napísal toto: Áno, na Slovensku je nosenie elektrických paralyzérov legálne. Tieto zariadenia sú považované za prostriedky sebaobrany a môžu ich vlastniť a používať osoby staršie ako 18 rokov. Je však dôležité, aby ich používanie bolo v súlade s platnými zákonmi, najmä v rámci princípov nutnej obrany a krajnej núdze.
paralyzer.sk
paralyzery-obrana.sk

Paralyzéry sú navrhnuté tak, aby pri kontakte s útočníkom spôsobili dočasnú svalovú paralýzu a dezorientáciu, čím umožňujú obeti uniknúť alebo získať čas na privolanie pomoci. Tieto zariadenia nie sú smrteľné a pri správnom použití nepredstavujú vážne zdravotné riziko.
paralyzery-obrana.sk

Je však potrebné dbať na to, aby boli tieto prostriedky používané primerane a len v prípadoch, keď je to nevyhnutné na odvrátenie bezprostredného nebezpečenstva. Neoprávnené alebo neprimerané použitie môže viesť k právnym následkom.

Ak máte záujem o zakúpenie paralyzéra, odporúčam sa obrátiť na overených predajcov, ktorí ponúkajú produkty v súlade s platnou legislatívou.

A dajú sa úplne bežne kúpiť, čo by asi nešlo, keby boli nelegálne.

@zuzanaam ano, aj mne to napisal, a v Spain ak ta s tym chytia, tak pokuta od 601 do 300 000 eur

sisaka
5. jún 2025
@tenerifka

@zuzanaam ano, aj mne to napisal, a v Spain ak ta s tym chytia, tak pokuta od 601 do 300 000 eur

@tenerifka máte v Španielsku tiež také problémy so psami ako sa tu píše? Ja som tému náhodne otvorila a normálne čumím. Voľne pobehujuce, útočiace psy, aby sa človek bál vyjsť na ulicu. Mne stačí, keď idem k rodičom na návštevu na dedinu. Čo plot, to nejaký besný pes, hadže sa to tam o plot, skúša preskočiť, ide ho roztrhnúť od zlosti, ideš večer po dedine a nevieš odkiaľ to na teba vyskočí, voľne pobehujuce nevychované psy na lúkach… no otras. Neviem, či na Slovensku nemajú na toto žiadne zákony, alebo všetci ignorujú…

tenerifka
5. jún 2025
@sisaka

@tenerifka máte v Španielsku tiež také problémy so psami ako sa tu píše? Ja som tému náhodne otvorila a normálne čumím. Voľne pobehujuce, útočiace psy, aby sa človek bál vyjsť na ulicu. Mne stačí, keď idem k rodičom na návštevu na dedinu. Čo plot, to nejaký besný pes, hadže sa to tam o plot, skúša preskočiť, ide ho roztrhnúť od zlosti, ideš večer po dedine a nevieš odkiaľ to na teba vyskočí, voľne pobehujuce nevychované psy na lúkach… no otras. Neviem, či na Slovensku nemajú na toto žiadne zákony, alebo všetci ignorujú…

@sisaka nie nemame.... Ale mat nieco take pri sebe nie je na skodu, nielen kvoli psom. No u nas nerealne a nelegalne. Zatial som nemala ziadnu zlu skusenost, ale chodievam z prace medzi 22-23,00, sice autom, ale k tomu autu musim aj prejst, a velakrat nie je naokolo zivej duse, ak by niekomu preplo a chcel mi ublizit, nemam sa ako branit

janulka1802
5. jún 2025

Mne sa stalo, že som išla na bicykli a odrazu sa na mňa vyrútil pes. Zastavila som, lebo som sa bála, že spadnem. Pes bol úplne cm od lýtka zúrivý, brechal o dušu. Ja v šoku nejako intuitívne z celého hrdla som na neho kričala domov, do búdy a ani neviem čo všetko. Tých pár sekúnd sa zdalo ako minúty, ale nedotkol sa ma, len zúril a opakovane sa ku mne vracal.

betulinka1
5. jún 2025

Neutekat, uplne spomaliť krok, nepozerať sa do oci. Podla reci tela vidis, ci pes ide priateľsky alebo nie. Zakričať na majitela aby si ho chytil. Behat s kaserom a neváhaj ho pouzit, ak si majitel psa neprivola.

mk1111111111
5. jún 2025

Slzak si kup taky, co mozes zastoknut uskom na nohavice, ten lahsie pouzijes, nez vyberat z nejakej kabelky

veklipo
6. jún 2025

su volnopredajne v polovnictvach.

mon29
10. jún 2025

Kup sprej na medvede, ucinny aj proti vetru do 10m

patricia2751995
10. jún 2025

Neviem, ale videla ako takto zaútočil veľký pes na bežkyňu, a normálne jej nechcel pustiť nohu a trhal jej ju.. a okoloidúci pán zobral palicu konár čo našiel na zemi a strčil mu ju do zadku a hneď ju pustil a knučal utekal preč.

sakura77
10. jún 2025

Ja nosievam slzný sprej a už dvakrat som musela použiť, keďže niektorí majitelia svojich psov neovládajú .

janaspa
10. jún 2025
@zuzanaam

ja mám tento, zmestí sa akurát do ruky, alebo vrecka: https://www.armyco.sk/fox-paralyzer-s-baterkou-...
Použila som ho 2x, vždy stačil výstrel do vzduchu, boli to ale skôr doterné psy, nie nejaký superagresori. Priamo nás nenapadli, len dorážali.

@zuzanaam ako presne to funguje?

kiwi3
10. jún 2025
@sisaka

@sisaka to je podľa mňa nejaká postkomunisticka špecialita. Nikde inde sa mi nestalo, že by na mňa za bránou dorazal zúrivý pes. Tu to ľudia považujú za skvelú vec na ochranenie majetku, normalne sa z toho tešia a že chodec nemôže prejsť bez infarktovych stavov, nikoho nezaujima. Proste primitivizmus

esmey
10. jún 2025
@tenerifka

@sisaka nie nemame.... Ale mat nieco take pri sebe nie je na skodu, nielen kvoli psom. No u nas nerealne a nelegalne. Zatial som nemala ziadnu zlu skusenost, ale chodievam z prace medzi 22-23,00, sice autom, ale k tomu autu musim aj prejst, a velakrat nie je naokolo zivej duse, ak by niekomu preplo a chcel mi ublizit, nemam sa ako branit

@tenerifka u nás v Slovakia sú tieto veci povolené

andreatytler
12. jún 2025
@sisaka

@sisaka Uz pred 20 rokmi bolo prakticky nemozne ist na turu na Hrinovkse lazy bez toho aby clovek nestretol tulaveho psa. Pozeram ze teraz je to este horsie.
Ale ani tu v Kanade to podla mna nejde dobrym smerom. Skoro kazdy druhy pes v nasej lokalite je nejaky pitbul.

sisaka
12. jún 2025
@andreatytler

@sisaka Uz pred 20 rokmi bolo prakticky nemozne ist na turu na Hrinovkse lazy bez toho aby clovek nestretol tulaveho psa. Pozeram ze teraz je to este horsie.
Ale ani tu v Kanade to podla mna nejde dobrym smerom. Skoro kazdy druhy pes v nasej lokalite je nejaky pitbul.

@andreatytler u nás sa našťastie s ničím takým nestretávam. V parku vždy len vykastrované, pohodové typy. Do off leash areas nechodím, lebo psa nemáme a vo všeobecnosti sa psov bojim, takže stretnutia s nimi nevyhľadávam (zlé skúsenosti z detstva - zo Slovenska) takže tu v Kanade ma to fakt milo prekvapilo, že tu nie sú ani brechajuce psy a v parkoch si ich všetci držia na voditkach.
Neviem, v ktorej provincii žiješ, zdalo sa mi, že v Ontariu, tam máte predsa celoprovinčný zákaz chovania pitbullov…

andreatytler
14. jún 2025
@sisaka

@andreatytler u nás sa našťastie s ničím takým nestretávam. V parku vždy len vykastrované, pohodové typy. Do off leash areas nechodím, lebo psa nemáme a vo všeobecnosti sa psov bojim, takže stretnutia s nimi nevyhľadávam (zlé skúsenosti z detstva - zo Slovenska) takže tu v Kanade ma to fakt milo prekvapilo, že tu nie sú ani brechajuce psy a v parkoch si ich všetci držia na voditkach.
Neviem, v ktorej provincii žiješ, zdalo sa mi, že v Ontariu, tam máte predsa celoprovinčný zákaz chovania pitbullov…

@sisaka Presne, je zakaz pitbulov, ale ludia ich stale kupuju. Asi pred 2 mesiacmi sa rozbehli 2 co utiekli zo zahrady za mojim synom ked bol na bicykli na nasej ulici. Ak by muz k nemu nedobehol vcas, skocili by na neho. Nastastie mesto to islo hned riesit.

sisaka
14. jún 2025
@andreatytler

@sisaka Presne, je zakaz pitbulov, ale ludia ich stale kupuju. Asi pred 2 mesiacmi sa rozbehli 2 co utiekli zo zahrady za mojim synom ked bol na bicykli na nasej ulici. Ak by muz k nemu nedobehol vcas, skocili by na neho. Nastastie mesto to islo hned riesit.

@andreatytler no ty brďo! Ešte že tam bol muž!

Strana
z2